Želimir Hercigonja - Tajni leksikon lektira

Želimir Hercigonja - Tajni leksikon

Želimir Hercigonja - Tajni leksikon

 

Odjednom sam se opet sjetila kravljeg ludila. To ipak ne bi valjalo dobiti! I test je sto puta bolje rješenje no da te zahvati ta opaka bolest. Sada, kada promislim bolje, dobro je da Mravecu u kinu nisam dopustila da me poljubi. Pa on ima sve simptome kravljeg ludila: zbrkan je, depresivan, ne hoda pravilno i silno slini. Ipak, moj tata kaže da oboljeli od te bolesti ne luče slinu. To me, priznajem, zbunilo. No dobro, ako mu ne mogu postaviti dijagnozu kravljeg ludila, tada sigurno ima slinavku. Valjda se kod slinavke silno slini?! Pa to bi i bilo logično zaključiti po nazivu boleštine. Ipak, ne smijem to upitati tatu, jer će mu postati sumnjivo što se toliko raspitujem o bolestima. Možda sljedeći tjedan ipak odglumim jednu virozicu, zlu ne trebalo!

 

U ovoj priči govori se o doživljajima djevojčice Anamarije Kirhmajer. Najbolje prijateljice bile su joj Bojana i Zala. Anamarija i Bojana bile su zaljubljene u Igora koji je Anamariji često pod odmorom donosio Toblerone čokoladu. Anamarija je imala sestru Katarinu koja je imala 15 godina.

 

Djevojčica Anica je bila najveći poznavatelj filmova u razredu. Sve filmove koji su se prikazivali u Zagrabu je pogledala. Uskoro je zazvonio telefon: - Bok, Anamarija, ovdje je Bojana. Si spremna? - spremna? Jutros sam lutala nekim mislima. Sorry. Kreni sama u školu. - razgovarale su. U razred je uletjela sekundu prije učiteljice. Na kraju dana Bojana joj je dala leksikon koji joj je poslao Domagoj iz Zalina razreda. Anamarija nije željela ispuniti leksikon, no ipak je odlučila da će ga pročitati zajedno sa Bojanom. Sutradan kad je stigla Bojana uzele su čokoladu i počele čitati. Zadnja koja je popujavala leksikon bila je Patricija. Njezinim odgovorima su se jako nasmijale. Anamarija je leksikon na kraju vratila neispunjen.

 

Bližio se Anamarijin rođendan. Na rođendan je pozvala i Igora. Igor je kasnio na rođendan pa se Anamarija zabrinula i mislila je da neće doći, no došao je. Nakon tuluma Igor je prišao Anamariji i pitao ju hoće li ići s njim u kino i ona je pristala. Igor i Anamarija su prohodali a Anamarija je bila presretna.

 

Anamarija - ide u 7 razred, zaljubljena je u Igora, lakoma, prežderava se čokoladama, svadljiva...
Bojana - ide u 7 razred, isto je zaljubljana u Igora, lakoma...
Igor - darežljiv, sramežljiv, neodlučan...

Sporedni likovi - Patricija, Zala, Katarina, mama i tata...

 

Pouka - Ne smijemo biti ljuti na prijatelje s kojima nismo u dobrim odnosima, čak i ako nam oduzmu nekju osobu koju volimo.

_____________________

 

Želimir Hercigonja - Tajni leksikon

 

Vrsta djela - roman

Mjesto radnje - Zagreb, Slovenija - Bohinjska Bistrica

Vrijeme radnje - drugo polugodište sedmog razreda

 

Tajni leksikon tinejdžerski je roman o ljubavi između Anamarije i Igora. Kao i svaka ljubavna priča i ova je doživjela brojne prepreke u obliku Patricije, kolegice iz razreda, koja se također zanimala za Igora neko vrijeme. Sve važne informacije saznaju se iz leksikona koji kruže školom, pa tako i one najvažnije o simpatijama. Anamarija i Bojana vrlo su vješte u smišljanju nepodopština koje su usmjerile prema Patriciji. Ljubavna priča završava sretno, na Anamarijinoj proslavi rođendana. Roman je napisan u 1. licu te jako sliči formi dnevnika jer Anamarija opisuje što joj se u životu događa. Koristi i žargone koje pisac stavlja u kurziv. Na početku romana Anamarija nas upoznaje s likovima tako što ih raspoređuje u glavne i sporedne.

