Jean Baptiste Poquelin Moliere - Umišljeni bolesnik lektira

Jean Baptiste Poquelin Moliere - Umišljeni bolesnik

Jean Baptiste Poquelin Moliere - Umišljeni bolesnik

Jean Baptiste Poquelin Moliere - Uobraženi bolesnik

 

O djelu - Umišljeni bolesnik je komedija - balet u 3 čina. Komedija - balet je specifično djelo koje je na granici između opere i drame. Bile su često priređivane na dvoru Luja XIV. u raskošnom dvorcu Versaillesu. Kralj Luj XIV. je čak i sam nastupao u nekim spektaklima gdje se scenska umjetnost miješala sa velikim plesovima, lovačkim prizorima, vatrometima i igrama na vodi. 

 

Ovo djelo spada u razdoblje europskog klasicizma, koje traje cijelo 17. st.  i javlja se u Francuskoj. To se stoljeće u povijesti književnosti i civilizacije često još naziva velikim. Tada je Francuska dominirala Europom jakošću svoje vanjske politike te utjecajima u umjetnosti i književnosti.

 

Mjesto radnje - Pariz

 

Vrijeme radnje - Vrijeme radnje nije naznačeno, ali je vjerojatno 17 stoljeće.

 

Tema - ovog djela je život umišljenog bolesnika koji za sebe misli da je veoma bolestan. Postaje ovisan o doktorima i o supruzi koji mu ne govore njegovo stvarno stanje nego iz njega nastoje izvući što više novca.

 

Kratki sadržaj - U početku vidimo glavnog lika Argana kako sređuje račune s ljekarnicima i doktorima te zbraja potrošeni novac koji je potrošio na velik broj različitih lijekova. Argan ima ženu i dvije kćeri iz prvoga braka.  Angelique je dovoljno stara za udaju, te je već našla momka za kojeg otac ne zna. Odjednom ju otac pozove te joj rekne da joj je našao supruga.  Ona se poveselila misleći da je to njezina ljubav. Ali nisu mislili na istu osobu. Aragan, koji misli da je jako bolestan, želi ju udati za liječnikova sina koji studira medicinu kako bi u obitelji mogao imati liječnika koji bi se za njega stalno brinuo. Beline, Araganova žena, želi Angelique poslati u samostan, ali se pokorava mužu. U svakom prizoru Aragan izjavljuje ljubav Beline, a ona mu uzvraća. Aragan, umislivši da mu smrtna ura otkucava, sastavlja oporuku. Za oporuku Beline ne želi čuti, i kaže: - I ja bih pošla za vama u grob da vam dokažem kako vas nježno volim.

 

Aragan joj želi ostaviti sav imetak, ali mu to zakon onemogućuje.  Kod prijedloga da Beline prije njegove smrti uzme sav novac i mjenice iz njegove sobe Beline se uzruja rekavši da ništa od toga ne želi, ali ju je ipak zanimalo koliko su ti iznosi veliki. Sluškinja Toinette je na Angeliqueinoj strani i spremna joj je pomoći. Tako odlazi javiti Cleanteu (Angeliquenoj velikoj ljubavi) da Aragan sprema udati Angelique.  Cleante se predstavlja kao zamjenik učitelja pjevanja kako bi on i Angelique mogli biti zajedno. Aragan ništa ne sumnja, te poziva budućeg zeta i njegova oca na večeru. Oni razgovaraju o Araganovoj neobičnoj bolesti i načinima izlječenja. Beline je primjetila Cleantea koji joj je bio sumnjiv. Kaže to Araganu, koji je potražio mlađu kćer Louison, te mu ona otkriva svu istinu.

 

U posjet Araganu dolazi njegov brat Beralde. Cleante je Beraldea nagovorio da ga predstavi kao momka dostojnog Angelique. Aragan ne želi čuti za nju nakon skandala koji je napravila pred doktorom i odbila muškarca kojeg joj je otac namjenio.  Tu opet vidimo umišljenu bolest Aragana, kada ga je sluškinja podsjetila da sa sobom uzme štap, jer bez njega ne može hodati. Toinette i Beralde kuju dogovor kako bi uspjeli pomoći Angelique. Beralde počinje uvjeravati svog brata da on nije bolestan i da je medicina znanost za naivne.  Aragan tu tvrdnju pokušava pobiti, ali Beralde ima dobre odgovore na svako Araganovo pitanje. Nakon što je Aragan odbio uzeti klistir doktora Purgona, Purgon se jako naljutio i ostavio Aragana.  To je iskoristila sluškinje Toinette te se predstavila kao veoma iskusan liječnik i Aragana uvjerila da treba raditi suprotno od onoga što su mu njegovi liječnici preporučili.

