Lektire.me - sastavi je internet stranica koja sadrži primere sastava, pismenih zadataka i eseja za osnovnu i srednju školu. Cilj sajta je da pomogne srednjoškolcima da što bolje i kvalitetnije napišu sastav na određenu temu.


Moje tajno skrovište

Moje tajno skrovište

Moje tajno skrovište

 

Ima dana kada sam srećna i vesela, puna radosti i smeha. Ali, pored tih veselih dana ima dana kada sam ljuta, nervozna, tužna, zabrinuta, iznervirana... A tada želim da sam sama i da me svi ostave na miru. Tada želim samo malo mira i da mogu da se odmorim i o svemu polako razmislim.


Moje tajno skrovište i mesto gde nalazim mir je moja soba. Kada sam ljuta i tužna, dovoljno je samo da lupim vratima od sobe i da svi znaju da treba da me ostave na miru.

 

Moj brat se brine za mene, pa kada sam nervozna, zna da me razveseli. Ali, i da me još više naljuti. Pa tako, kada sam ljuta, kaže: - Seko, kada ćeš opet biti ona stara Minja?!, što me još više iznervira. Tada otrčim u svoju sobu, lupim vratima i podignem krevet. A tamo, u kutiji za posteljinu, nalazi se pravo malo carstvo. Sreća što ja raspremam svoju sobu, pa taj "grad u malom" još niko nije pronašao.


A da ima svega, ima! Ko na buvljoj pijaci! Mama, koja koja uživa da krijući od tate baca, kako ona kaže, njegove "lamparije", kod mene bi se sita naradila.


Ima tu matematičkih časopisa, slatkiša, dnevnika, kaseta, starih igračaka... Svega onoga što meni mnogo znači. I što ima moć da me uteši kada sam tužna. Čak i jedan bakin poslužavnik. Kad sam tužna, on me podseti na dan kada mi ga je baka dala. Setim se svega i onda me ogreje sunce njene ljubavi i dobrote. Tad mi odmah bude bolje. Istu moć imaju i neke drage igračke, koje sam u zadnjem momentu spasila od mamine čvrste ruke.


Možda one izgledom i jesu za kontejner, ali emocije koje bude u meni ih drže tu gde jesu: u mom tajnom skrovištu. Koje je još uvek tajno, samo zahvaljujući tome što mama ima poverenja u moje raspremanje sobe. Sve dok nema primedbi, moje čudno carstvo i ja opstaćemo u svom svetu izmišljenih i pravih igri.

 

Minja Čančarević VI/3

________________________________

 

Moje tajno skrovište

 

Stan u kome živim sa svojim roditelljima je mali, ali ipak dovoljno organizovan da svako ima svoj mali kutak u kome može da stvori svoj svet. Vrata mog raja se nalaze odmah pored ulaznih. Prelepi prizor.


Velika tri prozora dozvoljavaju sunčanim zracima da me svakog jutra nežno probude i nateraju da ustanem iz svog kreveta koji se nalazi sa desne strane vrata. Iznad kreveta se nalazi crveno, penasto srce koje mi je posebno važno i drago, jer je mesto gde se sada nalazi izabrala moja mlađa sestra od tetkee koja ga je i napravila, Najveće emocije me ipak vežu za komodu u kojoj se nalazi moja gardetoba, a na kojoj se nalazi skoro sve šta je meni potrebno da popravim raspoloženje. Na toj posebnoj komodi se nalazi: šminka, četkice, šnalice, gumice, parfemi i sve sta je vezano za sređivanje. To parče drveta koje me sa svojim tkaninama i predmetima vodi iznad neba, nalazi se pored prozora na mestu gde je najsvetlije u mojoj sobi,.Leva strana sobe je prekrivena ormarom, radnim stolom i raznim policama. Na jako skrovitom mestu se nalazi jedna obična žuta sveska koja skriva i čuva sve moje misi i događaje dok je neko ne otkrije. Veliki crveni jastuci su moja strast od malena, pa ih odložim na krevet i odmah iznad njih, kao na tron, stavim svog večng prijatelja kojeg imam više od 12 godina, mog najlepšeg Vini-Pua. Kiti i Krele, moji papagaji su pored prozora sa leve strane, pa me njihovi mili glasići svakog jutra prvi pozdrave. Njima, mom dnevniku i medi mogu reći apsolutno sve, sve ružne i lepe događaje, a sigurnost da me nikada neće ostaviti mi daje snagu da i sledeci put sve ispričam njima. Sličice cvetića koje krase svaki zid moje sobe me podsećaju na prirodu, dok velika slika Ajfelove kule pored koje toji moja diploma za zavrsenu školu za modele i fotomodele mi često izmami osmeh. Sveće su takođe strast od malih nogu, pa se nalaze svuda gde ih mogu staviti.


U toj maloj prostoriji sam stvorila svoj svet, po svom ukusu, gde su uglavnom ostale sve moje misli, svaki moj razgovor sa najboljim drugaricama u kojima se izjadam ili podelim sreću sa njima, u kojima se takođe često naljutim sa razlogom ili bez razloga. Emocije koje osećam prema toj prostoriji su nesalomljve, pa ni jedna osoba koja mi nije previše bliska ne može da zameni ta četiri zida.

loading...
3 glasova
Koristio vam je ovaj sastav? Kliknite like
ili podelite sa prijateljima

Postavite ovaj sastav na Vaš sajt ili forum

Link
Za web stranicu
Za forum
Nazad Moje tajno skrovište

Najbolji citati

Najpopularniji sastavi

Moja soba

Moja soba   Razmišljajući o svojoj sobi, ne želim ju opisati kakva je ona materijalno jer se bitno i ne razlikuje od soba mojih vršnjaka. Svaka soba… >

Moja škola

Moja škola   Škola, to je ustanova čiji je osnovni zadatak prenositi znanje na mlade ljude. To su zgrade u čijim se prostorijama odvija nastava.… >

Moji snovi

Moji snovi   Ne postoji čovjek koji ne sanjari ili barem mašta. Snovi mogu biti različiti; počev od snova o uspjehu, preko ljubavnih snova pa do… >

Iskreno o sebi

Iskreno o sebi   Iskreno o sebi. Ne znam što ne mogu da napišem par rečenica o sebi, a uvek brzo donosim zaključke o drugima. Ostavljam olovku,… >

Sloboda

Sloboda   O lijepa, o draga , o slatka slobodo... rekao je davno naš poznati pjesnik Ivan Gundulić. Zaista, sloboda jeste lijepa, draga i slatka no… >

Sastavi na društvenim mrežama

Lajkuj Lektire.me na Facebook-u