 

Opisi likova su vrlo detaljni te ih vrlo lako možemo zamisliti. Saznajemo što ju muči u tim godinama te kako pristupa problemima koji ju snađu. Vrlo često utjehu pronalazi u čokoladi (pa ju zabrinjavaju prištići) i pričanju s prijateljicama. Jako joj je važna njihova pomoć te su one definicija pravih prijateljica. Uvijek su uz nju i zbog njene sreće rade i nešto što možda inače ne bi. Kao i svi mladi u tim godinama, vole glazbu, odlazak u kino i druženje bilo koje vrste. Odlične su učenice i ne zapostavljaju školu zbog ljubavi ili učenja.

 

1. Moja galaksija (glavni planet)

 

Djevojčicu probudi sat i obraća se čitatelju. Ime joj je Anamarija, a prezime Kirchmayer. Ide u sedmi razred osnovne škole i za nekoliko mjeseci imat će 13 godina. Mama joj se zove Dubravka, a tata Vladimir. Voljela bi imati drugo prezime jer ovo svi teško izgovaraju, pa i neki profesori. Igor joj je prijatelj koji se bavi plivanjem i rastura informatiku i jako je sladak. Bojana joj je najbolja prijateljica i idu skupa u razred. Igor Anamariji često donese Toblerone, pa tu slasticu ona pojede s Bojanom. I Bojani se sviđa Igor, baš kao i Anamariji. Anamarija ima i sestru Katarinu, kojoj je petnaest i pol godina i ide u drugi razred Klasične gimnazije.

 

Često se sestrinski svađaju i deru jedna drugoj postere. Osim Bojane, Anamarija si je u dobrim odnosima i sa Zalom, koja je rođena u Sloveniji jer joj je majka Slovenka. Ona ude u sedmi a, a njih dvije u sedmi C. Ima i brata Mateja koji ima sedam godina i ide u prvi razred. Mama je arhitektica, vozi Peugeot 206, a tata je slab na nju i ne može joj reći ne. Tata je nuklearni fizičar.

 

2. Moja galaksija (sporedni planet)

 

Osoba koja i nije toliko važna u Anamarijinu svijetu je Petra koja je vrlo nepredvidiva. Mravec je pak najveći štreber u sedmim razredima i k tome 'ljigavi slinavac'. Ime mu je Orfej. Bila je s njim u kinu i bio je naporan i cijelo vrijeme ju je pokušavao poljubiti. Anica je pristojna djevojčica koja živi samo s majkom jer je otac našao drugu ženu. Najveći je poznavalac filmova u razredu. Anamarija shvati da se nije počela spremati i da će zakasniti u školu. Nazove ju Bojana i pita gdje da ju čeka. Anamarija se boji zakasniti jer je prvi sat kemija, a ta profesorica je opasna.

 

3. Tajni leksikon

 

Ipak nije zakasnila. Pred kraj nastave Bojana joj je donijela leksikon koji joj je preko nje poslao Domagoj iz Zalina razreda. Dogovore se naći u šest da zajedno pročitaju tuđe odgovore. Leksikon je prije Anamarije ispunila Patricija iz njenog razreda. Anamarija ju ne voli jer je "glupa ko noć" i još k tome plavuša. Pokvarena je i lažljiva, a svi dečki se motaju oko nje. Krenu čitati njene odgovore. Svaki odgovor prokomentiraju i zaključe da laže. Rugaju joj se i smišljaju fore o njoj te se onda glasno smiju.