 

Beralde Araganu govori kako ga njegova žena iskorštava, a kćer bezuvjetno voli, te ju zbog toga ne smije poslati u samostan. Aragan u to sumnja, ali pristaje na test. Beralde se sakrio, Aragan je legao na kauč i pravi se da je mrtav. Toinette tada kaže Beline da joj je suprug umro. Beline ulazi u sobu da se uvjeri, te tada naglas govori kako mora što prije uzeti sav novac i mjenice, te kako se konačno riješila muža. Aragan se digne i viče na Beline dok ona odlazi.  Istu su stvar napravili kako bi testirali Angelique. No ona je plakala, jadikovala, jedina briga joj je bila što je otac umro dok se na nju ljutio; bila je potpuno neutješna. Čak je odbacila Cleantea i odlučila poći u samostan, prema očevoj posljednjoj želji. Čuvši to, Aragan zagrli i poljubi svoju kćer, sav sretan što je upoznao njezinu pravu narav. Pristao je na brak Angelique i Cleantea, pod uvjetom da Cleante postane doktor da bi se mogao brinuti za Aragana. Cleante je spreman sve obećati, no Beralde je uvjerio svog brata da to nije potrebno, da Aragan može sam postati doktor i tako sam sebe izlječiti.

 

Beralde pozove svoje prijatelje koji čine svečani skup kako bi Aragana proglasili liječnikom. Aragan bez ikakve muke i sumnje prolazi sve testove i postaje liječnik. No, nije znao da je sve to samo predstava kako bi Beralde uvjerio brata da je liječnik i kako bi Aragan sam sebe izliječio.

 

Likovi

 

Argan – umišljeni bolesnik

Beline – druga Arganova žena
Angelique – Arganova kći, zaljubljena u Cleantea
Louison – mlađa Aragonova kći, Angeliqueina sestra
Beralde – Arganov brat
Cleante – mladić zaljubljen u Angelique
Doktor Diafoirus
Thomas Diafoirus – doktorov sin, Angeliquein udvarač
Doktor Purgon – Arganov liječnik
Gospodin Fleurant – apotekar
Bonnefoy – notar
Toinette – sluškinja
Polichinelle- Toinettin udvarač
Zbor – Flora, Pan, Klimena, Dafne, Tircis, Dorilas, 2x Zefira, Pastirice i Pastir, Louis

Straža

 

Bilješke tijekom čitanja

 

- Zbor na čelu s Florom hvali neustrašivog i nepobjedivog Louisa
- U šumi nas pastirica uvodi u radnju priče pjevajući o liječnicima koji nemaju pojma o svome poslu, a puk ipak polaže sve nade u njih. Jedino što oni znaju jest upotreba latinskih riječi. „ Vaša je učenost obmana pusta!"; „Visokoparne vaše tirade liječe tek umišljenog bolesnika.".
- Argan sjedi u svojoj sobi za stolom i, uz pomoć žetona za računanje, zbraja ljekarnikove račune.
- Argan nabraja puste lijekove koje su mu propisao doktor Purgon i koje je podigao kod gospodina Fleuranta. Već je tu jasna koristoljubljivost doktora Purgona i apotekara Fleuranta.

 

- Argan zove sluškinju Toinette da dođe počistiti stol no ona se ne odaziva stoga Argan bjesni i žali sam sebe govoreći kako će umrijeti.
- Kad Toinette dođe Argan je grdi i psuje. Toinette glumi da se udarila u glavu i pomalo je bezobrazna prema Arganu jer ga prekida u njegovim riječima.
- Toinette pokušava Arganu dati na znanje da Fleurant i Purgon samo muzu novac od njega no on nju smatra neznalicom.
- Dolazi Angelique i Argan joj govori da joj mora nešto priopćiti, ali napušta sobu na tren jer mora uzeti štap s kojim hoda.
- Nakon što Angelique i Toinette ostaju same razgovaraju o Angeliqueinoj velikoj ljubavi. Angelique se boji da bi se mogla razočarati u muškarce kad bi ova prava ljubav bila samo dio dobre glume. Argan se vraća u sobu.
- Argan priopćuje kćeri da je neće odvesti nju i njenu sestru Louison u samostan kako je htjela njihova maćeha Beline nego da će njenu ruku dati prositi.
- Angelique je presretna jer misli da njen otac misli na njenog izabranika Cleantea no razočara se kad shvati da mu njena sreća nije na prvom mjestu. Naime on je želi udati za Thomasa Diafoirusa koji je iz ugledne liječničke obitelji i tako bi on njemu moga pružiti svu njegu i skrb koja mu je kao „bolesnom" potrebna.

 

- Toinette opet ulazi u svađu s Arganom govoreći mu da nikada neće dopustiti da Angeliqueinu ruku da obitelji Diafoirus. Argan je pokušava istući no ona ga vješto izbjegava. Umori se i sjeda u fotelju.
- Dolazi Beline i svom dragom iznosi izljeve ljubavi koji su obostrani (Možeš mislit!). Argan govori da mu je gadura Toinette rekla kako nije bolestan, a Beline ga uvjerava da je bolestan i da joj ne vjeruje.
- Argan govori Beline da bi trebala potjerati Toinette iz kuće no ona mu govori da to ne smiju učiniti jer je Toinette odana služavka, a to je teško pronaći.
- Nakon što Beline pozove Toinette upita je zašto je naljutila Argana, a ova joj odgovara da je pokušala nagovoriti Argana da kćeri da u samostan. Toinette laže kako bi dobila Belineinu naklonost na što Argan poludi.
- Toinette i Beline udobno smještaju Argana u naslonjač.
- Argan govori Beline kako je htio sastaviti oporuku, a ona kao prava odana i zaljubljena žena ne želi ćuti za to, ali je ipak sa sobom dovela notara Bonnefoya. Arganova ljubav prema Beline zbilja je slijepa.
- Notar govori Arganu kako Belinei ne može ostaviti ništa oporukom jedino za života. Stoga Argan govori Belinei gdje je sakrio novac. Belinea kao ne želi čuti za to jer „neizmjerno" voli svog supruga, ali isto se vješto raspituje o detaljima skrivenog novca kojeg želi pošto-poto. „I ja bih pošla za vama u grob da vam dokažem kako vas nježno volim."; „Ne, ne, neću ništa od svega toga. Ah koliko ste rekli da ima u spavaonici?"

