Sanja Pilić - Sasvim sam popubertetio lektira

Sanja Pilić - Sasvim sam popubertetio

Sanja Pilić - Sasvim sam popubertetio

 

Vrsta djela - roman
Mjesto radnje - disko, škola, kafić, lukina soba
Vrijeme radnje - Kraj osmog razreda, vrijeme upisa u srednju školu
Tema - Lukin život tijekom puberteta
Ideja - Pisca je potakao život tinejdžera "nesreća" u ljubavi, "brige" o školi i svađe s roditeljima.

 

Imam petnaest godina. Jučer sam proslavio rođendan. Bivši tata nije me se sjetio, kao i obično. Mama je rekla da je majmun na kvadrat i da se ne uzrujavam. Grizao sam nokte, ali se nisam uzrujavao. Otišao sam u disko s Martinom, mojom sestricom. Razmišljao sam o životu, smrti, djetinjstvu i nisam se dobro osjećao. Martina mi je priznala da su svi rođendani stresni. Naravno! Baka mi je poklonila majicu sa slikom Mickeyja Mousea s takvim ushićenjem da sam gotovo umro. Odlučio sam ući u mušku fazu, a po poklonima mi se činilo da se upisujem u dječji vrtić. Neudana teta Rozalinda usrećila me svijetloplavim hlačama, bontonom za klince i dvjema olovkama Europske Unije. Počeo sam se kreveljiti, zamuckivati i jedva prozborio: Hvala.

 

Ženske su htjele da takav izađem van. Mama se sakrila u zahod, a onda pobjegla u kupaonicu, a zatim se skrasila na terasi i zalijevala cvijeće. Kad god se ne želi posvađati s ostalom rodbinom, nestaje ili se pretvara da je zaposlena. Cvijeće zalijeva sedam puta godišnje i to uvijek kad je frka...

 

Naslovnica knjige mi se jako sviđa iako je teško pročitati. Da je vidim u knjižari među hrpom drugih knjiga definitivno bi nju odabrala. Glavni lik mi se sviđa, jer je nepredvidljiv i neodlučan. Od početka sam navijala da sve bude na kraju savršeno. Sporedni likovi su mi se svidjeli svaki na svoj način. Najviše mi se svidjela Lukina mama, ona je totalno "cool" mama pomalo je luda i trudi se izbjegavati svoju rodbinu koliko može. Nimalo mi se nije svidjela Zorićka, prava je vještica, potpuno shvaćam Luku i njegove prijatelje, jer poznajem i ja jednu takvu vješticu, al' ipak vjerujem da ima nešto dobro u njoj što ona jako dobro skriva. Radnja je bila odlična, neočekivana i napeta. Način pisanja mi se svidio, pisana je u 1.o.jd. Svidio mi se autoričin stil pisanja. Jezik je dosta moderan ili kako bi ja rekla "fancy". Knjiga je "presavršena", uživala sam dok sam je čitala. Stvarno je bilo vrijedno truda i vremena. Definitivno bih preporučila svakom da odvoji malo vremena za čitanje ove savršene knjige.

 

Uvod - u uvodu saznajmo da luka ima rođendan, petnaesti rođendan koji slavi u kafiću s prijateljima. "imam petnaest godina . Jučer sam prolavio rođendan s prijateljima u kafiću Big Ben.


Zaplet - u zapletu saznajemo da je luka počeo učiti , ispravljati ocjene , ali da ga i dalje zanima mihaela, ali počela mu se viđati i zvjezdana. No ni jedna ni druga se nezanimaju za luku , mirjani se luka sviđa.


Vrhunac - Dalje saznajemo da luka odustaje od mihaele, sad ga zanima zvjezdana koja je došla kod njega doma da ga pita hoće li biti njezin lažni dečko da napravi svog bivšeg ljubomornim.


Rasplet - Na kraju je luka odustao i od zvjezdane, krenuo je sa mirjanom koja se proljepšala. Smršala je.

 

Doživljaj djela - Djelo mi s sviđa zato što je napisano za mlade, priča baš o njihovim životima, odlukamakoje nisu jednostavne za odabrati.

