Miroslav Antić - Plavi čuperak lektira

Miroslav Antić - Plavi čuperak

Miroslav Antić - Plavi čuperak

 

Plavi čuperak je među mladima odavno postao sinonim ljubavi i simbol đačkog doba. Već u samom naslovu pesnik je ljubav nagovestio kao veliku nepoznanicu života, koja je definisana kao tajna, strepnja i izazov. Taj period đakovanja u kome se polako odrasta i skoro neosetno napušta svet detinjstva, dečaci i devojčice doživljavaju sa pomešanim osećanjima radosti i sete, pritajenih želja i erotskih snova. Zato je i njihovo ponašanje neobično, praćeno čestim promenama raspoloženja, emotivnim ekscesima i naglim reakcijama. Antić je u ovoj pesmi ostvario kompaktnu lirsku sliku, koja se kristališe na kontrapunktu dijaloških i monoloških elemenata. Promenljivi ritam i mozaički spoj deskriptivno-narativnih segmenata pojačavaju asocijativni tok dijaloga koji se razvija u kulminativno jezgro ispovedne i emotivne poente. Iako samo nagoveštena, ljubav u ovoj pesmi predstavlja poseban tematski sloj. U skladnoj lirskoj kompoziciji, satkanoj korelacijom mozaičkih detalja, Antić je diskretno i nenametljivo ostvario neponovljivu apoteozu đačke ljubavi, i otvorio pesničke horizonte kojih ranije nije bilo, praveći radikalan zaokret na planu tematske i estetske konkretizacije odabranih poetskih sadržaja. Pritom valja naglasiti da se on u svojim pesmama nije u potpunosti oslobodio tradicionalnih pesničkih modela koji sadrže zvuk i boju folklorne poetske ornamentike.

 

U pesmi Plavi čuperak pesnik peva o prvoj dečačkoj zaljubljenosti ili, bolje rečeno, šta se sve dešava u duši zaljubljenog dečaka i kako se ta zaljubljenost pokazuje pred drugima. Nekome sa strane to može da izgleda i smešno, ali ne i onome ko burno doživljava svoju prvu dečačku ljubav.


Plavi čuperak je samo jedan detalj koji krasi devojčicu. On je najistureniji i najvidljiviji. Sve što je vragolasto, sav šarm i lepota kao da su u tom čuperku. Jedan dečak je opsednut upravo tim "plavim čuperkom". On je sada njegova preokupacija i bez njega sve gubi smisao: i škola, i razred, dan i noć. Sve što misli i oseća on vezuje za plavi čuperak. Od svega na svetu on mu se najviše dopada.


Pesnik o zaljubljenom dečaku ne peva kao neko koji posmatra sa strane i misli u dečakovo ime. On tako stvara pesmu da je čitalac doživljava kao ličnu ispovest samog dečaka pred svojim prijateljem. Sada je to ispovest o ličnim jadima. Iz "ispovesti" saznajemo da "plavi čuperak" pripada devojčici Sanji iz šestog „a". Dečak je, dakle, zaljubljen u plavokosu Sanju. Na osnovu čega se to može zaključiti? Prvo, po tome što u svakom trenutku i na svakom mestu misli samo na jedno – na "plavi čuperak". Drugo, kada se neko zaljubi u nekog, onda se povlači u sebe. Više nije bezbrižan i veseo. Odjendom se uozbilji. Ozbiljnost je u celom njegovom držanju i u izrazu lica ("pa se umudriš / udrveniš"). I ne samo to. Zaljubljeni se često i zacrveni od nekog stida, naročito ako se sazna za njegovu tajnu.


Šta se još dešava zaljubljenom? Po onome što on zna, zaljubljeni počinje da gricka nokte, da krije lice i, s vremena na vreme, „plavom čuperku" (devojčici) šalje ceduljice. Učenje sve više zapostavlja. A kad počne da uči, onda je to nesređeno i sve haotično. U glavi se sve meša: činjenice iz istog predmeta i raznih oblasti, ono što greba n ono što ne treba znati. Mešaju se istorija i fizika, matematika i geografija, sport i note. Tako jedan "plavi čuperak" može da napravi čudo u nečijoj glavi, a od pravog junaka "tunjavka i nespretnjaka".


