Kemal Mahmutefendić - Roman o novčiću lektira

Kemal Mahmutefendić - Roman o novčiću

Kemal Mahmutefendić - Roman o novčiću

 

Vreme radnje - Radnja ovog romana se odvija kroz gotovo sva godišnja doba.

Mesto radnje - Kovnica novca, banka, kod seljanke, kod babe mlinarke, u vodu, kod Jevrejina Samuela, kod nekog veseljaka, kod Ciganke, crkva, pijaca, kod prosjaka poludaka, devojčice, dečaka snivača, šine.

 

Likovi - Novčić, seljanka, baba mlinarka, Crni grom, razbojnik, dečak (koji ga vadi iz vode), Jevrejin Samuel, čovek veseljak, Ciganka, sveštenik, čovek na konju, dečak prosjak, ludak devojčica, dečak snivač, grupa dečaka koji ga usmrćuju.

 

Tema - Život novčića

Ideja - U životu ćemo se susresti i sa dobrim i sa zlim. Radnja počinje uvodom.

 

Mišljenje o pročitanoj knjizi - Veoma interesantan roman.

 

Roman o novčiću - kratak sadržaj

 

Nakon što su ga skovali novčić je bio raspoređen u kesice tako da bi došao u banku. Brzo je izašao iz banke kod neke seljanke koja je imala puno dece. Seljanka je za njega kupila namirnice. Novčić se je našao u polici jedne prodavnice gde upoznaje devojčicu-novčić koja mu priča o svom tužnom životu. Iz police odlazi kod babe mlinarke i njenog Crnog Groma. Mlinarku je jedne noći verovatno usmrtio od udarca i pokrao razbojnik koji se utopio u reci, u reci ga je pronašao neki dečak koji za njega kupuje kliker u prodavnici Jevrejina Samuela. Iz te kase je izašao zahvaljujući jednom veseljaku nakon kojeg mu je novi vlasnik) Ciganka. Dok su se Cigani selili maleni Ciganin se razboleo tako da su svi Cigani krenuli prema svešteniku. Svešteniku je Ciganka platila novčićem i još nekim novčanicama da izleči dete. Novčić je ležao u polici dok časna sestra nije otišla na pijacu gde je kupila povrće za taj novčić. Tako je za par minuta dobio novog vlasnika to je bio čovek na konju. Kako su dani prolazili novčić je došao do škrtog ludaka. Devojčica koja mu je čistila kuću ukrala je novčić da bi on završio u slivniku gde ga je pronašao dečak snivač koji je u snu razgovarao sa mrtvim stvarima - pa tako i našim novčićem. Dečaci su ga međusobno krali neko vreme, jedan od drugog kako bi ga na kraju postavili na šine da tu skonča. Tad je novčić prestao biti novčić i tako i ovaj roman završava tu.

 

Prepričana lektira - Roman o novčiću

 

I poglavlje

 

U kojem se govori kako je novčić napravljen u jednoj kovnici novca, znači, kako je rođen...

 

II poglavlje

 

Kako je naš novčić, izašavši iz kovnice sa drugim novčićima, dospeo u neku banku jednog malog mesta, kako mu je tu bilo prijatno i zanimljivo, dok jednog dana nije dospeo kod jedne seljakinje koja je imala mnoštvo dece.

 

III poglavlje

 

Treće poglavlje u kojem novčić uživa u društvu dece, ali i tuguje što ih ubrzo mora napustiti: pa novac je!

 

IV poglavlje

 

Četvrto poglavlje u kojem se novčić, na svome putu, našao u jednoj polici, sa mnogo drugog novca, po svoj prilici u nekoj prodavnici.

 

V poglavlje

 

Peto poglavlje u kojem novčić otkriva kako je, u polici o kojoj je već bilo reči, upoznao jednu devojčicu-novčić koja mu priča ko je, odakle je, kako je, na svoju nesreću, nekad dospela u ruke neke porodice škrtaca.

 

VI poglavlje

 

Šesto poglavlje govori kako se novčić oprostio od devojčice-novčića i šta joj je poželeo na rastanku, tužnom kao i svi rastanci.

 

VII poglavlje

 

Sedmo poglavlje priča o tome kako je naš novčić, prepušten svojoj sudbini i volji drugih, došao u ruke neke babe-mlinarke koja ga, buljeći u njega kao u dragocenost, nosi svojoj kući, u mlin u kojem živi sama, oprostite, sa jednim mačkom, o kome u narednom poglavlju.

