Milivoj Matošeć - Strah u Ulici lipa lektira

Milivoj Matošeć - Strah u Ulici lipa

Milivoj Matošeć - Strah u Ulici lipa

 

Kratki sadržaj - Ulica lipa je vrlo stara ulica u kojoj ništa više ne podsjeća na prošla vremena osim ruševine stare kuće pred kojom je spomenik Alkibijadu Kolotrku, gradskom senatoru. U ruševini je podrum, prilično tajanstven i vrlo važan za zbivanja u romanu.

 

Nakon što nas je upoznao s mjestom radnje, pisac predstavlja skupinu djece iz Ulice lipa: Šapicu, Praporca, Veslonošca, Cvrkutala i djevojčicu Laticu. Oni su na školskom ljetnom odmoru i vrijeme provode na takozvanoj Alkibijadovoj ogradi, zapravo ostatku ograde ispred ruševine i spomenika nekadašnjem uvaženom gradskom senatoru. Dan je sasvim običan, ljetni. Iznenada u mirnu ulicu dolazi nepoznat dječak zastrašujućeg izgleda i krivonog poput kauboja. Predstavlja se kao Mungos Nevada, očito nadimkom koji je sam sebi dao prema likovima iz popularnih vestern romana. Nasilničkim ponašanjem zastrašuje družinu iz Ulice lipa. Djeca s mukom susprežu strah, samo se brbljavi Cvrkutalo otvoreno udvornički ponaša. Mungos odmah izdvoji Sapicu, plahog dječaka koji često nasjeda drugima, i natjera ga da ga odvede kući. Iako se pokušao usprotiviti, Šapica ga je na koncu morao poslušati. Čim su njih dvojica otišla, djeca se međusobno posvađaju jer su svi sjesni da su loše posupili ne zaštitivši prijatelja.

 

U međuvremenu Mungos prijeti Šapici sileći ga da kupi bezvrijednu srećku za četiri dinara, a to je gotovo čitava Šapičina ušteđevina. Mungos je grub, prijeti Šapici nekakvim revolverom i lako uvjeri dječaka da ne smije ništa reći roditeljima.

 

Kada su se vratili do Alkibijadove ograde, na kojoj i dalje sjedi zbunjeno i zaplašeno društvo, svi su primijetili da se nešto strašno dogodilo. Šapica je bio smrknut i šutljiv. S Mungosom, dakle, nema šale. Zaključuju kako je najpametnije poslušati opasnog nasilnika i pristaju da mu nađu smještaj. Pokornost najteže pada Latici, ali se i ona priklanja većini. Sklonište koje su namijenili Mungosu Alkibijadov je podrum, hladno i mračno mjesto u ruševini, gdje povremeno boravi tajanstveni starac Tugoljub Prvi. Mungos ih natjera da s njim pođu po stvari, potrebne da bi kao bjegunac živio u podrumu.

 

Odvodi ih u obližnji dio grada, ali im ne dopušta da ga prate do njegova dotadašnjeg prebivališta. Na znak pametnoga Praporca spretni Veslonožac slijedi Mungosa, no vraća se ne saznavši mnogo. Mungos je nestao u ulazu neke stambene zgrade. U djeci pomalo nestaje strah. Pribravši se od prvog iznenađenja, shvaćaju da Mungos i nije tako opasan. Jedino Cvrkutalo (kojem uvijek treba duže da razmisli) još dvoji komu se prikloniti: prijateljima ili došljaku. Mungos se vraća s velikim zavežljajem u kojem je bilo svega: od pokrivača i odjeće do hrane. Sve to zajednički odnose u Alkibijadov podrum. U podrumu dolazi do novog sukoba kada Šapica odbija poslušati Mungosa i donijeti mu konopac za sušenje rublja. Družina pokuša iskoristiti trenutak neprijateljeve slabosti, ali ovaj se dosjeti nove ucjene: oni su mu pomogli iz tuđeg stana ukrasti donesene stvari i pobjeći s plijenom. U družini se rađa strepnja: sada ih, dakle, drži u šaci i oni moraju biti njegovi pomoćnici. Ošamućeni spoznajom da su postali suučesnici u provali djeca iz Ulice lipa bez riječi primaju Mungosovu zapovijed da se u pet sati popodne ponovno okupe u podrumu. Mungos se posvećuje uređenju svoga novog skloništa i uskoro zaspi.

