Josip Kozarac - Tena lektira

Josip Kozarac - Tena

Josip Kozarac - Tena

 

Tena je mlada slavonska djevojka koja polako postaje najljepša u njezinu selu. U 16. joj godini umire majka, te ona otkriva sve ljepote slobode. No prije nego što joj je majka umrla, odabrala joj je za zaručnika seoskog momka Jozu u čiju se kuću uskoro doselila.

 

Tena se nije mogla zaljubiti u Jozu, osobu koju je poznavala od rana djetinstva, osobu s kojom se igrala i o kojoj je znala sve tajne. On joj je mogao pričati samo o onome što je ona znala, a ona je tražila mnogo više. U to doba dok je ona boravila kod Jozine obitelji, u selo je dospjela jedna češka pukovnija. U Jozinu su kuću primili jednog vojnika iz te pukovnije, mladog vodnika Beraneka. Tena se zaljubila u lijepog mladića koji joj je govorio o čarobnim mjestima izvan Slavonije, generalima i kraljevima, te koji joj je obećao oženiti ju i odvesti u Češku. Jozi je bilo dosta čekanja Tene te se oženio sa djevojkom obližnjeg sela. No njihova ljubav nije bila duga vijeka. Došla je zapovijed i Beranek je krenuo u bitku u Bosnu. Nakon njegova odlaska, Tena je nosila crninu i povukla se u sebe. Nedugo zatim u selo je došao bogati Francuz, predstavnik neke pariške tvrtke drva, po imenu Leon Jungman. Odmah se zaljubio u Teninu ljepotu i odlučio je osvojiti. Kako bi je privukao, organizirao bi velika primanja u svoju kuću gdje bi pozivao sve seljane. Dolazile su sve neudate seljanke, osim Tene. Tada je Leon razgovarao s njenim ocem, Jerkom, koji ju je uspio nagovoriti. Uspio ju je pridobiti razgledavanjem njegove prostorne vile, kupovanjem darova i izlascima u bogatom društvu.


Tena nije voljela Leona, ali je još kao mlada djevojka bila željna zabava i luksuzna života, te je redovito odlazila Leonu. No ona je na njegovim zabavama gledala u ciganina Đorđu koji joj se veoma dopao.

 

Leon je zaposlio Tenina oca. No nakon nekoliko je mjeseci Leon dobio premještaj i napustio Tenu. Neko vrijeme Tena nije osjećala Leonovu odsutnost jer joj je ostalo mnogo njegovih darova (haljine i novac). Nakon što je potrošila Leonov novac morala je smisliti nov način kako će živjeti. I pronašla ga je. Odlučila je pronaći najmanje dva ljubavnika, a to su bili Jozo i Đorđe. Jozo joj je trebao da je materijalno uzdržava, a Đorđe da je zabavi. I tako se doselila u Jozinu kuću i njegovu ženu pretvorila u sluškinju. Dok Đorđinu ženu nije nikad pridobila. Protiv nje su bili svi cigani.


Maruška (Đorđina žena) se odlučila na osvetu Teni što ju je zbog nje muž tukao i oduzimao sav novac. Jedna joj je stara ciganka donijela iz Bosne veo koji je bio u području zaraženom vodenim kozicama. Maruška je poklonila veo Teni i ona se razboljela. Maruška je također potajno zatrudnjela i uvjerila Đorđa da očekuje njegovo djete.

 

Teni se lice od bolesti unakazilo, te ona više nije bila zanimljiva Jozi i Đorđu. Oni su se počeli brinuti za svoju djecu. Tena je na kraju ozdravila, ali više nikad nije bila ona ista. Tena, ostavši sama, omržena od sviju u selu, vratila se u očevu kuću gdje nije bilo nikog. Kuća je imala mnogo duga, te je dana pod hipoteku. Po završetku rata u selo se vratila češka pukovnija da otkupi zemlju i tu se nastani. S njima se vratio i Beranek. Vidjevši da je Tenina kuća pod hipotekom, otkupio ju je i krenuo prema njoj. Bojao se da ga ona neće primiti jer je u ratu ostao bez desne ruke. Međutim, ona ga je rado prihvatila. Beranek se uselio u njezinu kuću i počeo iznova podizati zapuštena polja da omogući mlađim generacijama ljepši život.

 

Jest, tako će to biti - Joza i Đorđe! Joza će me hraniti, a Đođre će mi novaca davati!

 

I opet se nasmiješila samoj sebi: omamljena vlastitom ljepotom ogleda se sa svih strana, kao da se je zaljubila u svoju rođenu ružičnu put...