 

VIII poglavlje

 

Osmo oglavlje u kojem se otkriva koga sve novčić upoznaje u babinoj staroj i masnoj kesi: od stare, poluraspadnute novčanice, koja voli da se šali na svoj račun, do nekog protuve srebrenjaka, koji meša sve moguće jezike. Sve u svemu, veselo društvo!

 

IX poglavlje

 

Deveto poglavlje otkriva koga još, osim novca, ima u babinoj kesi, pa ako vas zanima, pročitajte.

 

X poglavlje

 

Deseto poglavlje koje nas dovodi u babin mlin, u društvo sa potokom, Mesecom, mlinskim točkom, mirisom brašna i crnog mačka Groma, a u tome mlinu, u babinoj kesi, u polici starog kredenca, čitavo društvo priča svoje priče, svako svoje, sve dok se, jedne noći, iz tame ne pojavi neko...

 

XI poglavlje

 

Jedanaesto poglavlje nam otkriva da je taj "neko" mračni razbojnik koji, pojavivši se iz šume, upada u mlin, udari babu i uzima njenu kesu sa novcem iz police, u kojoj novac, strepeći, doživljava ovo strašno razbojništvo i nasilnu promenu vlasnika.

 

XII poglavlje

 

Dvanaesto poglavlje priča o tome kako je razbojnik, pošto je udario babu, možda je usmrtivši, na smrt uplašio Groma i, razbacavši i polomivši sve po mlinu, našao kesu sa novcem, strpao je u nedra i odjurio u mrak sa svojim plenom. Kuda? To ćemo saznati dalje.

 

XIII poglavlje

 

Trinaesto poglavlje kao da je uslišilo više namere, ispaštanje za učinjeno zlo: razbojnik, dospevši na neku reku i gazeći preko nje, u mraku se oklizne i tone, utapajući se. Novčić, srećnom slučajnošću, ispada iz razbojnikovog džepa i potone u mračnu vodu, na samo dno. Želja novčićeva šta da se desi na nebu između mrtve babe i utopljenog razbojnika, čime se i završava Deo prvi.

 

Drugi deo

 

I poglavlje

 

Lepo i zanimljivo pripoveda kako je naš dobri novčić dospeo, iz razbojnikovog džepa, na dno jedne planinske reke, i šta mu se na tom zaista neobičnom mestu dešavalo.

 

II poglavlje

 

Drugo poglavlje nas upoznaje sa onim šta se zbiva sa novčićem na dnu reke, kako ga posećuju ribe, misleći da je možda dobar za jelo ili igru, i kako novčić strahuje da će mu tu, na dnu reke, zaboravljenom, biti grob.

 

III poglavlje

 

Treće poglavlje priča o nekim konjima koji, gazeći reku, zamalo nisu zgazili sitnog novčića, kao i o tome kako su jednog dana naišli Cigani, pregazili reku, neki dodirnuvši svojim nožnim prstima novčić u pesku, ali ga ne primetiše, verovatno na njegovu žalost.

 

IV poglavlje

 

Četvrto poglavlje donosi spas novčiću, šalje mu dečake koji se kupaju u reci, a jedan od njih, roneći, nalazi novčić u pesku, da bi se potom pohvalio svojim drugovima, od kojih neki omalovažavaju nađeni novčić, koji je srećan što više nije u hladnoj vodi i među ribama što čitav svoj život ne progovore ni jednu reč.

 

V poglavlje

 

Peto poglavlje govori o tome kako se novčić oseća u dečakovom džepu, dok ga ovaj, ponosan, nosi svojoj kući, da bi ga pokazao svojoj majci.

 

VI poglavlje

 

Šesto poglavlje nam pripoveda o dečakovom domu, o tome gde je novčić sklonjen i u kakvom je društvu, o još drugim zanimljivim stvarima, sve dok jednog dana dečak nije odlučio kupiti nešto, o čemu ćete saznati u sledećem poglavlju.

 

VII poglavlje

 

Sedmo poglavlje opisuje biblijski Betlehem, štalicu u njemu i kuću Josipa i Marije, rođenje Isusovo, sve to u staklenom klikeru kojeg je kod Jevrejina Samuela za novčić kupio naš dečak, da bi se dalje pričalo o društvu raznolikog novca u trgovčevoj kasi i o još nekim neobičnim stvarima.

