Lektire.me - sastavi je internet stranica koja sadrži primere sastava, pismenih zadataka i eseja za osnovnu i srednju školu. Cilj sajta je da pomogne srednjoškolcima da što bolje i kvalitetnije napišu sastav na određenu temu.


Moja soba

Moja soba

Moja soba

 

Razmišljajući o svojoj sobi, ne želim ju opisati kakva je ona materijalno jer se bitno i ne razlikuje od soba mojih vršnjaka. Svaka soba otkriva nešto o osobi koja u njoj boravi, no bitniji je osjećaj koja ta soba ostavlja na tu osobu.

 

Ja svoju sobu ne doživljavam kao prostoriju sa četiri zida u kojoj imam ormar, krevet i radni stol. Kao što sam prethodno spomenuo, to ima svaka soba. Ja svoju sobu vidim kao svoje vlastito utočište, kao svoju utvrdu ili kao svoj bunker. U njoj mogu biti ono što jesam jer tu sam sâm, tu mogu biti svoj. Kada se poslije napornog dana u školi vratim doma, ona je tu, spremna da se opustim u njoj slušajući glazbu, dopisivajući se s prijateljima, čitajući knjigu ili jednostavno izležavajući se na krevetu, oblaku na kojem utonem u svijet mašte. Također, ona je tu kada mi život piše teške stranice, kada se posvađam sa svojim roditeljima ili prijateljima i jednostavno pobjegnem u sobu, ona je tu kao majčin zagrljaj koji me uvijek primi k sebi. Soba je tu i kada sam sretan, kada dođem s svojim prijateljima i kada provodimo zajedničke trenutke pričajući i igrajući se, ili pak učeći zajedno. Moja soba je i moj prijatelj; ona zna svaki detalj u mom životu, dane i razloge kada sam blistao od sreće, kao i one teške dane i trenutke kada sam jednostavno htio nestati s ovoga svijeta. Poznaje i najintimnije detalje o meni, kao i moje tajne koje sebično držim za sebe.

 

Vrata moje sobe su vrata u drugi svijet. Ja svoju sobu ne vidim u materijalnom obliku, očima da, ali srcem ne jer kao što izreka kaže, "Oči su lijepe, ali gleda se srcem." Možda će netko reći da bih se trebao vratiti u realnost i pogledati životu u oči, ali kao što sam prethodno naveo, moja soba je bunker u koji se sklonim kada me život napada sa svih strana, ali isto tako to je utvrda iz koje planiram kako krenuti u život. Ona je dio mene i moga života, ona je moj suradnik i moj prijatelj. To je moja soba.

__________________________________

 

Moja soba

 

Na letnjem raspustu odlazim u selo. Tamo je moj omiljeni, dragi kutak – potkrovlje.


Do njega se dolazi drvenim, uzanim stepenicama. Čim uđem, na podu od dasaka koje škripe dočeka me veliki, plišani meda, tužan jer se niko ne igra sa njim, zbog toga što retko dolazim. Sa leve strane razbaškario se udobni krevet prekriven šarenim ćilimom izatkanim zlatnim rukama moje bake. Pored njega kao vojnik koji čuva stražu stoji ormar. On je najstariji od svih stvari. Na njemu su krpene lutkice kojima se igrala moja tetka još kad je bila mala. U desnom uglu je polica prepuna prašnjavih knjiga, po kojoj je pauk ispleo svoju mrežu, pa izgleda kao da je neko okačio predivnu heklanu zavesu. Usamljena stolica za ljuljanje u ćošku jedva čeka da me proljulja i svojim škripanjem zasvira poput violine. Do nje je zemljani ćup sa paunovim perima koja, kada prolazim pored njih, zatrepere posipajući beličasti prah prašine, pa mi se čini kao da me pozdravljaju i raduju se mojoj poseti.


Volim moje potkrovlje jer se u njemu osećam kao u vremenu kada je živela moja baka jer je sve jako staro. Iako zapušten i prašnjav, meni moj dragi kutak mnogo znači, zbog toga što sam u njemu provela najlepše trenutke mog detinjstva.

