Frances Hodgson Burnett - Mali lord Fauntleroy lektira

Frances Hodgson Burnett - Mali lord Fauntleroy

Frances Hodgson Burnett - Mali lord Fauntleroy

 

Vrsta djela - dječji roman

Vrijeme radnje - 7. i 8. godina života Cedrica

Mjesto radnje - Amerika i Engleska, dvorac, Habsov dućan, ulice...

 

Iako je bio malen, on tada shvati da se njegov veliki, lijepi, mladi tata neće više vratiti, da je umro - kako je čuo da se o drugim ljudima priča - iako nije mogao do kraja razumjeti što je to stvaralo svu tu žalost. Zbog toga što mu je mama uvijek plakala kada bi on spomenuo svoga tatu, u sebi je odlučio da je bolje da joj ga prečesto ne spominje. Također je zaključio da je bolje ako joj ne dopušta da mirno, nepomično i tiho sjedi gledajući u vatru ili kroz prozor. On i mama nisu poznavali puno ljudi. Živjeli su životom koji bi se mogao smatrati usamljeničkim, iako Cedric nije znao što to znači sve dok nije malo narastao i čuo zašto to oni nemaju posjetitelja. Tada su mu rekli da je njegova mama siroče i da je bila sama na svijetu kada se njegov tata oženio s njom. Bila je jako lijepa, a živjela je kao družica bogate starice koja nije bila baš dobra prema njoj. Jednoga je dana kapetan Cedric Errol došao u posjet i vidio je kako trči uz stube očiju punih suza. Izgledala je tako slatko, nevino i ožalošćeno da je kapetan nije mogao zaboraviti. Nakon toga se dogodilo puno čudnih stvari, dobro su se upoznali i duboko zavoljeli. Vjenčali su se, iako je njihovo vjenčanje ozlojedilo nekoliko osoba. Od svih se najviše razljutio kapetanov otac koji je živio u Engleskoj i bio vrlo bogat i važan stari plemić, koji je bio jako zlovoljan i nikako nije podnosio Ameriku i Amerikance. Imao je još dvojicu sinova starijih od kapetana Cedrica. Prema zakonu je najstariji sin trebao naslijediti obiteljsku titulu i posjede, vrlo bogate i raskošne, a ako najstariji sin umre, onda je nasljednik trebao postati srednji sin. Iako je bio članom toliko bogate obitelji, male su bile šanse da će kapetan Cedric naslijediti bogatstvo.

 

Tema ove predivne priče Mali lord Fauntleroy spisateljice Frances Elize Hodgson Burnett je život malog dječaka Cedrica te njegov put do titule lorda Fauntleroya.

 

Dječak Cedric Errol skromno živi s majkom u New Yorku. S tugom se sjeća svojeg oca koji je umro dok je on bio još malen. Njegovi najbolji prijatelji su gospodin Hobbsvlasnik dućana i Dick, čistač cipela. No, njegov se život iznenada mijenja kad ga posjeti zastupnik njegova djeda, grofa Dorincourta. Cedric mora napustiti svoje prijatelje i dotadašnji način života, otputovati u Englesku i postati lord Fauntleroy, bogat nasljednik staroga grofa.

 

Roman je prvo počeo izlaziti 1865. godine u časopisu St. Nicholas u nastavcima. Pošto je postigao jako veliki uspjeh, već je sljedeće godine objavljen u knjižnom obliku. Zbog velikog uspjeha u Engleskoj, ali i u ostatku svijeta preveden je na 20 jezika. Ovim romanom, autorica je htjela povezati svoje dvije domovine, Englesku i Ameriku i u njemu naglasiti samo najbolje od njih. Zbog toga je roman cijenjen i među političarima koji su često naglašavali da je pomogao boljem razumijevanju zemalja, odnosno slobodne i demokratske Amerike te konzervativne, klasne i stare Engleske.