 

Književni rod - epika

Vrsta djela - pripovijetka

Mjesto radnje - Slavonija

Vrijeme radnje - 19. stoljeće

 

Analita jezika i stila

- epiteti: uzrasla i tanka, visoka, nježan pravilan sklad, neizrazita boja, nelijepa imena, odlučnim korakom
- usporedba: kao da je iz vode iskočila, kao da su prerano sazorjele, kao da gleda tešku bolesnicu, kao da ga netko potiskuje, kao da joj je dijete, kao da će se latiti posla

 

Tema - moralno propadanje seoske djevojke

 

Ideja - ljubav i rad kao temeljne vrijednosti odlučujuće za sreću i napredak

 

Likovi - Tena, Jaroslav Beranek, Leon Jungman, Đorđe...

 

Tena - Lijepa djevojka slavonskog sela. Pravo joj je ime Terezija, no svi su je zvali Tena. Dok je još bila vrlo mlada, nije bila svjesna svoje ljepote, te je puštala da njenim životom upravlja majka. No momci sa sela i doseljenici uvidjeli su njenu ljepotu i htjeli je imati samo za sebe. Nakon što joj je majka umrla, počela se osjećati slobodno i radovati svim sitnicama života. Svoju je ljepotu počela uviđati kad se prvi put zaljubila. Nakon što se njena prva ljubav nije vratila iz boja, te su se za nju počeli zanimati svi momci, stvorila si je svoju filozofiju. Vjerovala je da joj Bog nije dao toliku ljepotu da bude samo od jednog muškarca, te da je ona vječna. Zbog svoje je ljepote doživjela moralni pad. Uvijek je gledala za svoje dobro i nije marila za ostale. Na kraju ipak pronalazi rješenje u ljubavi.

 

Psihološka analiza Tene - Kroz pripovjetku su vrlo dobro oslikane Tenine psihološke osobine. Ona je odlučna, svjesna kako može opstati u tome vremenu i sredini, ali je pomalo ohola i sebična, jer ne misli na to da svojim postupcima ugrožava sreću drugih. Njenu tužnu sudbinu predodredila je njena nesretna prva ljubav i siromaštvo pa je odlučila da njen odnos prema muškarcima ne vode njeni osjećaji nego potreba da se osjeti voljenom i zaštićenom.

 

A ona, visoka, ohola kao jelen, uzrujana i rumena, odišući ružinim mirisom, samo bi časimice sjekla okom po Leonu da vidi koju on najviše motri. Njoj je bio Leon kao i Đorđe, jer ona nije više znala što je ljubav. Ona je bila u onom sretnom raspoloženju te je osjećala da joj se svatko divi, da je svatko ljubi, a ona da ne mora nikoga.

 

U njenu srcu, u njenu poimanju svijeta i života nastala je nova tvorba, njena čuvstva počela su se u novom obliku kristalizirati, a taj oblik činio se njojzi sada puno prirodniji od onoga kada je jednoga vodnika ljubila.

 

Što je uzrok Tenine nesreće - Teni je jedino njena ljepota davala osjećaj sigurnosti i nadmoćnosti nad ostalima. Strahovita bolest koja joj je kao posljedica ostavila unakaženo lice, oduzela joj je taj osjećaj sigurnosti. Ona je shvatila da je svima bila samo predmet zabave i da je stvorila oko sebe lažnu sigurnosti. Ona, kao osoba, nažalost nikome nije bila više važna.

 

Jaroslav Beranek - Češki vodnik. Iskreno se zaljubio u Tenu i želio ju je oženiti. Zaveo je Tenu pričama o svijetu izvan Slavonije kojeg ona nije poznavala. Govorio joj je o čarobnim gradovima, sjajnim svećenstvima, o kraljevima i generalima. Vratio se iz bitke u Bosni kao ratni invalid, bez jedne ruke. Iako je Tena tada već izgubila svu svoju ljepotu, on ju je volio.

 

Leon - Bogati čovjek koji dolazi u Slavoniju da bi zaradio novac, a usput da ne bude sam spetlja se s Tenom. Bio je mlad, ljepuškast, sitnih vatrenih očiju, crnomanjaste puti, guste, tamne kose, a plavih brkova.

 

Đorđe - Cigan koji svira gusle. Tena ga koristi kao izvor novčanih prihoda. Grub prema ženi, tuče je, maltretira, ponižava.

 

Jozo - Želio se oženiti Tenom još dok je bila cura, ali ga onda nije htjela, sada ga koristi samo kao sredstvo pomoću kojeg se uzdržava. Grub je prema ženi.

 

Ivanka - Pokorna žena. Bila je sitna, ali nakon poroda se proljepšala. Morala je podnositi drugu ženu u kući i biti podložna njoj. Vrlo plemenita žena, jedina je pomagala Teni dok je imala vodene kozice.

 

Maruška - Žena kojoj je bilo dosta što je druga žena. Pomoću varke pridobiva muža.

