Miro Gavran - Kako je tata osvojio mamu lektira

Miro Gavran - Kako je tata osvojio mamu

Miro Gavran - Kako je tata osvojio mamu

 

Ovo je neobična priča o čovjeku koji je bio toliko glup da je morao osvajati ženu koju je već jednom osvojio. Taj čovjek je moj tata...

 

Vrsta djela - dječji roman

Mjesto radnje - Zagreb, Sljeme, Samobor, na Kupi

Vrijeme radnje - suvremeno doba 20. stoljeće

 

Kako je tata osvojio mamu roman je o dječaku Antunu i njegovom životu. Roman je pisan u prvom licu, kao da ga piše sam Antun, koji je glavni lik. Uvod romana sastoji se od upoznavanja glavnog lika s Bernardom, u koju se zaljubio. Zaplet čini svađa mame i tate te Antunov i mamin odlazak baki. Rasplet čine planovi oko pomirbe mame i tate, a kraj njihova konačna pomirba na Antunovom rođendanu. Ovo je neobična priča o čovjeku koji je bio toliko glup da je morao iznova osvajati ženu koju je već jednom osvojio. Taj čovjek je moj tata i on se dugo nije razumio u tajne mamina srca. Pričat ću vam i o svojoj djevojci Bernardi i o tome kako je lijepo kad te netko voli i kad ti nekoga voliš.

 

1. Poglavlje - Vrijeme ljubavi - Priča počinje jedne subote u vrijeme doručka kada je Antunov tata predložio da njihova tročlana obitelj (tata, mama i Antun) pođe na izlet na Sljeme. Pola sata nakon dogovora imali su spremne sendviče, vodu, kavu, i bili obučeni u planinarsku odjeću i obuću. Na Sljeme su išli tramvajem i žičarom u kojoj se mama uplašila vjetra koji je zanjihao žičaru. Kada su konačno izašli iz kabine žičare, uputili su se ka planinarskom domu "Grafičar". Na putu do tamo, Antunov tata susreo je starog znanca, svog najboljeg prijatelja iz vojske, Slavka. Tu su bili i njegova žena i kći, koju je Antun odmah zapazio: "Bila je lijepa kao san, bila je prelijepa". Zvala se Bernarda. Antunovi i Bernardini roditelji ubrzo su se dogovorili da će provesti dan zajedno. Prošetali su svi zajedno i nakon toga ručali ono što su ponijeli od kuće.

 

Roditelji su puno pričali i na kraju toga dana složili su se da bi bilo lijepo da opet jednom odu zajedno na izlet. Antun i Bernarda nisu uopće razgovarali, nego su se samo gledali, ali Antunu to nije smetalo jer je imao priliku gledati Bernardu koja mu se jako svidjela.

 

2. Poglavlje - Ručak kod bake - Običaj Antunove obitelji bio je da svake nedjelje idu na ručak kod bake, mamine mame. Nitko nije volio ići na te ručkove, ali su išli jer je takav bio red. Jedne takve nedjelje došli su kod bake, koja je odmah s vrata prokomentirala cvijeće koje joj je Antunov tata donio i to kako je Antun slabo obučen i da će se prehladiti. Kada su ušli u kuću, baka je počela tatu obasipati kritikama. Govorila je kako su još uvijek podstanari i kako tata nije ni diplomirao i da baka ne podržava to. Zatim je došlo do svađe i Antun je kako bi spriječio da se situacija još više pogorša prolio sok po bakinom stolnjaku, na što se baka naljutila još više.

 

3. Poglavlje - Radionica i kiosk - Antun pripovijeda o tatinoj radionici koja se nalazi u nekoj staroj napuštenoj garaži. U toj radionici tata izrađuje patente, koje nitko ne želi otkupiti, a tata misli da bi ti patenti mogli unaprijediti proizvodnju u tvornicama. Tata je napravio jedanaest patenata i radi na dvanaestom, kojemu se posebno veseli. Antun ipak više voli posjetiti mamu u kiosku, nego što voli biti u tatinoj radionici. U kiosku ima mnogo crtanih romana koje Antun voli čitati, a dok je kod mame čita ih i ne mora ih kupiti. Zato nikada nije shvaćao zašto je mama tužna što radi na kiosku. Antun je još uvijek razmišljao i o susretu s Bernardom i kako nije s njim progovorila ni riječi. Osjećao se kao ratni zločinac jer ga je stalno gledala ozbiljno.

