Michael Coleman - Bijeg s mreže lektira

Michael Coleman - Bijeg s mreže

Michael Coleman - Bijeg s mreže

 

Vrsta djela - roman

Vrijeme radnje - Devedesete godine 20. stoljeća

Mjesto radnje - Portsmouth (Engleska), New York (SAD), Toronto (Kanada), Perth (Australija)

 

Detektivi InternetaTom, Rob, Tamsyn, Lauren, Josh i Mitch, tragaju preko Interneta za Kelvinom Mooreom. Putem dopisivanja na Internetu i zajedničkog zaključivanja otkriju bjegunca koji se vješto skriva u stvarnosti, ali pomoću podataka sa Interneta detektivi prate svaki korak sumnjivca... Tom Peterson je čuo zvuk kante koju je njegova majka koristila za pranje školskog hodnika. Nema više predbilježbi za malo vremena na Internetu. Nije više bio u kazni. Bio je opet u milosti i mogao je surfati koliko je htio dok je njegova majka čistila. Pokrenuo je e-mail program i započeo poruku.  


Bog svima!
Jeste li vidjeli na vijestima u Engleskoj – Moore se definitivno vraća! Mi smo ga sinoć vidjeli na našoj televiziji. Kako je pokislo izgledao! Drago mi je što sam smogao hrabrosti da kažem tati o Informatičkom sajmu i hotelu Kensington Continental. Nakon toga je stupio u kontakt sa Scotland Yardom. Ja to nisam znao, ali su poreznici tada upravo bili našli jedno pismo u onoj gomili spisa iz Mooreova ureda. Bilo je od organizatora informatičkog sajma. U njemu su mu javili da je Crni skakač jedan od programa koji će se suprotstaviti Georgiju. Tata je oduševljen, a i ja sam! Oprošteno mi je što sam ukrao onaj papir s Mooreovim potpisom, nisam više u kazni – a tata kaže da bih čak mogao dobiti i novčanu nagradu!


Ako bude nešto od toga, novac ću poslati tebi Allie. Mali su izgledi da ćeš dobiti svoj novac koji si poslala Mooreu, ali ovako ćeš barem nadoknaditi izgubljeno. No ipak ima nade. Na vijestima su rekli da možda postoji kupac za Mooreovu tvrtku. Možda ćeš na kraju ipak dobiti svoj program za učenje šaha! Tom - Sherlock - Peterson

 

Michaela Colemana je autor romana Bijeg s mreže i drugi je od osam romana serije Detektivi Interneta. Nakon prvog romana, koji nosi nosi naslov Zov labirinta, slijedi nastavak koji i dalje prati živote šestero prijatelja iz raznih dijelova svijeta, koji udruženi pomoću Interneta rješavaju razne misterije, na koje, čini se, sasvim slučajno nailaze. Kao i prethodni roman, i ovo je priča o hrabrosti i lukavosti šestero prijatelja – Roba, Josha, Tamsyn, Lauren, Toma i Mitcha.

Autor i u ovom romanu naglašava prednosti koje donosi služenje Internetom, ali ukazuje i na opasnosti koje s "mreže" vrebaju. Bijeg s mreže uvodi nas u novu pustolovnu dimenziju čudesnog svijeta Interneta. Kao i u prethodnim romanima, ekipa s raznih dijelova svijeta, kombinirajući informacije koje su im dostupne, rješava slučaj. Pritom se ne vodi bitka samo protiv negativaca, nego se učvršćuju prijateljstva, uči o životu i vraća vjera u vlastite sposobnosti. Sve to govori čitatelju o vrijednostima koje donosi prijateljstvo i borba za pravdu, jer upravo je to ono čime se ekipa iz romana bavi.