Ono što osvežava svaku pesmu tog, danas već legendarnog Plavog čuperka, jeste nijansa nežnosti, ton slutnje, drhtaj tajne – stalna pomisao da se začeto osećanje ne razgoliti a ipak oseti. U sazvežđu tih osećanja, Antić peva svoje stihove iz antologijskih pesama, kao što su Najljubavnija pesma, ili pesma Snovi, kojoj ne uzmiče ni čelna Plavi čuperak, u kojoj počinje drama zbunjenosti pred plavim i maglovitim osećanjem, a ipak jasno raspoznatljivim dešavanjima:

 

Pa učiš – pi sve koješta učiš.
Izmešaš rotkve č romboide,
Izmešaš note i piramide,
Izmešaš leptire i gradove
I sportove
I ručne radove
I tropsko bilje i stare Grke
I lepo ne znaš šta ćeš od muke...

 

Jer sve je u vrtoglavici senzibiliteta koji se oseća, ali ne poznaje, sve je vrućica duševnog nemira, i vatromet želja, i plamen otimanja, i izgubljenost kojoj nema granice:

 

Sad vidiš šta je čuperak plavi
Kad ti se danima mota po glavi,
Pa od dečaka - pravog junaka
Napravi tunjavka i nespretnjaka.

 

Pa ipak, za taj trenutak radosti p milja, kako bi rekao pesnik, za to ludilo nad ludilima ljubavi – sve bi se dalo, i ništa nije teško i mučno: sve je pesma i sve je divno. san u javi, i java u snu:

 

Divno je kad se u nama neko čekinje javi,
Pa se od toga na usni nešto rumeno isplete
I nešto graorasto i zeleno u glavi...

 

U pesmi Miroslava Antića detinjstvo raste i nestaje. Ono se pretače u mladenaštvo i biva novo doba mišljenja i osećanja. Iz sobe gde se započinje igra kao vid dodira sa svetom, nestaju i zaboravljaju se igračke: više ne važe pravila igre sa lutkama i olovnim vojnicima, a počinje san, ljubavna agonija i hoće se nekud, u park, prirodu, među trave i jesenje lišće.

 

Miroslav Antić - Plavi čuperak - verzija 2

________________

 

Miroslav Antić - Plavi čuperak

 

Čuperak kose obično nose

neko na oku,

neko do nosa,

al ima jedan čuperak plavi

zamislite gde?

- U mojoj glavi.


Kako u glavi da bude kosa?
Lepo.
U glavi.
To nije moj čuperak plavi,
već jedne Sanje iz šestog "a"

 

Pa šta?

 

Videćeš šta – kad jednog dana
čuperak nečije kose tuđe
malo u tvoju glavu uđe,
pa se umudriš, udrveniš,
pa malo – malo... pa pocrveniš,

pa grickaš nokte i kriješ lice
pa šalješ tajne ceduljice,
pa nešto kunjaš,
pa se mučiš,
pa učiš – a sve koješta učiš.

 

Izmešaš rotkve i romboide.
Izmešaš note i piramide.
Izmešaš leptire i gradove.
I sportove i ručne radove.
I tropsko bilje.
I stare Grke.
I lepo ne znaš šta ćeš od muke.

 

Sad vidiš šta je čuperak plavi
kad ti se danima mota po glavi,
pa od dečaka – pravog junaka
napravi tunjavka i nespretnjaka.

 

- Koji je osnovni motiv pjesme? Osnovni motiv pjesme je: Ljubav

- O čemu to pjesnik piše? Pjesnik piše o tome kao je nekome kada se zaljubi.
- Od koliko strofa se sastoji pjesma? Pjesma se sastoji od pet strofa.
- Koliko svaka strofa ima stihova? Svaka strofa ima 5 stihova.
- Rimuju li se slogovi na kraju retka? Ako se rimuju, navedi koji se rimuju?

- Na kraju retka se rimuju slogovi. Slogovi koji se rimuju su: plavi-glavi, kosa-nosa, tuđe-uđe, udrveniš-pocrveniš, mučiš-učiš, romboide-piramide, gradove-radove, Grke-muke, plavi-glavi, junaka-nespretnjaka.