 

4. Poglavlje - Izlet u Samobor - Deset dana nakon izleta na Sljeme, zazvonio je telefon i javio se Antunov tata. Nazvao ga je Bernardin tata i upitao jesu li za izlet u Samobor, o kojem su se dogovarali još dok su bili na Sljemenu. Ubrzo su dogovorili izlet za sljedeću subotu, a Antun je bio uzbuđen jer je znao da će opet vidjeti Bernardu. Ovaj put je odlučio da će započeti razgovarati s njom jer je glupo da šute cijelo vrijeme kao prošli put. Sjetio se i da bi mogao ponijeti frizbi. Kada je došla subota, dan za izlet, po Antuna i njegovu obitelj autom je došla Bernardina obitelj, jer imaju veliki auto u koji svi stanu.

 

Čim su došli u Samobor, a trebalo im je nekih pola sata, odrasli su počeli razgovarati, a Antun je pozvao Bernardu da igraju frizbi na obližnjem igralištu. Polako su počeli razgovarati o hobijima, a Antun je iskoristio priliku da podijeli s njom kako jednog dana želi postati istraživač gornjeg toka rijeke Nil i da svaki dan vježba čučnjeve i sklekove kako bi se pripremio za to. Uz to čita i literaturu i proučava zemljopisne karte koje će mu pomoći. Antun je osjećao da je osvojio Bernardu i odjednom je bio sretan kao nikada prije.

 

5. Poglavlje - Nov izum - Tata je u zadnje vrijeme radio puno na svom zadnjem izumu i kući se vraćao kasno. Jednog četvrtka, tata se nakon ručka digao od stola i krenuo nazad u radionicu, na što se mama naljutila i rekla da bi joj mogao pomoći malo, a i da ionako od njegovih izuma nikada ne bude ništa i da će samo puno novaca potrošiti na to uzalud. Najviše mu je mama predbacivala što se zadnjih deset godina tata više bavi svojim izumima nego svojom obitelji. Mama se naljutila, a tata je izjurio iz kuće.

 

6. Poglavlje - Ne govorite prijateljima o ljubavi - Antun ima dva najbolja prijatelja, Tomislava i Zorana. Zoran je kleptoman što znači da ima bolest koja navodi čovjeka da krade ljudima stvari, često i neke sitnice koje nemaju neku vrijednost. Svaki put kada bi Zoran došao kod Antuna, nešto bi im iz kuće nestalo, zbog čega su mama i tata zabranili Antunu da ga dovodi njihovoj kući. Budući da su mu Tomislav i Zoran najbolji prijatelji, Antun im je odlučio ispričati za Bernardu. No, oni ga nisu shvatili ozbiljno i ismijali su to što se Antunu svidjela djevojčica pa im je prešutio da ju voli.

 

7. Poglavlje - Pecanje - Mama i tata dalje su se svađali oko toga kako tata ne pomaže mami oko kućanskih poslova, a Antun je sve više svakog dana mislio na Bernardu. Zato je i bio sretan kada mu je tata rekao da u subotu idu s Bernardinim tatom Slavkom i s njom na pecanje. Išli su bez Antunove i Bernardine mame u ribolov na Kupu. Očevi su pecali, a Antun i Bernarda su trčali po polju, igrali frizbi i pričali. Na kraju dana svi su bili zadovoljni zbog lijepo provedenog vremena, a posebno Antun koji je bio s Bernardom cijeli dan.

