Zlatko Krilić - Prvi sudar lektira

Zlatko Krilić - Prvi sudar

Zlatko Krilić - Prvi sudar

 

Prvi sudar Zlatka Krilića zbirka je u kojoj su objavljene 23 kratke priče. Sve priče u ovoj zbirci su autobiografske i govore nam o piščevim događajima iz života, u razdoblju kada je još išao u školu. Priče podijeljene su u 4 skupine.

 

Prva skupina kratkih priča zove se Mene nitko ne voli. U ovoj prvoj skupini nalazi se 6 priča. U njima ćemo malo bolje upoznati našeg pisca, jer su sve priče u ovoj zbirci autobiografske i govore o piščevom životu u mlađim danima. U ovom dijelu zbirke upoznat ćemo i neke Zlatkove prijatelje, poput Damira koji se pokazao kao znalac brada i brkova, cigareta, krava i majmuna, zatim Vlatku, Kseniju i Cobru. Također ćemo upoznati i Zlatkovu braću, Željka i Darka i dobiti savjet zašto nije pametno prisluškivati. Biti ćemo i svjedoci jedne tužne epizode u piščevu životu.

 

Druga skupina priča dolazi pod naslovom Zapisi o logorovanju. U njima nam pisac pripovijeda priče o logorovanju na otoku Rabu, u mjestu Loparu. U tim pričama saznat ćemo zašto je Zlatko bio kriv zbog propuštanja trajekta, zbog čega je pobjesnio i zašto je baš on morao guliti krumpire. Sve priče u ovom dijelu su jako kratke i izgledaju kao sličice iz njegova boravka na Rabu.

 

Treća skupina, pod naslovom Krugovi na vodi, sastoji se od tri kratke priče u kojima ćemo saznati zašto Zlatko svake godine daje obećanje da će dogodine biti pametniji i kako se sprijateljio s dječakom iz Ličkog Osika.

 

Četvrta i posljednja skupina priča, nazvana Prvi sudar sastoji se od priča u kojima nam pisac kroz 9 kratkih priča govori o svojim ljubavnim zavrzlamama, problemima i uspješnicama. Tu nećemo susresti samo jednu djevojku, već svaka priča govori o nekoj drugoj djevojci. Zato ćemo tako imati prilike upoznati Vesnu, Snježanu, Mariju, Anu, Jasnu, Kseniju, Lidiju i Jelenu.

 

Zlatko Krilić - Prvi sudar - verzija 2

__________________________________

 

Zlatko Krilić hrvatski je pisac koji piše za djecu i za odrasle. Rodio se 1955. godine u Osijeku. Rane dane djetinjstva proveo je u Čepinu, a školovao se u Zagrebu gdje je završio Pedagošku akademiju. U Zagrebu živi i danas.

 

Jako brzo shvatio je kako će se njegov život vrtjeti oko književnosti, a završen studij kasnije mu je bio od velike pomoći kod pisanja pripovijetki za djecu.

 

Od knjiga za djecu i mlade moramo izdvojiti priče Početak plovidbe, Prvi sudar, Veliki zavodnik, Šaljive priče i priče bez šale te romane Čudnovata istina, Zagonetno pismo i Zabranjena vrata. Za odrasle je napisao roman Živi pijesak.

 

Objavio je i zbirku igrokaza Krilate lutke i Kazalište lutaka i drugi igrokazi. Za pripovijetku Početak plovidbe koja je izašla u nekoliko izdanja, dobio je i nagradu "Grigor Vitez". Krilić se bavi i pisanjem filmskih i televizijskih scenarija.

 

Zlatko Krilić - Čudnovata istina

Zlatko Krilić - Krik

Zlatko Krilić - Početak plovidbe

Zlatko Krilić - Zabranjena vrata

Zlatko Krilić - Zagonetno pismo

loading...
2 glasova
Koristilo vam je ovo prepričavanje? Kliknite like
ili podelite sa prijateljima

Postavite ovu prepričanu lektiru na Vaš sajt ili forum

Link
Za web stranicu
Za forum
Nazad Zlatko Krilić - Prvi sudar

Najpopularnije lektire RSS

William Shakespeare - Hamlet

William Shakespeare - Hamlet Viljem Šekspir - Hamlet   Jedne večeri na straži dogodilo se nešto neobično, Horaciju, Marcelu i Bernandu se ukazao… >

Ivo Andrić - Prokleta avlija

Ivo Andrić - Prokleta avlija   Vrsta djela - romanVrijeme radnje - neodređeno, turska okupacijaMjesto radnje - turski zatvorTema djela - život zatvorenika… >

Johann Wolfgang Goethe - Patnje mladog Werthera

Johann Wolfgang Goethe - Patnje mladog Werthera Johan Volfgang Gete - Patnje mladog Werthera   Mladi pravnik Werther dolazi u gradić u koji ga je poslala… >

Meša Selimović - Derviš i smrt

Meša Selimović - Derviš i smrt   Ovo je priča o pokušajima derviša Ahmeda Nurudina, šejha mevlevijskog reda, za vrijeme Otomanske vladavine u… >

Dobrica Ćosić - Koreni

Dobrica Ćosić - Koreni   Koreni su drugi roman Dobrice Ćosića. Objavljen je 1954. godine. Roman Koreni je tematski slojevit, moderan i po tematici… >

Lektire na društvenim mrežama

Lajkuj Lektire.me na Facebook-u