 

Čim primijete priliku za izvršenje pravde, što ujedno znači i hvatanje krivca, oni odmah djeluju, iako to znači dovođenje vlastitog života u opasnost. Fotografija koja je Internetom stigla iz Australije, potvrdila je detektivskoj ekipi svaku sumnju da je zagonetni tip, kojega su Rob i Tamsyn vidjeli u čekaonici aerodroma, Kelvin Moore, tj. K. M. Clark – čovjek kojeg traži policija s dva kontinenata. On je vrlo vješt i lukav, pa svaki put uspijeva pobjeći svojim progoniteljima, ali to je bilo prije nego su mu na kraj odlučili stati Detetktivi s Interneta. Oni su šestero mladih iz raznih dijelova svijeta koji više od svega vole pustolovinu, pravdu i surfanje po mreži. Snalažljivi su i inteligentni, a svoje talente odlučili su iskoristiti za borbu protiv zla.

 

Jedanaestoga studenoga Tamsyn i Rob nalazili su se u Zračnoj luci Heatrow u Londonu, s Robovom majkom. Robovi roditelji bili su direktori jedne uspješne programerske tvrtke, te ih zanimanje njihova sina za računala i Internet nije nimalo čudilo. Ponašali su se prema njemu zaštitnički, jer je završio paraliziran u kolicima nakon prometne nesreće. Pohađao je Abbey School gdje je upoznao prijatelje Josha i Tamsyn. Iz dosade su prijatelji bezopasnom igrom "pogađanja" promatrali su ljude na aerodromu i pokušavali proniknuti tko se s čime bavi, no njihovu pozornost preuzeo je gospodin u zgužvanom odijelu. On je ušao u WC, a nakon izlaska nosio je drugo odjelu i u smeće bacio vrećicu čiji je sadržaj toliko zainteresirao Roba i Tamsyn da su je morali uzeti i otvoriti.

 

Unutar vrećice pronašli su vizitku na ime Kelvin B. Moore, te kreditnu karticu na kojoj se potpis nije podudarao sa imenom sa vizitke. Lauren King živi u Torontu u Kanadi. Otkako su joj poginuli roditelji u brodolomu, živi sa svojom bakom Alice, koju j zvala Allie, Igrala je šah sa Joshom preko Interneta, pet partija odjednom. Obećala je Allie da će u krevet nakon što pošalje e-mail Joshu u kojem ga obavještava da ga je matirala. Kada je Allie primijetila da joj je unuka zaspala, sjela je za računalo, namjestila naočale, posegnula za mišem i začas se spojila na Internet. U Abbey školi Tamsey je podijelila s Robom informaciju o ne podudaranju potpisa s imenom na vizitki.

 

Tipično je za poslovne ljude da razmjenjuju posjetnice, te su tako objasnili ovu nejasnoću i odustali od novog slučaja za Detektive Interneta. U računalnom klubu su sreli Josha koji je bio ljut zbog izgubljene partije šaha. U tom trenu, dobio je mail od Alice koja mu je preporučila program za učenje šaha. Naziv tvrtke koja prodaje program bio je isti kao na vizitki koju su pronašli Rob i Tamsyn u košu zračne luke: "šaHMat". U istom trenu svi troje su upalili računala i krenuli u istraživanje Interneta. Rob je putem News-grupa došao do hrpe poruka nalik e-mailu. Sve poruke su bile sličnog sadržaja. Svi su uplatili 40 dolara za "šaHMatov" CD-ROM, koji nisu dobili. Detektivi Interneta su ipak imali novi slučaj. Krenuli su u istragu.

 

Tamsyn se javila mailom Tomu u Perthu i rekla mu gdje se nalazi ta tvrtka, ap je poruku proslijedila Mitchu u New York, dok su Rob i Josh poslali mail gospodinu Mooreu. Tom Peterson iz Australije pročitao je Tamsynu poruku o slučaju "šaHMat". Odmah je krenuo u istragu. Nakon 20-tak minuta vožnje autobusom, stigao je u ulicu Queensbury i krenuo prema broju 78. Kada je skupio hrabrosti da otvori vrata na kojima je pisalo "šaHMat", iza njih se pojavio njegov tata. Za to vrijeme, Rob je zamolio knjižničarku u školi da im posudi svoj kompjuter, kako bi mogli provjeriti mail. Na sveopće razočaranje, čekala ih je samo poruka od sistemskog administratora tvrtke Netgate, koja ih je obavijestila da tvrtke Kelvina Moorea više nema na Internetu. Tom je nakon istrage završio u svojoj sobi. Dobio je zabranu izlaska. Imao je važne informacije za proslijediti svojim prijateljima preko maila, ali prije jutra to neće uspjeti napraviti.