 

Čim su se našli sami, prijatelji počinju zdvajati nad teškim položajem u kojem su se našli. Okrivljuju Cvrkutala da je izdajica, ali se on brani da je umjesto Šapice donio konopac i tako mu spasio život. Cvrkutalu je oprošteno, a družba se pokušava dogovoriti što će dalje činiti. Javlja se sumnja u Mungosovu nepobjedivost a Veslonožac odlučuje istražiti kuću u koju je Mungos ušao, kako bi provjerio je li priča o provali izmišljena.

 

Kad su se razišli kućama, započinju nove muke. Šapica se boji priznati mami što se dogodilo: što ako ona pomisli daje i njezin sin prevarant? I Latica pokušava sakriti strašne događaje od mame. Lako je s mamom, ali djevojčica ima ujaka liječnika Velikog Toma, njemu teško promakne neka Latičina tajna. Veliki Tom ju je pozvao na ručak, ali ručka nije bilo jer je Veliki Tom veliki šaljivac koji u podne sprema večeru, a doručkuje navečer. Ne voli on ni kad Latica dođe opranih ruku! No, ni njemu se Latica nije mogla povjeriti. Pitala ga je samo je li kradljivac i onaj tko pomaže kradljivcu.

 

Pomoć od liječnika Toma traži i Cvrkutalo. Izmišlja da ga boli grlo kako bi pobjegao od neprilika, ali Tom ne vjeruje priči umišljenog bolesnika.

 

Za to vrijeme Veslonožac na svojoj dvokolici (po kojoj je dobio nadimak) pokušava otkriti Mungosovu tajnu. Upoznaje skupinu starijih dječaka (možda Mungosovih prijatelja?!), ali o Mungosu ne saznaje ništa jer su sve zgrade u toj ulici slične pa se Veslonožac ne sjeća u koju je Mungos bio ušao.

 

Mungosov san otkriva čitatelju da je taj strašni dječak zapravo - uplašeni dječak. Sanja da ga progone zbog krađe i u snu panično zove mamu. Budi se, sam je, u podrumu je, mračno je i žedan je, a ne smije izaći. Čuje obične zvukove i sjeti se duhova. (Zar hrabri Mungos?)

 

U pet sati dolazi samo Praporac nimalo se ne bojeći Mungosa. Izvješćuje ga o odluci društva iz Ulice lipa - oni mu ne žele više pomagati. Čak mu ni vodu neće donijeti. Dosjetljivi Praporac izvući će i Šapičin novac od zbunjenog Mungosa. Mungos je iznenađen i pokoleban, osjeća da više na vlada situacijom i pokušava smisliti način da ponovno zavlada Ulicom lipa. Družinu, koja čekajući Praporca sjedi na klupici zvanoj Maloj kavani (njezin hlad podsjeća na terasu kavane), posjećuje sumnjičavi i znatiželjni Veliki Tom. U šaljivom razgovoru djeca ipak izbjegnu da mu otkriju tajnu.

 

Mungos je sam u podrumu. Sada upoznajemo ovog dječaka sasvim drugačijega: on se boji i usamljen je. Hrabri se sjećanjima na život Indijanaca i kauboja odmetnika o kojima je tako rado čitao i na koje se ugledao. I opet mu se pričinjavaju duhovi! Tek kad je pala noć, Mungos je izašao kako ga ne bi vidjeli ljudi u Ulici lipa. Odlazi u stan svojih roditelja, u stanu nema nikoga i Mungos uzima novac koji su roditelji namijenili plaćanju računa. Na ulici ga umalo prepoznaju dječaci iz kvarta koje je već ranije bio upoznao Veslonožac. U trgovini kupuje hrane za nekoliko dana i vraća se u podrum, u najsigurnije skrovište.

 

Tamo Mungosa čeka iznenađenje - u podrum se uselio već spomenuti starac Tugoljub Prvi. Nakon prvog nepovjerenja, kada je dječak starcu čak prijetio revolverom, Tugoljub Prvi i Mungos polako se sprijateljuju. Tugoljub je stanovnik staračkog doma, veseljak kojem ponekad dosadi jednoličan život među starcima te bježi u Alkibijadov podrum. Odjednom se Mungos pretvara u dragog i simpatičnog dječaka koji se s »djedom« Tugoljubom šali i nesputano razgovara. Tijekom noći starom Tugoljubu pozli i Mungos trči po liječnika Velikog Toma. Dvojbu da li da pomogne starcu i tako se oda ili da ostane pritajen i starca prepusti sudbini Mungos rješava birajući ono prvo. Nakon što je pomogao Tugoljubu, Veliki Tom obojicu odvodi svojoj kući i saznaje Mungosovu tajnu.

