Kako poboljšati pamćenje pri učenju lektira

Kako poboljšati pamćenje pri učenju

Kako poboljšati pamćenje pri učenju

 

Jednostavni načini za poboljšanje učenja i pamćenja - donosimo vam pet jednostavnih načina kako poboljšati učenje i pamćenje.

 

Kako biste na vreme bili spremni za rokove i sve njihove izazove, donosimo vam pet laganih načina kojima možete olakšati učenje i poboljšati pamćenje.

 

Većini nas učenje i pripremanje ispita predstavlja popriličan stres. Rečenica kad bih imao/la još barem jedan dan za učenje jedna je od najčešćih izjava koje se mogu čuti na fakultetima za vreme ispitnih rokova.

 

Potreban je trud

 

Da, moraćete se potruditi. Nećemo otkriti toplu vodu ako vam kažemo da ćete ostvariti bolje rezultate što više truda uložite u nešto. Trudom govorite svom mozgu da je nešto vredno pamćenja. Ali, samo pasivno učenje neće vam puno pomoći.

 

Studije su pokazale da je čitanje materijala samo jednom i pisanje kratkog sažetka efikasnije od pukog isčitavanja materijala četiri puta. Postoje i tehnike kojima možete razviti gotovo tzv. fotografsko pamćenje, ali one zahtevaju dosta vežbe.

 

Glavne metode koje te tehnike koriste su testiranje samog sebe i deljenje učenja kroz vreme. Raspodela učenja kroz određen period ključna je jer govori vašem mozgu da ono što učite ne bi trebalo biti odbačeno i zaboravljeno.

 

Povežite se s materijalom koji učite

 

Osetiti povezanost sa materijalom koji učite moćan je alat. Pronaći perspektivu koja budi vašu znatiželju za taj materijal još je moćniji. Ako vam je gradivo previše dosadno, pokušajte se kladiti sami sa sobom da možete sve zapamtiti. Da, slično kao da kockate.

 

Obećajte sami sebi nagradu pre odlaska na spavanje i učićete i u snu. Pokušajte zaista razumeti gradivo, ne samo memorisati činjenice, povežite ga sa nečim što već znate. To je razlog zbog kojeg podučavanje nekog drugog pomaže učiti i vama.

 

Steroidi za vaš mozak

 

Dok učite, zaboravite na sve principe pravilne i zdrave ishrane, barem dok ne položite taj ispit. Kafa i krofne mogu vam zaista pomoći u učenju. Nauka kaže da su te dve namirnice poput steroida za vaš mozak.

 

Nemojte zaboraviti i na energetske napitke. A ako ste kojim slučajem pušač, zapalite pre početka učenja, iako je to opasna navika koju nikako ne podržavamo. Istraživanja pokazuju da nikotin povećava kognitivne sposobnosti.

 

Osnove

 

U ljudskoj je prirodi da traži nekakvo magično rešenje. Ali, ono ne postoji. Kao i kod gubitka težine, istraživanja pokazuju da su osnove poput dovoljno sna i redovnte fizičke aktivnosti efikasnije od bilo kakvih preparata. Ozbiljno, dremanje nakon učenja veoma je efikasno.

 

Smirite se i fokusirajte. I isključite muziku. Ako mislite da ste jedna od onih osoba koje mogu multitaskovati, varate se. Izbegavajte učenje u grupi, a momci, klonite se zgodnih devojaka.

 

Za kraj, mali trikovi

 

Dok učite, gestikuliranje može pomoći. Emocionalno upečatljive slike pomoći će zacementirati naučeno u vašem mozgu. Govorite samom sebi i napravite pauzu nakon učenja. Pre testa, družite se i razmišljajte o pametnim ljudima. Ili idite u šetnju prirodom. Kako biste poboljšali prisećanje, pokušajte stvoriti okruženje u kojem ste učili najbolje što možete. Isto držanje tela, emocionalno stanje itd. mogu pomoći.

 

Kako da vaše dete zavoli knjigu

Kako napisati esej 

Kako napisati pismeni zadatak 

Kako napisati uspješan esej na državnoj maturi 

Kako pisati dnevnik čitanja lektire

Kako uspešno učiti

Kreativno pisanje eseja o književnom delu 

Kreativno pisanje romana - kako piše Umberto Eko 

Upute kako napisati lektiru

Usporedni esej - Bijeg - Povratak Filipa Latinovića

Usporedni esej - Tri notturna

loading...
1 glasova
Koristilo vam je ovo prepričavanje? Kliknite like
ili podelite sa prijateljima

Postavite ovu prepričanu lektiru na Vaš sajt ili forum

Link
Za web stranicu
Za forum
Nazad Kako poboljšati pamćenje pri učenju

Najpopularnije lektire RSS

William Shakespeare - Hamlet

William Shakespeare - Hamlet Viljem Šekspir - Hamlet   Jedne večeri na straži dogodilo se nešto neobično, Horaciju, Marcelu i Bernandu se ukazao… >

Ivo Andrić - Prokleta avlija

Ivo Andrić - Prokleta avlija   Vrsta djela - romanVrijeme radnje - neodređeno, turska okupacijaMjesto radnje - turski zatvorTema djela - život zatvorenika… >

Johann Wolfgang Goethe - Patnje mladog Werthera

Johann Wolfgang Goethe - Patnje mladog Werthera Johan Volfgang Gete - Patnje mladog Werthera   Mladi pravnik Werther dolazi u gradić u koji ga je poslala… >

Meša Selimović - Derviš i smrt

Meša Selimović - Derviš i smrt   Ovo je priča o pokušajima derviša Ahmeda Nurudina, šejha mevlevijskog reda, za vrijeme Otomanske vladavine u… >

Dobrica Ćosić - Koreni

Dobrica Ćosić - Koreni   Koreni su drugi roman Dobrice Ćosića. Objavljen je 1954. godine. Roman Koreni je tematski slojevit, moderan i po tematici… >

Lektire na društvenim mrežama

Lajkuj Lektire.me na Facebook-u