 

8. Poglavlje - Kava kod bake - Jednog utorka Antun je mami pomagao brisati suđe. Tata je nakon ručka otišao u radionicu što mami nije bilo po volji. Nazvala je baku i rekla da očekuje nju i Antuna za pola sata na kavi. Kada su došli kod bake, Antun se otišao igrati u sobu pokojnog djeda koji je bio lovac, a mama i baka su ostale razgovarati za stolom. Antun je slučajno čuo razgovor u kojem se mama potužila baki kako se loše osjeća i kako je nezadovoljna životom koji živi jer ne viđa muža koji joj uz to ništa ne pomaže u poslovima. Baka je na to počela mamu nagovarati da se ona i Antun dosele njoj jer zaslužuju bolje.

 

9. Poglavlje - Krađa - Jednog lijepog dana Antun, Tomislav i Zoran šetali su po Cvjetnom trgu i razgledavali kioske na kojima se svašta prodavalo. Antun i Tomislav zastali su kraj jednog sa stripovima, a Zoran je otišao malo dalje. Odjednom su čuli neku vrisku i vidjeli kako je neki deblji gospodin uhvatio Zorana za uho i počeo ga pljuskati. Na to je došao i policajac i skužili su da je Zoran tom golemom čovjeku ukrao ogrlicu. Dok se policajac snašao, Zoran je već pobjegao kući. Tamo su ga posjetili Antun i Tomislav kojima je uplašeno rekao da ne kažu ništa njegovoj baki.

 

10. Poglavlje - Mami puca film - Za vrijeme ručka mama i tata su opet započeli svađu jer je mama pitala tatu da oboji zidove u kuhinji, na što je tata rekao da nema vremena i da radi na izumu koji će ih izvući iz siromaštva. Tata se nakon ručka ustao da bi opet išao u radionicu, na što je mama rekla da će s Antunom otići baki ako to napravi. Tata je izašao, mama se rasplakala, a nakon što se smirila, počela se pakirati. Nakon sat vremena spakirala je tri kovčega, uzela Antuna, pozvala taksi i otišla iz kuće.

 

11. Poglavlje - Kod bake - Čim su došli kod bake, razveselila se jer je bilo onako kako je savjetovala mamu. Sutradan je tata zvao mamu na telefon,a ona mu je rekla uvjete: svake srijede može ići s Antunom u šetnju, a svaku drugu subotu može s njim biti cijeli dan.

 

12. Poglavlje - Dani bez tate - Antunu je teško padalo to što ne živi više s tatom, pa je nestrpljivo čekao srijedu kada će ga vidjeti. Antunu nije bilo bajno kod bake. Prvi dan mu je bilo zanimljivo, ali već sljedeći se osjećao kao da mu baka stalno nešto pametuje i zapovijeda. I morao je stalno raditi i živjeti po njenim pravilima. Baka je u ponedjeljak otišla s Antunom u školu i zagnjavila učiteljicu da joj pokaže njegove ocjene. Kada se vratio kući, baka je bila nezadovoljna što ima dvije četvorke, jer je to sramota i rekla da će postati kao njegov otac.

 

13. Poglavlje - Kino, prženi krumpirići - Konačno je došla i srijeda kada se Antun trebao susresti s tatom. Baka mu je naredila da obuče novo odijelo što mu je kupila kako bi tata vidio da se dobro o njemu brinu. Pošao je svojoj staroj kući kod tate i odlučili su ići u kino. Na putu do tamo pričali su o tome kako su provodili dane. Antun nije bio presretan što se nakon kina morao rastati od tate i vratiti bakinoj kući.

 

14. Poglavlje - Teško je telefonirati - Sutradan je tata opet nazvao mamu, ali ona mu je poklopila slušalicu. Baka je Antuna natjerala da dva sata piše zadaću iz matematike, a on je razmišljao o susretu s Bernardom. Došao je na ideju da nazove tatu i da on opet dogovori pecanje s Bernardinim tatom. Mama mu nije dopustila da nazove tatu, ali je odlučio da će razgovor obaviti s telefonske govornice blizu bakine kuće. Nazvao je tatu, rekao mu prijedlog i tata je pristao.