 

Mungosovo je pravo ime Darko. On je običan dječak, kao i svi drugi, samo je u jednom trenutku, povrijeđen postupkom svojih roditelja, pomislio da ga nitko ne voli i odlučio postati zločest. Naime, Mungos mora na popravni ispit iz matematike i fizike, a roditelji nisu htjeli zbog njega upropastiti svoje ljetovanje. Ostavili su ga kod tatina prijatelja da s njegovim sinom zajedno uči, no on je Mungosa toliko gnjavio da je ovaj odlučio pobjeći. Mungos ima i jednu strast - čitanje jeftinih romana o Divljem zapadu i zaluđen junacima tih bezvrijednih romana, nadjenuo si je zvučno ime Mungos Nevada i odlučio postati odmetnik.

 

Veliki Tom mudro ispravlja Mungosove zablude o tome tko je kriv i zašto ga, navodno, nitko ne voli. Kaže mu: - O svakom čovjeku ovisi hoće li steći prijateljstvo i naklonost drugih ljudi. To je posao koji mora obaviti sam. Ako ne uspije, nitko drugi nije kriv.

 

Mungos osjeća olakšanje, no ostaju dva problema: popravni ispiti koji su već za tri tjedna i djeca iz Ulice lipa. Hoće li mu oprostiti? I za to je Veliki Tom našao rješenje: u učenju će mu pomagati umirovljeni profesor iz Ulice lipa, a s djecom će on popričati. I zaista, nakon što je družini objasnio što se dogodilo i od njih izmolio oproštenje za Mungosa (ta oprostili su i Velikom Tomu kad je kao dječak napravio nešto slično, pa kako neće Mungosu), pozvao je svu djecu na večeru, ali - u podne.

 

Vrsta djela - Strah u Ulici lipa je roman za djecu i roman o djetinjstvu, a ima sve elemente dobrog dječjeg romana: zanimljiv glavni lik, dječju družinu u pozadini, jednostavnu fabulu, napeto pripovijedanje i jasnu pouku. Budući da je čitav roman usmjeren prema karakterizaciji glavnoga lika i pojašnjenju motiva njegovih postupaka, takav roman nazivamo romanom lika.

 

Mjesto  i vreme radnje - Radnja je smještena u mirnu ulicu bilo kojeg grada u današnje vrijeme. Neodređenost mjesta i vremena radnje znači mogućnost sličnih zbivanja svuda oko nas. Prikazani događaji vjerojatni su i mogući u bilo kojoj ulici, mogu se dogoditi bilo kojoj skupini djece ili bilo kojem dječaku koji se osjetio napušten i nevoljen. Sva zbivanja u romanu dogodit će se tijekom jednog dana i noći.

 

Tema - djela je iznenadni dolazak dječaka Mungosa koji svojom pojavom i ponašanjem izaziva strah među djecom. Želio je biti "glavni" među djecom kako bi ga se oni bojali i slušali njegove naredbe. U stvari, on je bio isti kao i oni, samo povrijeđen, bez prijatelja i neshvaćen od roditelja i nastavnika.

 

Ideja - Dječaci kao Mungos ne bi smjeli bježati od kuće, krasti roditeljima novac, izigravati junake vestern romana i zapovijedati drugoj djeci. Trebali bi učiti, slušati roditelje i igrati se sa svojim prijateljima.

 

Osnovna misao - Dobrotom i prijateljstvom možemo pridobiti i one koji nam nisu prijatelji.

 

Analiza stila - Stil u kojem je pisan ovaj roman je smiješan, duhovit, pun radnje, pun dijaloga, pisan jednostavnim jezikom, pristupačnim i razumljivim djeci.

