Michael Coleman - Mreža je bačena lektira

Michael Coleman - Mreža je bačena

Michael Coleman - Mreža je bačena

 

Vrijeme radnje - Devedesete godine 20. stoljeća

Mjesto radnje - Portsmouth (Engleska), New York (SAD), Toronto (Kanada), Perth (Australija)

 

Mreža je bačena Michaela Colemana i dalje prati živote šestero prijatelja s raznih dijelova svijeta, koji udruženi pomoću Interneta rješavaju razne misterije. Mreža je bačena je kao i dva prethodna romana priča o hrabrosti i lukavosti šestero prijatelja – Roba, Josha, Tamsyn, Lauren, Toma i Mitcha. Također, ovo je priča i o tome kako prijateljstva mogu opstati unatoč udaljenosti, posebno otkad postoji internet. Autor time naglašava prednosti koje Internet donosi modernim ljudima, ali i ukazuje na opasnosti koje vrebaju s "mreže". Mreža je bačena uvodi nas u slučaj ukradene vrijedne slike, koja prikazuje ratni brod, iz umjetničke galerije u New Yorku. U krađu su nenamjerno upleteni Mitch i jedan od natjecatelja jedriličarske utrke, Brad Stewart. Kao i u prethodnim romanima, ekipa s raznih dijelova svijeta, kombinirajući informacije koje su im dostupne, rješava slučaj.

 

Najveća pomoć bio im je Mitchov pronalazak kopije ukradene slike i njeno slanje poštom u Portsmouth. Šestero prijatelja pokazalo je da su prije svega na strani pravde i istine, ali i da njihova strast prema detektivskim slučajevima ne nestaje. Kako dobivaju nove slučajeve, šestorka postaje još iskusnija i spretnija u rješavanju raznih misterija, i to sve, naravno, uz pomoć računala i Interneta.

 

Josh i Tamsyn često su provodili vrijeme kod svog prijatelja Roba, kojeg su upoznali preko Interneta i koji je s njima krenuo u školu, nakon što su ga spasili od opasnosti, o čemu je riječi bilo u prvom nastavku serije romana. Do tada se Rob školovao kod kuće jer je prije pet godina (kada je imao osam godina) doživio prometnu nesreću i ostao nepokretan u kolicima. Rob je kod kuće imao sva moguća kompjuterska čuda jer su mu roditelji bili vlasnici tvrtke "Gamezone", koja se bavila proizvodnjom kompjuterskih igrica i programa. Jedno od tih tehnoloških noviteta bila je i kaciga za virtualnu stvarnost. Kad ju je Josh isprobao, imao je osjećaj kao da je zbilja na jedrilici koja juri i kada je skinuo kacigu nije mogao vjerovati da je ponovno kod Roba u sobi. Jedrilica koju je Josh vidio bila je snimka jedrilice koju sponzorira tvrtka "Gamezone" i koja će se natjecati u velikoj utrci. Utrka počinje u New Yorku, u SAD-u, a završava u Portsmouthu u Engleskoj. Na jedrilici će ploviti Brad Stewart, kao predstavnik tvrtke obitelji Zanelli. Tvrtka koja organizira utrku napravila je na Internetu stranicu pod nazivom "Starboard" i tu se mogu naći imena svih natjecatelja i jedrilica.

 

Namjera te tvrtke bila je da ovim događajem pokaže što se sve može učiniti s uređajima za komunikaciju. Zato je ta tvrtka opremila sve jedrilice koje se natječu s prenosivim računalima, radiomodemima i ostalom opremom. Rob je primio e-mail od Brada koji će jedriti na jedrilici koju sponzorira Robova obitelj. U poruci mu piše kako očekuje da će stići do odredišta za 17 dana, ako ga vrijeme posluži, ali i da se prošle noći na njegovoj jedrilici oglasio alarm. Jedriličari su dosta praznovjerni, pa imaju svoje rituale. Bradov ritual je da prije utrke ne spava na jedrilici nego u hotelskoj sobi, ali zbog alarma je odlučio noć prije utrke ipak provesti na brodu. Rob je bio zabrinut zbog alarma koji se oglasio, pa je htio da to provjeri njegov prijatelj Mitch Zanelli, koji živi u New Yorku.

