Priča - Neposlušna papigica lektira

Priča - Neposlušna papigica

Priča - Neposlušna papigica

 

Sunce se pojavilo na ljetnom nebu kao velika lopta koja grije sve oko sebe. Poželjelo je dobro jutro svim životinjama i biljkama koje su živjele sretno i zadovoljno pored jezera i močvare.
- Dobro jutro, drago sunce!, odgovoriše životinje uglas dok je sunce prolazilo nebom - mala grlica gugutanjem, leptir lepetom svojih krila, patka uranjanjem u vodu, zeko skrivanjem iza gustog grmlja. Sve su životinje išle za svojim svakodnevnim poslovima, osim papigice Tite, koja nije obraćala pažnju ni na koga, čak ni na svoju majku papigu. Samo je radila ono što joj se prohtjelo.

 

Jednog dana, kada je nebo bilo prekriveno gustim olujnim oblacima koji su najavljivali pljusak, Tita se spremala izaći, sva ukrašena crvenim i zelenim perjem, velikom ogrlicom oko vrata i sjajnom torbicom ispod krila. Kad ju je ugledala, majka je upita: - Kamo si krenula, Tita? Ne možeš otići bez pitanja, moram uvijek znati gdje si. Još si uvijek mala i možeš upasti u neku opasnost tamo u brdima. A osim toga, pogledaj kako se naoblačilo, sprema se veliki pljusak i razboljeti ćeš se ako pokisneš!
- Neću se razboljeti, mama, zato što sam ja jako snažna i zdrava papigica. I neće pasti ni kap kiše, vidjeti ćeš da će vjetar rastjerati oblake.

 

Nakon nekog vremena, dok majka nije gledala, Tita ode bez majčinog znanja. Kad god je Tita ovako uređena išla u šetnju, sve životinje bi govorile: "Kako lijepa i otmjena papigica!", i Tita bi uvijek odgovarala napola zatvorenih očiju i graciozno mahnula svojim zelenkastim repom u poluokretu. Jako je voljela kad su joj tako laskali pa je svaki dan išla u šetnju bez obzira svidjelo se to njezinoj majci ili ne. Toga dana, priđe Titi leptir i reče: - Oblačan je dan i sigurno će kiša, savjetujem ti da nikud ne ideš dok ne prođe kiša.
Tita odgovori: - To mi i majka kaže, ali ja njoj ne vjerujem, i ode u šetnju.

 

Nije daleko odmakla, kad kod jezerca ugleda patka koja joj reče:
- Kva, kva, mlada papigice. Ako padne kiša i nivo jezera naraste, nećeš moći prijeći preko vode kad se budeš vraćala iz šetnje.
- Kakva drska patka, pomisli Tita, ona mi se usuđuje reći da neću moći prijeći preko vode...
Zatim je oholo rekla patki: - Ja najbolje znam kuda idem!
Patka odgovori: - Samo naprijed. Ako nećeš poslušati moj savjet, to je tvoj problem.
Tita je okrenula glavu i nastavila dalje. Nakon nekog vremena, pred nju iz jednog grma iskoči uplašeni zeko i reče: - Kako možeš šetati po ovakvom vremenu? Zar ne vidiš da se sprema velika oluja i da se nećeš moći vratiti kući?
Tita odgovori: - Ne želim više slušati ničije savjete! Raditi ću po svom i neću slušati nikoga, čak ni mamu!

 

I zaista, Tita nastavi dalje, još više zamahujući šarenim perjem, držeći se uspravno kao bambus koji je rastao oko jezera. Ali, baš kao što su joj rekli njezina majka i prijatelji, uskoro je počelo pljuštati tako jako da se Tita uplašila i tužnim glasom rekla: - Ah, jadna ja! Moja ogrlica, moja sjajna torbica! Moje perje! I što je više padala kiša, neposlušna papigica je zapadala u sve veću nevolju i sve se više bojala.

 

U međuvremenu, njezina majka ju je posvuda tražila. Životinje joj rekoše da je otišla u šetnju i majka se još više zabrinula. Nivo jezera se podigao i voda se prelila, natjeravši životinje da potraže sklonište u višim predjelima. Sve je bilo poplavljeno, struja je bila sve jača. Tita je ugledala jedno deblo koje je plutalo na vodi i popela se na njega kako se ne bi utopila. Plutala je na deblu dok se oluja nije stišala, ali struja ju je već odvukla jako daleko od kuće.


Kad je kiša prestala, Tita je shvatila da je sama na potpuno nepoznatom mjestu. Ali, njezini prijatelji, koji su znali u kakvoj se nevolji i opasnosti našla, organizirali su potragu za njom i svuda je tražili. Naposlijetku su je našli, pokislu, bez ogrlice i torbice, kako se trese od hladnoće. Kada se vratila kući, Tita je obećala majci i svim prijateljima da više nikada neće biti neposlušna.

 

Priča o najmlađem kaplaru na svetu

Priča - Demoklov mač

Priča - Lenka Rabasović

Priča - Milunka Savić

Priča - O zlatnim jabukama

Priča - Potemkinova sela

Ravno do smrti - Istinita priča iz komšiluka

Moja ratna priča

Moja ratna priča - nastavak 1

Moja ratna priča - nastavak 2

Zatvorska priča - Centralni zatvor

Zatvorska priča - Centralni zatvor 1

Zatvorska priča - Centralni zatvor 2

Zatvorska priča - Centralni zatvor 3

Zatvorska priča - Centralni zatvor 4

Zatvorska priča - Centralni zatvor 5

loading...
0 glasova
Koristilo vam je ovo prepričavanje? Kliknite like
ili podelite sa prijateljima

Postavite ovu prepričanu lektiru na Vaš sajt ili forum

Link
Za web stranicu
Za forum
Nazad Priča - Neposlušna papigica

Najpopularnije lektire RSS

William Shakespeare - Hamlet

William Shakespeare - Hamlet Viljem Šekspir - Hamlet   Jedne večeri na straži dogodilo se nešto neobično, Horaciju, Marcelu i Bernandu se ukazao… >

Ivo Andrić - Prokleta avlija

Ivo Andrić - Prokleta avlija   Vrsta djela - romanVrijeme radnje - neodređeno, turska okupacijaMjesto radnje - turski zatvorTema djela - život zatvorenika… >

Johann Wolfgang Goethe - Patnje mladog Werthera

Johann Wolfgang Goethe - Patnje mladog Werthera Johan Volfgang Gete - Patnje mladog Werthera   Mladi pravnik Werther dolazi u gradić u koji ga je poslala… >

Meša Selimović - Derviš i smrt

Meša Selimović - Derviš i smrt   Ovo je priča o pokušajima derviša Ahmeda Nurudina, šejha mevlevijskog reda, za vrijeme Otomanske vladavine u… >

Dobrica Ćosić - Koreni

Dobrica Ćosić - Koreni   Koreni su drugi roman Dobrice Ćosića. Objavljen je 1954. godine. Roman Koreni je tematski slojevit, moderan i po tematici… >

Lektire na društvenim mrežama

Lajkuj Lektire.me na Facebook-u