 

Bilješke tijekom čitanja
- Na pomalo tužan način opisana je Ulica lipa u kojoj više, nažalost, nema niti jedne lipe.
- U toj Ulici lipa upoznali smo Šapicu, Praporca, Veslonošca, Cvrkutala i Laticu.
- Dugonogi dječak Mungos Nevada, zastrašujućeg pogleda i kaubojskog hoda, dolazi u Ulicu lipa i svojim izgledom i ponašanjem plaši djecu.
- Preplašeni Šapica prisiljen je kupiti od Mungosa srećku koja više ne vrijedi.
- Mungos traži od djece da mu postanu prijatelji, što oni nerado prihvaćaju.
- Djeca odvode Mungosa u mračan i vlažan Alkibijadov podrum, Mungos donosi potrebne stvari i pretvara podrum u svoje sklonište.
- Žao mi je djece jer ih Mungos ucjenjuje i prijeti im zatvorom.
- Latica saznaje od ujaka Toma da Cvrkutalo traži da ga smjesti u bolnicu.
- Veslonožac traži kuću u koju je ušao Mungos.
- Praporac obavještava Mungosa da mu on i njegova družina neće više pomagati.
- Drago mi je što se svako dijete pametno i promišljeno suprostavlja Mungosu.
- Preplašeni i izgladnjeli Mungos krade novac i kupuje hranu.
- Starac Tugoljub iznenađuje i plaši Mungosa u podrumu.
- Tugoljub Prvi i Mungos postaju prijatelji.
- Mungos dovodi liječnika Velikog Toma da spasi Tugoljuba.
- Veliki Tom otkriva djeci svoju tajnu koja sliči Mungosovoj.
- Djeca opraštaju Mungosu i prihvaćaju ga kao prijatelja.

 

Kompozicija djela
- Mungos dolazi u Ulicu Lipa
- Prestrašeni dječaci
- Mungos ucjenjuje Šapicu
- Suprostavljanje dječaka Mungosu
- Boravak u Alkibijadovu podrumu
- Susret Mungosa i Tugoljuba Prvog
- Veliki Tom dolazi u podrum
- Mungosova priča
- Pomirenje dječaka i Mungosa

 

Analiza likova
Mungos Nevada  glavni je lik romana. On je dječak pun unutarnjih suprotnosti i proturječja. Nastoji izgledati opasno, zastrašiti već svojom pojavom:

- Na kraju ulice pojavio se dugonogi dječak. (...) Nije bio samo dugonog. Trudio se, koliko mu je bilo moguće, da u hodu iskrivi desnu nogu na desnu stranu, a lijevu nogu na lijevu stranu. Koraci su mu bili dugi, bili su meki i bili su tihi. Ako netko po hodu prosuđuje čovjeka, morao bi sada zaključiti: odlučan, oprezan, spretan. Ispočetka doživljavamo Mungosa kao negativan lik. Nastupa strogo, neprijateljski, prijeteći, djeca iz Ulice lipa ga se boje. Ali kao što brzo nestaje svaki bezrazložan strah, tako se mijenja i njihov odnos prema Mungosu.

 

Ima nešto, na prvi pogled prijeteće, ali zapravo beskrajno smiješno (počevši od imena koje si je nadjenuo prema imenu američke pustinje Nevade) u načinu na koji Mungos oponaša svoje uzore, junake petparačkih kaubojskih romana:

- Dječak nije želio da ga netko iznenadi. Ruke spuštene niz bokove, u hodu su se lagano klatile, ali su bile spremne. Spremne za što? Spremne na sve. I da se nađu na drškama pištolja i da stisnutih pesnica dočekaju napad.

 

Tek kad je sam, Mungos postaje pravi dječak: boji se mraka, duhova, čudnih zvukova, samoće. Nešto je tiho u Alkibijadovom podrumu. Toliko tiho da jasno može čuti otkucaje vlastitog bila. I ne samo to. Čini mu se da čuje kako podrum diše.

 

Ovaj se lik, jedini u romanu, mijenja i razvija. Iako naslućujemo daje nesretan, pravog Mungosa upoznajemo tek u njegovu odnosu s Tugoljubom Prvim; ovaj mu pruža prijateljstvo a Mungos mu na isti način uzvraća, brinući se o bolesnom starcu kao o rođenom djedu. Kad se na koncu Mungos povjeri Velikom Tomu i mi saznamo da je on popravkaš i nesretni bjegunac od kuće, koji je uvjerio samoga sebe da ga nitko ne voli, on u nama izaziva iskreno sažaljenje.