 

Roman Sasvim sam popubertetio je "dobni je pomak" u djelima Sanje Pilić, u kojemu govori o petnaestogodišnjaku koji živi s majkom i kojega more ljubavni jadi. Roman je pisan je u 1. licu kako bi se čitatelji - učenici lakše poistovjetili s glavnim likom, Lukom.

 

Glavni junak romana je dječak Luka koji je razapet između školskih, ljubavnih i obiteljskih problema. Njega muči završetak osnovne škole, raspad obitelji uzrokovan odlaskom oca, odrastanje uz žene, zaljubljivanje. O vrijednosti ovoga romana govori i činjenica da će djelo uprizoriti Zagrebačko kazalište "Žar ptica" u režiji Aide Buković, a premijera će biti održana u veljači 2009. godine.


Uz Luku, u romanu se spominju i njegovi prijatelji Bero i Marko, također petnaestogodišnjaci. Nadalje, spominju se i Lukina devetnaestogodišnja sestra Martina te prijateljice, a ujedno i simpatije, Mihaela, Zvjezdana i Mirjana. Kako već duboko "zapada" u pubertet, Luka eksperimentira s alkoholom i cigaretama jer želi biti "cool". Među tinejdžerima vlada zabluda kako je pušenje "cool", a uz to i alkohol se vrlo često konzumira. Naraštaji televizijskih i filmskih zvijezda pridonijeli su tom shvaćanju. Kao i Janko, junak romana Mrvice iz dnevnog boravka, Luka razmišlja o životu, u potrazi je za samim sobom kao i svi tinejdžeri, razmišlja o curama. Za sve što mu se događa krivi pubertet:

 

Radi se o pubertetu, zar ne? Svemu je on kriv. To je doba spolnog sazrijevanja muškarca i žene. Iz ličinka ću se razviti u leptira, račića ili žabu. Prije ili poslije. Prestat će me vitlati hormoni i dugačak jezik će se skratiti.

 

U ovom romanu Sanja Pilić vrlo lijepo i blisko tinejdžerima daje "definiciju" puberteta:

 

Zato je možda pubertet i nekako prijelazno i zeznuto razdoblje - više nisi dijete i ne možeš biti dijete, a onda se razljutiš. Na koga? Na roditelje, jer oni su najbliži. Pripremaš se za novu borbu, a najradije bi uživao u sigurnosti slike koju si ipak gradio godinama, a koja se svakim danom odrastanja sve više lomi...


Luka ima prisan odnos sa starijom sestrom te joj se povjerava ne bojeći se da će ga ismijavati. Ovdje se ogleda razlika u odnosu na Janka i njegovu sestru, što se može pripisati razlici u godinama. Luka često mijenja mišljenje te se odljubljuje i zaljubljuje:

 

Još do prije pola sata razmišljao sam o Zvjezdani kao idealnoj osobi za mene, a sada se Mihaela pretvarala u kraljicu...

 

Kako su Lukini roditelji rastavljeni, nedostaje mu otac, muškarac u njegovu životu na kojega će se moći osloniti i koji će ga razumjeti i pomoći mu oko problema o kojima mu je neugodno razgovarati s majkom ili sestrom. Nekoliko puta nalazi se s ocem, a ti ga susreti samo uznemiruju jer ga otac ne razumije i ne može se osloniti na njega te mu takav nije potreban.

 

Taj me susret zdrmao - poželio sam opet imati curu i nekome pripadati... Volio sam svoga oca zamišljati boljim i odlučnijim nego što je bio, a sada me uistinu podsjetio na sebe i znao sam da ne
moram žaliti što ga više nemam.

 

U romanu se povlači i pitanje osjećajnosti dječaka i djevojčica te kako djevojčice više pokazuju svoje osjećaje nego dječaci, koji ih drže u sebi zbog straha od ismijavanja. To vidimo na primjeru djevojčice Mirjane koja ima problema s težinom te je Luka zbog toga ismijava, iako zna da to nije u redu. Vrijeđa je svojim riječima i ona plače:

 

Mirjana je počela plakati. Suze su joj prvo klizile, a onda lijevale niz lice. Lijevale. Doslovno. Dvije mokre pruge izbrazdale su joj lice.


