Lektire.me - sastavi je internet stranica koja sadrži primere sastava, pismenih zadataka i eseja za osnovnu i srednju školu. Cilj sajta je da pomogne srednjoškolcima da što bolje i kvalitetnije napišu sastav na određenu temu.


Moja škola

Moja škola

Moja škola

 

Škola, to je ustanova čiji je osnovni zadatak prenositi znanje na mlade ljude. To su zgrade u čijim se prostorijama odvija nastava. To je mjesto odgoja no, u mojim očima škola je i puno više od toga. Moja škola je kolijevka znanja, ona je također i mjesto upoznavanja, druženja, lijepih i teških trenutaka. Moja škola je pokretač svega što se dešava u mome životu i svega što će se dešavati u mom budućem životu. To je kolo koje sam dužan osobno pokrenuti, a koliko ću ga dobro pokrenuti ovisi o meni. Ukoliko ga dovoljno dobro ne pokrenem, stat će i prije nego što se budem nadao te ću u životu završiti bez mogućnosti za uspjeh i napredovanje, bez mogućnosti da priuštim svojoj djeci i sebi bolje sutra.

 

Pored toga, to je kolo koje sa sobom donosi mnogo drugih životnih radosti. Moja škola je mjesto druženja, mjesto gdje svaki smijeh, ali i svaku suzu podijelim sa prijateljima; mjesto prve simpatije i prve ljubavi, prvog pisma za dan zaljubljenih i prve sročene ljubavne pjesme.

 

Razmišljajući o školi shvaćam kako je to mjesto mog odrastanja. Počev od dječijeg vrtića, do osnovne škole i srednje, a kasnije i fakulteta, škola je mjesto na kom ću uvijek učiti, odrastati i formirati sebe, družiti se, biti prijatelj, pomagati drugima, voljeti i biti voljen. Škola je moj prijatelj koji me prati od početka djetinjstva, a pratit će me i do kraja života, ali u drugim oblicima. Trenutno, moja škola je materijalni objekt koji ima svoju dušu. Unutar škole nam profesori nesebično prenose znanje dok mi sjedimo u klupama i pomno ih slušamo. U tim istim klupama često odlutamo u daleki svijet misli, ne slušajući ono za što smo tu, u tim istim klupama često vodimo sa svojim prijatelji razgovore za koje nam se katkad čini da su "najvažniji u našem životu".


Tu su također i školski hodnik i školsko dvorište, mjesta na kojima provodimo najljepše trenutke svoje mladosti, ili one "avanturističke" trenutke kada odlučimo ne doći na sat.


Tu je također i mjesto na kojem je svaki učenik zadrhtao barem jednom u svome životu, Vaše Veličanstvo, školska ploča. Ali gledajući srcem, kada se nađemo pred školskom pločom shvatimo koliko smo zreli kao osoba, koliko smo usvojili gradivo ili bolje rečeno, koliko smo se odgovorno ponijeli prema obvezama koje su nam bile zadane, a kada to shvatimo, možemo reći da je škola naš drugi dom.

 

Moja škola je više nego obična zgrada. Ona je velika kuća gdje smo moj razred i ja jedna velika obitelj, zajedno sa našim profesoricama i profesorima. Iskreno gledajući, moja škola tako i djeluje, profesorice i profesori nam prenose znanje, a zajedno sa svojim vršnjacima se osjećam kao u velikoj obitelji, sa braćom i sestrama. Ipak, toplinu doma ništa ne može zamijeniti, ali škola je zasigurno najljepše životno doba svakog čovjeka. Iako se proteže kroz gotovo desetljeće i pol svačijeg života, reći ću da kratko traje. Mjesto koje je posebno je moja škola.

__________________________________

 

Škola je meni drugi dom, nosim je uvek u srcu svom. Možda se pitate, a  kako to? Pa vrlo lako, tu su svi moji  dragi prijatelji i učitelji kao moji drugi roditelji. U školi delimo sve radosti, tuge i uvek se oslanjamo jedni na druge, jer zato prijatelji i postoje da lakše prebrode nevolje svoje i trenutci sreće su nam veći ako se još neko raduje našoj sreći.