 

- Notar ipak pronalazi način kako da Argan sav novac ostavi Beline. Argan hvali notara jer ga je njegova žena zbilja nahvalila, a on njoj vjeruje.
- Toinette govori Angelique kako je njena maćeha zla i želi sav novac za sebe. Angelique kao poslušna kći prihvatit će očevu oporuku kakva je, ali ne želi se udati za Thomasa već za Cleantea.
- Toinette govori da će joj pomoći, ali da će stoga morati glumiti njenu neprijateljicu.
- Gradska ulica. Polichinelle pjeva serenadu Toinette no prekida ga svirka guslača na koju se ljuti. Poslije ga omete ophodnja gradske straže sastavljena od glazbenika i plesača. Kada straža uhvati Polichinellea daju mu zvrčke u glavu jer jadan nema novca.
- Arganova soba. Cleante dolazi no Toinette ga tjera jer ga ne smije pustiti u kuću. No Cleante joj govori da ne brine jer da će se on predstaviti Arganu kao zamjenik učitelja glazbe koji predaje Angelique.
- Pokazuje se Arganova bolesna umišljenost. Argan prema propisu doktora Purgona hoda po sobi gore-dole. Toinette predstavlja Cleantea no Argan ih zamoli da tiše pričaju jer će mu se mozak raspasti.
- Cleante se predstavlja Arganu kao zamjenski učitelj glazbe i govori mu kako izvrsno izgleda. Toinette govori da izgleda izvrsno i djeluje kao normalan čovjek, ali da je ustvari teško bolestan. Argan i Toinette prvi put se slažu.

 

- Dolazi Angelique jer Argan želi da pred njim Cleante njegovu kćer uči glazbi.
- Angelique se iznenadi kad vidi Cleantea, ali se vješto izvlači iz neugodne situacije.
- Toinette govori Arganu da su Thomas i njegov otac Diafoirus došli. Argan zamoli Cleantea da ostane na večeri.
- Doktor Diafoirus se odmah svojim laskanjem uvlači pod kožu Arganu. Govore u isti tren i svaki svoju politiku vodi.
- Thomas se upoznaje s Arganom i govori mu da mu je on poput drugog oca. Iz njegova dugog i kompliciranog razgovora naslućuje se da je završio brojne škole. Toinette cijelo vrijeme podbada svojim upadicama.
- Thomas od Angelique misli da je Beline. Doktor Diafoirus hvali svoga sina. Njegov odlomak je poprilično dug, prepun epiteta i pomalo dosadan.
- Argan zamoli Cleantea da on i Angelique nešto otpjevaju za večerom. Oni dvoje izvode parodiju na situaciju koja je njih zadesila. Kada Argan vidi da je tekst s notama prazan malo se razljuti i prekida njihovo pjevanje nazivajući to budalaštinama.
- Dolazi Beline. Thomas se upoznaje s Beline, ali zaboravlja tekst koji je naučio napamet. Toinette opet podbada.
- Argan prisiljava kćer da odmah uđe u brak s Thomasom no ona to odbija jer želi još malo upoznati Thomasa. Beline govori Arganu da Angelique želi drugog muža i da nije poslušna prema svome ocu.

 

- Angelique zamjera Beline što se udala za njenog oca samo zbog novca.
- Argan daje Angelique pravo izbora: „ Ili ćeš se za četiri dana udati za gospodina ili ideš u samostan."
- Prije nego što obitelj Diafoirus napusti Arganov dom on ih zamoli da ga pregledaju. Oni ga pregledavaju koristeći latinske riječi koje on niti ne razumije.
- Sve što doktor Diafoirus kaže suprotstavlja se govoru doktora Purgona. Ali zahvaljujući predivnim latinskim frazama Argan ne shvaća da ga doktor Diafoirus zapravo vrti oko maloga prsta.
- Argan je toliko opsjednut bolešću da čak pita neke nebulozne činjenice: „Gospodine, koliko zrnaca soli treba staviti u jedno jaje?"
- Diafoirusovi odlaze. Beline prije odlaska u grad dolazi Arganu i govori da je Angelique pričala s nekim naočitim muškarcem. Argan sad shvati njeno odbijanje udaje za Thomasa. Beline govori da je Louison pričala s njim. Argan poziva Louison na razgovor.
- Argan pokuša istući Louison šibom nakon što mu ova odbije reći istinu. No ona se pravi mrtva pa joj otac sve oprašta. Kada se probudit prizna ocu da je Cleante bio u Angeliqueinoj sobi.
- Argan je ljut na svoju djecu jer zbog njih se ne može posvetiti svojoj bolesti.
- Arganu u posjet dolazi brat Beralde koji mu dovodi skupinu cigana da ga malo zabave. Argan se žali Beraldeu da je teško bolestan i da će bezobraznu kćer Angelique strpati u samostan.

