Ahmet Hromadžić - Patuljak iz zaboravljene zemlje lektira

Ahmet Hromadžić - Patuljak iz zaboravljene zemlje

Ahmet Hromadžić - Patuljak iz zaboravljene zemlje

 

Roman-bajka bosanskog Andersena - jednog od najpoznatijih bosanskih pisaca, čija su djela prevođena na 28 jezika. Bosanski Tolkien napisao je ovu bajku o patuljku koji ne odustaje od traženja svoje otete sestre. Hoće li je naći? Živu? Mrtvu?

 

Bajku Patuljak iz Zaboravljene Zemlje je napisao pisac Ahmed Hromadžić, koji je napisao još mnogo bajki kao što su: Patuljak vam priča, Okamenjeni vukovi, Bistri potoci... Patuljak iz Zaboravljene Zemlje je priča o bratu Sunčanu i sestri Pahuljici koji su živeli u Zaboravljenoj zemlji, o miru, slobodi i ljubavi između brata i sestre.


U dalekoj zemlji, nekada davno živeli su na obali mora u svojoj kućici od korala patuljci brat i sestra. Društvo su im pravili prijatelji galebovi, divlje životinje, ribe, vetrovi. Jednog dana do obale mora doplovio je jedrenjak u potrazi za pitkom vodom. Iako im je Pahuljica nesebično pomogla da obnove zalihe vode, ljudi su je protiv njene volje oteli želeći da se obogate pokazujući je drugim ljudima. Saznavši za to, Sunčan kreće u poteru u nameri da vrati sestru. Patuljcima pomažu prijatelji, ali se desila nevolja, Južni Vetrovi su oteli Pahuljicu i odneli je u Olujni zamak. Sunčan hrabro luta svetom u potrazi za sestrom. Ovo je samo početak bajke.

 

Negdje postoji zemlja. Ne pitajte gdje! U suncu imagli, u zagrljaju vjetrova. Kraj mora, ispod zv'jezda - naći je niko neće.

 

Zaboravljena Zemlja!Pretpostavljam da će vaše prvo pitanje biti: - A gdje se nalazi ta zemlja i kakva je? Ali ja vam neću moći odgovoriti sasvim tačno jer ne znam sveo njoj. Znam samo da se prostirala na sjeveru, uz more, da su je vjetrovi često obilazili, talasi umivali, da su se na vrhovima njenih planina odmarali oblaci, a na kamenim obalama bijeli galebovi. U noćima punog mjeseca pjevale su na pučini ribe kojesu izlazile iz nepoznatih dubina, iz carstva u koje ljudsko oko nije nikad zavirilo. Pjevale su do zore i onda odlazile, umorne i vesele, da sačekaju drugu mjesečevu noć. A dok su ribe odlazile, podizalisu se sa hridina probuđeni galebovi i polijetali na istok da pozdrave sunce. Dugo, dugo su nad morem odjekivali njihovi krici.

 

Znam još nešto: da su lađe oprezno zaobilazile obale Zaboravljene Zemlje. Zbog vjetrova, sigurno, koji su se naglo dizali, uzburkavali vodu i slali na morsko dno sve što im se našlo na putu. Zbog priča o brodovima koji se nisu vratili, o mornarima koji su zavedeni pjesmom riba otišli u morske dubine i ostali tamo.

 

Možda je Zaboravljena Zemlja bila zaista neobična. Možda jebila samo nedovoljno poznata pa je sve što se o njoj govorilo ličilo na bajku. Možda će zato i moja priča o Sunčanu i Pahuljici ličiti na bajku, ali ja unaprijed obećavam da ću ispričati samo ono što sam čuo.

 

Ahmet Hromadžić - Patuljak iz zaboravljene zemlje - verzija 2

___________________________________

 

AHMET HROMADŽIĆ je rođen 11. 10. 1923. godine u Bjelaju kod Bosanskog Petrovca. U rodnom mjestu završio je osnovnu školu, a građansku školu u Bosanskom Petrovcu. Srednju tehničku školu učio je u Sarajevu i Zagrebu, a Višu pedagošku u Sarajevu.

 

Jednom je zapisao da su njegovi pismeni sastavi u školi bili i njegovi prvi literarni radovi, a u stvari je počeo pisati kao novinar Oslobođenja, 1944. godine. U početku je pisao priče, a prvu knjigu, roman Labudova poljana, objavio je 1952. godine u Sarajevu. Piše za djecu i odrasle, ali njegov pretežni opus pripada dječijoj literaturi i podneblju njegovog zavičaja, Krajine. Iz tog opusa najzapaženije su mu i najpopularnije knjige: Patuljak vam priča, Patuljak iz Zaboravljene Zemlje i Okamenjeni vukovi. Bavio se i književnom kritikom, a najveći dio radnog vijeka proveo je u izdavačkoj djelatnosti.

 

Radio je u Oslobođenju kao saradnik i urednik, zatim kao urednik lista Krajina u Bihaću i glavni urednik omladinskog časopisa Zora u Sarajevu. Izdavačkom djelatnošću počeo se baviti u Narodnoj prosvjeti u Sarajevu, gdje je pokrenuo biblioteku Lastavica, čiji je urednik ostao i u izdavačkoj kući Veselin Masleša, U Masleši je radio i kao generalni direktor sve do penzionisanja.

 

Za svoj rad dobio je brojne nagrade, priznanja i odlikovanja. Umro je u Sarajevu 2002. godine.

 

Ahmet Hromadžić - Okamenjeni vukovi 

Ahmet Hromadžić - Patuljak vam priča

Ahmet Hromadžić - Priče iz šume

Ahmet Hromadžić - Zelena šuma

loading...
47 glasova
Koristilo vam je ovo prepričavanje? Kliknite like
ili podelite sa prijateljima

Postavite ovu prepričanu lektiru na Vaš sajt ili forum

Link
Za web stranicu
Za forum
Nazad Ahmet Hromadžić - Patuljak iz zaboravljene zemlje

Najpopularnije lektire RSS

William Shakespeare - Hamlet

William Shakespeare - Hamlet Viljem Šekspir - Hamlet   Jedne večeri na straži dogodilo se nešto neobično, Horaciju, Marcelu i Bernandu se ukazao… >

Ivo Andrić - Prokleta avlija

Ivo Andrić - Prokleta avlija   Vrsta djela - romanVrijeme radnje - neodređeno, turska okupacijaMjesto radnje - turski zatvorTema djela - život zatvorenika… >

Johann Wolfgang Goethe - Patnje mladog Werthera

Johann Wolfgang Goethe - Patnje mladog Werthera Johan Volfgang Gete - Patnje mladog Werthera   Mladi pravnik Werther dolazi u gradić u koji ga je poslala… >

Meša Selimović - Derviš i smrt

Meša Selimović - Derviš i smrt   Ovo je priča o pokušajima derviša Ahmeda Nurudina, šejha mevlevijskog reda, za vrijeme Otomanske vladavine u… >

Dobrica Ćosić - Koreni

Dobrica Ćosić - Koreni   Koreni su drugi roman Dobrice Ćosića. Objavljen je 1954. godine. Roman Koreni je tematski slojevit, moderan i po tematici… >

Lektire na društvenim mrežama

Lajkuj Lektire.me na Facebook-u