 

15. Poglavlje - Važan razgovor s Bernardom - U subotu je Antun pošao tati, a tamo su već bili i Bernarda i njen tata. Ponovno su išli na Kupu, gdje su očevi pecali, a Antun i Bernarda tražili su djetelinu s četiri lista i igrali frizbi. Antun je odlučio Bernardi reći da on i mama više ne žive s tatom, ali ona je to već znala. Zatim joj je ispričao sve po redu što se izdogađalo od njihovog zadnjeg susreta. Budući da je Antun bio jako nesretan zbog cijele situacije, Bernarda i on su došli na ideju da pomire njegove roditelje, u čemu će mu ona pomoći. Pri povratku s pecanja Antun je osjećao kao da je postao pravi prijatelj s Bernardom, a tata mu je rekao da je konačno završio svoj patent.

Bernardin tata ga je zamolio da mu objasni o kakvom izumu se radi. Bio je to uređaj pomoću kojeg bi automobili trošili manje benzina, ali kako bi uređaj uspio, morala bi ga otkupiti neka velika tvornica automobila. Kada su došli u Zagreb, tata je otpratio Antuna do bakine kuće.

 

16. Poglavlje - Baka je opasna - Antunu je postalo sve teže biti kod bake jer mu je sve počela zapovijedati govoreći mu da želi da on postane pravi čovjek. Između ostaloga mami je odlučila dovesti odvjetnika koji će joj pomoći oko papira za rastavu.

 

17. Poglavlje - Bernarda telefonira - Oko sedam sati navečer Antuna je nazvala Bernarda. Javila se njegova mama i rekla mu da se javi u drugoj sobi da ne ometa nju i baku u gledanju serije. Bernarda je zvala da javi kako možda ima nade za patent Antunovog oca. Kod njenog oca je na liječenju neki Nijemac koji je suvlasnik tvornice automobila. Bernarda je na umu imala da Antunov tata izum preda njenom tati koji će ga pokazati Nijemcu. Savjetovala je i da bi se Antunov tata morao ispričati njegovoj mami i ponovno ju osvojiti jer ju je povrijedio.

 

18. Poglavlje - Ozbiljan razgovor s tatom - Pri sljedećem susretu s tatom Antun mu je ispričao da bi želio da se mama i tata pomire i savjetovao mu da mami napiše ljubavno pismo kako bi se pomirili.

 

19. Poglavlje - Ljubavno pismo - Tata je napisao pismo, a mama se pravila kao da ju ne zanima sadržaj pisma kada ga je dobila. Ipak moglo se vidjeti da ga jedva čeka pročitati. Tata je napisao da mu je žao što su se rastali bez razgovora i da bi želio s njom razgovarati o svemu. Predložio joj je da se vide u utorak u pet na Cvjetnom trgu kod kina „Zagreb". Baka je bila protiv pomirenja, pa je mamu nagovorila da se ne sastane s tatom. Tata je bio nesretan jer se mama nije pojavila, a Antun ga je u srijedu jedva nagovorio da razgovaraju o tome. Antun je bio lukav i smislio plan. Rekao je tati da svoj rođendan, koji je u ponedjeljak, želi slaviti u njihovom starom stanu i da će pozvati Bernardu, njene roditelje i mamu. Antun je znao da mama vjerojatno neće odbiti doći sinu na rođendan, iako je proslava u tatinom stanu. Za tu priliku tata mora pokazati da je sposoban sam živjeti, pa mora pospremiti stan, napraviti ručak i ispeći kolače. U pečenju kolača pomoći će mu Bernarda dan prije rođendana.

 

20. Poglavlje - Odlučan zahtjev - Baka nije bila najzadovoljnija kada joj je Antun rekao da će rođendan slaviti u starom stanu, a tek navečer u njenoj kući. Mama se iznenadila kad je Antun rekao da će tata ispeći kolače i pripremiti hranu. Mama prvo nije pristala biti na proslavi, ali je odlučila da će ići radi Antuna i da će razgovarati s Bernardinim roditeljima kako ne bi morala s tatom.

