Lektire.me - sastavi je internet stranica koja sadrži primere sastava, pismenih zadataka i eseja za osnovnu i srednju školu. Cilj sajta je da pomogne srednjoškolcima da što bolje i kvalitetnije napišu sastav na određenu temu.


Kako sam proveo zimski raspust

Kako sam proveo zimski raspust

Kako sam proveo zimski raspust

 

Ovaj zimski raspust mi je jednostavno protrčao, nisam ni osetio kad je prošao pored mene.

 

Pošto su treninzi obustavljeni zbog vremena i snega, imamo takozvanu malu prazničnu pauzu, ja sam rešio da ne odmaram i organizovao sam svoje društvo da svako veče idemo na fudbal u balon i tako očuvamo kondiciju i spremnost za treninge koji će otprilike početi kad i škola. S obzirom da je sneg zakazao, nisam ni razmišljao o odlasku na planinu nego sam rešio da vreme provedem sa porodicom kući. Ove godine se u našem gradu otvorilo klizalište pa sam rešio da budem dobar stariji brat i mlađu sestru sam često vodio na klizanje. To je doprinelo mom imidžu brižnog i osećajnog momka pa sam imao i par poziva na piće od strane devojaka.

 

Moram priznati da su ove godine lektire bile brojne pa i one koje sam slagao da sam pročitao, sad sam zaista i morao pročitati, što svojom voljom, a što pritiskom majke. Svaki dan je delovao običan, bez nekih velikih uzbuđenja, jedino sam imao više vremena za neke radove u kojima uživam a ne u učenju i rađenju domaćih zadataka. Par noćnih izlazaka je doprinelo tome da se opustim dodatno i spremim za novi početak časova.


Naravno, aktivnosti sportske nisam smeo izbeći, jer je vreme praznika i jelo se u gotovo svakoj kući i kod svake rodbine. Nisam se bas propisno odmorio, ali sam svakako sebi priuštio vreme za stvari u kojima uživam.

__________________________________

 

Kako sam proveo zimski raspust

 

Polako su prolazili i poslednji dani mog zimskog raspusta. Ubrzo su me ponovo okružile školske klupe i moji drugari. Radujem se polasku u školu, ali mi pomalo nedostaje raspust. Dani su zaista brzo prošli. Kad se svega prisetim, ovaj zimski raspust je bio veoma lep i zanimljiv.

 

Zima je moje omiljeno godišnje doba. Obožavam zimske čarolije. Svakom novom zimskom raspustu se neopisivo radujem. To su dani uživanja na snegu, sankanja i grudvanja. Međutim, ovaj raspust nije tako izgledao. Nije bilo snega. Prošao je čitav raspust, a da ni jednu pahulju nisam ugledao. Iako ga uopšte nije bilo, dani su mi prolazili veoma zanimljivo. Pomalo sam bio tužan jer sneg nije ulepšao moj kraj. Potajno sam se nadao da će me bar nekog jutra probuditi snežno belilo, ali se to ipak nije dogodilo. Svako jutro bilo je prohladno i maglovito. Neka jutra su bila čak i sunčana. Samo pahulja nije bilo.

 

Međutim, to me nije sasvim rastužilo. Ipak sam uživao u svakom novom danu. Najlepši trenuci sa zimskog raspusta su mi bili novogodušnji i božićni praznici. Uživao sam kod kuće, sa svojom porodicom. Kitili smo novogodišnju jelku, i ukrasili čitavu kuću. Potrudili smo se da naš dom zablista u novom novogodišnjem ruhu. Zaista smo i uspeli u tome. Sve je bilo prelepo. Na sve strane su se nalazili raznobojni baloni, sijale su lampice. Sve je bilo kitnjasto i sjajno. Posle Nove godine, usledili su za mene najlepši praznici, Badnji dan i Božić. To su veoma posebni dani. U mojoj porodici su svi bili srećni i nasmejani. Svi smo beskrajno uživali. Nisam mogao da uživam na snegu, ali sam uživao u uzbudljivim prazničnim trenucima.