 

- Cigani zabavljaju Argana. Argan kao da polako počinje zaboravljati da je bolestan. Toinette ga podsjeća da ne može hodati bez štapa. Toinette i Beralde ostaju sami u sobi na nekoliko trenutaka.
- Toinette zamoli Beraldea da se zauzme za nećakinju Angelique. Toinette je skovala plan kako da Argan izgubi povjerenje u doktora Purgona. Te kako da otkrije pravo lice svoje djece i supruge.
- Argan se vraća. Beralde mu savjetuje da ne sluša Beline i da ne daje kćer u samostan. Argan je tužan jer su se svi okomili na njegovu ženu koja ga „neizmjerno" voli. Beralde pokuša brata uvjeriti da doktori ne znaju liječiti ljude, pogotovo doktor Purgon. Beralde ga uvjerava da je potpuno zdrav.
- U jednom djelu njihova razgovora čak se spominje i sam pisac djela, Moliere, koje Argan naziva bezobraznikom koji se izruguje časnim ljudima poput liječnika.
- Dolazi do svađe između Beraldea i Fleuranta kada Beralde zabrani Fleurantu da da klistir Arganu te ga potjera vrijeđajući ga da ne zna raditi s ljudima. Argan lijekove uzima svaki čas. Argan govori Beraldeu da će umrijeti zbog njega. Dolazi doktor Purgon.
- Purgon ljutit što je Argan odbio njegov lijek napušta ga i ne želi više biti njegov doktor. Purgon odlučuje razbaštiniti svog nećaka Thomasa tako da Argan ne dobije ništa. Toinette staje na Purgonovu stranu. Purgon ne želi više liječiti Argana na što ovaj postaje izbezumljen te za sve okrivljuje Beraldea. Purgon proklinje Argana.

 

- Argan govori Beraldeu da će on biti kriv za njegovu smrt. Beralde mu zamjeri što Purgona drži kao svoga boga.
- Toinette ulazi u sobu i govori Arganu da ga traži neki liječnik koji je izgleda upravo poput nje.
- Argan ugošćuje Toinette prerušenu u liječnika koja na trenutak napušta sobu. Beralde uvjerava Argana kako je priroda čudna kad stvori tako dva slična bića.
- Prava Toinette kako bi pomutila razum Arganu vraća se u prostoriju. Argan joj savjetuje da ostane u prostoriji kako bi vidila da je onaj doktor isti kao ona. No ona odlazi govoreći da ima i previše svoga posla.
- Argan se povjerava Beraldeu da misli da je Toinette lažljivica i da je ona liječnik: "Mene bi ova svakako prevarila(misli se na Toinette); i ja bih se zakleo da je to ista osoba."
- No lažna Toinette se brzo vraća u prostoriju pa sa Argana skida sumnje. Kaže mu da ga je došao posjetiti jer je čuo velike priče o njemu, bolesniku. Tada upita Argana koliko bi mu godina dao, a Argan odgovori dvadeset i šest. Zaprepasti se kad sazna da mladi starac nalik na Toinette ima devedeset godina i sve to zahvaljujući svom doktorskom umijeću.
- Toinette iako sluškinja u jednom od dugih odlomaka pokaziva svoje veliko znanje.
- Toinette kao vrsni liječnik upotrebljava latinske izraze i doktora Purgona pokaže kao neznalicu i čistog prevaranta. Beralde govori Arganu da je doktor nalik na Toinette zbilja savršen.

 

- Prava Toinette stoji na izlazu i razgovara sama sa sobom kako bi Argan mislio da ispraća doktora Toinette.
- Beralde zamoli još jednom da ne šalje njegovu nećakinju u samostan i da ne sluša hulju Beline. Argan se uvrijedi kad Beralde ružno zbori o Beline.
- Mudra Toinette hvali Beline i daje prijedlog Arganu da dokaže bratu Beraldeu koliko ga njegova Beline voli.
- Toinette govori Arganu da se pretvara mrtav i kad Beline to čuje umrijeti će od tuge. Argan pristaje.
- Beline kad sazna za Arganovu smrt bude presretna što se riješila velikog tereta. Opisuje ga kao bezvrijednog, nečistog, odvratnog, kao smetnju, mrzovoljna, dosadna, gnjavatora. Beline hitro ide pokupiti sav Arganov novac dok narod nije čuo za njegovu smrt jer nije bez veze trošila svoje najljepše godina života uz njega.
- Argan se ustaje i viče na Beline koja bježi. Toinette glumi da nikad ne bi očekivala takvo nešto od Beline.
- Toinette čuje da Angelique dolazi stoga reče Arganu da opet glumi mrtvaca pa da vidi kako će njegov kći reagirati, da sazna osjećaje svoje obitelji prema njemu.
- Angelique kad sazna za smrt svoga oca žali ga i tuguje za njim, a još je više nesretna kad zna da je umro, a bili su posvađani.
- Cleante dolazi i žali jadnu Angelique koja je shrvana od boli. Angelique govori Cleanteu da se ne želi udati za njega, unatoč velikoj ljubavi jer želi ispuniti barem jednu očevu želju. Angelique se pokazuje kao poslušna kći.