 

Ovaj dječji roman razlikuje se svojim sadržajem od ostalih uobičajenih dječjih romana. Glavni lik je maleni dječak Cedric koji je ističe zbog svojih lijepih osobina. On svojom jednostavnošću, iskrenošću i velikim srcem pozitivno utječe na ljude. Radnja se događa na dva kontinenta, u Europi i u Americi. Spisateljica nas vodi u svijet u kojem od dječaka Cedrica tijekom njegova putovanja mnogo toga možemo naučiti. On je živio skromnim životom u zabačenoj ulici u New Yorku gdje se družio s djecom iz susjedstva i prodavačima iz okolnih trgovina. Bio je jako lijepo odgojen i svi ga odmah zamijetili jer se jako lijepo odnosio prema drugima.

 

U ovom dječjem romanu pratit ćemo Cedrica na njegovom putu iz Amerike u Europu te ćemo vidjeti kako je njegov život izgledao kada je stigao u dvorac svoga djeda lorda Dorincourta. Roman nam pričom o dječaku punom dobrote i topline ukazuje što se dogodi kada se brinemo za druge i mislimo samo na dobro. Mali lord Fauntleroy postigao je veliki uspjeh te se općenito može svrstati u kategoriju jedne od najpopularnijih knjiga vremena u kojem je nastao. Danas se može usporediti s popularnošću Harryja Pottera. Ilustracije koje je izradio Reginald Birch, ali i detaljni opisi frizure i odjeće koje je dala autorica, utjecali su uvelike na modu i stil odijevanja među djecom u SAD-u, a u manjoj mjeri i u cijelom svijetu. Prema malenom lordu djeva su se odijevala još godinama, a svi su dječaci tada htjeli izgledati poput njega. Pošto je roman nabijen sentimentalnošću, postao je i privlačan scenarij za film, a iz tog razloga danas postoje i brojne ekranizacije ove priče bilo da se radi o seriji ili igranom filmu.

 

Kratak sadržaj - Maleni dječak imenom Cedric Errol živi skromnim životom sa svojom majkom u New Yorku, u jednoj od zabačenih ulica. Život provodi u igri s djecom iz susjedstva. Obuzme ga neopisiva tuga kada se sjeti svog pokojnog oca koji je umro kada je on bio još jako malen. Cedric ima najbolje prijatelje, a to su gospodin Hobbs koji je vlasnik trgovine koja se nalazi u blizini njegova stana te Dick koji za život zarađuje čisteći cipele.

 

Cedricov život najednom se iznenada mijenja kada mu u posjet dolazi zastupnik njegova djeda, grofa Dorincourta. Tada je saznao da je njegov djed ustvari engleski aristokrat Earl od Dorincourta, a on je nakon smrti njegovih stričeva postao jedini nasljednik bogatog imanja u Engleskoj i plemićke titule. Naime, grof je odbacio svoga mlađeg sina, Cedricova oca, kada se ponovo bio oženio. Cedric sada mora odmah otputovati u Englesku. Mora napustiti sve svoje prijatelje i poći u jedan sasvim drukčiji život.

 

U Englesku se uputio u društvu majke koju je neopisivo volio. Tamo je zatekao mrzovoljnog i zločestog starca koji je bio njegov djed, odnosno stari engleski grof koji je malenog dječaka htio pretvoriti u pravog Engleza. Odmah po dolasku Cedricovoj majci nije dopustio da živi s Cedricom u dvorcu. Cedric je zbog toga bio jako nesretan jer je jako volio majku. Tijekom radnje dogodi se mnogo dogodovština, neočekivanih i napetih situacija u kojima ćemo se uvjeriti kako dobrota malenog dječaka može preobratiti zločesto, okrutno i sebično srce starog grofa, a od čega su povoljan utjecaj imali i svi stanovnici grofovije. Na kraju je i Cedricova majka živjela uz svog sina u dvorcu.

 

Likovi - Cedric, Cedricova majka, gospodin Hobbs, Dick, grof od Dorincourta... svojom dječjom nevinošću i dobrotom mijenjaju okolinu i ljude s kojima žive

 

Cedricmaleni dječak plave kose i smeđih očiju, bio vedre naravi, često je čavrljao s ljudima i bio jako dobro društvo. Bio je iskren i otvoren te ljubazan prema svima. Kako nikada nije osjetio strah ni mržnju, imao je puno povjerenja u sve ljude, pa i u svog djeda. Nije bio nametljiv, razgovarao sa svima, ali je znao kada treba šutjeti. Ljudi su se nekad smijali njegovim odgovorima, ali on se na to nije naljutio, jer je znao da ih zabavlja. Kada je saznao da postoji mogućnost da nije lord, jedino što ga je brinulo je to da više neće biti unuk svome djedu i da će njegovoj majci bit oduzeta kuća i kočija. Novac ga je zanimao jedino kako bi mogao pomoći drugima.