U tinejdžerskoj dobi intenzivni odnosi s vršnjacima vrlo su važni za razvoj. U pubertetu prijatelji postaju gotovo važniji od obitelji. Prijatelji i "klape" zapravo su mala slika društva u kojemu se tinejdžeri moraju potvrditi kao odrasle osobe. Dječaci često izmišljaju razne dogodovštine kako bi ih društvo što bolje prihvatilo i kako bi bili "face" i drugi im se divili. Tako se i Luka hvali pred svojim prijateljima:

 

Sam kao prst počeo sam gubiti samopouzdanje i pred dečkima izmišljati ljubavne avanture koje se događaju kad sam s mamom u gostima kod nekakvih dosadnih prijatelja iz Marije Bistrice ili Velike Gorice...

 

Kako se bliži kraj školske godine, Luka je sve više uplašen, boji se budućnosti, upisa u srednju školu, onoga s čime se još nije susretao i što ga tjera da sazrijeva i odrasta. Većinu tinejdžera brine školovanje, upis u srednju školu, pitanje što žele postati i kako će to i postići.

 

Može se reći da je za većinu mladih škola nešto poput prvog zanimanja koje zna biti prilično stresno. Hoću li uspjeti u školi? Zašto mi se to toliko gadi? Hoće li ispit biti pretežak? Što će reći roditelji na moju svjedodžbu? A što poslije škole? Popis pitanja nastavlja se unedogled jer školska svakodnevica može dovesti do kriznih situacija i stvoriti probleme. Posljedica katkada može biti panika.

 

Luka je jučer proslavio 15. rođendan. Ima, kako on kaže, "bivšeg" tatu, koji ga se opet nije ni sjetio. Lukini roditelji su se razveli i od tada se njihov otac ponaša kao da njegova nekadašnja obitelj ne postoji. Luka je otišao sa sestrom Martinom u disko proslaviti rođendan. Ona je imala 19 godina. U disku su bili neki Lukini prijatelji iz razreda, s kojima je on pio i pušio. Taj dio karaktera očito je naslijedio od oca, jer je njegov otac pušio i po 40 cigareta dnevno. U disku je Luka promatrao Zvjezdanu i Mihaelu jer su mu se obje djevojke jako sviđale. S druge strane, on se sviđao Mirjani, njegovoj pomalo debeloj prijateljici, ali se ona nije sviđala njemu. Luka je bio u depresiji je jer se osjećao staro. Uz to, ima puno gradiva iz škole za učiti, a da bi stvari bile gore, mama mu je bila na školskim informacijama i saznala za jedinicu te za svađu s profesoricom.

 

Luki uskoro završava školska godina. Njegov najbolji prijatelj bio je Bero koji ga je večeras pozvao s na fliper, ali mami se ta ideja nimalo nije svidjela. Luka je počeo intenzivno učiti, pa je spravio sve jedinice. Mirjana ga je stalno promatrala iz prikrajka gledala, toliko joj se sviđao, ali on ju je jednom prilikom nenamjerno uvrijedio, i to tako da je počela plakati. Navečer je Luka otišao na fliper s dečkima, ali je shvatio da ga takvo druženje više ne veseli.

 

Razmišljao je nekim drugim stvarima. Poljubio je tek dvije cure u životu, a svi misle da ima puno više iskustva. Mama je bila ljuta jer je došao u ponoć, a ne u jedanaest kako su se dogovorili. Otac je iz njihovih života nestao prije 5 godina, tako da je sva briga pala na majku. Otac se ponovno oženio i nije im slao alimentaciju. Luka je shvatio da mu se sviđa Zvjezdana. Dečki su popodne razgovarali tko će se gdje upisati u srednju školu, pa je Luka rekao da će on vjerojatno ići u klasičnu gimnaziju.

Luka je ovih dana bio posebno živčan. Dodatno ga je živciralo što si u tome nije mogao pomoći, jednostavno ga je snašao pubertet. Izašao je s prijateljima u kafić "Čvenk", kad su odjednom došli Mihaela i Denis zagrljeni.

 

Luki se to nije svidjelo, jer se i njemu sviđala Mihaela. Ona mu je pričala o Mirjani kao dobroj prilici za vezu, na što je Luka poludio. Luku je nazvao tata jer se sjetio da mu je bio rođendan. Dogovorili su sastanak, prvi puta u 5 godina. Luka se nadao da će mu dati koju kunu nakon toliko godina i još kao poklon za rođendan. Kada su se našli, nisu imali baš puno tema za razgovor. Otac mu je dao 200 kn. Luka je s razredom išao na izlet u dvorac Trakošćan. Tom prilikom razgovarao je s curama više nego inače. Prijalo mu je to.