 

Škola je meni  ispunila život, prijateljstvom i pravim drugarstvom pa je ponekad  upoređujem sa svojim malim carstvom. Škola nam je drugi dom i sve nas drži u krilu svom. Ona je kao neka brižna majka i za nas je prava nestvarna  bajka...

_________________________________

 

Škola je mjesto gdje svakodnevno provodimo dosta vremena. Ona je posebno mjesto za mene. Nekad se radujem pri ulasku u nju, a nekad pri izlasku. Bez obzira kako izgleda, škola ima različit značaj za svakog učenika.


Svako školu vidi na svoj način. Nekom škola i učenje predstavljaju radost i zadovoljstvo, nekom tesku muku i svakodnevnu obavezu koje nikako ne može da se riješi, a nekom samo trošenje vremenena. Ja, lično, volim školu i mogu reći da mi ona, do sada, već sedan godina nije predstavljala problem, da li zato jer volim da učim, da li zato jer sam dobar đak ili iz nekog treceg razloga-to ne znam. Ipak i ja se nekad umorim, šest časova svakog dana nije malo. Ni u organizaciji škole nije sve savršeno, moglo bi da bude bolje. Časovi bi nekad mogli da budu zanimljiviji. Ali, ja sam zadovoljna sa onim što što škola za sad ima, a za više, na neki način bi trebalo da se založi svaki pojedinac. Znam da je naša škola najstarija gradska škola i da je veliki broj generacija izašao iz nje sa dobrim obrazovanjem i zato se trudim da ublazim sve njene nedostatke.

 

U školi učimo, stičemo nova znanja koja će biti korisna za našu budućnost, drušimo se i međusobno razmjenjujemo iskustva. Pored šetnji i razgovora na velikim odmorima, i tihog šaputanja na časovima, u školi uvjek među učenicima uvjek ima i sukoba. Ali oni su sastavni dio i nijesu nerješivi. Nastavnici se trude na naše ponašanje bude što bolje, a znanje što veće. Đaci to ne shvataju. Misle da oni znaju najbolje. U školi ima puno učenijka i zato je potreban određen red o kom treba da se brinu direktor i njegovi pomoćnici, psiholog, nastavnici, učitelji i svo osoblje škole. Ali oni koji postavljaju pravila potrebno je i da ih poštuju.

 

Škola je zapravo jedo toplo mjesto i kada si u njoj slično je kao kada si kod kuće. Svi u njoj funkcionišu kao velika porodica koja zajedno postiže zasebne ciljeve. Ona nije mjesto svakodnevnih poniženja i dosade kako neki smatraju, već je mjesto koje ti čini dobro čak i kada to ne vidiš.

loading...
127 glasova
Koristio vam je ovaj sastav? Kliknite like
ili podelite sa prijateljima

Postavite ovaj sastav na Vaš sajt ili forum

Link
Za web stranicu
Za forum
Nazad Moja škola

Najpopularniji sastavi

Moja draga osoba

Moja draga osoba   Postoji mnogo ljudi koji ispunjavaju moj život, koje volim i kojima se divim. To su moji roditelji, moja baka, ujaci, ali i moja… >

Moja škola

Moja škola   Škola, to je ustanova čiji je osnovni zadatak prenositi znanje na mlade ljude. To su zgrade u čijim se prostorijama odvija nastava.… >

Moji snovi

Moji snovi   Ne postoji čovjek koji ne sanjari ili barem mašta. Snovi mogu biti različiti; počev od snova o uspjehu, preko ljubavnih snova pa do… >

Moja soba

Moja soba   Razmišljajući o svojoj sobi, ne želim ju opisati kakva je ona materijalno jer se bitno i ne razlikuje od soba mojih vršnjaka. Svaka soba… >

Iskreno o sebi

Iskreno o sebi   Iskreno o sebi. Ne znam što ne mogu da napišem par rečenica o sebi, a uvek brzo donosim zaključke o drugima. Ostavljam olovku,… >

Sastavi na društvenim mrežama

Lajkuj Lektire.me na Facebook-u