 

VIII poglavlje

 

Osmo poglavlje na čudan način opisuje sve vrste novca koji se našao u teškoj kasi Jevrejina Samuela, kao što pred nas potanko donosi vernu sliku te kase, i iznutra i spolja.

 

IX poglavlje

 

Deveto poglavlje nastavlja sa opisom sadržaja kase, vrši "inventuru", kako se to kaže, ne ispuštajući ni jednu pojedinost. Novčić ima vremena, pa tako prekraćuje dosadu, zagledajući sve oko sebe. čak ponekad virne i napolje, kopka ga šta se dešava i u Jevrejinovom dućanu.

 

X poglavlje

 

Deseto poglavlje, ne više o novcu, već priča o ljudima koji se skupljaju kod Jevrejina u dućanu, i mole se i razgovaraju na svoj čudan način, dok ih naš mali novčić znatiželjno, već kakav jeste, posmatra.

 

Treći deo

 

I poglavlje

 

Prvo poglavlje pripoveda kako novčić uspeva da se iskobelja iz Jevrejinove kase, i priča se o tome kako je taj isti novčić dospeo u ruke jednog zaista neobičnog čoveka, kakvih nije, videćete, baš previše na ovome svetu, naime, veseljaka i čoveka ispunjenog svetlošću.

 

II poglavlje

 

Drugo poglavlje priča kako novčić, ko novčić, ponovo menja vlasnika, došavši u ruke crne, uprljene Ciganke, na nekom seoskom vašaru.

 

III poglavlje

 

Treće poglavlje u kojem se priča o Ciganima, njihovom putovanju, zatim logorovanju pokraj reke, o noći igre, pesme i kupanja, i o tome šta je sve novčić doživljavao sa tim neumornim skitnicama. Događaj sa bolesnim dečakom i odlazak svešteniku.

 

Četvrti deo

 

I poglavlje

 

Prvo poglavlje u kojem Cigani sa bolesnim detetom posećuju sveštenika, koji moli za dečakovo ozdravljenje, a Cigani za to svešteniku plaćaju novcem, u kojem je i naš novčić.

 

II poglavlje

 

Drugo poglavlje nam pripoveda da je novčić ležao u jednoj polici u župnom dvoru, da mu je tu bilo mnogo dosadno i, na kraju, da je ipak doživeo da umakne odatle, u rukama časne sestre, koja je za njega kupila povrće.

 

III poglavlje

 

Treće poglavlje se bavi opisom pijace, tog mesta na kojem novac ima počasnu ulogu.

 

IV poglavlje

 

Četvrto poglavlje kojem se vidi, na jednoj strani, časna sestra koja se, posle kupovine, vraća u župni dvor, a na drugoj jedan čovek na konju, u čijim nedrima je naš novčić, čovek koji će tog novčića dovesti na čelo jednog mrtvaca.

 

V poglavlje

 

Peto poglavlje govori o tome kako je novčić bio na čelu jednog mrtvaca, i kako je, ipak, sve, i pored sveg užasa, na kraju dobro prošlo.

 

Peti deo

 

I poglavlje

 

Prvo poglavlje u kojem novčić razmišlja o svome životu na jedan dosta tužan način – o prolaznosti i sveopštoj tuzi. Zatim dolazi njegovo sećanje na "zelenu dolinu", gde je bio srećan i bezbrižan.

 

II poglavlje

 

Drugo poglavlje govori o naglim i grubim promenama: iz "zelene doline", na svom neizvesnom putu, novčić, bez svoje volje, dolazi u neki grad surov i mračan, prava slika pakla. Čak se nađe i u jednoj ženskoj podvezici, a zatim ga vidimo na dlanu jednog dečaka koji prosi na trotoaru, ne bi li skupio novac za očevu rakiju.

 

III poglavlje

 

Treće poglavlje dovodi sirotog novčića u kuću jednog ludaka, škrca, a novčić, užasnut, gleda šta se dešava sa tim bolesnim čovekom, i moli Boga da nekako uteče od njega.

 

IV poglavlje

 

Četvrto poglavlje koje dovodi jednu devojčicu u ludakovu kuću, koja se, na veliku radost novčićevu, odlučuje da ga ukrade. Zatim se dešava nešto čudno...

 

V poglavlje

 

Peto poglavlje u kojem novčić, igrom slučaja, dospe u jedan kanal, u nekoj veš-kuhinji, očajan i blatnjav, očekujući kraj. Ali, ipak iskrsne jedno spasonosno "ali" u liku jednog dečaka.