 

Na povratku je malo bolje promotrio Mirjanu i shvatio kako bi bila skroz lijepa da malo smršavi i ne nosi tako preuske hlače. Sestra ga je uvijek učila da ne gleda samo izgleda djevojaka, ali on si nije mogao pomoći. Jednom prilikom obitelj je posjetila prabaku u staračkom domu. Prabaka je rekla Luki da je najvažnije da puno uči, a da će ljubav s vremenom sama doći. Luka misli da mu ipak ne gine klasična gimnazija, jer je za opću trebao imati prosjek 5.0, a on ima samo 4.4. Susreo je susjeda Wellera koji se kod njega raspitivao o mami. On je, naime, bio udovac s dvoje djece koji su bili blizanci.

 

Na vrata je pozvonila Zvjezdana. Rekla je Luki da joj se sviđa Davor, ali da on ne trza na nju. Htjela ga je zato učiniti ljubomornim, pa je pitala Luku želi li s njom sudjelovati u lažnoj vezi. Luka je s negodovanjem pristao. Sljedeći dan u školi Zvjezdana mu se odmah bacila oko vrata. Svi su ih odmah počeli zapitkivati o čemu se radi. Zvjezdana i Luka dogovorili su rolanje na Jarunu u 5 h. Došao je po nju i rolanje je dobro prošlo. Luka je pitao Zvjezdanu što njemu nedostaje kad se zaljubila u Davora, a ne u njega. Rekla je da njemu ništa ne nedostaje, ali da je Davor nekako "faca". Zbunilo ga je to.

 

Rastali su se pred zgradom, a Luki se činilo da se malo zaljubio. Mamu je hvatala panika hoće li se Luka uspjeti upisati u gimnaziju. Kupovali su poklon razrednici, a Luka je i dalje bio u lažnoj vezi s Zvjezdanom. Zvjezdana mu je nakon jednog izlaska u kino rekla kako joj ne nedostaje Davor, ali kako se uz Luku osjeća pametno. Luki je počelo smetati što ga je Zvjezdana doživljavala samo kao prijatelja i stalno se nadao da će jednog dana imati pravu vezu. Odlučio je promijeniti ploču i malo flertovati sa strane. I to s Mirjanom. Našli su se u kafiću "Grička vještica" kako bi joj dao tekstove nekih pjesama. On joj je pohvalio izgled, a ona mu je na to rekla kako je zbog njegove uvrede smršavjela.

 

Priznala je Luki da joj se sviđa. Krenuli su u šetnju i Luka je odluči poljubiti. Mirjana nije imala ništa protiv. Luka je sreo tatu u gradu, ali su razmijenili svega par rečenica. Mama je rekla kako je to baš tipično za njenog bivšeg muža. Mirjana je u školi šutjela o poljupcu, ali mu je poslala poruku i pitala hoće li se opet vidjeti, na što je Luka odgovorio potvrdno. Shvatio je da ga boli briga za njegovu vezu sa Zvjezdanom i da od nje nema baš neke koristi. Došao je i je zadnji je dan nastave. Svi su plakali zbog rastanka. U "Čvenku" nakon škole, Bero prizna da mu se sviđa Mirjana, jer se promijenila. Čim je došao kući Luka je nazvao Marijanu i dogovorio sastanak za sutra. Luka je sreo Wellera i rekao mu kako bi trebao njegovu mamu pozvati na kavu.

 

Našao se s Mirjanom, pa su krenuli na Ribnjak u šetnju. Sjeli su na klupicu i opet se poljubili. Marijana prizna Luki da ju je Bero pozvao u kino, a Luka odglumi da nije ljubomoran. Kad je stigao kući, shvatio je da što više ljubi Mirjanu, to mu se ona više sviđa. Weller je nazvao Lukinu mamu i ona je s negodovanjem pristala da se nađe s njim. Luka je nazvao Zvjezdanu i dogovorio s njom sastanak, kazavši joj kako misli da njihova gluma više nije potrebna, jer Davor na nju ne trza. Njih dvoje se nađu se i odmah dogovore da će nakon preuzimanja svjedodžbi prestati s "vezom". Podjela svjedodžbi prošla je ubrzano i ništa se posebno nije događalo.