___________________________________

 

Moja soba

 

Moja soba je oaza u kojoj provodim veći deo vremena. Potpuno je uređena po mom ukusu, to je moja teritorija koju ostali ukućani poštuju.


Soba je prostrana i svetla tokom cele godine. Zidovi su u boji lavande koja deluje umirujuće i osvežavajuće. Tu je krevet u veselom kariranom dezenu i sa stranicama od plave kože. Pored njega je radni sto na kome se nalaze lampa i držaci za olovke. U fiokama leže neophodne knjige i sveske koje iščekuju da ih se setim. U uglu je komoda na kojoj stoji globus koji me začas odvede na sunčane obale mora ili čarobne predele okovane ledom. On uvek nudi avanturu. Tu su i ramovi sa slikama koje čuvaju lepe i nezaboravne trenutke, ali i par igračaka koje mirišu na rano detinjstvo.
Na zidu preko puta se nalaze police u plavo-beloj boji koje liče na morski ambijent. Na jednoj se nalazi kolekcija razigranih delfina, mojih omiljenih životinja. Ona je okružena nehajno razbacanim školjkama u kojima još uvek šume talasi. Na polici ispod se nalazi neobično drvo od žice u čijim krošnjama svetlucaju ahat, žad i kvarc, neobični plodovi jednostavne prirode, zatim se nižu bočice parfema koje mame svojim izgledom, a između njih se nalaze delovi nakita koji bacaju vesele iskrice.
Od tehnike tu je neizbežni muzički stub jer je muzika deo moje svakodnevice, a posteri poznatih pevača ukrašavaju zidove sobe. Cela površina vrata je rezervisana za crteže planeta i prizore iz kosmosa, u koje otplovim kad završim sve svoje obaveze.


U mojoj sobi učim, radim, odmaram se i nalazim neophodan mir. Srećna sam što imam to parče samo svog sveta.

__________________________________

 

Moja soba

 

Tamo gore na poslednjem spratu dekine kuće, sa zadnje strane ognjišta koja gleda na voćnjak i baštu nalazi se moja soba.


Ulaz moga kutka krase velika vrata delimično sačinjena od mlečnog stakla i naravno stara gvozdena brava na kojoj su se igrali razni zavijuci ručne izrade.


Prva stvar koja me očara pri ulasku u moju sobu jeste trokrilni prozor koji zauzima skoro celu površinu zida uz kog se naslanja stara lipa. Kraj prozora su zakačene igračice satkane od srebrnih niti koje se ogledaju u hladnom staklu, i tako iz dana u dan čekaju prve zrake sunca da započnu svoju predstavu. Ali tu nije bio kraj njihove tajne – uveče kada sunce spava uživaju u snežnoj belini svojih haljina, neposredno pre mog sna, da bi me uspavala duboka tišina koja je obavijala dugu, polumračnu noć u mojoj sobi.


Ipak najviše se suncu radovao razbaškareni ćilim na sred sobe na kom mile raznobojni cvetići i šare mameći poglede svakog prolaznika u sobi. Raznovrsnije boje mogu se osetiti za vreme ručka u spektru ukusa koji putuje iz bakine kuhinje.


Odmah prekoputa prozora nalazi se nov hrastov krevet sa polukružnim ramom s jedne strane na kom je uvek prostrana posteljina bele ili ljubičaste boje, sa dezenom nebeskog plavetnila koje plovi iznad naše kuće.


Moj krevet je veoma udoban ali ipak postoji jedna druga stvar koja mi bode u oči kada poželim da zaspim - to je polica sa starim knjigama koja zauzima polovinu levog zida. Samo taj deo sobe je stalno mračan, tu vlada gusta tišina i ovo leglo znanja čini prilično napuštenim. Drugi deo istog zida činio je trouglasti sto pribijen uz ugao sobe, sa crvenom stolicom čija se nogara povremeno klatila.


Mnogi bi rekli da je moj kutak jedna obična prostorija sa nekim ne baš naročitim nameštajem i čiji su zidovi okrečeni u žuto, ipak moja soba je moje carstvo u kom se sakupljaju moje misli i ja sam ovim što imam sasvim zadovoljna.