 

To će biti i prilika da Mitch vidi jedrilicu iznutra, jer je oduvijek bio fasciniran brodovima, jedrilicama i plovidbom. Trećeg lipnja ujutro Mitch je bio na svom radnom mjestu u kafiću "Cyber-Snax" u blizini Central Parka. Mitchu je njegov šef dopustio da posjeti Brada na jedrilici, ali tek nakon što se šef vrati s trčanja. Mitch je bio nestrpljiv i već je kasnio, a šefa još nije bilo. Dok je tako čekao šefa, u kafić je ušao jedan čovjek sa zamolbom da mu Mitch pomogne napisati poruku na stranicu Starboard i da je pošalje. Poruka je glasila: - Vani su nam tri zadnja. Prvi je preko, pa eto R. dobra i sigurna plovidba. Ubrzo je došao i Mitchov šef, a Mitch je izjurio prema luci Murray Cove odakle su jedrilice isplovljavale. Jedrilica "Go Gamezone" bila je privezana na vezu broj 42, a do nje je stajala jedrilica imena "Jimmy the One", kojom je jedrio Jim Gilroy. Mitchu se nije svidio, zbog svog izgleda. Jim je imao obrijanu glavu i djelovao je strašno. Brad je proveo Mitcha jedrilicom, pokazao mu palubu i unutrašnjost, a Mitch je sve i fotografirao. Ujedno je provjerio i sustav za alarmiranje, što ga je Rob zamolio. U razgovoru s Bradom, Mitch i on su došli do zaključka da je alarm aktivirao pas Bruno koji je njuškao po kutijama i smeću na pristaništu.

 

Dok je njuškao po jednoj od kutija za smeće, pas Bruno pronašao je unutra malu sliku s prikazom ratnog broda, u pozlaćenom okviru. Mitch ju je uzeo jer je mislio da će izgledati dobro kod njega na zidu. Dok je Mitch išao kući, oglasio se početak utrke i jedrilice su isplovile. Natrag u Portsmouthu, dan nakon što je utrka počela, Josh, Tamsyn i Rob našli su se u informatičkoj učionici. Primili su elektronsku poštu od Toma koji im je javio da su mu ukrali bicikl. Mitch im je javio da je zahvalan Robu što mu je omogućio upoznavanje s Bradom i razgledavanje jedrilice, a Lauren im je pisala o tome kako joj je baka postala zaluđena enigmatikom na Internetu i da jedva dolazi do kompjutera od nje. Za to vrijeme u Perthu u Australiji, Tom je pokušavao riješiti slučaj krađe bicikala. Shvatio je da su se krađe uvijek događale petkom, s dva tjedna razmaka i smislio kako će dočekati lopova sljedeći put. Nakon nastave, Rob je jedva čekao provjeriti "New York Times" novine na Internetu koje su izvještavale o utrci. Pri tom pretraživanju naletio je na novinski članak koji govori o ukradenoj vrijednoj slici koja prikazuje ratni brod.

 

Društvo je ubrzo povezalo da se radi o slici koju je Mitch našao. Slika je vrijedna pet milijuna dolara. Odmah su poslali e-mail Mitchu i napisali mu o svom otkriću. Poruku je Mitch pročitao tek nakon dva dana. Čim ju je vidio, odjurio je kući. Sutradan je uzeo sliku i odjurio u umjetničku galeriju iz koje je ukradena ne bi li ju vratio, a nadao se i nagradi. Tamo su ga dočekali upraviteljica galerije "Manhattan" i detektiv iz policije. Slika je pripadala Turnerovoj zbirci i bila je veliki gubitak za galeriju. Nažalost, ona slika koju je Mitch pronašao nije bila original. Kada su upraviteljica i detektiv promatrali video snimke, Mitch je shvatio da je na snimci čovjek koji ga je molio u kafiću da pošalje onu čudnu poruku na stranicu Starboarda. Odlučio je da im ništa ne kaže i iznenađen pošao kući. Rob je redovito pratio na internet stranici Starboarda poziciju jedrilice "Go Gamezone". Primio je i poruku od Brada u kojem pristaje da u Abbey školi održi govor o svom putovanju. Također mu je spomenuo i još nešto o praznovjerju natjecatelja. Naime, Brad je s tipom koji je kraj njega stajao prije polaska razmijenio nešto sa svoje jedrilice. Mitch je svima napisao e-mail u kojima objašnjava kako se radilo o kopiji slike i da je prepoznao lika s video snimke nadzorne kamere. Poslao im je i poruku koju mu je taj čovjek dao da pošalje na Starboard stranicu. Rob, Tamsyn i Josh su učili za testove kada im je stigao Mitchov e-mail. Trudili su se dešifrirati poruku nepoznatog čovjeka i zapostavili učenje, ali nisu došli do rješenja. Sjetili su se Laurenine bake koja je zaluđena enigmatikom te su poruku poslali njoj.