 

Neprestano je pokušavao naći prijatelje. Samo, nije izabrao pravi način, reći će za njega Veliki Tom.

 

Djeca u dječjim romanima često nastupaju u skupinama koje su više ili manje složne, ali su uvijek aktivne u radnji. Tako je i u ovom djelu. Skupina iz Ulice lipa suprotstavljena je došljaku Mungosu Nevadi. Ova su djeca miroljubiva, nenavikla na silu i grubost, dakle, ponašaju se kao dobra djeca iz susjedstva. Svatko se od njih ističe ipak nekom svojom osobinom, a zvučne nadimke su dobili baš po njima.

 

Praporac - Promišljeni dječak koji prvo razmisli prije svakog svog postupka. On je bio i prvi koji je Mungosu jasno stavio do znanja da ne može zavladati Ulicom lipa.

 

- Došljak je pogledao najprije Praporca. Osjetio je valjda na neki način da je Praporac u Ulici lipa najvažniji.

 

Veslonožac - Svoj nadimak je dobio od oca jer stalno vesla nogama na svojoj dvokolici. On je hrabar i prati Mungosa do stana, vraća se i pokušava otkriti tajnu. I sam Mungos priznaje da su Praporac i Veslonožac hrabri dječaci.

 

- Praporac i Veslonožac bili bi opasni protivnici – ozbiljno je prosuđivao Munogos.

 

Veslonožac je štuljiv i bistar dječak koji brzo donosi zaključke.

 

- Mungos zbunjeno pogleda Veslonošca. Morao je priznati, bar sebi je morao, da Veslonožac nije naivan protivnik. On ne govori mnogo, ne toliko kao Praporac, ali misli brzo. I što je još gore, točno pogađa.

 

Šapica - Plah dječak koji često nasjeda šalama svojih prijatelja. On je dječak... koji je dobio nadimak jer se dugo nije usudio hodati bos. Nježan, povučen, čak i naivan. Zamisli, uvjerili su ga da je pred Alkibijadovim podrumom zakopano blago!

 

Mungos u njemu prepoznaje "poštara" i laku metu, ali njegova pobjeda nije dugog vijeka jer ovaj mali dječak pronalazi hrabrosti da mu se suprotstavi.

 

- Šapica je drhtao, silno napregnut i silno uzbuđen. Hoće li izdržati? Mora! Ako još jednom popusti, Mungos će ga ucjenjivati do smrti. Sada konop, a kasnije tko zna što! Možda stol ili ormar. Ili štednjak. Ili novac iz tatine novčare. Ne, neće popustiti.

 

Ova Šapičina hrabrost bila je ključna i za odnos ostalih prema Mungosu, bio je to trenutak kada je družina nadvladala svoj strah.

 

Cvrkutalo - Svoj nadimak je dobio zbog svoje brbljavosti i nepromišljenosti. Ispočetka se prema Mungosu ponaša kao ulizica, ali i sam ubrzo shvaća kako je to lažno prijateljstvo. Veliki Tom je najbolje opisao Crvkutala ovim riječima:

 

- Samo Cvrkutlao nije znao izabrati stranu - reče Tugoljub Prvi. - Varaš se! Izabrao je! Doduše u podne se razbolio. Naime, htio je da povjerujem u njegovu bolest, jer mu se činilo da bi najlakše izmakao neprilikama da ode u bolnicu. Kasnije se predomislio. Izabrao je svoju ulicu. Njemu treba vremena, mora se najprije snaći u događajima, ali kad se snađe, sumnjam da bi bio lošiji od ostalih.

 

Latica - Jedina djevojčica u družbi, hrabra i iskrena prijateljica. Ona se odmah htjela suprotstaviti grubom došljaku, ali pristaje na njegove uvjete zbog straha za prijatelje.

 

- Ako se vi bojite, ja ću poći! – reče Latica i htjede ustati s ograde. Nije ustala. S jedne strane ju je uhvatio Praporac, a s druge Veslonožac.

 

Latica je vesela i dovitljiva djevojčica koja sa svojim ujakom Velikim Tomom ima vrlo dobar odnos i od njega sazna i dobije sve što poželi.

