Braća Grimm - Zlatna guska lektira

Braća Grimm - Zlatna guska

Jacob i Wilhelm Grimm - Zlatna guska


Kratak sadržaj
- Jednoga je dana otac poslao svoga sina Zvrkana u šumu po drva. Majka mu je za put spremila crni kolač i bocu kiselog vina. Došavši u šumu, Zvrkan je ugledao nekog starog čovjećuljka koji je sjedio na panju. Čovjećuljak je bio gladan i žedan, tako da je Zvrkan podijelio s njim kolač i vino. Zbog Zvrkanove velikodušnosti čovjećuljak ga je nagradio. Mladić samo mora posjeći stablo i ono što će pronaći u panju bit će njegovo. Posjekavši stablo, Zvrkan je u panju pronašao gusku na kojoj je perje bilo od čistoga zlata. Vidjevši takvo blago, Zvrkan se obradovao i požurio u grad. Na putu je prenoćio u krčmi.

 

Gusku je ostavio u gusinjaku gdje su je ugledale krčmarove kćeri. Djevojke su poželjele svaka po jedno zlatno pero. Prva je za zlatnim perom posegnula najstarija kći, ali čim je uhvatila pero, nije se više mogla otrgnuti od guske. Vidjevši što joj se dogodilo, mlađa je uhvati za ruku kako bi je otrgnula od guske, ali i ona tada ostane vezana uz sestru, a isto tako i najmlađa sestra, koja im je pokušala pomoći. Ujutro je Zvrkan krenuo prema gradu noseći gusku pod rukom, a za njim su trčakarale sestre držeći jedna drugu za ruku. Putem ih je sreo župnik. Prekorio je djevojke zbog nedoličnog ponašanja, jer je mislio da trče za momkom.


Uhvatio je posljednju djevojku za ruku kako bi ih odvojio od mladića, ali je i on ostao vezan uz njih. Pozvao je u pomoć crkvenjaka i dva seljaka koji su tuda prolazili. Umjesto da oslobode župnika i oni su ostali vezani uz neobičnu družinu. Tako su stigli do grada. U gradu je živio kralj koji je imao žalosnu kćer. Kralj je ruku svoje kćeri obećao onome tko je uspije nasmijati. Kralj i njegova kći bili su u šetnji kada su ugledali Zvrkana i njegovu pratnju. Kralj se nasmijao takvome prizoru, a nasmijala se i njegova kći. Od svih je najsretniji bio Zvrkan, jer će kraljevna postati njegovom ženom. Kralj nije htio Zvrkanu dati kćer za ženu, jer je Zvrkan bio siromašan. Kako bi spriječio vjenčanje, smislio je za Zvrkana zadatke koje ovaj neće moći izvršiti. Mladić je najprije trebao pronaći čovjeka koji će do noći ispiti svo vino iz kraljevog podruma. Zvrkan se sjetio čovjećuljka iz šume, pa je pošao po njega. Taj je zadatak bio obavljen, tako da je kralj zatražio od Zvrkana da pronađe čovjeka koji će pojesti brdo kruha. U izvršenju ovoga zadatka Zvrkanu je opet pomogao čovjećuljak. Kao treći zadatak kralj je rekao Zvrkanu neka načini brod koji može ići i po vodi i po zemlji. Mladiću je i ovaj put pomogao isti čovjećuljak. Kralj je dobio brod kakav je tražio. Na kraju je kralj morao pristati na vjenčanje svoje kćeri i Zvrkana, zbog čega je kraljevna opet postala vesela.

 

Vrsta djela - bajka
Mjesto radnje - neodređeno, možete navesti šuma.
Vrijeme radnje - neodređeno, možete navesti dan itd.
Tema - Plemeniti mladić Zvrakan
Pouka - dobro se dobrim vraća, važnija je plemenitost srcem a ne podrijetlom.

 

Zvrkan - je glavni lik bajke. Na početku saznajemo kako je Zvrkanov otac bio sklon šali i lakrdiji, pa je tako i sinu nadjenuo luckasto ime. Velikodušan, plemenit, dobar, snalažljiv.


Kralj - brižan otac koji tuguje zbog žalosti svoje kćeri. Spreman ju je dati za ženu onome tko je uspije nasmijati i razveseliti.