 

21. Poglavlje - Rođendan - Antun je za rođendan dobio dva poklona, od bake enciklopediju, a od mame mikroskop. Mama se nadala da će dok u tri i petnaest dođu kod tate tamo već biti Bernardini roditelji. Ali tata je bio sam kad su stigli. On mu je poklonio rekete za badminton. Stan je blistao od urednosti i čistoće. Tata je čak prebojao i zidove. Dočekao ih je i postavljen stol s hranom i tortom. Mama je bila iznenađena, ali još više se iznenadila kada joj je Antun rekao da će Bernarda s roditeljima stići tek u pola pet, jer roditelji imaju neki sastanak u bolnici. To zakašnjenje su zapravo Antun i Bernarda namjerno isplanirali. Mama i tata su stalno šutjeli, Antunu je pukao film i ustao se da im kaže što ima. Rekao je da nije loš dječak i da zaslužuje imati majku i oca i da ne želi njihove rođendanske poklone. Ostavit će ih i otići u gornji tok Nila jer više ne misle na njega i ponašaju se kao djeca.

 

Rekao je da će to napraviti ako mu ne ispune rođendansku želju, a to je bilo da se poljube pred njim. Budući da su mu obećali, morali su. Nakon poljupca su se zagrlili i ispričali jedno drugome za sve i pomirili se. U pola pet su došli Bernardini roditelji s poklonima i dobrim vijestima. Bernardin tata je rekao kako je onaj Nijemac, suvlasnik tvornice automobila, odlučio otkupiti tatin izum i da želi da tata od tada stalno pravi izume za njihovu tvornicu. I mama i tata bili su presretni. Antunov tata počeo je raditi u novoj radionici za njemačku tvornicu automobila, mama je prestala raditi u kiosku i preselili su u novi, veći stan u kojem je Antun imao svoju sobu gdje se može igrati sa Zoranom i Tomislavom. A Bernarda se pristala udati za njega čim odraste.

 

Likovi - Antun, mama, tata, Bernarda, baka, Bernardini roditelji, Tomislav i Zoran

 

Antun – dobar i poslušan dječak koji živi s mamom i tatom u malom stanu u Zagrebu. Odličan je učenik i ne pravi probleme. Na prvi pogled zaljubio se u Bernardu. Pokazao se kao pravi sanjar, pogotovo kada je u pitanju ljubav prema Bernardi. Ipak, kao i svaki dječak njegovih godina, bojao se njenog odbijanja jer ga je gledala ozbiljnim pogledom i nisu prozborili ni riječi. Na kraju su postali pravi prijatelji, a i ona je počela prema njemu osjećati nešto više. Antun se pokazao kao odan i pouzdan prijatelj koji je spreman svakome pomoći, pa čak i svom prijatelju Zoranu koji pati od kleptomanije. Dobar je čuvar tajni i vjeran osobama koje voli. Svoju obitelj voli najviše na svijetu i učinio bi sve da budu na okupu. Baki zamjera što mu previše zapovijeda i pametari. Njegov san je da postane istraživač gornjeg toka rijeke Nile, pa zato svaki dan vježba i čita razne knjige i proučava zemljopisne karte.

 

Bernarda – ona je kći najboljeg prijatelja Antunovog tate, koja se s Antunom upoznaje na izletu na Sljeme. Oni se polako zbližavaju i provode vrijeme zajedno. Antun se u nju zaljubio na prvi pogled zbog njene ljepote, ali je djelovala jako ozbiljno i neprijateljski nastrojeno prema njemu prvi dan. No to se pokazalo pogrešnim, jer su njih dvoje postali veoma bliski i pravi prijatelji. Bernarda je dobrodušna, druželjubiva i posjeduje veliku dozu suosjećajnosti. Pomaže Antunu da pomiri roditelje i savjetuje ga. Na kraju i ona prema Antunu počinje pokazivati da joj se sviđa i obećaje mu da će se udati za njega kad odraste.

 

Antunova mama – mama je magistra kemije, ali radi kao prodavačica novina na kiosku. Ne voli svoj posao, što Antunu nije jasno jer tamo ima puno stripova koje može čitati do mile volje, a ne mora ih kupiti. Mama je nezadovoljna i životom jer njihova obitelj nema novaca, žive u trošnom malenom stanu, a tata troši novce na izume koje ne uspijeva prodati. Pod utjecajem je svoje mame koja ju okreće protiv muža, za kojeg baka kaže da je niškoristi i da nije on za nju. Povrijeđena je jer tata ne provodi dovoljno vremena s njima i posvetio se izumima od kojih nikada nisu ništa imali. Ponosna je i odlazi sa sinom živjeti svojoj majci. Iako je odselila, i dalje voli tatu. Stalo joj je do obitelji, a posebno do Antunove sreće.

