Miro Gavran - Profesorica iz snova lektira

Miro Gavran - Profesorica iz snova

Miro Gavran - Profesorica iz snova

 

Profesorica iz snova je duhovita priča o zaljubljivanju i otkrivanju tajni ljubavi i pogreškama koje se mogu počiniti u ljubavnim odnosima. Roman pripovjeda o dječaku, učeniku osmoga razreda, koji se zaljubljuje u svoju profesoricu.

 

Srijeda


Najjadnije biće na ovome svijetu je četrnaestogodišnjak bez komada, s bedastom majkom, bedastim ocem i starijim bratom koji sve zna bolje od njega. Da, to sam ja - nitko i ništa muškoga spola, s hrpom hormona koji me guše i dovode do ludila. Ja sam jadno biće bez seksualnog iskustva, okružen djevojkama koje su prema nama vršnjacima potpuno nezainteresirane. Na nesreću, preko puta moje osnovne škole nalazi se gimnazija. I sad, umjesto da mi dečki iz osmoga razreda budemo glavne face u školi, naši nesuđeni komadi na velikom odmoru gledaju gimnazijalce na drugoj strani ceste. Užas! Već sam tri dana osmaš, a osjećam se kao prvašić. Nitko i ništa na kvadrat. Zato sam valjda i počeo voditi ovaj dnevnik... 


Fabula je građena na principu gradacije. Započinje zapisima požalica frustriranog mladića, a završava krajem koji ne samo da je sretan za sve likove, već daje prostor glavnom liku za emocionalno sazrijevanje. Ivo se kao lik tijekom romana razvija psihički i emocionalno. U početku ga upoznajemo kao 14- godišnjaka ispunjenog kompleksima i brojnim željama prosječnog tinejdžera. Osjećao se jadno, neshvaćeno, roditelji su mu se popeli na vrh glave, a kao vrhunac svega, zaljubio se u profesoricu iz zemljopisa. Iako je u početku izluđen profesoricom, Ivo s vremenom shvaća da je profesorica za njega preveliki zalogaj i da po godinama nisu ni malo kompatibilni. Kraj romana donosi nam mladu zrelu osobu koja je uvidjela svoje pogreške, prihvatila ih, a budući da mu je i sreća bila sklona, njegova glupost na kraju se pretvorila u neku korist. U pozadini njegove priče odvija se još jedna, ne toliko sretna priča kolegice Eve. Ona proživljava dramu uzrokovanu svađom svojih roditelja, koji si često prijete razvodom.

 

Djelo je napisano u obliku dnevnika. Dnevnik – pripovjedni žanr. Specifičnost dnevničkog zapisivanja proizlazi iz težnje da se tekstom simulira istodobnost događanja i pisanja, odnosno da se u isto vrijeme piše kako se događaji zbivaju.


1. dnevnik kao autobiografski žanr primarno određuje kontinuirano i neposredno zapisivanje događaja iz zbilje


2. u dnevniku subjekt nastoji opisati vlastite doživljaje i osjećaje na izvanjski prostor i samoga sebe

 

Središnja tema kojom se bavi subjekt dnevničkog diskursa pokušaj je identificiranja sebe unutar vlastite egzistencije. Identificiranje vlastite osobnosti – dvije realnosti


1. život i događaji u obitelji
2. ljubavni problemi


Povod pisanju dnevnika – tumačenje događaja iz sociopolitičkog, kulturnog i povijesnog sinkronijsko - dijakronijskog vremena ili osoba koje određuju taj događaj. Opisivanje događaja i problema iz svoje okoline zajedno s osobama koje su akteri tih događaja.

 

Namjera subjekta - opisati stvarnost te izdvojiti značajnije događaje i ukazati na psihološku situaciju koja je projicirala određena razmišljanja. Dnevnik je prostor u kojemu subjekt dnevničkoga diskursa komunicira sa samim sobom. Privatni tip dnevnika - Ivo piše dnevnik u prvome licu iz autodijegetske pozicije te percepciju usmjerava ka svojoj primarnoj egzistenciji, privatnom prostoru i privatnim temama. Sekundarno komentira kontekst izvanjske događajnosti.