 

Prisjetio se događanja u tvrtki njegovog tate. Ured je bio prepun policajaca, poreznih inspektora i detektiva. Shvatio je da je Kelvin Moore iz Tamsynog maila i Kelvin kojega traži policija, ista osoba. Kao dječak, Kelvin je bio šahovski prvak Australije. Onda je otkrio računalo i pokušao napraviti program, moćan kao najbolji igrač, zvao se Crni skakač. Pokušavao je proširiti posao na SAD i na Europu, no ponestalo mu je novca, te je prodavao nepostojeće programe za učenje šaha. Na izlazu iz zgrade, Tom je pronašao otrgnutu polovicu lista papira s potpisom. Stavio ju je u torbu i pojurio kući. Rob je bio kod kuće u Portsmouthu. Vidio je Tomov e-mail, no nije ga stigao pročitati jer ga je majka požurivala u školu. Isprintao je mail i stavio ga u školsku torbu. U školi je sreo Tamsyn i Josha, te im pokazao isprintani mail, gdje im je Tom objasnio jučerašnji događaj.

 

Nakon kraćeg razgovora, troje detektiva došlo je do zaključka da je Kelvin Moore i K. M. Clark jedna osoba. Tamsyn je poslala e-mail Tomu da im pošalje sliku Moorea, da vide kako izgleda. Tom je došao ranije u školu kako bi uspio doći do računala i poslati mail. U gradskom busu je sreo razrednika Lilleea, koji je čitao novine. Vijest o Kelvinu Mooreu izišla je na naslovnici. Kada je došao do kompjutora, čekala ga je poruka od Tamsyn. Da nije bio u kazni, tu poruku bi pročitao još jučer. U trenu kada je išao odgovoriti na mail, pala je linija i nestalo je Interneta. Tom je napravio plan kako ostati duže u školi a da mu njegovi kod kuće ne prigovore, jer je bio u kazni. Izrezao je sliku Moorea iz profesorovih novina, nakon čega je profesor kaznio cijeli razred s pola sata dužim ostankom u školi. Što je odgovaralo Tomu, jer je taman stigao poslati mail i fotografiju. Za to vrijeme u Abbey školi Rob prima fotografiju koju je Tom poslao, no slika nije odgovarala čovjeku kojeg su vidjeli Tamsyn i Rob na aerodromu.

 

U programu za obradu fotografija skratili su mu kosu, dodali naočale i uklonili brkove. Sada je to bio čovjek s aerodroma. Rob je poslao mail Tomu, Lauren i Mitchu s ispravljenom fotografijom. Lauren je pročitala poruku, te se javila Mitchu online. Mitch je odmah vidio poziv za razgovor. Radio je u kafiću koji je imao deset računala povezanih na Internet, te mu je, uz malo prekovremenog rada, vlasnik Lewin dozvoljavao da besplatno surfa. Lauren je započela razgovor putem chata s Mitchem, nakon čega je on razradio plan, te je obišao jedanaest hotela u potrazi ga Mooreom. U posljednjem, Times Plaza hotelu, uspio je, s dobro smišljenim planom, saznati adresu, te je brzim korakom odjurio javiti ostalima. Dan nakon njegove istrage u Informatičkom odjelu se se našli Rob, Josh i Tamsyn. Dočekao ih je Mitchev mail o pronalasku adrese. Tom je gospodinu Petersonu ispričao sve informacije vezane za Kelvina Moorea, koji je odmah provjerio broj telefona. To je bio broj Kensingtonskog krematorija. Sumnjajući u tu informaciju, Rob i Tamsyn krenuli su istraživati broj na Internetu.