 

Luka je tužan stigao kući i shvatio da se boji budućnosti. Weller je odveo mamu u Samobor, a Luka je nazvao Mirjanu i pitao ju želi li se vidjeti s njim jer mu je jako lijepo s njom provoditi vrijeme. Kaže joj da više nije sa Zvjezdanom. Našli su se na Cvjetnom trgu i dok su bili skupa, osjetili kako je sve nekako sjelo na svoje mjesto. Prošetali su po Gornjem Gradu i shvatili da će sve biti dobro - i upis u srednju školu i ljeto pred njima i njih dvoje, zajedno.

 

Mudroslovice - Lijepa riječ i željezna vrata otvara.
Poslovice - Prijatelj je onaj koji zna čuvati tajnu. Najbolji prijatelj ujedno nije i jedini.

Epiteti - Zlatovlasa, zgodan, lijepa, pametan, ugodna.
Usporedba - Dosadan kao komarac. Lijen kao ljenjivac. Lijep kao tulipan.
Personifikacija - Gimnazija zove, dim privlači, ljubav dolazi.
Onomatopeja - voda žubori, lišče šušti..

 

Likovi - Luka, Lukina mama, Martina, Zvjezdana, Mihaela, Mirjana, Davor, Bero, Weller

 

Luka – petnaestogodišnji dječak koji ulazi u pubertet i muče ga klasični problemi tog životnog razdoblja. A to su djevojke, izgled, društvo i upis u srednju školu. Pod svaku cijenu je htio imati djevojku, pa je čak pristao i na "lažnu" vezu, sve dok nije shvatio da mu se sviđa jedna druga djevojka, prava djevojka, za koju se uopće nije nadao da bi mu se mogla svidjeti, ali s kojom može ostvariti nešto stvarno i lijepo. Luka ima stariju sestru i majku, te oca s kojim se jako rijetko viđa, a i kada se vide, razmijene tek nekoliko rečenica.

 

Mirjana – krupnija djevojka koja shvati da sama može utjecati na svoj život. Shvatila je da njena tuga neće riješiti probleme koji su je snašli, već da se mora sama pobrinuti za sebe i promijeniti se na način na koji to želi. Uspjela je učiniti bolju verziju sebe nakon što je smršavila i stekla samopouzdanje. Nakon toga je imala dovoljno vjere u sebe da mu prizna svoju ljubav, a ne da ga samo promatra iz prikrajka. Nakon toga, stvari su krenule nabolje za njih oboje. Zaljubili su se jedno u drugi, shvativši da im je jako lijepo zajedno, pa su na kraju romana i "prohodali".

 

Sanja Pilić za knjigu Savim sam popubertetio, dobila je nagradu Grigor Vitez 2006. godine.

__________________________________

 

Sanja Pilić, pjesnikinja, spisateljica, spisateljica za djecu, rođena je 16. 05. 1954. u Splitu. Završila je Školu primijenjene umjetnosti, fotografski odsjek. Radila je kao fotografkinja, trik - snimateljica i koloristica na crtanom filmu. Surađivala je s Autonomnom ženskom kućom iz Zagreba i radila sa zlostavljanom djecom. Članica je raznih prosudbenih odbora za dječje stvaralaštvo. Nastupa u školama na dječjim literarnim druženjima. Njezini tekstovi prevedeni su na slovenski, engleski, njemački, nizozemski, talijanski i mađarski jezik. Dobitnica je druge nagrade Večernjeg lista 1981. godine i treće nagrade 2006. godine; druge nagrade Radio Študenta i revije Literatura (Slovenija) 1990. godine; nagrade Grigor Vitez 1990. i 2006. godine te nagrade Ivana Brlić Mažuranić 1995. i 2001. godine te nagrade  Mato Lovrak za najbolji dječji roman objavljen u 2007. godini. Dobitnica je Časne liste IBBY - ja za roman Jesam li se zaljubila? za 2008. godinu. Po romanu Sasvim sam popubertetio napravljene su kazališne predstave u Zagrebu i Karlovcu.