- Kakav je ritam pjesme? Ritam pjesme je naizmjeničan.
- Kakvi su stihovi? Stihovi su slobodni.

__________________________________

 

Miroslav Antić (1932-1986) rođen je u Mokrinu. Studirao je nafilozofskom fakultetu u Beogradu a živeo u Novom Sadu. Radio je kao novinar unovosadskom "Dnevniku" a jedno vreme i u dečjem listu "Neven". Izraziti jeliričar.

 

U svoju poeziju uneo je mnoge osobine jezika bačvanskih seljaka. Bavio se raznovrsnim radom. Radio je na filmovima, pisao poeziju, slikao, režirao, bio urednik i džudista. Najvažniji njegov rad je na poeziji. Počeo je rano da piše. Prva zbirka je objavljena 1950. godine. Zbirke pesama za decu su: Ispričano za proleća, Roždestvotvoje, Psovke nežnosti, Koncert za 1001 bubanj, Kikinda, pesme za decu, Poslednjabajka, Plavi čuperak, Nasmejani svet, Šašava knjiga, Prva ljubav, Povečerje, Garavi sokak. Antić piše i za decu i za odrasle ali ne postoji neka oštra granica između tih pesama. Iz književnosti za odrasle izdvajam: Krov sveta, Nebo u oku, Horoskop, Hodajući na rukama... Jedna od njegovih zadnjih knjiga je Savršenstvo vatre. Za svoj književni rad dobio je Sedmojulsku nagradu 1980. godine i više drugih nagrada i priznanja.

 

Najbolja i najslavnija knjiga Miroslava Antića je Plavi čuperak, ta knjiga "tajanstva i mašte". O njoj je razmišljao još dok je bio mokrinski mladić, da bi tek nakon 14 godina prvi put, od mnogih kasnije, ta zbirka bila odštampana. Veoma dobro razume buru u duši deteta zagledanog u svet odraslih jer verovatno i sam nikada nije u potpunosti odrastao. Uvek je ličio na velikog dečaka kojeg talasa ljubav, pobuna i snovi. Sve prisutna tema Antićeve poezije je ljubav.

 

Miroslav Antić - Đački korzo 

Miroslav Antić - Kad bi jastuci progovorili 

Miroslav Antić - Mile Dileja 

Miroslav Antić - Oči

Miroslav Antić - Plava zvezda

Miroslav Antić - Prvi tango

Miroslav Antić - Tako zamišljam nebo

loading...
21 glasova
Koristilo vam je ovo prepričavanje? Kliknite like
ili podelite sa prijateljima

Postavite ovu prepričanu lektiru na Vaš sajt ili forum

Link
Za web stranicu
Za forum
Nazad Miroslav Antić - Plavi čuperak

Najpopularnije lektire RSS

William Shakespeare - Hamlet

William Shakespeare - Hamlet Viljem Šekspir - Hamlet   Jedne večeri na straži dogodilo se nešto neobično, Horaciju, Marcelu i Bernandu se ukazao… >

Ivo Andrić - Prokleta avlija

Ivo Andrić - Prokleta avlija   Vrsta djela - romanVrijeme radnje - neodređeno, turska okupacijaMjesto radnje - turski zatvorTema djela - život zatvorenika… >

Johann Wolfgang Goethe - Patnje mladog Werthera

Johann Wolfgang Goethe - Patnje mladog Werthera Johan Volfgang Gete - Patnje mladog Werthera   Mladi pravnik Werther dolazi u gradić u koji ga je poslala… >

Meša Selimović - Derviš i smrt

Meša Selimović - Derviš i smrt   Ovo je priča o pokušajima derviša Ahmeda Nurudina, šejha mevlevijskog reda, za vrijeme Otomanske vladavine u… >

Dobrica Ćosić - Koreni

Dobrica Ćosić - Koreni   Koreni su drugi roman Dobrice Ćosića. Objavljen je 1954. godine. Roman Koreni je tematski slojevit, moderan i po tematici… >

Lektire na društvenim mrežama

Lajkuj Lektire.me na Facebook-u