 

Došli su do zaključka da je Moore u Kensington Continental hotelu, gdje se održava sajam na kojem sudjeluju Robovi roditelji. Na popisu tvrtki koje sudjeluju na sajmu, nalazilo se ime "šaHMat"

Tom je primio mail od Tamsyn u kojem ga obavještava o sajmu i Mooreu, te ga isprintao da ga pokaže tati. Gospođa Zanelli, Robova majka, dovezla je sina, Josha i Tamsyn do hotela gdje se održavao sajam. Od vratara su kriomice saznali da je Moore u hotelu, a pomoću brošure gdje se nalazi štand od "šaHMat" tvrtke. Kada su došli do njegova štanda, vidjeli su natpis "šaHMat ne izlaže". No Mooreova prtljaga se nalazila u predvorju hotela, te u zaključili da je on još uvijek ovdje. Napokon su ga ugledali.

 

Išao je prema štandu na kojem se održavao šahovski turnir, a Mooreov "Crni skakač" je sudjelovao u igri. Prije Internetskog meča, Georgie će odigrati deset partija uživo. Među deset dobrovoljaca bio je i Clark, na što je Josh instinktivno reagirao i sjeo odmah do Clarkove ploče. Tamsyn se probila do Josha, te ga upozorila da imaju problem jer ih slijedi žena u crvenom kostimu. Tamsyn je odmah iskoristila priliku i u pravom trenu upitala Moorea zove li se njegova tvrtka "šaHMat", na što je on, ne razmišljajući, odgovorio potvrdno.

 

Žena u crvenom stupila je naprijed i pokazala Mooreu značku, nakon čega je on pokušao pobjeći, no bezuspješno jer su mu Tamsyn i Josh zavitlali mrežu od prtljage na glavu, pa je pao na pod hotela. Narednica Thompson, žena u crvenom, čestitala im je na riješenom slučaju. Nakon toga se pojavila gospođa Zanelli, te su joj Internet detektivi ispričali sve što se dogodilo od dana na aerodromu. Nakon što je Moore bio uhvaćen, Tom više nije bio u kazni, te je opet mogao surfati Internetom. Poslao je odmah e-mail sa sretnim vijestima svojim prijateljima detektivima: nije više bio u kazni i Lauren će možda dobiti svoj CD-ROM.

 

Likovi - Josh, Rob, Tamsyn, Tom, Mitch, Lauren, Laurenina baka Alice (Allie), Robovi roditelji, Tomova majka, Kelvin Moore i K. M. Clark (ista osoba).

 

Joshprijatelj Tamsyn i Roba, također pohađa Abbey školu. Obožava video igrice, računalnu opremu i surfanje Internetom. Igra šah s Lauren preko e-maila, te u većini slučajeva izgubi. Pomaže prijateljima pri rješavanju internetskih slučajeva kao pravi detektiv.

 

Robnajbolji prijatelji su mu Josh i Tamsyn. Pohađa Abbey školu. Završio je u invalidskim kolicima nakon prometne nesreće. Strastveni je ljubitelj igrica, računala i interneta. Njegovi roditelji su vlasnici tvrtke "Gamezone" koja proizvodi računalne igrice.

 

Laurendjevojka iz skupine šestero internet detektiva. Živi u Kanadi, u Torontu s bakom Alice (Allie) koja ponekada zaluta Internet svijetom. Lauren pomaže prijateljima u rješavanju detektivskih slučajeva, a u tome joj pomaže i baka. Igra šah preko e-maila s Joshom, A najveće zadovoljstvo joj predstavlja kada ga pobijedi, što je često.

 

Mitchživi u SAD-u, New Yorku i radi u jednom cyber-kafiću. To je kafić koji posjeduje računala i priključak na Internet, što mu omogućuje da se često čuje sa svojim prijateljima.

 

Tamsyndjevojka koja pohađa Abbey školu sa svojim prijateljima Joshom i Robom. Ljubiteljica je Interneta i računala, a osim toga voli čitati knjige. Zalaže se za pravdu i sudjeluje sa svojih petero prijatelja u internetskim istragama, baš poput pravog detektiva. Pomaže riješiti slučaj tvrtke "šaHMat" u koji je upleten Kelvin Moore, koji se predstavlja i kao K. M. Clark.

 

TomInternet prijatelj s petero druge djece iz romana. Živi u Australiji s majkom koja je čistačica u školi i tatom koji je detektiv.