 

VI poglavlje

 

Šesto poglavlje govori o čudnom dečaku koji u svome snu govori sa mrtvim stvarima, pa tako i sa novčićem.

 

VII poglavlje

 

Sedmo poglavlje u kojem se vidi kako je novčić dopao jednoj grupi dečaka koji ga, u svojim igrama, kradu jedan od drugog. Dečak-snivač otkriva novčiću jedne noći, u snu, kakva će mu biti smrt.

 

Šesti deo

 

I poglavlje

 

Prvo poglavlje je završno poglavlje u kojem novčić, konačno, umire, položen na željezničke šine.

__________________________________

 

Kemal Mahmutefendićrođen je 08.04.1942. godine. Osnovnu školu počeo je pohađati u Sarajevu, ali završio ju je u Konjicu. Tamo je završio i srednju školu, gimnaziju. Potom je studirao književnost u Beogradu. Bio je na studiju grupe svjetska književnosti i teorija književnosti na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

 

Mahmutefendić je radio kao novinar, nastavnik, bibliotekar, pa i kuhar. Pisao je poeziju, novele, aforizme, basne, prozu, kritike, putopise i eseje. Posljednjih godina pisao je i djela za djecu. Njegova djela prevođena su na nekoliko jezika, a jedna drama prevedena mu je i na njemački jezik. Mahmutefendić je uvršten u neke antologije i izbore bosanskohercegovačke književnosti. Trenutno privremeno živi u Austriji.

 

Za djecu je Mahmutefendić objavio sljedeće knjige: Djetinjstvo pod Vrtaljicom, Noćni vlakovi, Roman o novčiću, Putnici, Iz pjesama posvećenih Kordeliji, Iz bezdanih usta, Otok, Rasulo mirisa, Putevi, ljudi, gradovi i Zaključana šuma.

 

Od zbirki poezije objavio je: Putnici, Iz pjesama posvećenih Kordeliji, Iz bezdanih usta, Metak u odesi, Repetitorij, Odabrane pjesme, Die Tränen meines Volkes (Suze moga naroda), Verschlossener Wald (Zaključana šuma), Moj put, svijetao i tužan, Neretva, Pjesme napisane u dvorcu Batthyanny, Mrtvi, Genije na smetljištu i Testament ohne Zeugen.

 

Druga prozna djela koje je Mahmutefendić objavio su Salih pod orguljama, Pali s oblaka, Ispod spuštenih kapaka, Priče Gustava Flobera, Pogled s pećine i Über eine Münze.

 

Drama koju je objavio na njemačkom jeziku je Wir haben uns in Österreich gesehen (Vidjeli smo se u Austriji), objavljena 1995. godine.

 

Kemal Mahmutefendić - Djetinjstvo pod vrtaljicom

loading...
16 glasova
Koristilo vam je ovo prepričavanje? Kliknite like
ili podelite sa prijateljima

Postavite ovu prepričanu lektiru na Vaš sajt ili forum

Link
Za web stranicu
Za forum
Nazad Kemal Mahmutefendić - Roman o novčiću

Najpopularnije lektire RSS

William Shakespeare - Hamlet

William Shakespeare - Hamlet Viljem Šekspir - Hamlet   Jedne večeri na straži dogodilo se nešto neobično, Horaciju, Marcelu i Bernandu se ukazao… >

Ivo Andrić - Prokleta avlija

Ivo Andrić - Prokleta avlija   Vrsta djela - romanVrijeme radnje - neodređeno, turska okupacijaMjesto radnje - turski zatvorTema djela - život zatvorenika… >

Johann Wolfgang Goethe - Patnje mladog Werthera

Johann Wolfgang Goethe - Patnje mladog Werthera Johan Volfgang Gete - Patnje mladog Werthera   Mladi pravnik Werther dolazi u gradić u koji ga je poslala… >

Meša Selimović - Derviš i smrt

Meša Selimović - Derviš i smrt   Ovo je priča o pokušajima derviša Ahmeda Nurudina, šejha mevlevijskog reda, za vrijeme Otomanske vladavine u… >

Dobrica Ćosić - Koreni

Dobrica Ćosić - Koreni   Koreni su drugi roman Dobrice Ćosića. Objavljen je 1954. godine. Roman Koreni je tematski slojevit, moderan i po tematici… >

Lektire na društvenim mrežama

Lajkuj Lektire.me na Facebook-u