 

Veliki Tom - Liječnik i Latičin ujak. On je i veliki prijatelj djece iz Ulice lipa koji je ujedno i pun razumijevanja za njihove dječje brige. On je odrasla osoba koja se još uvijek živo sjeća svog djetinjstva i odrastanja i svih komplikacija s kojim se djeca ponakad susreću u svom odrastanju; od borbe s lošim ocjenama do uvjerenja da ih nitko niti voli niti razumije.

 

Tugoljub Prvi - Neobičan starac iz staračkog doma, i sam pomalo osamljen pa povremeno pobjegne iz staračkog doma. On prvi uočava da je Mungos Nevada samo jedan osamljeni i uplašeni dječak i uz pomoć Velikog Toma uspijeva pokazati Mungosu da nije sam i da ima onih koji će mu pomoći.

 

Dojam o djelu - Roman Strah u Ulici lipa mi se sviđa jer su u njemu opisana djeca, njihova razmišljanja, igra, strah, zapažanja. Svako dijete je opisano na smiješan način, a zapravo to su pametne glavice koje se znaju suprotstaviti svakome tko nije iz njihove družbe. Ima dosta napetosti i neizvjesnosti, ali nakon otkrivanja Mungosove tajne, djeca ga razumiju i prihvaćaju.

________________________________

 

Milivoj Matošec je suvremeni hrvatski dječji književnik rođen u Zagrebu 1929. godine gdje je i završio osnovnu školu, gimnaziju i pravni fakultet. Bavio se novinarstvom, bio je suradnik i urednik više časopisa, a radio je i na televiziji. Napisao je brojne priče, romane, radio igre (šezdeset ih je emitirano), scenarije za televizijske emisije, serije i crtane filmove. Najpoznatija djela su mu: Tragom brodskog dnevnika, Kapetan Tornado, Admiralov otok, Veliki skitač, Strah u Ulici lipa i dr. Romani su mu prevedeni na mnoge jezike. Umro je u Zagrebu 1982. godine.

 

Objavio je petnaest romana od kojih su najpoznatiji: Tragom brodskog dnevnika, Posada oklopnog vlaka, Suvišan u svemiru, Tiki traži neznanca, Kapetan Trnado, Admiralov otok, Putovima gospodina Foga, Veliki skitač, Strah u Ulici lipa, Okuka na zlatnoj rijeci, Dječak sa Sutle, Tri kapetana traže blago, Pustolovina u dimnjaku.

 

Romani su mu prevedeni na mnoge jezike. Roman Strah u Ulici lipa nagrađen je 1968. godine nagradama Grigor Vitez i Mlado pokolenje, a roman Okuka na zlatnoj rijeci 1974. nagradom Ivana Brlić Mažuranić.

 

Milivoj Matošec - Posada oklopnog vlaka

Milivoj Matošeć - Tiki traži neznanca

loading...
83 glasova
Koristilo vam je ovo prepričavanje? Kliknite like
ili podelite sa prijateljima

Postavite ovu prepričanu lektiru na Vaš sajt ili forum

Link
Za web stranicu
Za forum
Nazad Milivoj Matošeć - Strah u Ulici lipa

Najpopularnije lektire RSS

William Shakespeare - Hamlet

William Shakespeare - Hamlet Viljem Šekspir - Hamlet   Jedne večeri na straži dogodilo se nešto neobično, Horaciju, Marcelu i Bernandu se ukazao… >

Ivo Andrić - Prokleta avlija

Ivo Andrić - Prokleta avlija   Vrsta djela - romanVrijeme radnje - neodređeno, turska okupacijaMjesto radnje - turski zatvorTema djela - život zatvorenika… >

Johann Wolfgang Goethe - Patnje mladog Werthera

Johann Wolfgang Goethe - Patnje mladog Werthera Johan Volfgang Gete - Patnje mladog Werthera   Mladi pravnik Werther dolazi u gradić u koji ga je poslala… >

Meša Selimović - Derviš i smrt

Meša Selimović - Derviš i smrt   Ovo je priča o pokušajima derviša Ahmeda Nurudina, šejha mevlevijskog reda, za vrijeme Otomanske vladavine u… >

Dobrica Ćosić - Koreni

Dobrica Ćosić - Koreni   Koreni su drugi roman Dobrice Ćosića. Objavljen je 1954. godine. Roman Koreni je tematski slojevit, moderan i po tematici… >

Lektire na društvenim mrežama

Lajkuj Lektire.me na Facebook-u