 

Autor: K. K.

__________________________________

 

Michael Coleman rođen je 1946. u Londonu. Veliki je zaljubljenik u sport. Kao mladić se bavio atletikom i bio vrlo uspješan u tome. Kada se prestao aktivno baviti sportom, počeo je pisati o njemu, pa je napisao svoje seriju knjiga "Foul football".

 

Osim sporta, Coleman je volio i računala. Podučavao je informatiku na Sveučilištu u Portsmouthu, a svoju ljubav prema tada novoj tehnologiji prebacio je i u svoju književnost. Jedna od njegovih poznatijih serija romana se bavi upravo tom tematikom. Serija knjiga Internet detektivi sastoji se od osam romana prevedenih i na hrvatski, a cilj im je upravo približiti informatičke radosti i na, tada, mlade generacije, u čije živote je suvremena tehnologija tek bila počela ulaziti.

 

Razvojem tehnologije i time što sve više tinejdžera vrijeme radije provodi u virtualnom nego stvarnom svijetu, oni koji sastavljaju lektiru shvatili su što zanima mlade. Tako su pored lektirskih klasika poput Istine i ljubavi Ivana Cankara, Koka, svevremenskog junaka Ivana Kušana i ostalih naslova, svoje mjesto pronašli i Detektivi s interneta, Michaela Colemana, odnosno tri njegova naslova: Bijeg s mreže, Mreža je bačena i Zov labirinta.

 

Osim ova tri naslova nastalih kad se većina petaša još nije ni rodila, 1996. i 1997. Godine, Coleman je napisao još pet nastavaka koji su osvojili mlade diljem svijeta. Coleman je britanski pisac za djecu i mlade koji zapravo uopće nije htio postati pisac nego su ga zanimale računalne znanosti. Njegova prva knjiga je bila upravo posvećena tome, a i sam kaže kako je bila neizmjerno dosadna. Prvu knjigu za djecu objavio je sa svojih 46 godina, a prilično se proslavio sa serijom priča „Angels FC". Trilogijom Bear Kingdom udaljio se od svega što je do tada, a i poslije napisao jer se radi o zastrašujućoj i tamnoj priči o kraljevstvu medvjeda koji ljude drže kao kućne ljubimce.

 

Autor je nekoliko slikovnica, romana za mlade, ali i odrasle. Prema prvom romanu "Internet detektivi" snimljen je i film „Net bandits".

 

Michael Coleman - Mreža je bačena 

Michael Coleman - Zov labirinta

loading...
0 glasova
Koristilo vam je ovo prepričavanje? Kliknite like
ili podelite sa prijateljima

Postavite ovu prepričanu lektiru na Vaš sajt ili forum

Link
Za web stranicu
Za forum
Nazad Michael Coleman - Bijeg s mreže

Najbolji citati

Najpopularnije lektire RSS

Ivo Andrić - Prokleta avlija

Ivo Andrić - Prokleta avlija   Vrsta djela - romanVrijeme radnje - neodređeno, turska okupacijaMjesto radnje - turski zatvorTema djela - život zatvorenika… >

William Shakespeare - Hamlet

William Shakespeare - Hamlet Viljem Šekspir - Hamlet   Jedne večeri na straži dogodilo se nešto neobično, Horaciju, Marcelu i Bernandu se ukazao… >

Dobrica Ćosić - Koreni

Dobrica Ćosić - Koreni   Koreni su drugi roman Dobrice Ćosića. Objavljen je 1954. godine. Roman Koreni je tematski slojevit, moderan i po tematici… >

Meša Selimović - Derviš i smrt

Meša Selimović - Derviš i smrt   Ovo je priča o pokušajima derviša Ahmeda Nurudina, šejha mevlevijskog reda, za vrijeme Otomanske vladavine u… >

Johann Wolfgang Goethe - Patnje mladog Werthera

Johann Wolfgang Goethe - Patnje mladog Werthera Johan Volfgang Gete - Patnje mladog Werthera   Mladi pravnik Werther dolazi u gradić u koji ga je poslala… >

Lektire na društvenim mrežama

Lajkuj Lektire.me na Facebook-u