 

Na pitanje "S koliko se dečki ljubila?", Patricija je odgovorila "3", no njih dvije u to ne vjeruju te su dodale nulu iza njene trojke. Najveća simpatija – Patricija je odgovorila Igor H., a Anamarija i Bojana ostale su zaprepaštene. Bile su bijesne, ali krenu čitati dalje. Na kraju su na onaj broj 30 dodale još jednu nulu pa je ispalo da je ljubila s njih tristo. One na kraju nisu ispunile leksikon svojim odgovorima.

 

4. Elementarna nepogoda

 

Uskoro će proljetni praznici. Zala za praznike ide baki u Bohinjsku bistricu pa je htjela pozvati i Anamariju i Bojanu. Svidjela im se ideja. Bojana je vratila leksikon Domagoju, neispunjen, a on je prokomentirao 'uobražena glupača'. Zala, Bojana i Anamarija odu u McDonald's i tamo elementarna nepogoda Patricija s nekim dečkom koji je očito stariji od njih. Pozdravila ih je, što su njih tri prokomentirale čim su sjele za svoj stol. Nakon nekog vremena Patricija ode i to na vespi mladog gospodina.

 

5. Elementarna nepogoda II.

 

Cuculićka (profesorica iz matematike) dala je Bojani i Anamariji jedinicu. Pred same praznike! Anamarija jedva čeka otići u Sloveniju. Sutra ih Zalin otac vozi.

 

6. Dežela

 

S nestrpljenjem su dočekale put u Sloveniju. Nakon prelaska granice, Zala im je objasnila da 'dežela' znači država. Stigle su jako brzo i lijepo su ih ugostili. Zalin tata se tu večer vratio za Zagreb. Cijeli dan provele su pričajući o raznim temama. Navečer su od umora rano legle. Anamarija je sanjala Igora i shvatila da joj već nedostaje. Odlučila ga je nazvati samo da mu čuje glas. Javila se njegova mama i rekla da je u kinu jer ga je Patricija pozvala na film. Anamarija je zanijemila.

Sljedeći dan nazvale su ga opet, a ovaj put se javio baš on. Bojana razgovara s njim i pokušava pitanjima izvući viđa li se s kime iz razreda. Čuje se Igorova majka u pozadini kako Patriciji nudi sok. Djevojke su bile jako ljute. Preostalo vrijeme u Sloveniji pričale su samo o Igoru i Patriciji pa ga Anamarija nije ni opisivala.

 

7. Imperij uzvraća udarac

 

Bojana i Anamarija gledale su film Ratovi zvijezda: imperij uzvraća udarac te je Bojani odlična ideja pala na pamet. Bojana i Anamarija ponudila su Snježani, Patricijinoj prijateljici, lažne odgovore za nadolazeći test iz fizike. Naravno, Snježana nije ništa posumnjala i brzo su ti odgovori došli do Patricije. Nakon što su testovi ispravljeni (Bojana i Anamarija dobile su četvorke), profesor je bio iznenađen odgovorima četvero učenika jer nisu imali veze s mozgom. Snježana, Suzana, Patricija ili i Igor. Na njega nisu računale i sad im je bilo žao jer je tako ispalo. Otišle su u Vincek proslaviti uspjeh koji je djelomično i neuspjeh jer su podvalile Igoru. Anamarija priča o sestri Katarini koja je sad u godinama kad joj je bitno kako izgleda i je li mršava dovoljno. Jednom ju je uhvatila kako se gleda u zrcalo i pita Zrcalo, zrcalo, tko je najvitkiji. Anamarija je u tom trenu odgovorila kao ogledalo, a sestra se naljutila.

 

8. Sestrinska "ljubav"

 

Katarina se još ljuti na nju, a Anamariji to odgovara. Nakon što je ručala s njom u tišini, zazvonio je telefon. Katarina se javila, a na telefonu je bila Bojana. Proslijedila je telefon sestri. Anamarija je Bojani ispričala ukratko o Katarininom dečku Krešimiru kojem je tata zabranio da dolazi u kuću jer je čudan. Bojana i Anamarija dogovore se večeras za kino. Gledat će film Prva ljubav. Bojana im ispriča da je srela Kristijanovu mamu koja nosi velike sunčane naočale, a 4. mjesec je. Sumnja da ju muž pijanac tuče. Zala joj kaže da će jednog dana raditi za CNN, jer joj dobro ide istraživačko novinarstvo. Bojana se malo naljuti i sve što je nakon toga govorila imalo je crtu sarkazma u sebi.
Tijekom cijelog filma Anamarija je razmišljala o Igoru. Nikako joj ne izlazi iz glave. Poslije kina otišle su u slastičarnicu.