 

Ah, ludnica, priče, 1986; Tjeskoba šutnje, priče, 1990; O mamama sve najbolje, roman za djecu, 1990; Nemam vremena, priče za djecu, 1994; Mrvice iz dnevnog boravka, roman za djecu, 1995; E, baš mi nije žao, priče za djecu, 1998; Vidiš da se moram zabavljati, slikovnica, 1999; Znatiželjna koka, slikovnica, 2000; Zaljubljeni medo, slikovnica, 2000; Ženske pjesme, pjesme, 2000; Zafrkancije, zezancije, smijancije i ludancije, 2001, priče za djecu; Sasvim sam popubertetio, roman za djecu, 2002; Faktor uspjeha, priče, 2002; Različitosti, od vrijeđanja do umorstva, priča Leti, Marta, leti, 2003; Znala sam da moram izabrati drugačiji život, pjesme, 2003; Nipetnišest, knjiga razgovora s djecom, koautorstvo s novinarkom Višnjom Biti, 2003; Jupi, stigao je sveti Nikola, slikovnica, 2003; Princeza, slikovnica, 2004; Hoću i ja, priče za djecu, 2004; Djed Mraz darove nosi, slikovnica, 2005; Priča o vučiću Grgi, slikovnica, 2005; Stigao je brat, slikovnica, 2006; Jesam li se zaljubila?, roman za djecu, 2006; Ljubavi različite, pjesme razne, pjesme, 2006; Što mi se to događa?, roman za djecu, 2007. Zar baš moram u školu?, priče za djecu, 2008. Što cure govore? Što dečki govore?, priče za djecu, 2008., Vuk Grga i njegova obitelj, slikovnica za djecu, 2009; Fora je biti faca, zar ne?, roman za djecu, 2009. Mala torba, velika sloboda, priče, 2010., Želim biti posebnaaaaa!, roman za djecu, 2010. Hej, želim ti nešto ispričati!, priče za djecu, 2011., Mala torba, velika sloboda (dopunjeno izdanje), priče, 2011. Maša i gosti, priča za djecu, 2011., Maša i nova učenica, priča za djecu, 2011. Ideš mi na živce!, roman za djecu, 2011. Maša i životinje, priča za djecu, 2012., Maša i Božić, priča za djecu, 2012., Vidimo se na fejsu!, roman za djecu, 2012.

 

Sanja Pilić - E baš mi nije žao 

Sanja Pilić - Jesam li se zaljubila 

Sanja Pilić - Mrvice iz dnevnog boravka

Sanja Pilić - Nemam vremena

Sanja Pilić - O mamama sve najbolje

loading...
12 glasova
Koristilo vam je ovo prepričavanje? Kliknite like
ili podelite sa prijateljima

Postavite ovu prepričanu lektiru na Vaš sajt ili forum

Link
Za web stranicu
Za forum
Nazad Sanja Pilić - Sasvim sam popubertetio

Najpopularnije lektire RSS

William Shakespeare - Hamlet

William Shakespeare - Hamlet Viljem Šekspir - Hamlet   Jedne večeri na straži dogodilo se nešto neobično, Horaciju, Marcelu i Bernandu se ukazao… >

Ivo Andrić - Prokleta avlija

Ivo Andrić - Prokleta avlija   Vrsta djela - romanVrijeme radnje - neodređeno, turska okupacijaMjesto radnje - turski zatvorTema djela - život zatvorenika… >

Johann Wolfgang Goethe - Patnje mladog Werthera

Johann Wolfgang Goethe - Patnje mladog Werthera Johan Volfgang Gete - Patnje mladog Werthera   Mladi pravnik Werther dolazi u gradić u koji ga je poslala… >

Meša Selimović - Derviš i smrt

Meša Selimović - Derviš i smrt   Ovo je priča o pokušajima derviša Ahmeda Nurudina, šejha mevlevijskog reda, za vrijeme Otomanske vladavine u… >

Dobrica Ćosić - Koreni

Dobrica Ćosić - Koreni   Koreni su drugi roman Dobrice Ćosića. Objavljen je 1954. godine. Roman Koreni je tematski slojevit, moderan i po tematici… >

Lektire na društvenim mrežama

Lajkuj Lektire.me na Facebook-u