 

Antunov tata – tata Josip je na trećoj godini studija napustio Strojarski fakultet i od tada radi kao šef skladišta. Ima svoju radionicu u napuštenoj garaži gdje radi na izumima. Napravio je jedanaest od kojih nijedan nije uspio prodati. Posvetio se dvanaestom izumu zbog kojeg zapostavlja svoju obitelj i ne pomaže supruzi. Tata je kao i Antun veliki sanjar, vjeruje u sebe i svoje patente, čak i onda kada drugi ne vjeruju u njega. Povrijedio je Antunovu mamu, ali ne namjerno, htio je napraviti izum kojim bi prehranio svoju obitelj. Kada su Antun i mama otišli i ostavili ga samoga najteže mu je palo što nije mogao biti sa sinom svaki dan i jedva je čekao susrete s njim. Ženu jako voli i trudi se da mu ona oprosti, ali ona ne želi čuti za njega. Na kraju romana se pokazao kao pravi heroj nakon što su Antun i Bernarda pomirili njega i mamu te nakon što je dobio vijest da njegov zadnji izum želi otkupiti suvlasnik njemačke tvornice automobila.

 

Bernardini roditelji – oboje su liječnici koji su se iz Nove Gradiške preselili u Zagreb, jer su tu dobili posao. Dobronamjerni su i velikodušni. Vole puno razgovarati i druže se s Antunovim roditeljima.

 

Baka – baka po Antunovim riječima voli jako zanovijetati i sve mora biti po njenim pravilima. Puno priča protiv tate i ne voli ga, jer je napustio fakultet i ne donosi novce u obitelj. Nagovara kćer da ga napusti i da ona može puno bolje, da je odgojena da bude dama i živi lijepo. Voli sve držati pod kontrolom i određuje Antunu što mora i kada raditi dok je živio kod nje s mamom.

 

Tijek radnje: - Uvod - Upoznavanje Antunove obitelji.

Zaplet - Mami puca film.

Vrhunac - Dani bez tate.

Rasplet - Ozbiljan razgovor s tatom.

Kraj - Tata je ponovno osvojio mamu.

 

Pouka - Vjeruj u ljubav i čuvaj ju. Nemoj da te mali pad odgurne do dna.

Moj dojam o knjizi - knjiga je preljepa, puna emocija i jako znimljiva.

 

Autor: I.D.

__________________________________

 

Miro Gavran (Gornja Trnava, 1961. - ) hrvatski dramatičar, romanopisac, pripovjedač i pisac za mlade. Najizvođeniji je suvremeni hrvatski dramatičar u zemlji i inozemstvu u proteklih petnaestak godina. Djela su mu prevedena na više od 30 jezika.

 

Dosad je imao više od 180 kazališnih premijera širom svijeta, počev od Zagreba, Rotterdama, Maribora, Washingtona, Pariza, Krakova, i Sofije pa sve do Bombaja, Buenos Airesa, Ljubljane, Pečuha, Bratislave, Waterforda, Atene, Sarajeva, Novoga Sada, Podgorice, Mostara, Beča, Budimpešte, Budišina, Moskve, Rio de Janeira... Njegove predstave vidjelo je više od dva milijuna gledatelja. Jedini je živući pisac u Europi koji ima kazališni festival njemu posvećen, na kome se igraju isključivo predstave nastale prema njegovim tekstovima, a koji od 2003. godine djeluje u Slovačkoj pod nazivom Gavranfest.

