Braća Grimm - Crvenkapica lektira

Braća Grimm - Crvenkapica

Jacob i Wilhelm Grimm - Crvenkapica

 

Vrsta djela - bajka

Vrijeme radnje - neodređeno

Mjesto radnje - u šumi i u bakinoj kući

Ideja djela - Uvijek treba slušati roditelje jer nam oni žele najbolje. Djeca se vani mogu susresti s brojnim neprilikama, ali zato se moraju paziti i slušati roditelje.

 

Kratak sadržaj - Bila jednom jedna djevojčica koja je nosila crvenu kapu, svi su je znali pod imenom Crvenkapica. Jednog dana ju je njena majka poslala da posjeti bolesnu baku. Kako je na putu do bake trebala proći kroz opasnu šumu, majka ju je upozorila da se putem ne zaustavlja. U šumi je Crvenkapica naišla na vuka, on ju je htio pojesti pa joj je predložio da nabere cvijeća za baku prije nego dođe do nje. Dok je Crvenkapica brala, vuk je požurio do bake u kuću i pojeo je, obukao je bakinu opravu i legao u krevet. Kada je stigla u kuću, Crvenkapica je primjetila da s bakom nešto nije u redu, no prekasno, vuk je pojeo i nju. U tom se trenutku u kući pojavio lovac koji je ubio vuka, rasporio mu trbuh i spasio baku i Crvenkapicu.

 

Likovi - Crvenkapica, vuk, baka i lovac

 

Crvenkapica – glavni je lik ove bajke. Ona je dobra i pametna djevojčica, ali jako naivna. Iako je inače slušala svoju majku, nije vidjela ništa loše u tome da posluša i vuka. Nije slutila da je vuk opasnost od koje ju je majka htjela zaštititi. Iako zbog svoje naivnosti strada i vuk zbog nje pojede i nju i baku, na kraju sve dobro završi jer je naišao lovac koji ih je spasio. Tada je djevojčica naučila da mora paziti i slušati samo one najbliže koje joj žele dobro. Ovo je odlična pouka djeci da ne smiju biti nesmotreni poput Crvenkapice. Ona je bila vrlo zaigrana i nije pazila hoće li skrenuti s puta ili ne. Bilo joj je važno vidjeti lijepo cvijeće i drugi kraj šume, umjesto poslušati majčine savjete. I baš zato što nije poslušala majku, našla se u problemima. Ipak, sreća joj je bila naklonjena, pa je na kraju i spašena, ali je naučila dobru lekciju – nikada ne vjeruj strancima i uvijek slušaj majčine savjete.

 

Vuk – zločest i uvijek gladan. Vuk je bio jako lukav i samo je čekao priliku da nekoga nasamari i pojede. Tako je htio pojesti i Crvenkapicu, ali i njenu baku. Imao je plan kako će pojesti baku i Crvenkapicu, ali taj plan samo mu je donekle uspio. Svojim lijepim riječima i nagovaranjem, uspio je odgovoriti Crvenkapicu da se drži majčinih uputa. Umjesto toga ona je poslušala njega, što se uklapalo u njegov plan. Najprije je saznao gdje živi bakica, a nakon što je došao u njenu kuću i pojeo je, sačekao je i Crvenkapicu za još jedan obrok. Nakon što ih je oboje pojeo, stigao je lovac koji mu je izrezao trbuh i spasio ih. U trbuh su mu tada stavili kamenje i on je umro. Možemo reći da je vuka ubila njegova pohlepa, jer nije htio pojesti samo bakicu, nego još i Crvenkapicu. Zato što je bio zločest, na kraju je završio na dnu bunara.

 

Lovac – spasio je baku i Crvenkapicu. Hrabar i domišljat. Da nije bilo njega, njih dvije se nikada ne bi mogle spasiti iz trbuha zločestog vuka. Lovac je znao slušati svoj instinkt i zato je i posumnjao da nešto ne valja s bakicom. Možemo reći da je lovac i dobrog srca, jer je često posjećivao staru bakicu. Da to nije činio, nikada ne bi primijetio da je neobično što je njena kuća tako tiha. Zahvaljujući njemu, baka i Crvenkapica bile su spašene.