 

U djelu se govori o četrnaestogodišnjem dječaku Ivi koji vodi dnevnik i ujedno se zaljubljuje u novu profesoricu iz zemljopisa Stelu. No,razlika u godinama je prevelika da bi Ivo imao hrabrosti pokazati svoju ljubav. Zato pokušava osvojiti srce mlade profesorice preko interneta, predstavljajući se kao tajni obožavatelj. To mu ne uspijeva, jer Stela previše ispituje njegovo mišljenje i znanje o različitim knjigama i njihovim autorima. Ivo nema vremena pitati učitelja književnosti Zvonku za svaku knjigu pa odlučuje završiti s tim i da će se koncentrirati na predstavu koju je zajedno s Evom i ostatkom glumačke grupe morao odglumiti u školi. Tragično za njega je to što Eva nakon predstave iznenada nestaje, a mjesto na kojem se nalazi tek je otkrio kad mu je policija došla kući zajedno s njenim roditeljima. Na kraju sve završava sretno. Pokupili su je na kolodvoru u Ljubljani i više nikada nije htjela pobjeći. Njeni roditelji se ipak nisu rastali, a Ivo je bio sretan što se vratila kući i počeli su zajedno hodati.

 

Karakterizacija glavnog lika

 

Zaljubljen je - Ja sam je tek tada doro pogledao i nisam mogao doći k sebi od onog što sam vidio.

 

Evu smatra dobrom prijateljicom - Eva je prava frendica, nikad se ne pravi važna poput većine cura. S njom sam mogao razgovarati baš o svemu.

 

Mislio je da ga roditelji tjeraju da bude ono što ne želi - Skužio sam da i od mene očekuju da budem štreber pa jednoga dana i student, pa potom i ministar ili barem ravnatelj kakvog zvučnog instituta.

 

Misli da je loše voditi dnevnik - Inače, ja mislim da svi oni koji vode dnevnik i nisu baš neke face u svakodnevnom životu.

 

Misli loše i o samom sebi - Najjadnije biće na ovom svijetu je četrnaestogodišnjak bez komada, s bedastom majkom, bedastim ocem i starijim bratom koji zna sve bolje od njega, da to sam ja.

 

Miro Gavran - Profesorica iz snova - verzija 2

__________________________________

 

Miro Gavran (Gornja Trnava, 1961. - ) hrvatski dramatičar, romanopisac, pripovjedač i pisac za mlade. Najizvođeniji je suvremeni hrvatski dramatičar u zemlji i inozemstvu u proteklih petnaestak godina. Djela su mu prevedena na više od 30 jezika.

 

Dosad je imao više od 180 kazališnih premijera širom svijeta, počev od Zagreba, Rotterdama, Maribora, Washingtona, Pariza, Krakova, i Sofije pa sve do Bombaja, Buenos Airesa, Ljubljane, Pečuha, Bratislave, Waterforda, Atene, Sarajeva, Novoga Sada, Podgorice, Mostara, Beča, Budimpešte, Budišina, Moskve, Rio de Janeira... Njegove predstave vidjelo je više od dva milijuna gledatelja. Jedini je živući pisac u Europi koji ima kazališni festival njemu posvećen, na kome se igraju isključivo predstave nastale prema njegovim tekstovima, a koji od 2003. godine djeluje u Slovačkoj pod nazivom Gavranfest.

 

Među njegovim kazališnim tekstovima ističu se drame: Kreontova Antigona, Noć bogova, Ljubavi Georgea Washingtona, Čehov je Tolstoju rekao zbogom, Najduži dan Marije Terezije, Kraljevi i konjušari, Shakespeare i Elizabeta, Pacijent doktora Freuda, Muž moje žene, Kad umire glumac, Zaboravi Hollywood, Sve o ženama, Sve o muškarcima, Vozači za sva vremena, Hotel Babilon, Kako ubiti predsjednika, Zabranjeno smijanje, i Nora danas.