 

Odlazak po Badnjak bio mi je najlepši događaj ovog raspusta. Tata, ja i brat smo rano ujutru otišli do obližnje šume. U šumi smo naišli na mnogo naših komšija koji su takođe sekli Badnjak. I moji drugovi su takođe bili tu. Bilo je prelepo vreme, dan je neočekivano bio pravi prolećni. Ispinili smo ga pričom, smehom, pesmom. Uživao sam u našim prelepim običajima. Dan je polako odmicao, a Badnjak uslonjen uz zid, krasio je moj dom. Najviše volim Badnje veče. Tada se cela porodica okupi oko božićne trpeze. Na stolu je puno suvog voća, grožđa, šljiva i smokava. Mene i moga brata najviše raduje pogača, u kojoj je sakriven novčić. Pogaču smo okretali i lomili. Bio sam presrećan jer sam ja ove godine pronašao novčić. Božić je sigurno moj najomiljeni praznik.

 

Zbog ovih prazničnih dana obožavam zimu i zimski raspust, bila ona sa snegom ili bez njega. Uvek sam uživao i radovao se svim božićnim običajima. Svi ti običaji su meni veoma zanimljivi. Iako je ove godine moj zimski raspust izgledao sasvim drugačije, ipak je bio lep.

 

Zimski raspust je brzo prošao, ali mi je ipak svaki dan bio poseban. Radujem se školi i druženju sa drugarima, ali će mi nedostajati i dani raspusta. Najlepše trenutke koje ću pamtiti sa ovog raspsuta jesu upravo praznici. Priprema tih praznika i iščekivanje, doneli su mi veliku sreću. Svaki dan je bio lep i zanimljiv za sebe, a zima nam uvek donese posebne novogodišnje i praznične čarolije, koje svi volimo.

__________________________________

 

Kako sam provela zimski raspust

 

Svaki zimski raspust je lep i pun zimskih iznenađenja. Ovaj raspust sam provela kući sa svojim najbližima.

 

Slavili smo Novogodišnje i Božićne praznike. Pripreme za Božić su mi bile najlepše. Na Badnji dan sam išla sa tatom po badnjak. Sneg je bio veliki, tako da sam padala nekoliko puta dok smo nasli badnjak. Kad smo stigli kući čekala nas je prelepa posna trpeza na stolu. Svi su bili za stolom i čekali. Mi smo obavili tradicionalne običaje: bacanje slame, kukuruza, žita, para po kući, paljenje badnjaka. Koliko varnica toliko zdravlja, sreće i parica. Večerali smo ukusna posna jela i bacali smo orahe. Sutra dan je bio Božić.Bogata trpeza, a spremali smo česnicu. Meni se pao bosiljak, kažu da je dobar za zdravlje. Moja sestra je izvukla paricu i svi smo se radovali. Treći dan Božića mi je bila slava. Gostiju je bilo sa svih strana. Mi deca smo bili za posebnim stolom, lepo smo mogli da ručamo i da se lepo ispričamo i šalimo. Posle ručka smo izašli napolje, grudvali se i igrali.

 

Autor - Stojković Milena, IV razred

loading...
3 glasova
Koristio vam je ovaj sastav? Kliknite like
ili podelite sa prijateljima

Postavite ovaj sastav na Vaš sajt ili forum

Link
Za web stranicu
Za forum
Nazad Kako sam proveo zimski raspust

Najbolji citati

Najpopularniji sastavi

Moja soba

Moja soba   Razmišljajući o svojoj sobi, ne želim ju opisati kakva je ona materijalno jer se bitno i ne razlikuje od soba mojih vršnjaka. Svaka soba… >

Moja škola

Moja škola   Škola, to je ustanova čiji je osnovni zadatak prenositi znanje na mlade ljude. To su zgrade u čijim se prostorijama odvija nastava.… >

Moji snovi

Moji snovi   Ne postoji čovjek koji ne sanjari ili barem mašta. Snovi mogu biti različiti; počev od snova o uspjehu, preko ljubavnih snova pa do… >

Iskreno o sebi

Iskreno o sebi   Iskreno o sebi. Ne znam što ne mogu da napišem par rečenica o sebi, a uvek brzo donosim zaključke o drugima. Ostavljam olovku,… >

Sloboda

Sloboda   O lijepa, o draga , o slatka slobodo... rekao je davno naš poznati pjesnik Ivan Gundulić. Zaista, sloboda jeste lijepa, draga i slatka no… >

Sastavi na društvenim mrežama

Lajkuj Lektire.me na Facebook-u