________________________________

 

Jacob i Wilhelm Grimm - Crvenkapica

 

Bila jednom jedna djevojčica. Dobra i umiljata, draga svima, a svojoj baki najdraža. Baka joj od baršuna crvenog kapicu napravila, dijete ju je od radosti i ljubavi stalno nosilo pa su je prozvali Crvenkapicom. Crvenkapica je sa majkom živjela u kućici pored velike šume. A na drugom kraju šume, u maloj usamljenoj kući, stanovala je baka.
Jednog jutra majka reče Crvenkapici:
- Baka se razboljela. Sama je i leži. Odnesi joj košaricu sa hranom i popričaj malo sa njom. Budi dobra, ne šetaj po šumi, ne zaviruj po bakinoj kući i dođi do večere.
- Ne brini, majčice! Biću dobra i sve ću napraviti kako si mi kazala! - nasmija se Crvenkapica, uze košaru s jelom i krenu u šumu.
U šumi je bilo svijetlo i mirno, a do bakine kuće daleko. Odjedanput, pred Crvenkapicu stupi vuk. Djevojčica nije znala da je to zla, opasna zvijer, pa mu bez imalo straha odvrati pozdrav.
- Kuda ideš tako rano? - umiljato je upita vuk.
- Idem baki! – odgovori Crvenkapica.
- Šta to nosiš u košarici? - raspitivao se vuk.

 

Ne sumnjajući ništa, Crvenkapica ispriča da je baka bolesna i da joj nosi vina i kolača da se okrijepi i ojača.
- Gdje stanuje tvoja baka?
- Na kraju šume, ispod tri hrasta, uz ljeskovu živicu. Nije je teško naći - mirno je pripovijedalo dijete. Smišljajući zlo, vuk je mirno išao uz djevojčicu, a onda joj reče:
- Pogledaj, Crvenkapice, ovo divno cvijeće, poslušaj ptice. Zašto žuriš? Stići ćeš i do bake. Odmori se, uživaj.
Crvenkapica podiže glavu, pogleda oko sebe i pomisli: - Zaista je lijepo. Znam da je baka bolesna i sama. Ubrati ću joj koji stručak cvijeća. Neka se raduje, neka i njoj bude mirisno i radosno. A još je i rano, pa se mogu malo zadržati.

 

I Crvenkapica, zaboravljajući na obećanje koje je dala majci, odskakuta sa staze u šumu i počne brati cvijeće. Kako bi koji cvijet ubrala, učinilo bi joj se da je ona drugi još ljepši, potrčala bi za njim i, tako, zalazila sve dublje u šumu. A vuk se dade u trk i prečicom požuri bakinoj kući. Kad stiže tamo, on proviri kroz prozor, pa kad vidje da je starica sama, zakuca na vrata.
- Ko je? - javi se baka s postelje.
- Ja sam, Crvenkapica! - utanji vuk glasom. - Nosim ti, bakice, malo kolača. Otvori mi!

- Pritisni samo kvaku! Vrata nisu zaključana! - odgovori baka.


Kad vuk to ču, naglo otvori vrata, baci se na uplašenu staricu i proguta je. Zatim obuče njezine haljine, stavi na glavu njezinu kapu, legne u krevet i povuče pokrivač sve do njuške kako ga Crvenkapica ne bi odmah prepoznala. I stade čekati. A Crvenkapica je trčala za cvijećem i kada ga je nabrala toliko da ga gotovo više nije mogla nositi, sjeti se bake i krene prema njenoj kući. Šuma je bivala sve gušća, korijenje drveća smetalo nozi da ide brže. Nestade i Sunčeve svjetlosti. Ptice zašutješe. Crvenkapica osjeti strah i nemir uđe u njeno malo tijelo. Kad napokon izbi pred bakinu kućicu, začudi se otvorenim vratima.

 

- Bako, bakice! - zvala je Crvenkapica, ali joj niko ne odgovori.
- Dobro jutro! - reče dijete, pređe preko praga i priđe krevetu.
Pred njom je ležala njena baka sa kapicom navučenom duboko na lice i njen izgled uplaši djevojčicu.
- Jao, bakice! – uzviknu Crvenkapica – Zašto imaš tako velike uši?
- Da te bolje čujem!
- A zašto imaš tako velike oči?
- Da te bolje vidim!
- A zašto imaš tako dugačke ruke?
- Da te lakše zgrabim!
- A zašto su ti, bakice, tako velika usta?
- Da te lakše progutam! - uzviknu vuk, skoči iz postelje i proguta malu Crvenkapicu. Zatim, sit i zadovoljan, leže opet u bakinu postelju. Spavao je i glasno hrkao.

 

Pored bakine kuće prolazio je lovac. Kad je čuo vukovo glasno hrkanje, uplašio se da se starici nije šta desilo i brzo je ušao u kućicu. Na svoje veliko iznenađenje, u bakinom je krevetu vidio vuka. Iako je imao spremnu i napunjenu pušku, nije pucao. Uzeo je velike škare i, cak, cak, po vukovom trbuhu. Odatle, prva, iskoči Crvenkapica: - Uh, kako me bilo strah. U vukovom trbuhu je sami mrak.
Zatim lovac izvuče baku, koja je jedva disala od straha i uzbuđenja. Onda su vukov trbuh napunili kamenjem i čekali da se probudi. I nisu dugo čekali. A kad ovaj ugleda lovca i pušku, htjedne pobjeći, ali nije stigao dalje od praga. Tu uginu što od straha, što od kamenja koga mu je bio pun trbuh. Tako su sad svi bili zadovoljni. Lovac je vuku oderao kožu i s njom otišao kući. Baka je pojela nešto kolača i popila čašu vina pa se brzo oporavila. A Crvenkapica je razmišljala: - Dok sam živa, neću više skretati s puta i sama trčati po šumi. Vratila se kući. Tamo ju je čekala majka i nije se ljutila na svoje dijete. Znala je da njezina Crvenkapica sada zna i što je vuk, što je šuma i što je put kojim treba ići.