 

Dobio je dvadesetak književnih i kazališnih nagrada u zemlji i inozemstvu, a među njima i nagradu Central European Time (1999.), koja se dodjeljuje najboljim srednjoeuropskim piscima za cjelokupan opus, te nagradu Europski krug (2003.) za afirmaciju europskih vrijednosti u književnim tekstovima. Usto je trostruki dobitnik Nagrada za dramsko djelo "Marin Držić" Hrvatskog ministarstva kulture za tekstove Kad umire glumac, Zabranjeno smijanje, i Nora danas.

 

Diplomirao je dramaturgiju na Akademiji za kazalište, film i televiziju u Zagrebu. Djelovao je kao dramaturg i ravnatelj Teatra &TD,u kome je 1990. pokrenuo scenu "Suvremena hrvatska drama". Idejni je začetnik i glavni urednik književnog časopisa Plima (1993.-1996.). Bio je pokretač i stalni pisac Epilog Teatra (1995.- 2001.), a potom sa svojom suprugom glumicom Mladenom Gavran pokreće Teatar GAVRAN (2002.) koji svake godine izvede jednu njegovu premijeru i oko devedeset repriza.

 

Objavio je sedam romana: Zaboravljeni sin, Kako smo lomili noge, Klara, Margita, Judita, Krstitelj i Poncije Pilat. Napisao je i filmski scenarij Djed i baka se rastaju. Za mlade čitatelje je napisao osam knjiga: Svašta u mojoj glavi, Kako je tata osvojio mamu, Zaljubljen do ušiju, Oproštajno pismo, Sretni dani, Igrokazi s glavom i repom, Pokušaj zaboraviti i Profesorica iz snova. Njegovi kazališni i prozni tekstovi uvršteni su u brojne antologije i hrestomatije u zemlji i inozemstvu, a njegovo djelo proučava se na sveučilištima diljem svijeta.

 

Miro Gavran - Judita

Miro Gavran - Kad umire glumac

Miro Gavran - Kako je tata osvojio mamu

Miro Gavran - Sretni dani

Miro Gavran - Svašta u mojoj glavi

Miro Gavran - Zaljubljen do ušiju

loading...
2 glasova
Koristilo vam je ovo prepričavanje? Kliknite like
ili podelite sa prijateljima

Postavite ovu prepričanu lektiru na Vaš sajt ili forum

Link
Za web stranicu
Za forum
Nazad Miro Gavran - Profesorica iz snova

Najpopularnije lektire RSS

William Shakespeare - Hamlet

William Shakespeare - Hamlet Viljem Šekspir - Hamlet   Jedne večeri na straži dogodilo se nešto neobično, Horaciju, Marcelu i Bernandu se ukazao… >

Ivo Andrić - Prokleta avlija

Ivo Andrić - Prokleta avlija   Vrsta djela - romanVrijeme radnje - neodređeno, turska okupacijaMjesto radnje - turski zatvorTema djela - život zatvorenika… >

Johann Wolfgang Goethe - Patnje mladog Werthera

Johann Wolfgang Goethe - Patnje mladog Werthera Johan Volfgang Gete - Patnje mladog Werthera   Mladi pravnik Werther dolazi u gradić u koji ga je poslala… >

Meša Selimović - Derviš i smrt

Meša Selimović - Derviš i smrt   Ovo je priča o pokušajima derviša Ahmeda Nurudina, šejha mevlevijskog reda, za vrijeme Otomanske vladavine u… >

Dobrica Ćosić - Koreni

Dobrica Ćosić - Koreni   Koreni su drugi roman Dobrice Ćosića. Objavljen je 1954. godine. Roman Koreni je tematski slojevit, moderan i po tematici… >

Lektire na društvenim mrežama

Lajkuj Lektire.me na Facebook-u