Džemaludin Latić - Srebrena česma lektira

Džemaludin Latić - Srebrena česma

Džemaludin Latić - Srebrena česma

 

Djelo Srebrena česma predstavlja zbirku poezije za djecu Džemaludina Latića. Analizirajući njegove pjesme, možemo zaključiti koliko je pisac privržen svome rodnom kraju kojeg u mnogim pjesmama opisiva sa velikom ljubavlju i velika je izraženost njegova divljenja prema rodnom kraju.

 

Također, kroz njegove riječi možemo uvidjeti njegovu religioznost, veliko poštovanje prema vjeri, te naglašavanje važnosti i veličanje iste. Stoga i ne čudi da su književni kritičari rekli za zbirku poezije "Srebrena česma" da je citiram: "najmuslimanskija u cjelokupnom BH stvaralaštvu ove vrste". Latić je završio medresu i Islamski teološki fakultet, što će reći da je odlično poznavao islamsku religiju, ta ista znanja se mogu uvidjeti analizirajući njegove pjesme.

 

Džemaludin Latić - Srebrena česma - verzija 2

___________________________________

 

Džemaludin Latić - Srebrena česma

 

Pod orahom, na kraj avlije,
slap iz duga grla lije.
Niko kô ona ne dariva.
Grle je bršljan i kopriva.
Grli je čovjek žednih usta
kad s njive dođe, kada susta.
Prhne i skvasi krila ptice,
bumbar napuni svoje zembiljče.

 

Navečer, kada odem da spavam,
česma se sa mnom došaptava.
Kroz prozor slušam kako klopara;
ona se nikad ne odmara.
U noći piju vile i mòre,
igraju kolo sve do zore –
kad jež se češlja i miju lice
raspjevane golubice.
Česma se puši, od srebra sva je.
Voda otiče, kamen ostaje.

__________________________________

 

Džemaludin Latić poznati je bosanskohercegovački pisac podrijetlom iz mjesta Pridvorci pored Gornjeg Vakufa u srednjoj Bosni. Džemaludin Latić rođen je 1957. godine. Završio je Gazi Husrev-begovu medresu, nakon toga Filozofski fakultet i Fakultet islamskih nauka u Sarajevu.

 

Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu magistrirao je na Odsjeku za svjetsku književnost, a 1999. godine doktorirao na Fakultetu islamskih nauka na temu "Stil kur'anskoga izraza".

 

Godine 1983. uhapšen je zbog političkih ideja te u sarajaveskom procesu protiv muslimanskih intelektualaca osuđen na više od 6 godina zatvora. Oslobođen je 1986. nakon intervencije Međunarodnog PEN – centra.

 

Nakon izlaska iz zatvora radio je kao zamjenik glavnog urednika islamskih informativnih novina "Preporod", a pokrenuo je listove Ljiljan i Muslimanski glas čiji je bio urednik od 1990. do 1994.

Džemaludin je poznat kao član Društva pisaca Bosne i Hercegovine te Svjetskog društva muslimanskih pisaca. Zastupljen je u svim pregledima i antologijama bosanskohercegovačke poezije te u antologiji bošnjačkih priča za djecu.

 

Neke pjesme prevedene su na engleski, arapski, francuski, turski i talijanski jezik. Zbirka Moj ummete prevedena je na albanski jezik kao Ummet im.

 

Iza sebe ima brojna uspješna djela poput: Amberom ti cvali puti, Mejtaši i vodica, Srebrena česma, Šejtanija, Škripa vratnica, Dome Davudov, Ja sam tavus ašikane i mnoge druge.

loading...
8 glasova
Koristilo vam je ovo prepričavanje? Kliknite like
ili podelite sa prijateljima

Postavite ovu prepričanu lektiru na Vaš sajt ili forum

Link
Za web stranicu
Za forum
Nazad Džemaludin Latić - Srebrena česma

Najpopularnije lektire RSS

William Shakespeare - Hamlet

William Shakespeare - Hamlet Viljem Šekspir - Hamlet   Jedne večeri na straži dogodilo se nešto neobično, Horaciju, Marcelu i Bernandu se ukazao… >

Ivo Andrić - Prokleta avlija

Ivo Andrić - Prokleta avlija   Vrsta djela - romanVrijeme radnje - neodređeno, turska okupacijaMjesto radnje - turski zatvorTema djela - život zatvorenika… >

Johann Wolfgang Goethe - Patnje mladog Werthera

Johann Wolfgang Goethe - Patnje mladog Werthera Johan Volfgang Gete - Patnje mladog Werthera   Mladi pravnik Werther dolazi u gradić u koji ga je poslala… >

Meša Selimović - Derviš i smrt

Meša Selimović - Derviš i smrt   Ovo je priča o pokušajima derviša Ahmeda Nurudina, šejha mevlevijskog reda, za vrijeme Otomanske vladavine u… >

Dobrica Ćosić - Koreni

Dobrica Ćosić - Koreni   Koreni su drugi roman Dobrice Ćosića. Objavljen je 1954. godine. Roman Koreni je tematski slojevit, moderan i po tematici… >

Lektire na društvenim mrežama

Lajkuj Lektire.me na Facebook-u