Lektire.me - sastavi je internet stranica koja sadrži primere sastava, pismenih zadataka i eseja za osnovnu i srednju školu. Cilj sajta je da pomogne srednjoškolcima da što bolje i kvalitetnije napišu sastav na određenu temu.


Milan Milenković - Dogodilo se sutra

Milan Milenković - Dogodilo se sutra

Milan Milenković - Dogodilo se sutra

 

Ovaj tekst pišem u nedelju, oko 19 časova, sat pre zatvaranja biračkih mesta u Crnoj Gori i dva sata pre nego što Milo i DPS proglase pobedu. Matrica je uvek ista, neće biti promenjena ni večeras, taman da DPS izgubi izbore. Biće večeras, a naročito narednih dana, svega i svačega, a malo toga dobrog.


Ipak, ono što je dobro je sledeće: ne zavisi jedan narod, niti njegova istorija, od jednih izbora. Svi učesnici su ovaj izborni proces predstavili javnosti kao nekakvo biti, ili ne biti, kao borbu dobra i zla, neki vrstu crnogorskog Armagedona, a on to, uprkos prilično lošem stanju u kome se nalazi Crna Gora, to nije. Najgore što može da se desi je da Milo vlada još neku godinu i da još neko vreme pustoši zemlju. Najbolje što može da se desi je da pobedi opozicija i da formira vlast, ali ni to neće značiti trenutni prekid procesa koji su sada u toku, niti će, ako do toga dođe, sutra svi imati posao i pun novčanik. Ko god, dakle, da pobedi, sivilo će trajati još neko vreme.


Zla kob Srba, i ovde, i kod vas, a biće da ni Montenegrini i Crnogorci nisu imuni na to, je to što ne čuvamo supstancu naroda, nego politički oblik. Ovde valja podsetiti na jednu vrlo važnu stvar: srpsko pitanje nije, kao što nas to složno uče neuka vlast i konfuzna opozicija, demokratsko pitanje. Jedan narod ne sme da zavisi od političkog oblika, jer je stariji od njega i jer će ga nadživeti. Zar treba, ako je idiotska formulacija o srpskom pitanju kao demokratskom, da nestanemo kad nestane demokratija? Da umremo sa njom? Prema tome, kakav god bude rezultat izbora, sutra će zemlja stajati pod nama, a nebo nad nama, kao i danas.

 

Svi mi znamo šta ćemo uraditi ako dobijemo milion evra na lutriji, ali samo najbolji znaju šta će uraditi ako milion ne dobiju. Tako i vi: morate znati šta ćete ako dobije Milo, a ako dobije opozicija neka velika pamet vam, bar za prvo vreme, neće biti potrebna. Kasnije, bogami, hoće, jer ćete brzo uvideti da demokratska sloboda nije i srpska sloboda, da ste samo zamenili mesto s Montenegrinima, a da novac, onaj krupan novac, i dalje vlada i vama, i njima, te da se politički oblik prilagođava njemu, a ne obrnuto. Uočićete da su i srpski gazda i bogataš isti kao i montenegrinski i da promena režima, bez promene političkog oblika, ima ograničen domet. Neće ni Andrija, ni Nebojša na panju sedeti, nego opet u fotelji. Od Mila će biti bolji, ali i podložniji pritiscima, spremniji na kompromise, jer će gledati da ugode svima i da ne uđu prebrzo u klinč sa Zapadom. Ako budu, dakle, ispunjavali želje strancima, u nameri da dobiju na vremenu da se konsoliduju, muke ćete videti.


I, tu dolazimo do poente teksta: prvo pitanje, pitanje svih pitanja za Srbe je okupacija. Ako s njom ne izađemo na kraj, sve druge naše pobede će biti kratkog daha, ili ih uopšte i neće biti. Imaćemo samo izbore za ovog ili onog Nedića, ali nikada izbore oko toga da li ćemo Nedića, ili ne. Moje je mišljenje da se jedna sila može zbaciti samo drugom silom, a ne principom. Ukoliko opozicija uopšte dobije šansu, kritično će zavisiti od toga hoće li uspeti da zainteresuje Rusiju za Crnu Goru, jer je Rusija jedina koja može da se suprotstavi uticaju Zapada. Nisam siguran da bi svi u opoziciji to želeli. Milo je svoju sudbinu i svoj opstanak vezao za Zapad i Zapad ga je nagradio boravkom na vlasti, koji je samo osam godina kraći nego Titov. Ako opozicija dobije i ako ne uspe da se odupre Zapadu, džabe ste krečili.