 

- Argan se budi i zahvaljiva kćeri na bezuvjetnoj ljubavi. Daje joj dopuštenje da se uda za Cleante pod uvjetom da on postane doktor na što on pristane.
- Beralde govori bratu da on ima prijatelje iz vijeća, a zapravo se radi o glumačkoj udruzi koja će ostvariti Arganove fantazije, stoga mu savjetuje da sam postane doktor jer tako će moći liječiti sam sebe.
- Plesači sastavljeni od kirurga, doktora, bolničara, ljekarnika i apotekara plešu oko Argana i klanjaju mu se.

__________________________________

 

Jean Baptiste Poquelin Moliere - Umišljeni bolesnik

 

Vrsta djela - Umišljeni bolesnik je komedija - balet u 3 čina. Komedija - balet je specifično djelo koje je na granici između opere i drame. Bile su često priređivane na dvoru Luja XIV. u raskošnom dvorcu Versaillesu. Kralj Luj XIV. je čak i sam nastupao u nekim spektaklima gdje se scenska umjetnost mješala sa velikim plesovima, lovačkim prizorima, vatrometima i igrama na vodi.

 

Razdoblje - Komedija - balet Umišljeni bolesnik spada u razdoblje europskog klasicizma. To razdoblje traje cijelo 17 stoljeće, a javlja se u Francuskoj. To se stoljeće u povijesti književnosti i civilizacije često još naziva velikim. Tada je Francuska dominirala Europom jakošću svoje vanjske politike te utjecajima u umjetnosti i književnosti.

 

Siže djela - U početku vidimo glavnog lika Argana kako sređuje račune s ljekarnicima i doktorima te zbraja potrošeni novac koji je potrošio na velik broj različitih ljekova. Argan ima ženu i dvije kćeri iz prvoga braka. Angelique je dovoljno stara za udaju, te je našla već momka za koga otac ne zna. Odjednom ju otac pozove te joj rekne da joj je našao supruga. Ona se poveselila misleći da je to njezina ljubav. Ali nisu mislili na istu osobu. Aragan, koji misli da je jako bolestan, želi ju udati za liječnikova sina koji studira medicinu kako bi u obitelji mogao imati liječnika koji bi se za njega stalno brinuo. Beline, Araganova žena želi Angelique poslati u samostan, ali se pokorava mužu. U svakom prizoru Aragan izjavljuje ljubav Beline, a ona mu uzvraća.

 

Aragan, umislivši da mu smrtna ura otkucava, sastavlja oporuku. Za oporuku Beline ne želi čuti, i kako kaže "I ja bih pošla za vama u grob da vam dokažem kako vas nježno volim". Aragan joj želi ostaviti sav imetak, ali mu to zakon onemogućuje. Kod prijedloga da Beline prije njegove smrti uzme sav novac i mjenice iz njegove sobe Beline se uzruja rekavši da ništa od toga ne želi, ali ju je ipak zanimalo koliko su ti iznosi veliki. Sluškinja Toinette je na Angeliqueinoj strani, te ju podržava i spremna joj je pomoći. Tako odlazi javiti Cleantu (Angeliquenoj velikoj ljubavi) da Aragan sprema udati Angelique. Cleante se predstavlja kao zamjenik učitelja pjevanja kako bi on i Angelique mogli biti zajedno. Aragan ništa ne sumnja, te poziva budućeg zeta i njegova oca na večeru. Oni razgovaraju o Araganovoj neobičnoj bolesti i načinima izlječenja. Beline je primjetila Cleanta koji joj je bio sumnjiv. Kaže to Araganu, koji je potražio mlađu kćer Louison, te mu ona otkriva svu istinu. U posjet Araganu dolazi njegov brat Beralde. Beraldea je Cleante nagovorio da ga predstavi kao momka dostojnog Angelique. Aragan ne želi čuti za nju, nakon skandala koji je napravila pred doktorom i odbila muškarca kojeg joj je otac namjenio. Tu opet vidimo umišljenu bolest Aragana, kada ga je sluškinja podsjetila da sa sobom uzme štap, jer bez njega ne može hodati. Toinette i Beralde kuju dogovor kako bi uspjeli pomoći Angelique. Beralde počinje uvjeravati svog brata da on nije bolestan i da medicina je znanost za naivne. Aragan tu tvrdnju pokušava pobiti, ali Beralde ima dobre odgovore na svako Araganovo pitanje. Nakon što je Aragan odbio uzeti klistir doktora Purgona, Purgon se jako naljutio i ostavio Aragana. To je iskoristila sluškinje Toinette te se predstavila kao veoma iskusan liječnik i Aragana uvjerila da treba raditi suprotno no što su mu njegovi liječnici preporučili. Beralde Araganu govori kako ga njegova žena iskorštava, a kćer bezuvjetno voli, te ju zbog toga ne smije poslati u samostan. Aragan u to sumnja, ali pristaje na test. Beralde se sakrio, Aragan je legao na kauč i pravi se da je mrtav. Toinette tada kaže Beline da joj je suprug umro. Beline ulazi u sobu da se uvjeri, te tada naglas govori kako mora što prije uzeti sav novac i mjenice, te kako se konačno riješila muža. Aragan se digne i viče za Beline dok ona odlazi. Istu su stvar napravili kako bi testirali Angelique. No ona je plakala, jadikovala, jedina briga joj je bila što je otac umro dok se na nju ljutio; bila je potpuno neutješna. Čak je odbacila Cleantea i odlučila poći u samostan, prema očevoj posljednjoj želji. Čuvši to, Aragan zagrli i poljubi svoju kćer, sav sretan što je upoznao njezinu pravu narav. Pristao je na brak Angelique i Cleanta, pod uvjetom da Cleante postane doktor da bi se mogao brinuti za Aragana. Cleante je spreman sve obećati, no Beralde je uvjerio svog brata da to nije potrebno, da Aragan može sam postati doktor i tako sam sebe izlječiti. Beralde pozove svoje prijatelje koji čine svečani skup kako bi Aragana proglasili liječnikom. Aragan bez ikakve muke i sumnje prolazi sve testove i postaje liječnik. No, nije znao da je sve to samo predstava kako bi Beralde uvjerio brata da je liječnik i kako bi Aragan sam sebe izliječio.