 

Prije svega bio je iznimno zdrav i nikomu nije zadavao brige. Osim toga, bio je lijep kao slika i tako umiljat da su ga svi voljeli. Imao je krupne smeđe oči, duge trepavice i umiljato lišce. Bio je snažan, s čvrstim nožicama, pa je prohodao već s devet mjeseci.

 

Ljude je najviše privlačio tim svojim otvorenim pristupom, bez trunke straha. Mislim da je to proizlazilo iz njegove vrlo povjerljive prirode i dobrog srdašca koje je suosjećalo sa svima i željelo učiniti da svakom bude toliko ugodno koliko bi i sebi želio.

 

Grof od Dorincourta - star, sijede kose i očiju iz kojih se može pročitati velika gorčina i ljutina. Imao je orlovsko lice i svi su ga zvali "zao grof od Dorincourta" jer je prema ljudima nastupao jako zločesto. Konstantno je patio od kostobolje, no kada se počeo družiti s malenim dječakom, svojim unukom Cedricom, njegovo se zdravlje poboljšalo i više nije patio od bolova. Od tada je postao i boljim čovjekom i grofom.

 

Uvijek je bio sebičan, nadmen i naprasit, brinuo se samo za svoja zadovoljstva i nikada nije mislio na druge ljude. Unatoč svom tom bogatstvu, nije bilo nepopularnijeg starog plemića od grofa od Dornicourta, a svakako ni osamljenijeg.

 

Cedric ugleda krupnog starca čupave sijede kose i obrva i orlovskoga nosa koji mu je stršao između upalih očiju oštra pogleda.

 

Grof od Dorincourta bio je ohol starac, ponosan na svoje ime i položaj, pa mu je godilo pokazati svijetu da Dorincourt ima nasljednika dostojnog položaja koji će zauzeti.

 

Cedricova majkažena izuzetne ljepote, prekrasnog izgleda i ugodnog blagog glasa. Rano je ostala udovica, pa je živjela samo sa sinom, kojeg je odgojila kao pristojnog i mudrog dječaka. Pristala je da odvedu Cedrica u Englesku, jer je vjerovala da bi njegov otac volio da on jednog dana postane grof i upozna njegov kraj. Uvijek dostojanstvena i jednostavna. Nije htjela reći Cedricu da je njegov djed ne želi vidjeti, kako ga ne bi zamrzio. Nije se bojala grofa i iskreno je razgovarala s njim. Pomagala je svima koji su bili u problemima.

 

Gospodin Hobbs - nije bio pretjerano bistar i mudar, zapravo je bio pomalo spora i teška osoba bez previše prijatelja. Nije imao dovoljno duha da bi se sam zabavio i istina je bila da se nikada ni s čime nije zabavljao osim čitanjem novina i zbrajanjem računa.

 

Dick Tipton - čistač cipela, koji se sprijateljio s gospodinom Hobbsom i pomogao Cedricu tako što je prepoznao Minu kao ženu koja tvrdi da je njezin sin pravi lord Fauntleroy.

 

Zaključak - Možda se na prvi pogled učini djetinjastom, ali ova knjiga pod velom dječakovih pogleda na svijet krije mnoge pouke. Cedric je dječak kojemu se život promjeni jer neočekivano dobiva titulu lorda, a jednog dana i grofa. Ova knjiga nije uzbudljiva niti ne izaziva navale adrenalina, ali nije dosadna. Smatram da polakim, opuštajućim čitanjem se vrlo lako možemo naći u priči. Cendric vrlo dobro opisan i zaista ga nije bilo teško zamisliti u svoj njegovoj milini. Likovi nisu previše realistično opisani, već nad njima lebdi onaj tračak dječje fantazije u opisu ljudi koji izaziva osmijeh. U ovoj knjizi ne nalazimo na ljubav, ni na druge uobičajne teen teme. Možda zbog toga ova knjiga i jest posebna, iako bi to netko mogao gledati i kao nedostatak, što bi vjerojatno bilo krivo. Ne sviđaju se svima ovakve knjige. Mnogi u knjigama traže velika uzbuđenja, čega nema u ovom djelu. No možemo naći puno drugih vrijednosti.