 

Lauren je baki podvalila poruku kao jednu od pitanja iz križaljke. Baka Alice ubrzo je riješila šifriranu poruku. Rješenje je glasilo: Roba sigurno plovi. Tamsyn i Josh, koji su poslali poruku Lauren, zaključili su da je slika na jednoj od jedrilica koje sudjeluju u utrci. Štoviše prokužili su da se radi o jedrilici Brada Stewarta. Pomislili su da je u krađu upleten Robov tata jer bi jedino on mogao nesmetano ući na jedrilicu "Go Gamezone" pri njenom dolasku i uzeti sliku. Njih dvoje stalno su po glavi prevrtali gdje bi slika mogla biti skrivena, a bojali su se pitati Roba. Sjetili su se njihovog prijatelja Toma iz Australije, čiji je otac bio detektiv. Tom je bio zaposlen otkrivanjem kradljivca bicikala. Na nastavi ga je pokrivao prijatelj, a Tom se sakrio u ormarić u ostavi i čekao lopova. Otkrio je da je lopov bio bivši učenik njihove škole, koji je obukao majicu s natpisom "Srednja škola Perth" i tako neometano odvozio bicikle iz školskog dvorišta. U njegovom stanu su našli sve ukradene bicikle, pa tako i Tomov. Iako Tom nije puno pomogao Joshu i Tamsyn što se tiče mjesta na jedrilici na kojem bi ukradena slika mogla biti, ipak im je bio koristan. Tamsyn je povezala ova dva zločina. Shvatila je da i slika na jedrilici mora biti sakrivena tako da uopće nije sakrivena, nego izložena. Na taj način bi ispalo da je kopija bila na "Go Gamezonu" i da je kasnije kopija zamijenjena originalom i tako se nesmetano prokrijumčarila izvan zemlje.

 

Uskoro su se Josh i Tamsyn sjetili da je Mitch fotografirao unutrašnjost jedrilice, ali da postoji i CD-ROM koji im je Rob pokazivao, s video prikazom jedrilice. Mitch je slikovnu datoteku poslao Robu, a ne Tamsyn jer je bio petak, što je značilo da ona e-mail neće vidjeti do ponedjeljka kad dođe u školu. Tamsyn i Josh su u nedjelju išli posjetiti Roba koji je primio Mitchovu poruku i nije mu bilo jasno o čemu se radi. Josh i Tamsyn su mu objasnili. Zajedno su otvorili CD-ROM na računalu i shvatili da na tom videu ukradena slika još uvijek ne visi u salonu jedrilice. Rob im je na to izvukao isprintanu poruku koju je prije nekoliko dana primio od Brada. Bila je to poruka koja govori o praznovjerju natjecatelja i o tome kako je Brad s jednim od njih razmijenio nešto sa svoje jedrilice. Djeca su ubrzo poslagala slagalicu i shvatila da je prije utrke na Bradovu jedrilicu bila postavljena kopija, koju mu je dao jedan od natjecatelja. One noći kada se oglasio alarm na "Go Gamezone", to je bio taj natjecatelj koji je umiješan u krađu slike.

 

On je došao na Bradovu jedrilicu, zamijenio kopiju originalom i kopiju bacio u smeće gdje ju je Mitch pronašao. Poslali su e-mail Bradu da im kaže s kim je razmijenio stvari i što točno. Bradov e-mail primili su sutradan, ali je poruka bila nečitka jer se nešto dogodilo s Bradovim računalom. Pročitali su samo prvi dio, a dio u kojem je pisalo s kojim je natjecateljem Brad nešto razmijenio i što je to bilo, nije se vidio. Pomoću računala i Interneta ekipa je riješila i tu nečitku poruku te dobila rješenje: radilo se o razmijeni slike i džepnog kompasa. Brad je natjecatelju Jimu Gilroyu dao kompas, a on njemu sliku. Na Internetu su pronašli i informaciju da je Jim Gilroy bio strastveni kolekcionar slika i da voli rješavati križaljke. To je objašnjavalo ukradenu sliku i šifriranu poruku koju je Mitch poslao onom čovjeku u kafiću. Bio je to savršen zločin, jer bi pri dolasku u Portsmouth Brad i Jim ponovno zamijenili svoje stvari, te bi Jim dobio original slike, a da to nitko ne bi znao. Plan je bio sljedeći: Mitch će im poštom poslati kopiju slike koju je našao. Nadali su se da će slika stići u Englesku prije nego Brad doplovi u Portsmouth.