 

Araganje umišljeni bolesnik. Sam za sebe misli da mu nema spasa, vjeruje da će ga oni silni ljekovi izliječiti. Njegova uskogrudnost i preokupacija svojom bolešću čine ga naivnim i sebičnim, te ga ljudi iskorištavaju. Dok se on "bori za život", drugi mu samo naplaćuju svoje usluge i žive raskošno na njegov račun, znajući da mu nije ništa. No, samo ga kćer Angelique nastoji uvjeriti da je on svoju bolest samo umislio. Kasnije ga u to uvjerava i njegov brat Beralde. Aragan je veoma bogat i vjerovatno plemićkog podrijetla. Unatoč svemu, on je obiteljski čovjek, te veoma voli svoje kćeri i ženu. Ne voli kada mu se ljudi suprostavljaju i kada nije u pravu.

 

Belineje Araganova druga žena. Ne cijeni svog muža, a njegovih se kćeri želi riješiti tako da ih pošalje u samostan. Od muža joj je draži novac, te ga je spremna maksimalno "olakšati" u financijskim pitanjima.

 

Angeliqueje Araganova starija kćer. Veoma cijeni i voli svog oca te mu želi dobro, ali mu se i suprostavlja kad je njezina sreća u pitanju. Zaljubljena je u Cleantea. Obrazovana, svjesna situacije oca nastoji zadovoljiti i pomoći mu da shvati kako je on potpuno zdrav.

 

Louisonje Araganova mlađa kćer. Veoma je mlada, voli oca i majku. Vjerovatno nije svijesna da joj je otac potpuno zdrav. Poštuje roditelje, ali i sestru. Pouzdana do određene granice (dok joj otac ne zaprijeti batinama). Lukava i snalažljiva.

 

Beraldeje Araganov brat. Svjestan situacije, brata nastoji uvjeriti kako je svoju bolest umislio i pomoći mu da shvati pravu sliku svoje okoline. Voli svoje nećakinje i pomaže im. Veoma obrazovan i inteligentan.

 

CleanteAngeliquein zaručnik. Voli Angelique više od ičega te će za nju sve učiniti. Obrazovan mladić, vjerojatno iz sloja građanstva.

 

Toinetteje sluškinja. Suprostavlja se Araganu kako bi se on mogao svađati i tako "održati na životu". Veoma je poštena i snalažljiva te lukava, odana i pouzdana. Angelique i ona su dobre prijateljice.

 

Tema - Tema ovog je djela život "umišljenog bolesnika" koji za sebe misli da veoma bolestan. Postaje ovisan o doktorima i o supruzi, koji mu ne govore njegovo stvarno stanje nego iz njega nastoje izvući što više novca.

 

Mjesto i vrijeme radnje - Mjesto radnje je Francuska, točnije grad Pariz. Vrijeme radnje nije naznačeno, ali je vjerojatno 17 stoljeće. Mjesto je radnje označeno na početku djela.

 

Problematika obrađena u djelu - Izmišljena bolest Aragana, koja nema ni pravog lijeka niti pravog imena i posljedice tog vjerovanja koje ga čini naivnim i rastrošnim na bespotrebne lijekove.

 

Stil - Ovo je dramsko djelo spoj drame i opere. To je komedija u kojoj se pojavljuje zbor i plesači.

Radnja se kronološki odvija, bez disgresija i povrataka u prošlost. Pisac je sveznalica i prati likove kroz događaje. Djelo oponaša antičku komediju (zbor, pjevanje, plesači). Djelo je umjereno lako za čitati. Otežavaju ga samo neke ubačene fraze na francuskom, talijanskom ili latinskom jeziku. Radnja je jasno obrazložena i vrlo zanimljiva.