___________________________________

 

Frances Eliza Hodgson Burnett rodila se 24. studenog 1849. godine u Cheethamu u Engleskoj Bila je jedna od najboljih anglo-američkih spisateljica i dramaturginja.

 

Među čitateljima bila je cijenjena zbog svojih predivnih priča za djecu od kojih su najpoznatije – Mali lord Fauntleroy koji je objavljen 1886. godine, zatim Mala princeza objavljena 1905. godine te Tajni vrt objavljen 1911. godine. Nakon što je njezina obitelj ostala bez oca, život im je postao težak pa su preselili iz Engleske u Američke Sjedinjene Države, u blizinu gradića Knoxville u državi Tennessee. Ubrzo je počela pisati kako bi svojoj obitelji pomogla sa zarađenim novcem. Tako su se njezine priče počele objavljivati u magazinima kada je imala 19 godina.

 

1870. godine umrla joj i majka, a dvije godine kasnije udala se za Swana Burnetta koji je postao liječnik. Nakon toga mlada obitelj Burnett živjela je dvije godine u Parizu gdje su rođena i njihova dva sina. Nakon toga, preselili su nazad u Ameriku, u Washington, gdje je Burnett počela ponovo pisati, i to novele koje su naišle na odlične kritike.

 

Iako je slavu stekla kada je 1886. godine objavila knjigu za djecu Mali lord Fauntleroy, bila je popularna i po novelama koje je napisala za odrasle u 1890-im godinama. Uživala je u druženjima i raskošnom životnom stilu, a na početku 1880-ih godina otišla je na put po Engleskoj.

 

1890. godine u Engleskoj je kupila i kuću te napisala Tajni vrt. Malo nakon toga, njezin stariji sin Lionel podlegao je bolesti tuberkuloze. Njegova smrt ostavila je velikog traga na spisateljici te se još mnogo godina nakon toga borila s depresijom.

 

1898. godine rastala se od Swana Burnetta te se 1900. godine udala za Stephena Townsenda, od kojeg se već nakon dvije godine rastala.

 

Na kraju svoga života smirila se u Long Islandu gdje je i umrla 1924. godine.

loading...
4 glasova
Koristilo vam je ovo prepričavanje? Kliknite like
ili podelite sa prijateljima

Postavite ovu prepričanu lektiru na Vaš sajt ili forum

Link
Za web stranicu
Za forum
Nazad Frances Hodgson Burnett - Mali lord Fauntleroy

Najbolji citati

Najpopularnije lektire RSS

Ivo Andrić - Prokleta avlija

Ivo Andrić - Prokleta avlija   Vrsta djela - romanVrijeme radnje - neodređeno, turska okupacijaMjesto radnje - turski zatvorTema djela - život zatvorenika… >

William Shakespeare - Hamlet

William Shakespeare - Hamlet Viljem Šekspir - Hamlet   Jedne večeri na straži dogodilo se nešto neobično, Horaciju, Marcelu i Bernandu se ukazao… >

Dobrica Ćosić - Koreni

Dobrica Ćosić - Koreni   Koreni su drugi roman Dobrice Ćosića. Objavljen je 1954. godine. Roman Koreni je tematski slojevit, moderan i po tematici… >

Meša Selimović - Derviš i smrt

Meša Selimović - Derviš i smrt   Ovo je priča o pokušajima derviša Ahmeda Nurudina, šejha mevlevijskog reda, za vrijeme Otomanske vladavine u… >

Johann Wolfgang Goethe - Patnje mladog Werthera

Johann Wolfgang Goethe - Patnje mladog Werthera Johan Volfgang Gete - Patnje mladog Werthera   Mladi pravnik Werther dolazi u gradić u koji ga je poslala… >

Lektire na društvenim mrežama

Lajkuj Lektire.me na Facebook-u