Zvonimir Balog - Nevidljiva Iva lektira

Zvonimir Balog - Nevidljiva Iva

Zvonimir Balog - Nevidljiva Iva

 

Nevidljiva Iva djelo je autora Zvonimira Baloga, a radi se o zbirci pjesama. Djelo je podijeljeno u deset cjelina, a pjesme govore o temama s kojima se svakodnevno susreću djeca.

 

Autor nam na zanimljiv i humorom prožet način pokušava pokazati kakva pitanja postavljaju djeca. On svojom maštom, duhovitošću i temama koje su bliske djeci, zabavlja čitatelje, posebice one najmlađe.

 

Pjesma Što se od vode pravi

 

Tema pjesme je voda, ali autor nam daje do znanja da se značenje riječi voda može mijenjati zavisno od toga koje glasove i slova toj riječi još dodamo. Tako možemo vidjeti da se u nekim riječima samo radi o istim glasovima, no značenje je drukčije. Riječ voda je u pjesmi istaknuta velikim tiskanim slovima.

 

Ako pogledamo glasovne skupine riječi "vod", "vodi" i "vode" u riječima nadvojvode, dovodi, vojvode i vodnici, možemo zaključiti da riječ voda nema nikakve veze s tim riječima. U tim riječima značenje dolazi od glagola "voditi".

 

Autor je slučajno iskoristio podudaranje ovih glasova i riječi kako bi napisao zanimljivu, maštovitu pjesmicu. Takve riječi mogu pobuditi našu maštu i prisiliti nas da razmišljamo izvan okvira, odnosno da spojimo naizgled nepovezane riječi i njihova značenja. Autor nas tjera da svijet gledamo novim očima, zabavno i uz puno mašte.

 

Pjesma se sastoji od dvije strofe. Prva strofa ima osam stihova, dok druga ima samo tri stiha.

U pjesmi ima rime i možemo vidjeti da se rimuju, u prvoj strofi, prvi i drugi stih te sedmi i osmi. U drugoj strofi rimuju se drugi i treći stih.

 

Većina stihova u pjesmi su osmerci, odnosno sadrže osam slogova.

 

Pjesma Prijedlog za razmišljanje

 

Tema pjesme je dječja mašta, a govori o tome kako bi djeca htjela da izgleda škola. Pjesma je šaljiva, duhovita i odiše humorom i veseljem.

 

Šaljivost i veseli ton pjesme, autor postiže suprotnošću. Tako on uobičajenim dječjim zadacima suprotstavlja aktivnosti koje nisu dopuštene, djelomično ili u potpunosti. Neke od navedenih aktivnosti za djecu su zabranjene kao što su bježanje iz škole ili plaženje jezika.

 

Autor pjesme je cijeli dječji svijet preokrenuo naopačke pa je tako u školu smjestio aktivnosti koje se inače rade izvan škole, u slobodno vrijeme.

 

Pjesma nije podijeljena u strofe već je sve napisano u jednom djelu. Tako možemo prebrojati čak 17 stihova. U pjesmi je zastupljena rima i to u svim stihovima osim u jednom.

 

Pjesma Mrak

 

Pjesma šaljivim i zabavnim tonom govori o strahu od mraka. Pošto se djeca većinom uvijek boje mraka, razmišljaju o njemu kao o nečem strašnom te vjeruju u to kako će iz mraka izaći neka strašna stvorenja pjesnik je odlučio djeci predočiti da mrak nije ništa strašno.

 

Kada pročitamo mjestu vidimo da ne postoji razlog da se bojimo mraka i da je taj naš strah iracionalan.

 

U pjesmi nema strofa već je sve napisano u jednom. Sastoji se od deset stihova, a svi stihovi se rimuju.

___________________________________

 

Zvonimir Balog rodio se 30. svibnja 1932. godine blizu Križevaca. Studij je pohađao u Zagrebu gdje je završio Pedagošku akademiju, likovni smjer. Jedno vrijeme je radio u osnovnoj školi kao učitelj.

 

Kroz život se okušao u raznim zanimanjima. Književnost mu je bila velika ljubav, a pisao je i za djecu i za odrasle. Čak je radio i kao ilustrator svojih knjiga. Napisao je 60-ak knjiga, a tijekom života bio je i pipničar, predavač, dekorater te urednik u raznim časopisima i na televiziji.

 

Njegove najpoznatije zbirke pjesama su: Zlatna nit, Nevidljiva Iva, Pjesme sa šlagom ili šumar ima šumu na dlanu te zbirke priča: Zeleni mravi i Ja magarac


U teoriji književnosti i književnoj kritici Zvonimir Balog smatra se utemeljiteljem suvremene hrvatske dječje poezije. Zvonimir Balog najnagrađivaniji je hrvatski dječji pisac. Višestruko je nagrađivan svim poznatim književnim nagradama. Književno djelo Zvonimira Baloga poznato je i čitateljima izvan Hrvatske. Tekstovi su mu prevedeni na devetnaest jezika.

 

Umro je u Zagrebu 2. studenog 2014. godine.

 

Zvonimir Balog - Ja magarac

Zvonimir Balog - Male priče o velikim slovima

Zvonimir Balog – Pusa od krampusa

loading...
8 glasova
Koristilo vam je ovo prepričavanje? Kliknite like
ili podelite sa prijateljima

Postavite ovu prepričanu lektiru na Vaš sajt ili forum

Link
Za web stranicu
Za forum
Nazad Zvonimir Balog - Nevidljiva Iva

Najbolji citati

Najpopularnije lektire RSS

Ivo Andrić - Prokleta avlija

Ivo Andrić - Prokleta avlija   Vrsta djela - romanVrijeme radnje - neodređeno, turska okupacijaMjesto radnje - turski zatvorTema djela - život zatvorenika… >

William Shakespeare - Hamlet

William Shakespeare - Hamlet Viljem Šekspir - Hamlet   Jedne večeri na straži dogodilo se nešto neobično, Horaciju, Marcelu i Bernandu se ukazao… >

Dobrica Ćosić - Koreni

Dobrica Ćosić - Koreni   Koreni su drugi roman Dobrice Ćosića. Objavljen je 1954. godine. Roman Koreni je tematski slojevit, moderan i po tematici… >

Meša Selimović - Derviš i smrt

Meša Selimović - Derviš i smrt   Ovo je priča o pokušajima derviša Ahmeda Nurudina, šejha mevlevijskog reda, za vrijeme Otomanske vladavine u… >

Johann Wolfgang Goethe - Patnje mladog Werthera

Johann Wolfgang Goethe - Patnje mladog Werthera Johan Volfgang Gete - Patnje mladog Werthera   Mladi pravnik Werther dolazi u gradić u koji ga je poslala… >

Lektire na društvenim mrežama

Lajkuj Lektire.me na Facebook-u