Jules Verne - Put oko svijeta u 80 dana lektira

Jules Verne - Put oko svijeta u 80 dana

Jules Verne - Put oko svijeta u 80 dana

 

Ovo je priča, smeštena u 1872. godinu. U centru pažnje je ekscentrični engleski pronalazac i avanturista, Filis Fog. Ali Foga društvo ne shvata ozbiljno, njegove tvrdnje se odbacuju kao neosnovane. Jednog dana će da sklopi opkladu sa lukavim lordom Kelvinom, upravnikom Kraljevske akademije nauka, kako će uspeti da obiđe svet za 80 dana, i to koristeći različita prevozna sredstva, kao što su brodovi, vozovi, baloni, slonovi i sl. U realizaciji te zamisli, na koju celi London gleda sa podsmehom, pridružuju mu se fatalna Monik i kineski lopov Paspartu kome je ova situacija bila idealna za bekstvo, jer je on ukrao vrednu Budinu figuru od žada, koja je pripadala njegovoj porodici vekovima unazad. Tokom putovanja, Paspartu koristi svoje fantastične mogućnosti za borilačke veštine da bi odbranio Foga od mnogih opasnosti. Njihova najveća pretnja je detektiv koji ih prati. Zašto? Upravo pošto su Fog i Paspartu napustili London, glavna banka u Londonu je bila opljačkana. Optužili su Foga da mu je ideja za put oko sveta u stvari bila izgovor za bekstvo. Njihovo putovanje iz Londona i natrag uključuje zadržavanja u Parizu, Turskoj, Indiji, Kini i Sjedinjenim Američkim Državama.

 

Vrsta djela - roman

Vrijeme radnje - 2. 10. 1872. - 22. 12. 1872. godine

Mjesto radnje - London, Suez, Bombay, Calcutta, Hong Kong, Jokohama, San Francisco, New York.

Likovi - Philleas Fogg, Passerpatout, detektiv Fix, gospođica Auda

 

Kratak sadržaj - Philleas Fogg je britanski gentelman koji živi lagodnim životom. Povučen je i šutljiv, drži do sebe i otpušta svakog slugu koji mu nije po volji. Svakoga dana ruča za istim stolom u klubu Reform. U istom tom klubu se okladi sa ostalom gospodom kako je moguće obići svijet u 80 dana. Okladi se na 20.000 funti, a kao dokaz mora donijeti sve vize u putovnici. Period u kojem oklada mora biti izvršena je od 2. listopada do 21. prosinca, točno u 8:45 h.

 

Slijedećeg dana Fogg kreće na putovanje sa svojim novim slugom Jeanom Passepartoutom. Uzima 20.000 funti za džeparac i osnovnu prtljagu. Prvi dio puta je putovanje vlakom kroz Europu do Sueza. Ta dionica je trajala 7 dana.

 

U Engleskoj je pljačkaš opljačkao Englesku banku, i detektiv Fix sumljiči gospodin Fogga te za njim kreće na putovanje. Putovanje se nastavlja brodom preko Crvenog mora do Calcute, gdje im se pridružuje general Cromarty. U Indiji Passepartout nailazi na nevolje, Indijci mu uzimaju cipele i on jedva stiže na vlak. Osim generala Cromartya, putnicima se pridružuje i mlada princeza Auda koju su spasili od smrti na lomači.

 

Putovaje se nastavlja sa mnogim problemima koje uzokuje detektiv Fix. On je, naime, opija slugu u nadi da im on neće prenijeti poruku kako brod za Shangaj kreće ranije. Gospodin Fogg ne odustaje, unajmljuje peljarski brod kojim stižu na svoj cilj, a od tamo se odmah ukrcavaju na parobrod za Ameriku.

 

Američki su kontinent odlučili preći vlakom, no napadaju ih Indijanci i otimaju Passepartouta, kojeg na kraju ipak spase. kako su zbog neočekivane otmice zakasnili na parobrod za Liverpool, Fogg unajmljuje teretni brod kojim stižu u Englesku.

 

Po dolasku u domovinu, detektiv Fix uhićuje gospodina Fogga i u zatvoru ga zadržava 18h. Zbog zadržavanja u pritvoru Fogg zakasni u London 5 minuta i izgubi okladu. Auda se zaljubila u njega i zaprosila ga je. Ipak su shvatili kako su putujući na istok dobili jedan dan. Tako na kraju Fogg ipak dobiva okladu.

________________________________

 

Jules Verne (8. 2. 1828. – 24. 3. 1905.) francuski je pisac romana za djecu i odrasle, pionir znanstvene fantastike. U mladosti ga je privlačilo kazalište i napisao je niz operetnih libreta. Zatim su njegovu maštu zaokupila znanstvena otkrića, daleke zemlje, smione plovidbe, istraživački podvizi.