 

Problematika u djelu

Društveno - ekonomski problem: Propadanje zadruga, nesnalaženje slavonskog seljaka u novonastalim okolnostima (dotad je seljak bio specijaliziran za samo jednu gospodarsku granu, a sad se mora brinuti o cijelom imanju), visoki porezi, stranci koji uništavaju hrvatska prirodna bogatstva. Tu su i subjektni čimbenici - lijenost, alkoholizam, nemar - koji onemogućavaju pojedinca da se barem pokuša snaći u novonastalim okolnostima.

 

Moralni problem - Kozarac opisuje moralno propadanje prelijepe seoske djevojke koja troši svoju ljepotu i mladost u koristoljubljem potaknutim vezama s različitim muškarcima, bili oni oženjeni ili ne. Kazna su bile kozice koje su joj uništile tjelesnu ljepotu, ali je njezin grijeh iskupljen ljubavlju i radom, jedinim vrijednostima kojima, po Kozarčevu mišljenju, čovjek može osmisliti svoj život. Tena je na kraju ipak sretna, obasjana duhovnom ljepotom i vizijom svoje budućnosti koja će se temeljiti na ljubavi (prema Jaroslavu Beraneku) i radu.

 

O djelu - Pripovijetka je ispripovijedana u trećem licu. Prati se kronološki tijek događanja.

Ova pripovjetka je zanimljiva jer se iz nje može izvući i pouka. Ona nam govori da se čovjek ne smije mjeriti po materijalnom stanju već po svojoj dobroti i vrlinama. Svatko se treba potruditi da postigne što više u životu, ali ne smije oduzimati drugima pravo na vlastitu sreću. Treba vjerovati da svatko ima šansu da naiđe na onaj "pravi" putokaz u životu, onaj pravi put do sreće. Kraj ove pripovjetke je pravi dokaz za to.

________________________________

 

Josip Kozarac (1858. – 1906.), po zanimanju šumar, uveo je potpunije Slavoniju i njezine probleme u našu književnost. Svu pažnju posvetio je društvenim i ekonomskim pitanjima Slavonije, prodoru kapitalizma u selo i patrijarhalnom životu, a idejni i društveni sukobi među ljudima toga doba glavno su vrelo književnih tema u njegovim djelima. Kozarac je pretežno programatski pisac koji postavlja određenu tezu i rješava je u djelu. Pisac je novele Krčelići neće ljepote, romana Mrtvi kapitali, Među svjetlom i tminom itd. U nizu novela koje su proizašle iz neposredna života i tragične slavonske stvarnosti Kozarac je dao snažnu umjetničku sliku novog društvenog stanja i psihološki izvanredno dobro ocrtao suvremenike u njihovoj zbunjenosti i izgubljenosti, kao npr. u djelima:  Slavonska šuma, Moj djedTena, Tri ljubavi, Tri dana kod sina, Oprava...


Pored novela i romana pisao je pjesme i komedije - Turci u KarlovcuTartufov unuk...

 

Josip Kozarac - Mrtvi kapitali

Josip Kozarac - Oprava

Josip Kozarac - Slavonska šuma

Josip Kozarac - Tena - interpretacija

loading...
1 glasova
Koristilo vam je ovo prepričavanje? Kliknite like
ili podelite sa prijateljima

Postavite ovu prepričanu lektiru na Vaš sajt ili forum

Link
Za web stranicu
Za forum
Nazad Josip Kozarac - Tena

Najbolji citati

Najpopularnije lektire RSS

Ivo Andrić - Prokleta avlija

Ivo Andrić - Prokleta avlija   Vrsta djela - romanVrijeme radnje - neodređeno, turska okupacijaMjesto radnje - turski zatvorTema djela - život zatvorenika… >

William Shakespeare - Hamlet

William Shakespeare - Hamlet Viljem Šekspir - Hamlet   Jedne večeri na straži dogodilo se nešto neobično, Horaciju, Marcelu i Bernandu se ukazao… >

Dobrica Ćosić - Koreni

Dobrica Ćosić - Koreni   Koreni su drugi roman Dobrice Ćosića. Objavljen je 1954. godine. Roman Koreni je tematski slojevit, moderan i po tematici… >

Meša Selimović - Derviš i smrt

Meša Selimović - Derviš i smrt   Ovo je priča o pokušajima derviša Ahmeda Nurudina, šejha mevlevijskog reda, za vrijeme Otomanske vladavine u… >

Johann Wolfgang Goethe - Patnje mladog Werthera

Johann Wolfgang Goethe - Patnje mladog Werthera Johan Volfgang Gete - Patnje mladog Werthera   Mladi pravnik Werther dolazi u gradić u koji ga je poslala… >

Lektire na društvenim mrežama

Lajkuj Lektire.me na Facebook-u