________________________________

 

Jacob i Wilhelm Grimm poznati su njemački pisci bajki. Jacob je rođen 1785. a brat mu Wilhem godinu dana kasnije. Obojica su studirali pravo u Marburgu. Za vrijeme studija bili su aktivni u kritiziranju kralja Ernesta Augusta I., tako da ih je on protjerao sa sveučilišta.

 

Na samom početku 19. stoljeća, u vrijeme kad su živjela braća Grimm, Sveto Rimsko Carstvo je upravo propalo, a Njemačka kakvu znamo danas nije još postojala, nego se sastojala od stotina kneževina i malih ili srednje velikih država. Glavni čimbenik koji je ujedinio njemački narod tog doba bio je zajednički jezik. Svojim su djelima i životom braća Grimm htjeli pomoći da se stvori njemački identitet. Javnost izvan Njemačke uglavnom ne zna da su braća Grimm sastavila njemački rječnik Deutsches Wörterbuch. To je bio prvi veliki korak u stvaranju standardnog "modernog" njemačkog jezika još od Lutherova prijevoda Biblije s latinskog na njemački. Taj vrlo opsežan rječnik (33 sveska, teži 84 kg) još se smatra autoritetom za njemačku etimologiju. Smatra se da je brat Jakob iznio Grimmov zakon, germansku glasovnu promjenu koju je prvi primijetio danski filolog Rasmus Christian Rask. Grimmov je zakon bio prvo otkriće neke važne sustavne glasovne promjene.

 

Među najpoznatije njihove bajke spadaju: Crvenkapica, Ivica i Marica, Kraljević žabac, Trnoružica, Snjeguljica i sedam patuljaka, Palčić, Pepeljuga, Matovilka - Zlatokosa, Vuk i sedam kozlića, Mačak u čizmamaZlatna guska i td.


Zlo u bajkama nikad ne pobjeđuje, i kada u bajkama ima mnogo grubosti, kraj nikada neće ražalostiti djecu.

 

Braća Grimm - Bajke

Braća Grimm - Bremenski gradski pjevači

Braća Grimm - Dvanaest princeza

Braća Grimm - Ivica i Marica

Braća Grimm - Kraljević žabac

Braća Grimm - Mačak u čizmama

Braća Grimm - Matovilka - Zlatokosa

Braća Grimm - Našla vreća zakrpu

Braća Grimm - Palčić

Braća Grimm - Pepeljuga

Braća Grimm - Ribar i njegova žena

Braća Grimm - Saputnici

Braća Grimm - Sneguljica i sedam patuljaka

Braća Grimm - Trnoružica

Braća Grimm - Vuk i sedam kozlića

Braća Grimm - Zlatna guska

Braća Grimm - Zlatna ptica

loading...
11 glasova
Koristilo vam je ovo prepričavanje? Kliknite like
ili podelite sa prijateljima

Postavite ovu prepričanu lektiru na Vaš sajt ili forum

Link
Za web stranicu
Za forum
Nazad Braća Grimm - Crvenkapica

Najpopularnije lektire RSS

William Shakespeare - Hamlet

William Shakespeare - Hamlet Viljem Šekspir - Hamlet   Jedne večeri na straži dogodilo se nešto neobično, Horaciju, Marcelu i Bernandu se ukazao… >

Ivo Andrić - Prokleta avlija

Ivo Andrić - Prokleta avlija   Vrsta djela - romanVrijeme radnje - neodređeno, turska okupacijaMjesto radnje - turski zatvorTema djela - život zatvorenika… >

Johann Wolfgang Goethe - Patnje mladog Werthera

Johann Wolfgang Goethe - Patnje mladog Werthera Johan Volfgang Gete - Patnje mladog Werthera   Mladi pravnik Werther dolazi u gradić u koji ga je poslala… >

Meša Selimović - Derviš i smrt

Meša Selimović - Derviš i smrt   Ovo je priča o pokušajima derviša Ahmeda Nurudina, šejha mevlevijskog reda, za vrijeme Otomanske vladavine u… >

Dobrica Ćosić - Koreni

Dobrica Ćosić - Koreni   Koreni su drugi roman Dobrice Ćosića. Objavljen je 1954. godine. Roman Koreni je tematski slojevit, moderan i po tematici… >

Lektire na društvenim mrežama

Lajkuj Lektire.me na Facebook-u