 

Iz kritika

 

Kod Moliera zapažamo neprekidan razvitak poezije komičnog. Kod njega je postojao razvitak moralne opservacije i onog što nazivamo uzvišenom komikom... U umišljenom bolesniku afirmira se u najvećoj mjeri ta prštava i neočekivana komika koja se, na svoj način, po bogatstvu mašte natječe sa Snom ivanjske noći i Olujom.

Sainte – Beuve

 

U novijim realizacijama nekih farsa i komedija-baleta Molierov je dijalog ponovno uključen u okvir slikovite ili galantne inscenacije, plesova i glazbe, i zbog toga smo potpunije mogli doživjeti poetičnu atmosferu kojom je on ponekad okruživao svoje slike ljudskog srca ili naravi. (...) Istina Građanina plemića ili Umišljenog bolesnika ne može se izraziti ako se u izvedbi izostave ceremonije koje su logični završetak komičnih tokova.

G. Lanson

 

Od svih Molierovih komada najviše volim svakako Umišljenog bolesnika; ta mi se komedija čini najorginalnijom, najsmionijom, najljepšom. To je najljepša proza koju poznajem. Ona neprekidno doseže punoću koja zadivljuje: mišićava je poput Pugetovih atleta ili Michelangelovih robova: sva nabrekla od životnog lirizma, od radosti i od zdravlja.

A. Gide

 

Takozvane komedije-baleti koje se odlikuju glazbenim i plesnim umecima pisane su za dvor Luja XIV. Važan je njihov element raskošna oprema, ali se mogu prikazivati i skromnije i bez spomenutih umetaka. Ipak se čovjek ne može oteti dojmu da to u stvari nisu umeci nego sastavni dio djelo, pa i sama režija mora imati neki baletni karakter. To vrijedi i za one Moliereove komade koje pisac ili njegov izvođač ne krsti izrijekom tako, jer baletnih elemenata koji staru komediju dell'arte povezuju s baroknom operom ima i u drugim njegovim djelovima.

I. Hergešić

 

Srećom je već odavno odbačena jednostrana, neodrživa teza po kojoj je kraljevski dvorski zabaljvač Moliere poslušno, ali preko volje, po dužnosti izvršavao naloge Luja XIV. i njegove Uprave divertismana. Tko je god makar jednom s razumjevanjem pročitao bilo koju od njegovih komedija-baleta, tko god ih je u mašti ili stvarno pokušao inscenirati, mora se priznati da se u tim djelima, u ritmu njihova kretanja, ne osjeća ni traga bilo kakve prisile. Naprotiv, baš u njima otkrivamo neku duboku, suštinsku oslobođenost, prevladanost svih stega i unutrašnjih i vanjskih cenzura, i po toj svojoj osobini komedije-baleti, tako logično, neporecivo urasli u Moliereov opus, sačinjavaju najspontaniji, šokantono «protupravilni», danas bismo valjda rekli «avangardni» pol cjelokupne dramaturške produkcije francuskog klasicizma.

M. Škiljan

 

Moliere nije mogao slagati svoja djela nekim strogim redoslijedom jer mu je dužnost komičnog nametala određenu isprekidanost, određenu nemaštovitost dramskog toka. Svaki put kad su opruge strasti bile na granici stvaranja odveć dramatičnih situacija, trebalo se opustiti i proizvoljno zaustaviti igru osjećaja. (...) Moliere poznaje zahtjeve publike, i radije odustaje od dramaturške postupnosti, nego od "velikog pravila sviju pravila", a to je – svidjeti se.

J. Garapon

 

Sebičnost nije oznaka karaktera. Sebičnost je stanje duha, ili još bolje: stanje duše. Umišljena bolest, ljubomora, pretjerana brižnost (koja guši), cjepidlačenje, škrtost i mizantropija samo su neke od utjelovljenih pojavnosti sebičnosti. Sebičan čovjek ne misli ni na koga osim na sebe i cijeli svijet želi podrediti sebi. Sebičan čovjek ne zna i ne čuje one druge, on samo zna tjerati svoje, ne brinući se za najbliže i ne shvaćajući da je često smiješan, a ponekad i jadan. Ukratko, sebičnost je ljudska osobina par excellance. I tako je i umišljeni bolesnik, Argan, glava kuće, otac i muž - jednostavno sebičan. Njega ne zanimaju nikakvi događaji izvan njegove bolesti. Sve što je povezano s lijekovima, liječnicima, apotekarima i kirurzima dobro je došlo u njegovu kuću - ostalo i ostali: van! A budući da se njegove želje svode na udovoljavanje samome sebi, Argan svoju kćer namjerava udati za liječnika, kako bi imao "zeta i rodbinu koja mu treba", odnosno, ne želi propustiti "priliku koja je puno bolja za njega". Zalud mu brat tumači da je njegova "bolest" pretjerana i da to ludovanje za apotekarima i liječnicima mora završiti, zalud mu sluškinja dokazuje da će njegovo vlastito srce spriječiti neželjenu udaju: jer on je u srcu - dobar. I u pravu je. Argan je dobar čovjek, voli svoju djecu i svoju drugu ženu, ali njegova bolest ga izdaje. U svojoj opsjednutosti s bolešću Argan ne pita ni za što drugo do li za svoje klistire, žuči i ulijevke. A budući da je bolestan, prema vlastitim riječima i dubokom uvjerenju, iako "doduše hoda, spava, jede i pije kao i svi ostali", Argan je zaluđen liječnicima koji su za njega sveznajući i nedodirljivi Parnas, pa je tako najveća čast razgovarati i družiti se s liječnicima. Oni su "čestita i cijenjena gospoda koju se taj blesavi bezobraznik Moliere usuđuje dovoditi na scenu". Ono čega Argan nije svjestan jest talent i razumijevanje te neznalice i bezobraznika Molierea za ljude koji ne mogu izaći iz svoje kože, ljude koji doduše hodaju, spavaju, jedu i piju kao i svi ostali, ali su ipak veći od života. Takav Argan nije više samo dosadan, sebičan gnjavator, on je osoba koju se ne zaboravlja.