Čovječuljak - ima dobro srce pa svoju zahvalnost pokazuje prema Zvrkanu tako što mu pomaže u teškćama.

__________________________________

 

Jacob i Wilhelm Grimm poznati su njemački pisci bajki. Jacob je rođen 1785. a brat mu Wilhem godinu dana kasnije. Obojica su studirali pravo u Marburgu. Za vrijeme studija bili su aktivni u kritiziranju kralja Ernesta Augusta I., tako da ih je on protjerao sa sveučilišta.

 

Na samom početku 19. stoljeća, u vrijeme kad su živjela braća Grimm, Sveto Rimsko Carstvo je upravo propalo, a Njemačka kakvu znamo danas nije još postojala, nego se sastojala od stotina kneževina i malih ili srednje velikih država. Glavni čimbenik koji je ujedinio njemački narod tog doba bio je zajednički jezik. Svojim su djelima i životom braća Grimm htjeli pomoći da se stvori njemački identitet. Javnost izvan Njemačke uglavnom ne zna da su braća Grimm sastavila njemački rječnik Deutsches Wörterbuch. To je bio prvi veliki korak u stvaranju standardnog "modernog" njemačkog jezika još od Lutherova prijevoda Biblije s latinskog na njemački. Taj vrlo opsežan rječnik (33 sveska, teži 84 kg) još se smatra autoritetom za njemačku etimologiju. Smatra se da je brat Jakob iznio Grimmov zakon, germansku glasovnu promjenu koju je prvi primijetio danski filolog Rasmus Christian Rask. Grimmov je zakon bio prvo otkriće neke važne sustavne glasovne promjene.

 

Među najpoznatije njihove bajke spadaju: Crvenkapica, Ivica i Marica, Kraljević žabac, Trnoružica, Snjeguljica i sedam patuljaka, Palčić, Pepeljuga, Matovilka - Zlatokosa, Vuk i sedam kozlića, Mačak u čizmama, Zlatna guska i td.


Zlo u bajkama nikad ne pobjeđuje, i kada u bajkama ima mnogo grubosti, kraj nikada neće ražalostiti djecu.

 

Braća Grimm - Bajke

Braća Grimm - Crvenkapica

Braća Grimm - Ivica i Marica

Braća Grimm - Kraljević žabac

Braća Grimm - Mačak u čizmama

Braća Grimm - Matovilka - Zlatokosa

Braća Grimm - Našla vreća zakrpu

Braća Grimm - Palčić

Braća Grimm - Pepeljuga

Braća Grimm - Sneguljica i sedam patuljaka

Braća Grimm - Trnoružica

Braća Grimm - Vuk i sedam kozlića

Braća Grimm - Zlatna ptica

loading...
5 glasova
Koristilo vam je ovo prepričavanje? Kliknite like
ili podelite sa prijateljima

Postavite ovu prepričanu lektiru na Vaš sajt ili forum

Link
Za web stranicu
Za forum
Nazad Braća Grimm - Zlatna guska

Najbolji citati

Najpopularnije lektire RSS

Ivo Andrić - Prokleta avlija

Ivo Andrić - Prokleta avlija   Prokleta avlija je naziv za poznati carigradski zatvor, u koji je iz neopravdanih razloga dospeo fra Petar iz Bosne kojeg… >

William Shakespeare - Hamlet

William Shakespeare - Hamlet Viljem Šekspir - Hamlet   Jedne večeri na straži dogodilo se nešto neobično, Horaciju, Marcelu i Bernandu se ukazao… >

Johann Wolfgang Goethe - Patnje mladog Werthera

Johann Wolfgang Goethe - Patnje mladog Werthera Johan Volfgang Gete - Patnje mladog Werthera   Mladi pravnik Werther dolazi u gradić u koji ga je poslala… >

Dobrica Ćosić - Koreni

Dobrica Ćosić - Koreni   Koreni su drugi roman Dobrice Ćosića. Objavljen je 1954. godine. Roman Koreni je tematski slojevit, moderan i po tematici… >

Ivo Andrić - Na Drini ćuprija

Ivo Andrić - Na Drini ćuprija   Najpoznatiji roman Ive Andrića, Na Drini ćuprija (1945), hronološki prati četiri vijeka zbivanja oko velikog mosta… >

Lektire na društvenim mrežama

Lajkuj Lektire.me na Facebook-u