 

Među njegovim kazališnim tekstovima ističu se drame: Kreontova Antigona, Noć bogova, Ljubavi Georgea Washingtona, Čehov je Tolstoju rekao zbogom, Najduži dan Marije Terezije, Kraljevi i konjušari, Shakespeare i Elizabeta, Pacijent doktora Freuda, Muž moje žene, Kad umire glumac, Zaboravi Hollywood, Sve o ženama, Sve o muškarcima, Vozači za sva vremena, Hotel Babilon, Kako ubiti predsjednika, Zabranjeno smijanje, i Nora danas.

 

Dobio je dvadesetak književnih i kazališnih nagrada u zemlji i inozemstvu, a među njima i nagradu Central European Time (1999.), koja se dodjeljuje najboljim srednjoeuropskim piscima za cjelokupan opus, te nagradu Europski krug (2003.) za afirmaciju europskih vrijednosti u književnim tekstovima. Usto je trostruki dobitnik Nagrada za dramsko djelo "Marin Držić" Hrvatskog ministarstva kulture za tekstove Kad umire glumac, Zabranjeno smijanje, i Nora danas.

 

Diplomirao je dramaturgiju na Akademiji za kazalište, film i televiziju u Zagrebu. Djelovao je kao dramaturg i ravnatelj Teatra &TD,u kome je 1990. pokrenuo scenu "Suvremena hrvatska drama". Idejni je začetnik i glavni urednik književnog časopisa Plima (1993.-1996.). Bio je pokretač i stalni pisac Epilog Teatra (1995.- 2001.), a potom sa svojom suprugom glumicom Mladenom Gavran pokreće Teatar GAVRAN (2002.) koji svake godine izvede jednu njegovu premijeru i oko devedeset repriza.

 

Objavio je sedam romana: Zaboravljeni sin, Kako smo lomili noge, Klara, Margita, Judita, Krstitelj i Poncije Pilat. Napisao je i filmski scenarij Djed i baka se rastaju. Za mlade čitatelje je napisao osam knjiga: Svašta u mojoj glavi, Kako je tata osvojio mamu, Zaljubljen do ušiju, Oproštajno pismo, Sretni dani, Igrokazi s glavom i repom, Pokušaj zaboraviti i Profesorica iz snova. Njegovi kazališni i prozni tekstovi uvršteni su u brojne antologije i hrestomatije u zemlji i inozemstvu, a njegovo djelo proučava se na sveučilištima diljem svijeta.

 

Miro Gavran - Judita

Miro Gavran - Kad umire glumac

Miro Gavran - Profesorica iz snova

Miro Gavran - Sretni dani

Miro Gavran - Svašta u mojoj glavi

Miro Gavran - Zaljubljen do ušiju

loading...
0 glasova
Koristilo vam je ovo prepričavanje? Kliknite like
ili podelite sa prijateljima

Postavite ovu prepričanu lektiru na Vaš sajt ili forum

Link
Za web stranicu
Za forum
Nazad Miro Gavran - Kako je tata osvojio mamu

Najpopularnije lektire RSS

William Shakespeare - Hamlet

William Shakespeare - Hamlet Viljem Šekspir - Hamlet   Jedne večeri na straži dogodilo se nešto neobično, Horaciju, Marcelu i Bernandu se ukazao… >

Ivo Andrić - Prokleta avlija

Ivo Andrić - Prokleta avlija   Vrsta djela - romanVrijeme radnje - neodređeno, turska okupacijaMjesto radnje - turski zatvorTema djela - život zatvorenika… >

Johann Wolfgang Goethe - Patnje mladog Werthera

Johann Wolfgang Goethe - Patnje mladog Werthera Johan Volfgang Gete - Patnje mladog Werthera   Mladi pravnik Werther dolazi u gradić u koji ga je poslala… >

Meša Selimović - Derviš i smrt

Meša Selimović - Derviš i smrt   Ovo je priča o pokušajima derviša Ahmeda Nurudina, šejha mevlevijskog reda, za vrijeme Otomanske vladavine u… >

Dobrica Ćosić - Koreni

Dobrica Ćosić - Koreni   Koreni su drugi roman Dobrice Ćosića. Objavljen je 1954. godine. Roman Koreni je tematski slojevit, moderan i po tematici… >

Lektire na društvenim mrežama

Lajkuj Lektire.me na Facebook-u