________________________________

 

Jean Baptiste Poquelin Moliere francuski komediograf (Pariz, 15. 01. 1622 – Pariz, 17. 02. 1673). Jedan od najznačajnijih svjetskih komediografa. Nakon solidnog obrazovanja (studij prava) osnovao putujuću kazališnu družinu (L'Illustre Thé­â­tre), Čuveno kazalište za koju je sastavljao farse s tipiziranim likovima po uzoru na commediju dell´arte. Potpun kazališni čovjek, Moliere je u svojoj trupi bio ujedno pisac, producent, redatelj, glumac. Umro je na sceni, nakon izvedbe posljednje napisane komedije Umišljeni bolesnik. Prvi veći uspjeh postiže u Parizu komedijom Smiješne kaćiperke (1659) i nastavlja društvenom satirom Škola za muževe (1661). Počinje nastupati u kraljevoj palači pod zaštitom Luja XIV. Moliereova dramaturgija, tradicijom vezana za Plauta i Terencija, Rableaisevu komiku i talijansku komediju, počiva na komici situacije i karikiranju likova i tipičnih karaktera. U prikazivanju karaktera najuspješnije su komedije Škola za žene, Škrtac, Scapinove spletke, Tartuffe i Mizantrop, gdje se ismijavaju licemjeri, sebičnjaci, lašci, neznalice. Sačuvana su 34 djela, komedije i komedije baleti, posebna dramska vrsta koja povezuje dramu i glazbu. Recepcija Molierea u Hrvatskoj bila je vrlo brza: u 17. stoljeću prevodio ga je F. K. Frankapan, a u 18. dubrovački pisci (tzv. frančezarije). I danas je Moliere jedan od najizvođenijih svjetskih komediografa. Ostala djela: Građanin plemić, George Dandin, Amfitrion, Liječnik protiv volje.

 

Umro je od tuberkuloze, nakon četvrtog izvođenja Umišljenog bolesnika. Četiri dana nakon smrti trajali su pregovori oko njegova sprovoda. Tek je kraljevim nalogom smio biti pokopan na groblju, a ne izvan njega. Ipak je pokopan u onom dijelu groblja koji je pripadao mrtvorođenima, dakle nekrštenima, jer se nikada nije odrekao glumačke karijere.

 

Jean Baptiste Poquelin Moliere - Škrtac - Tvrdica

Jean Baptiste Poquelin Moliere - Tartuffe

Jean Baptiste Poquelin Moliere - Versailleska improvizacija

loading...
4 glasova
Koristilo vam je ovo prepričavanje? Kliknite like
ili podelite sa prijateljima

Postavite ovu prepričanu lektiru na Vaš sajt ili forum

Link
Za web stranicu
Za forum
Nazad Jean Baptiste Poquelin Moliere - Umišljeni bolesnik

Najbolji citati

Najpopularnije lektire RSS

Ivo Andrić - Prokleta avlija

Ivo Andrić - Prokleta avlija   Vrsta djela - romanVrijeme radnje - neodređeno, turska okupacijaMjesto radnje - turski zatvorTema djela - život zatvorenika… >

William Shakespeare - Hamlet

William Shakespeare - Hamlet Viljem Šekspir - Hamlet   Jedne večeri na straži dogodilo se nešto neobično, Horaciju, Marcelu i Bernandu se ukazao… >

Dobrica Ćosić - Koreni

Dobrica Ćosić - Koreni   Koreni su drugi roman Dobrice Ćosića. Objavljen je 1954. godine. Roman Koreni je tematski slojevit, moderan i po tematici… >

Meša Selimović - Derviš i smrt

Meša Selimović - Derviš i smrt   Ovo je priča o pokušajima derviša Ahmeda Nurudina, šejha mevlevijskog reda, za vrijeme Otomanske vladavine u… >

Johann Wolfgang Goethe - Patnje mladog Werthera

Johann Wolfgang Goethe - Patnje mladog Werthera Johan Volfgang Gete - Patnje mladog Werthera   Mladi pravnik Werther dolazi u gradić u koji ga je poslala… >

Lektire na društvenim mrežama

Lajkuj Lektire.me na Facebook-u