 

Bio je petak 21. lipnja, i jedrilice su polako počele stizati u luku Portsmouth. Jedna od prvih stigla je "Jimmy the One"; jedrilica Jima Gilroya. Rob je taman prije polaska u luku s roditeljima primio poštu od Mitcha. Njihov plan se savršeno odvijao. U luku je uplovljavala Bradova jedrilica. Josh je sve snimao svojom kamerom, a Tamsyn i Rob su se spremali na ostatak plana. Odmah pri Bradovom dolasku, pozdravili su se s njim i pitali ga mogu li obići svi njegovu jedrilicu. Kada su došli na jedrilicu, sve su ispričali Bradu i Robovim roditeljima koji su im pomogli u njihovom planu i hvataju Jima Gilroya. Dogovorili su se da će svi otići s jedrilice i da će tu ostaviti prostora Jimu da pokuša zamijeniti slike. No Jim nije računao da se na jedrilici sakrio Josh s kamerom i sve snimao. U međuvremenu je društvo zamijenilo original kopijom. Gilroy je zamijenio slike i otišao na svoj brod. No znali su da će on brzo shvatiti da je uzeo nazad kopiju, a ne original. Tako je i bilo.

 

Vratio se na brod po original. To je bio trenutak koji su svi čekali. Opkolili su ga, a on je sliku bacio prema vodi, gdje ju je zaustavio Rob i u malo upao u vodu, da ga nije spasila Tamsyn. Jim je izjavio da Brad nema nikakvih dokaza protiv njega i da je zapravo Brad kriv jer je prenio sliku preko oceana. No varao se, jer je Josh sve snimao, pa i Jimovo priznanje. Tako je bio riješen i još jedan slučaj ovih prijatelja uz pomoć njihovih internetskih prijatelja, a Jim Gilroy je završio na policiji zajedno s dokaznim materijalom što ga je snimio Josh.

 

Likovi - Tamsyn, Josh, Rob, Tom, Lauren, Mitch, Brad Stewart, Jim Gilroy, Robovi roditelji, , Laurenina baka Alice, Tomova majka

 

Tamsyndjevojka koja pohađa Abbey školu zajedno sa svojim prijateljima Joshom i Robom. Postala je pravi ljubitelj Interneta i računala, pogotovo jer je tako stekla i nove prijatelje.

Inače voli čitati knjige. Jako je pametna i inteligentna. Vjerna je i velikodušna prijateljica. Kao i njenih ostalih petero prijatelja, boli ju nepravda i kršenje zakona, zbog čega i pomažu riješiti misterij ukradene slike.

 

Joshdječak koji s Tamsyn i Robom pohađa Abbey školu. Obožava video igrice, računalnu opremu i surfanje internetom. Ne voli učiti i testovi mu predstavljaju pravu muku. Pokazao se kao dobar prijatelj na kojeg se može osloniti.

 

RobJoshov i Tamsyn prijatelj koji je nakon prometne nesreće prije pet godina ostao u invalidskim kolicima. Strastveni je ljubitelj igrica, računala i interneta kao i Josh. Njegovi roditelji su vlasnici tvrtke "Gamezone" koja proizvodi računalne igrice, pa ima priliku prvi dobiti sve igrice na probu. Jako je inteligentan i s lakoćom rješava zagonetke koje se društvu nameću na svakom njihovom internetskom zadatku.

 

TomInternet prijatelj s petero druge djece iz romana. Živi u Australiji, s majkom koja je čistačica u školi i tatom koji je detektiv. U ovom romanu istražuje slučaj svog ukradenog bicikla. Unatoč udaljenosti, pomaže svojim internet prijateljima u rješavanju misterija ukradene slike.

 

Mitchživi u New Yorku i radi u jednom cyber-kafiću. To je kafić koji posjeduje računala i priključak na Internet. Mitch je jako pomogao Robu, Tamsyn i Joshu u rješavanju problema ukradene slike, tako što je fotografirao jedrilicu prije polaska i pronašao kopiju ukradene slike. Iako je stariji nekoliko godina od ostalo petero djece, bio je uz njih i trudio se na sve moguće načine da riješe još jedan detektivski slučaj.