 

U Srbiju se, ovu i ovakvu, ne uzdajte ni malo, odavde vam pomoć neće stići, a odmoći će vam se svakako, pogotovu što bi se pobeda jedne prosrpske stranke u Crnoj Gori shvatila, posle referenduma u RS, kao direktno podrivanje Vučićeve pronatovske i prozapadne vlasti.


Crnogorcima je, opet, najlakše: ako su iz koristi mogli da napuste srpstvo, još će lakše obrnuto, ako bude neke vajdice u srpstvu. Oni, već odavno, mogu sve, jer su postali neka vrsta etničkih transformersa. Nemojte se iznenaditi ako, posle eventualne pobede opozicije, preotmu vašu pobedu, a da u njenom stvaranju nikakvog učešća nisu imali. Postaće veći Srbi nego vi i još će vas srpstvu učiti.


Ipak, šta god se desi, kako god ovo da se završi, sunce će i dalje sijati, trava će rasti, a vi ćete i dalje biti Srbi. To ni Milo, ni njegovi oponenti, ne mogu da vam uzmu.

 

Milan Milenković - Apokalipsa u četiri tačke

Milan Milenković - Avet okupacije i prikaza kolaboracije 

Milan Milenković - Bogomoljci ponovo jašu

Milan Milenković - Cigla

Milan Milenković - Četvrti stalež

Milan Milenković - Cvrkutani

Milan Milenković - Dan kao i svaki drugi

Milan Milenković - Dogodiće se juče

Milan Milenković - Državotvornost na srpski način

Milan Milenković - Duševne osnove izdaje

Milan Milenković - Dvoidentitetskoj braći

Milan Milenković - Etno samoposluga

Milan Milenković - General

Milan Milenković - IPA narodne kuhinje

Milan Milenković - Između rulje i elite

Milan Milenković - Medijski mesija

Milan Milenković - Mit o Vizantiji

Milan Milenković - Mračnjak

Milan Milenković - Na budalu uvek možeš da se osloniš

Milan Milenković - Na glavi cilindar na nogama opanci

Milan Milenković - Najveći sin naroda svog, bio nam otac, majka i Bog...

Milan Milenković - O kerovima i ljudima

Milan Milenković - Obzorje diktature

Milan Milenković - Oskarovci

Milan Milenković - Pad 

Milan Milenković - Podele

Milan Milenković - Prljave ruke

Milan Milenković - Prosvetni bluz

Milan Milenković - Skaska o ruskoj snazi

Milan Milenković - Sobni starešina

Milan Milenković - Sokrat nije znao

Milan Milenković - Srbi i Bobi

Milan Milenković - Srpska priča

Milan Milenković - Sveti zakonik Dušana cara

Milan Milenković - Svetli put

Milan Milenković - Trampa

Milan Milenković - Trampologija

Milan Milenković - Trči Prle

Milan Milenković - Tunel ideološke strave

Milan Milenković - Uskliknimo s ljubavlju... ujedinjenju

Milan Milenković - Valhala je u onom pravcu...

Milan Milenković - Varošarije, varošarije

Milan Milenković - Žana

Milan Milenković - Zapisi iz bolnice

Milan Milenković - Zapisi iz zemlje Šarlatanije

loading...
7 glasova
Koristio vam je ovaj sastav? Kliknite like
ili podelite sa prijateljima

Postavite ovaj sastav na Vaš sajt ili forum

Link
Za web stranicu
Za forum
Nazad Milan Milenković - Dogodilo se sutra

Najpopularniji sastavi

Moja draga osoba

Moja draga osoba   Postoji mnogo ljudi koji ispunjavaju moj život, koje volim i kojima se divim. To su moji roditelji, moja baka, ujaci, ali i moja… >

Moja škola

Moja škola   Škola, to je ustanova čiji je osnovni zadatak prenositi znanje na mlade ljude. To su zgrade u čijim se prostorijama odvija nastava.… >

Moji snovi

Moji snovi   Ne postoji čovjek koji ne sanjari ili barem mašta. Snovi mogu biti različiti; počev od snova o uspjehu, preko ljubavnih snova pa do… >

Moja soba

Moja soba   Razmišljajući o svojoj sobi, ne želim ju opisati kakva je ona materijalno jer se bitno i ne razlikuje od soba mojih vršnjaka. Svaka soba… >

Iskreno o sebi

Iskreno o sebi   Iskreno o sebi. Ne znam što ne mogu da napišem par rečenica o sebi, a uvek brzo donosim zaključke o drugima. Ostavljam olovku,… >

Sastavi na društvenim mrežama

Lajkuj Lektire.me na Facebook-u