Zvonimir Balog - Ja magarac lektira

Zvonimir Balog - Ja magarac

Zvonimir Balog - Ja magarac

 

Ja magarac je zbirka priča za djecu autora Zvonimira Baloga. Priče su ubačene u petnaest poglavlja, a u svakom poglavlju se nalazi različit broj priča. Naslovi uglavnom govore o tome o čemu se piše u pričama.

 

Zbirka priča Ja magarac sastoji se od osamdeset kratkih priča prožetih humorom. Priče su napisane kao pripovijedanje, a bave se opisom života lika koji se pojavljuje u priči. U pričama se ne pojavljuje puno likova.

 

Pripovijedanje se tiče stvarnih događaja, no ponekad možemo vidjeti da je autor ubacio i nestvarne ili pomalo čudne događaje.

 

Priča RASTRESENKO - U ovoj priči učitelj Rastresenko je vrlo neobičan lik. On djecu podučava na šaljiv i zabavan način, a takva je i cijela radnja ove priče.

 

U priči ima vrlo malo opisa, a prevladava pripovijedanje. Koristi se i dijalog i to kada se želi ispričati nešto što je rekao neki od likova. Oni su označeni crticama.

 

Kratak sadržaj - Jednom je bio jedan učitelj koji je govorio kao da je rastresen. Mijenjao je bez razloga i nasumično red riječi i rečenica kada je govorio pa je sve to zvučalo čudno i smiješno. Rečenice su dobivale novo značenje i smisao. On je ponekad bio stvarno rastresen, a nekad i namjerno. Time je želio na zabavan način motivirtati djecu kako bi što bolje učili i zapamtili gradivo.

 

Učitelj je, između ostaloga, jako volio povijest, priče iz davnina i njegove likove. Tako je djeci pričao zanimljive priče o kraljevima koji su živjeli mnogo godina unazad. Djeci je na šaljiv način objašnjavao imena tih kraljeva, a djeci se takvo podučavanje i svidjelo pa su sve lakše i pamtili.

 

Učitelj je bio toliko rastresen da je uspio smisliti i takav sat tjelesne i zdravstvene kulture. On je za djecu smislio vježbe koje su bile sve samo ne uobičajene. Tako su djeca morala vježbati plivanje u prašini ili trčati uvis s preprekama.

 

To da je učitelj jako rastresen moglo se vidjeti i po njegovom načinu odijevanja ili održavanja higijene. Jednom je u školu došao s dvije različite cipele, dok je drugoga puta imao na pola obrijanu bradu. Čak je jednom prilikom umjesto kišobrana kući ponio šestar.

 

Djeci je sve to djelovalo jako smiješno, smijala su se profesoru, ali uz to sve jako su dobro učila i njihov napredak u školi je bio odličan.

 

I roditelji su bili jako zadovoljni takvim rastresenim učiteljom jer su djeca jako dobro napredovala u školi. Uskoro su svi zahtijevali da njihovu djecu podučava upravo ovakav učitelj pa su se počele mijenjati učiteljske škole.

 

U takvu učiteljsku školu primali su samo one posebne, rastresene učitelje, a onaj učitelj koji je na završni ispit došao naopako odjeven postao je inspektor u školi i doktor rastresenjaka.

 

Mjesto radnje – škola

Vrijeme radnje – neodređeno

 

Učitelj – glavni lik. Osim što je bio rastresen, što nam govori i naslov priče, on je u svemu tome bio i zabavan. Djeca su ga voljela jer nije bio strog i njegova rastresenost djelovala im je simpatično. Tako su još više voljeli učiti. Bio je rastresen jer je morao razmišljati o raznim stvarima, a rastresenost se mogla vidjeti i po govoru (često je miješao redoslijed riječi u rečenici), a i po odijevanju (znao je obući dvije različite cipele). Uz sve to bio je jako dobar učitelj s kojim su bili zadovoljni i roditelji. Zbog njega se mijenjala učiteljska škola.

 

Djeca – za vrijeme nastave djeca su bila pažljiva. Učitelj im je bio zabavan i smiješan pa su tako upijala sve što im je on govorio. Bili su veseli, puni života.

 

Roditelji – bili su sretni i zadovoljni jer su njihova djeca dobro napredovala u školi. Radi toga su bili zahvalni učitelju.

 

Priča SLAVNA OBITELJ

 

Ova priča govori o mami, tati i dječaku. Oni su stvarni likovi, no radnja je opisana na pomalo neobičan i komičan način. Možemo si zamisliti da ti likovi zaista postoje, ali njihov razgovor je šaljiv i pomalo nestvaran.

 

Radnja se vrti oko slavnih ljudi, a likovi pričaju o njima, što je i prikazano kroz dijaloge.

 

Dječak nije znao da izraz "udaren mokrom krpom po glavi" znači da je netko po nečemu poseban ili neobičan. Tata je dječaku htio tim izrazom objasniti da svi oni koji su slavni, po nečemu su posebni i isticali su se jer da nisu nikada za njih nitko ne bi ni znao.

 

Dječak je time što je udario mamu mokrom krpom po glavi, a isto je htio učiniti i tati, htio im dati do znanja da su oni za njega posebni i slavni jer za njega čine male, svakodnevne stvari koje za njega imaju veliko značenje.

 

Kratak sadržaj - Jednoga dana tata i sin su odlučili otići u šetnju parkom. Putem su se družili pričajući i gledajući spomenike. Spomenika je u parku bilo mnogo. Dječak je bio jako znatiželjan i stalno je ljudima postavljao pitanja.

 

Znao je da su spomenici podignuti ljudima koji su po nečemu bili zaslužni. No, on je htio znati i zašto je određeni spomenik podignut i po čemu je svaki čovjek bio značajan.