 

Laurendruga djevojka iz skupine šestero internet prijatelja. Živi u Torontu, u Kanadi s bakom Alice koja voli enigmatiku. Često se s bakom prepire koja će prije ići na računalo i Internet. Lauren voli pomagati svojim prijateljima, a u tome joj pomaže i baka koja sa svojim znanjem enigmatike rješava šifriranu poruku i time rješava veći dio slučaja.

 

Autor: I. D.

__________________________________

 

Michael Coleman rođen je 1946. u Londonu. Veliki je zaljubljenik u sport. Kao mladić se bavio atletikom i bio vrlo uspješan u tome. Kada se prestao aktivno baviti sportom, počeo je pisati o njemu, pa je napisao svoje seriju knjiga "Foul football".

 

Osim sporta, Coleman je volio i računala. Podučavao je informatiku na Sveučilištu u Portsmouthu, a svoju ljubav prema tada novoj tehnologiji prebacio je i u svoju književnost. Jedna od njegovih poznatijih serija romana se bavi upravo tom tematikom. Serija knjiga Internet detektivi sastoji se od osam romana prevedenih i na hrvatski, a cilj im je upravo približiti informatičke radosti i na, tada, mlade generacije, u čije živote je suvremena tehnologija tek bila počela ulaziti.

 

Razvojem tehnologije i time što sve više tinejdžera vrijeme radije provodi u virtualnom nego stvarnom svijetu, oni koji sastavljaju lektiru shvatili su što zanima mlade. Tako su pored lektirskih klasika poput Istine i ljubavi Ivana Cankara, Koka, svevremenskog junaka Ivana Kušana i ostalih naslova, svoje mjesto pronašli i Detektivi s interneta, Michaela Colemana, odnosno tri njegova naslova: Bijeg s mreže, Mreža je bačena i Zov labirinta.

 

Osim ova tri naslova nastalih kad se većina petaša još nije ni rodila, 1996. i 1997. Godine, Coleman je napisao još pet nastavaka koji su osvojili mlade diljem svijeta. Coleman je britanski pisac za djecu i mlade koji zapravo uopće nije htio postati pisac nego su ga zanimale računalne znanosti. Njegova prva knjiga je bila upravo posvećena tome, a i sam kaže kako je bila neizmjerno dosadna. Prvu knjigu za djecu objavio je sa svojih 46 godina, a prilično se proslavio sa serijom priča „Angels FC". Trilogijom Bear Kingdom udaljio se od svega što je do tada, a i poslije napisao jer se radi o zastrašujućoj i tamnoj priči o kraljevstvu medvjeda koji ljude drže kao kućne ljubimce.

 

Autor je nekoliko slikovnica, romana za mlade, ali i odrasle. Prema prvom romanu "Internet detektivi" snimljen je i film „Net bandits".

 

Michael Coleman - Bijeg s mreže 

Michael Coleman - Zov labirinta

loading...
0 glasova
Koristilo vam je ovo prepričavanje? Kliknite like
ili podelite sa prijateljima

Postavite ovu prepričanu lektiru na Vaš sajt ili forum

Link
Za web stranicu
Za forum
Nazad Michael Coleman - Mreža je bačena

Najbolji citati

Najpopularnije lektire RSS

Ivo Andrić - Prokleta avlija

Ivo Andrić - Prokleta avlija   Vrsta djela - romanVrijeme radnje - neodređeno, turska okupacijaMjesto radnje - turski zatvorTema djela - život zatvorenika… >

William Shakespeare - Hamlet

William Shakespeare - Hamlet Viljem Šekspir - Hamlet   Jedne večeri na straži dogodilo se nešto neobično, Horaciju, Marcelu i Bernandu se ukazao… >

Dobrica Ćosić - Koreni

Dobrica Ćosić - Koreni   Koreni su drugi roman Dobrice Ćosića. Objavljen je 1954. godine. Roman Koreni je tematski slojevit, moderan i po tematici… >

Meša Selimović - Derviš i smrt

Meša Selimović - Derviš i smrt   Ovo je priča o pokušajima derviša Ahmeda Nurudina, šejha mevlevijskog reda, za vrijeme Otomanske vladavine u… >

Johann Wolfgang Goethe - Patnje mladog Werthera

Johann Wolfgang Goethe - Patnje mladog Werthera Johan Volfgang Gete - Patnje mladog Werthera   Mladi pravnik Werther dolazi u gradić u koji ga je poslala… >

Lektire na društvenim mrežama

Lajkuj Lektire.me na Facebook-u