Ahmet Hromadžić - Zelena šuma lektira

Ahmet Hromadžić - Zelena šuma

Ahmet Hromadžić - Zelena šuma

 

U ovoj knjizi priča Zelena šuma, Ahmeta Hromadžića su priče: Ledena gora, Dragulji, Divlji konj, Prijatelji, Ogledalo, Medeni, Panda, Kozorog trubač, miš i vitez, Zečići, Patak gizdan, Mačak, U gradu, Cirkus, Miš svirač, Miš moreplovac, Lutalica, Munja, Zabrinuti mačak.

 

Zelena šuma manje liči na bajku, a ima više života i svijeta u kom dječaci žive. Oni ulaze u čudesni svijet podzemlja i u njemu otkrivaju otkrivaju čarobni grad, Neznangrad. U njemu započinju život pun uzbuđenja i avantura,a zatim se vraćaju u šumu i nastavljaju je istraživati. Istražujući je, nalaze orlića kog pokušavaju pripitomiti. Razvijajući priču, Hromadžić paralelno prati nekoliko radnji i događaja koji se razvijaju na granici između stvarnosti i tradicije kao bitnih sastavnica života. Kroz čitavo djelo provlače se motivi prirode, motivi šumskih, ali i domaćih životinja. Autor više puta spominje goru, odnosno planinu koju vrlo vjerojatno zna iz djetinjstva baš kao i obližnju šumu. Motivi mačka i njegovih nestašluka stvaraju toplu i domaću atmosferu te ambijent seoskog kućanstva.

 

U toj gori dalekoj, u toj gori tamnoj pade snijeg. Pade i osta. A sa snijegom se zacari i led. Uvuče se svuda. U srce drveta, u kamen, u zemlju, u vodu. I tako posta planina vječnog leda i snijega. Sunce se nije ugasilo, ali njegovi topli zraci nisu stizali do te planine. Na njihovom putu stajali su oblaci, mrki i neprobojni. Sunce nije darivalo život ni zemlji, ni travki, ni živom stvoru. Sve je bilo sleđeno, sve snijegom zameteno. Ispod debelog bijelog pokrivača ležale su sleđene srne i vukovi, medvjedi i lisice, a na granama drveća ptice, one iste što su nekad budile šumu i dočekivale zoru pjesmom. Led je okovao leptira na šarenom cvijetu, i bubamaru u travi, i vrijednu pčelicu. Led nije ništa ostavio, ništa poštedio. Njegovi vječni zarobljenici postajali su i svi stvorovi koji bi zalutali u ovu šumu, a njih je bivalo sve više i više jer je šuma čuvala svoju tajnu. Jednom u šumu zaluta pas. Zaluta i osta. Ne zna se da li je to bio jedini pas koji je ostao negdje u dubokom snijegu okovan ledom, ali je sigurno da nijednog drugog psa nisu toliko tražili, nisu toliko žalili, jer je taj pas imao velikog prijatelja – dječaka. I taj dječak niti je prestao da tuguje niti je prestao da traži svog vjernog pratioca. Uzalud su ga tješili, uzalud su mu savjetovali: – Uzmi drugog psa. Imaćeš opet dobrog i vjernog prijatelja.

 

Građu za knjige je nalazio podneblju Bosanske krajine gdje je proveo djetinjstvo i mladost. Tamo gdje su šume, tamne i duboke, gdje se na nebu utrkuju oblaci i vjetrovi, tamo se rađa bajka. U visokim travama, u krošnjama drveća, u starim tvrđavama – tamo gdje se otvaraju prostori za dječju igru i maštu. Pišući bajke on se obraća svakom djetinjstvu, želi svu djecu svijeta da zabavi, da ih navede da se otisnu u svijet snova.

 

Ahmet Hromadžić - Zelena šuma - verzija 2

___________________________________

 

AHMET HROMADŽIĆ je rođen 11. 10. 1923. godine u Bjelaju kod Bosanskog Petrovca. U rodnom mjestu završio je osnovnu školu, a građansku školu u Bosanskom Petrovcu. Srednju tehničku školu učio je u Sarajevu i Zagrebu, a Višu pedagošku u Sarajevu.

 

Jednom je zapisao da su njegovi pismeni sastavi u školi bili i njegovi prvi literarni radovi, a u stvari je počeo pisati kao novinar Oslobođenja, 1944. godine. U početku je pisao priče, a prvu knjigu, roman Labudova poljana, objavio je 1952. godine u Sarajevu. Piše za djecu i odrasle, ali njegov pretežni opus pripada dječijoj literaturi i podneblju njegovog zavičaja, Krajine. Iz tog opusa najzapaženije su mu i najpopularnije knjige: Patuljak vam priča, Patuljak iz Zaboravljene Zemlje i Okamenjeni vukovi. Bavio se i književnom kritikom, a najveći dio radnog vijeka proveo je u izdavačkoj djelatnosti.

 

Radio je u Oslobođenju kao saradnik i urednik, zatim kao urednik lista Krajina u Bihaću i glavni urednik omladinskog časopisa Zora u Sarajevu.

 

Izdavačkom djelatnošću počeo se baviti u Narodnoj prosvjeti u Sarajevu, gdje je pokrenuo biblioteku Lastavica, čiji je urednik ostao i u izdavačkoj kući Veselin Masleša, U Masleši je radio i kao generalni direktor sve do penzionisanja.

 

Za svoj rad dobio je brojne nagrade, priznanja i odlikovanja. Umro je u Sarajevu 2002. godine.

 

Ahmet Hromadžić - Okamenjeni vukovi

Ahmet Hromadžić - Patuljak iz zaboravljene zemlje 

Ahmet Hromadžić - Patuljak vam priča

Ahmet Hromadžić - Priče iz šume

loading...
20 glasova
Koristilo vam je ovo prepričavanje? Kliknite like
ili podelite sa prijateljima

Postavite ovu prepričanu lektiru na Vaš sajt ili forum

Link
Za web stranicu
Za forum
Nazad Ahmet Hromadžić - Zelena šuma

Najpopularnije lektire RSS

William Shakespeare - Hamlet

William Shakespeare - Hamlet Viljem Šekspir - Hamlet   Jedne večeri na straži dogodilo se nešto neobično, Horaciju, Marcelu i Bernandu se ukazao… >

Ivo Andrić - Prokleta avlija

Ivo Andrić - Prokleta avlija   Vrsta djela - romanVrijeme radnje - neodređeno, turska okupacijaMjesto radnje - turski zatvorTema djela - život zatvorenika… >

Johann Wolfgang Goethe - Patnje mladog Werthera

Johann Wolfgang Goethe - Patnje mladog Werthera Johan Volfgang Gete - Patnje mladog Werthera   Mladi pravnik Werther dolazi u gradić u koji ga je poslala… >

Meša Selimović - Derviš i smrt

Meša Selimović - Derviš i smrt   Ovo je priča o pokušajima derviša Ahmeda Nurudina, šejha mevlevijskog reda, za vrijeme Otomanske vladavine u… >

Dobrica Ćosić - Koreni

Dobrica Ćosić - Koreni   Koreni su drugi roman Dobrice Ćosića. Objavljen je 1954. godine. Roman Koreni je tematski slojevit, moderan i po tematici… >

Lektire na društvenim mrežama

Lajkuj Lektire.me na Facebook-u