__________________________________

 

Moja soba

 

Kada se pogledom zađe ka kraju trpezarije, pa se naleti na vrata koja nimalo ne odudaraju od zida, gotovo da niko od gostiju ne zna da je tu. Tiha i neprimetna, tajanstvena.


Iza vrata sa leve strane protezao se prostrani ormar. Kroz veliki prozor naspram vrata ulazila je svetlost, pa je bila veoma prozračna. Pored prozora razbaškario se prostrani krevet. Pre nedelju dana tu se uselio jedan saksijaki kaktus prelepog ružičastog cveta. Okrečena je u žuto, ali toliko bledo, da se boja skoro nije ni primećivala. Tu blizu vrata, sa desne strane ljuljala se jedna fotelja za čitanje, a pored nje odmarao se kamin zidan od kamena koji kao da je treptao na plesanje vatre u njemu dok je drvo polako nestajalo. U sredini, bio je jedan stari hrastov radni sto kome nisu sve noge bile jednake (verovatno zato što je rađen ručno) pa se povremeno klackao čas na jednu čas na drugu stranu. Negde kod rama prozora mlitavo, sasvim beživotno, lenjo, visile su zavese pune paučine. Nije bilo tepiha. Neravni parket je bio naslagan tako da daje utisak da je ravan. Imala je dosta stanovnika, ali verujte i sada je njenom stanovniku dobro u njoj.

________________________________

 

Moja soba


Moja soba je pravi umjetniči kutak. Tu provodim većinu svog vremena. To je kutak gdje mogu da pronađem mir i tišinu. Nekada moja soba je bila dječija soba,no sada je renovirana. Jedan dio mog života je završen i sada počinje zreliji dio mog života. Moja soba nije velika ali mi je jako draga. Ljubičastii zidovi moje sobe su obljepljeni posterima mojih idola koje poštujem. Na sredini sobe se nalazi ćilim sa motivma arabeske. U kutku sobe se nalazi moj radni sto. Na njemu se nalazi moj kompjuter i stinice koje me podsjećaju na drage osobe.

 

Iznad stola se nalaze četvrtaste police. Na njima stoje knjige,suveniri s mora, slika sa razredom i mnoštvo olovaka. Krevet je omiljeni kutak moje sobe, tu se rado volim opustiti. Na krevetu često čitam i knjige. Kraj kreveta se nalazi noćni ormarić. Na njemu se nalazi lampa, slika s mora i telefon. Ormar ima puno fioka. Bile su jednobojne ali sam ih ja preuredila tako što sam ih obojila u različite boje. Na stolu na sredini sobe stvaram mala umjetnička djela. Na komodi se nalaze knjige, ukrasi, igračke. Na zidu koji nije obljepljen posterima se nalaze umjetničke slike i diplome.


Svoju sobu doživljavam kao moj svijet u kojem se ja i moji bližnji osjećamo prijatno.

loading...
67 glasova
Koristio vam je ovaj sastav? Kliknite like
ili podelite sa prijateljima

Postavite ovaj sastav na Vaš sajt ili forum

Link
Za web stranicu
Za forum
Nazad Moja soba

Najpopularniji sastavi

Moja škola

Moja škola   Škola, to je ustanova čiji je osnovni zadatak prenositi znanje na mlade ljude. To su zgrade u čijim se prostorijama odvija nastava.… >

Moja soba

Moja soba   Razmišljajući o svojoj sobi, ne želim ju opisati kakva je ona materijalno jer se bitno i ne razlikuje od soba mojih vršnjaka. Svaka soba… >

Moji snovi

Moji snovi   Ne postoji čovjek koji ne sanjari ili barem mašta. Snovi mogu biti različiti; počev od snova o uspjehu, preko ljubavnih snova pa do… >

Sloboda

Sloboda   O lijepa, o draga , o slatka slobodo... rekao je davno naš poznati pjesnik Ivan Gundulić. Zaista, sloboda jeste lijepa, draga i slatka no… >

Moja draga osoba

Moja draga osoba   Postoji mnogo ljudi koji ispunjavaju moj život, koje volim i kojima se divim. To su moji roditelji, moja baka, ujaci, ali i moja… >

Sastavi na društvenim mrežama

Lajkuj Lektire.me na Facebook-u