 

Znanstveno - fantastičnim romanom Pet tjedana u balonu stvorio je novu vrstu proze i osvojio milijune mladih čitatelja. Uskoro je napisao roman Pustolovine kapetana Hatersa, čiji su doživljaji odveli čitatelje u polarnu pustinju, a potom Putovanje u središte Zemlje. Preveden je na sve europske jezike. Svoje je junake Verne ispalio na Mjesec, pustio da plove pod morem u podmornici i natjerao da put oko svijeta prevale za samo osamdeset dana, što je u ono vrijeme bio fantastičan pothvat. Najzanimljivije je bilo to da je Jules Verne sam bio uvjeren da će se prije ili kasnije njegova maštanja ostvariti. Njegovi likovi - kapetan Nemo i Phileas Fogg poznati su djeci širom svijeta, i danas se pojavljuju u djelima drugih autora. Svoje je junake Verne ispalio na Mjesec, pustio da plove pod morem u podmornici i natjerao da put oko svijeta prevale za samo osamdeset dana, što je u ono vrijeme bio fantastičan pothvat. Najzanimljivije je bilo to da je Jules Verne sam bio uvjeren da će se prije ili kasnije njegova maštanja ostvariti.

 

Jules Verne, slavan po svojim djelima Put oko svijeta u 80 dana, 20 000 milja pod morem, Put u središte Zemlje, Put na Mjesec, Djeca kapetana Granta. Jules Verne je danas najprevođeniji autor u svijetu nakon Agathe Christie. Neke njegove ideje, primjerice svemirska putovanje i podmornice uvelike su prethodile svojem vremenu. Primjerice, Put na Mjesec napisan je 6 godina prije nego je Šenoa napisao svoj prvi roman "Zlatarevo zlato". Julesa Vernea zovu i ocem znanstvene fantastike. Zanimljivo je da Verneov otac nije htio da njegov sin postane pisac. Kad je saznao za to, ukinuo mu je financijsku potporu pa je ovaj morao zarađivati kao burzovni broker. Taj posao nije volio premda je bio dobar u njemu. Zanimljivo je i to da je jedan Verneov roman ostao preko 100 godina skriven od očiju publike, sve do nedavno. Naime, Verne je još 1863. napisao roman Pariz u 20. stoljeću, u kojem je predočio moderne ideje poput kompjutora, kalkulatora, nebodera i svjetske komunikacijske mreže (slične internetu), no nakladnik ga nije htio objaviti jer je mislio da je roman previše pesimističan. Verne je spremio rukopis romana u sef, gdje ga je otkrio tek njegov praunuk 1989. godine. Tako je taj roman objavljen prvi put tek 1994. godine, 89 godina nakon smrti autora.

 

Jules Verne - 20 000 milja pod morem

Jules Verne - Djeca kapetana Granta

Jules Verne - Put u središte Zemlje

Jules Verne - Tajanstveno ostrvo

loading...
11 glasova
Koristilo vam je ovo prepričavanje? Kliknite like
ili podelite sa prijateljima

Postavite ovu prepričanu lektiru na Vaš sajt ili forum

Link
Za web stranicu
Za forum
Nazad Jules Verne - Put oko svijeta u 80 dana

Najbolji citati

Najpopularnije lektire RSS

Ivo Andrić - Prokleta avlija

Ivo Andrić - Prokleta avlija   Vrsta djela - romanVrijeme radnje - neodređeno, turska okupacijaMjesto radnje - turski zatvorTema djela - život zatvorenika… >

William Shakespeare - Hamlet

William Shakespeare - Hamlet Viljem Šekspir - Hamlet   Jedne večeri na straži dogodilo se nešto neobično, Horaciju, Marcelu i Bernandu se ukazao… >

Dobrica Ćosić - Koreni

Dobrica Ćosić - Koreni   Koreni su drugi roman Dobrice Ćosića. Objavljen je 1954. godine. Roman Koreni je tematski slojevit, moderan i po tematici… >

Meša Selimović - Derviš i smrt

Meša Selimović - Derviš i smrt   Ovo je priča o pokušajima derviša Ahmeda Nurudina, šejha mevlevijskog reda, za vrijeme Otomanske vladavine u… >

Johann Wolfgang Goethe - Patnje mladog Werthera

Johann Wolfgang Goethe - Patnje mladog Werthera Johan Volfgang Gete - Patnje mladog Werthera   Mladi pravnik Werther dolazi u gradić u koji ga je poslala… >

Lektire na društvenim mrežama

Lajkuj Lektire.me na Facebook-u