 

Tata je cijelo vrijeme strpljivo i s velikom mudrošću odgovarao na pitanja koja mu je postavio njegov sin. Bio je jako šaljiv i smiješan te mu je govorio izmišljene informacije kako su spomenici podignuti onima koji su izumili četku za cipele, češalj ili na primjer onome koji je jako volio jesti.

 

Objasnio je dječaku kako su svi ti ljudi bili slavi i po nečemu posebni ili neobični. Isto tako rekao je da su oni bili udareni mokrom krpom.

 

Dječak je sve što mu je tata objasnio shvatio doslovno pa je tako kada je stigao kući, mamu po glavi udario mokrom krpom.

 

Mama se naljutila, ali dječak joj je odmah objasnio da će sada postati slavna. Mami je odmah sve bilo jasno. Pretpostavljala je da je otac dječaku ispričao nešto neobično što je on krivo shvatio pa se više nije ljutila.

 

Dječak je i sebe udario mokrom krpom jer je i on htio postati slavan, a odlučio je kako bi bilo najbolje da i tatu također udari mokrom krpom. Tada mu je mama rekla da to neće biti potrebno jer je tata već udaren.

 

Dječak je tada zaključio da je njegov otac već slavan, a mama mu je to i potvrdila. Objasnila mu je kako su tati već podigli spomenik, a to rade svakoga ljeta u žitnom polju i to od nepotrebnih, starih krpa.. Mama se našalila time misleći na to da je tatin spomenik strašilo u polju.

 

Mjesto radnje – u parku i kod kuće

Vrijeme radnje – neodređeno

 

Dječak – jako je znatiželjan. Postavljao je tati pitanja o svim spomenicima koje je susreo putem u parku. Volio je slušati tatu i upijao je sve informacije. Uz to, imao je veliko povjerenje u njega jer mu je povjerovao u sve što mu je otac bio rekao. Volio je svoje roditelje i htio je da postanu slavni.

 

Tata – strpljiv roditelj koji je rado odgovarao na pitanja svoga sina. Jako ga je volio i uživao je provodeći vrijeme s njim. Bio je šaljiv pa je na mnoga pitanja odgovorio šaljivim tonom, pričajući s njim kao s odraslim čovjekom. Nije znao da će dječak sve doslovno shvatiti.

 

Mama – strpljiva i puna razumijevanja prema sinu i tati. Nije se odmah naljutila na dječakove šale kao ni na tatine priče koje je ispričao dječaku. I ona se voli šaliti, a to možemo vidjeti iz priče kada je dječaku rekla da tata ima podignut spomenik u polju, od starih krpa, misleći da je tata u biti strašilo.

___________________________________

 

Zvonimir Balog rodio se 30. svibnja 1932. godine blizu Križevaca. Studij je pohađao u Zagrebu gdje je završio Pedagošku akademiju, likovni smjer. Jedno vrijeme je radio u osnovnoj školi kao učitelj.

 

Kroz život se okušao u raznim zanimanjima. Književnost mu je bila velika ljubav, a pisao je i za djecu i za odrasle. Čak je radio i kao ilustrator svojih knjiga. Napisao je 60-ak knjiga, a tijekom života bio je i pipničar, predavač, dekorater te urednik u raznim časopisima i na televiziji.

 

Njegove najpoznatije zbirke pjesama su: Zlatna nit, Nevidljiva Iva, Pjesme sa šlagom ili šumar ima šumu na dlanu te zbirke priča: Zeleni mravi i Ja magarac


U teoriji književnosti i književnoj kritici Zvonimir Balog smatra se utemeljiteljem suvremene hrvatske dječje poezije. Zvonimir Balog najnagrađivaniji je hrvatski dječji pisac. Višestruko je nagrađivan svim poznatim književnim nagradama. Književno djelo Zvonimira Baloga poznato je i čitateljima izvan Hrvatske. Tekstovi su mu prevedeni na devetnaest jezika.

 

Umro je u Zagrebu 2. studenog 2014. godine.

 

Zvonimir Balog - Male priče o velikim slovima

Zvonimir Balog - Nevidljiva Iva

Zvonimir Balog – Pusa od krampusa

loading...
2 glasova
Koristilo vam je ovo prepričavanje? Kliknite like
ili podelite sa prijateljima

Postavite ovu prepričanu lektiru na Vaš sajt ili forum

Link
Za web stranicu
Za forum
Nazad Zvonimir Balog - Ja magarac

Najbolji citati

Najpopularnije lektire RSS

Ivo Andrić - Prokleta avlija

Ivo Andrić - Prokleta avlija   Vrsta djela - romanVrijeme radnje - neodređeno, turska okupacijaMjesto radnje - turski zatvorTema djela - život zatvorenika… >

William Shakespeare - Hamlet

William Shakespeare - Hamlet Viljem Šekspir - Hamlet   Jedne večeri na straži dogodilo se nešto neobično, Horaciju, Marcelu i Bernandu se ukazao… >

Dobrica Ćosić - Koreni

Dobrica Ćosić - Koreni   Koreni su drugi roman Dobrice Ćosića. Objavljen je 1954. godine. Roman Koreni je tematski slojevit, moderan i po tematici… >

Meša Selimović - Derviš i smrt

Meša Selimović - Derviš i smrt   Ovo je priča o pokušajima derviša Ahmeda Nurudina, šejha mevlevijskog reda, za vrijeme Otomanske vladavine u… >

Johann Wolfgang Goethe - Patnje mladog Werthera

Johann Wolfgang Goethe - Patnje mladog Werthera Johan Volfgang Gete - Patnje mladog Werthera   Mladi pravnik Werther dolazi u gradić u koji ga je poslala… >

Lektire na društvenim mrežama

Lajkuj Lektire.me na Facebook-u