 

9. Kravlje ludilo? Slinavka?

 

Anamarija je sanjala svog anđela čuvala. Bojana i Anamarija na oku drže Suzanu i Patriciju jer mogle bi očekivati osvetu. U "trendu" je bolest kravlje ludilo. Sve novine pišu samo o njoj. Razmišljala je odglumiti neku bolest da malo izbjegne testove u školi. Dolazi Bojana s pismom u ruci koje je naslovljeno na nju - Bojanu. Piše joj Robert iz sedmog a. Shvatile su da je to možda podvala. Rukopis i stil pisanja nekako su ženskasti. U pismu piše da ju Robert poziva da se nađu u 5 popodne u subotu, u McDonald'su.

 

10. Baywatch ponuda

 

Bojana u školi glumi da je "zagrizla mamac". Stigla je i subota. Budući da su znale da će u McDonald'su biti i Patricija i Suzana kako bi vidjele razočaranje na Bojaninom licu, zamolile su Hrvoja iz Zalina razreda da uđe u McDonald's i preda im pismo. Nakon pola sata došao je do Anamarijinog stana gdje su ga cure čekale. Rekao je da su ove dvije podivljale. U pismu je pisalo kako ih produkcija Baywatch zove da glume kod njih jer im treba još 'glupi' cura. Suzana je podivljala i počela vikati na Hrvoja. U školi su ih svi zvali Baywatch cure. Dan nakon toga nisu ni došle u školu jer su kao bolesne. Katarina je "dobila nogu" od Kreše. Mama i tata bili su sretni. Mami je sutradan rođendan, a Anamarija se nada da joj neće doći prijateljica Valentina koja je vrlo dosadna.

 

11. Igorova bolest

 

Igor nije došao u školu jer je završio u Zaraznoj bolnici, dobio je mononukleozu. Posjeti nisu dopušteni. Bojana, Anamarija i Zala napisale su mu pismo podrške. Anamarija stalno razmišlja o njemu i ne može se ni na što koncentrirati. Već mjesec dana je prošlo bez Igora. Patricija je već nakon dva tjedna našla utjehu u naručju jednog dečka s kvarta. Razgovarala je i tatom o Igoru dan prije negoli se on trebao vratiti u školu, jer je tata shvatio da je sva nestrpljiva i uzbuđena.

 

12. Ozdravljenje i povratak u školu

 

To jutro Anamarija je stigla u učionicu među prvima. Stigao je! Lijepo ih je pozdravio i zahvalio na riječima podrške. Patriciju nije ni pogledao. Anamarija je bila presretna. Katarina se vratila Gordanu, dečku iz razreda s kojim je već bila i koji je bio bolji od Kreše. Bojana, Zala i Anamarija našle su se u Anamarijinom stanu i gledale album Životinjskog carstva. Komentirale su sve i svašta, a Zala im je rekla da su njih dvije dobile i naziv od nekih iz Zalinog razreda. Zovu ih "trkuljašicama". Nisu znale što to znači.

 

13. Ljubav?

 

Druga polovica svibnja je. Jednu večer oko 22 sata Anamariju nazove Zala jer je dobila novi leksikon na ispunjavanje. Pogledala je tko je sve ispunio leksikon i vidjela Igorovo ime. Na pitanje "S kim bi htio provesti cijeli život" Igor je odgovorio – s Anamarijom Kirchmayer. Prvo je Zala rekla 's Patricijom', ali je samo zafrkavala Anamariju iako je Anamariji u tom trenu propao svijet. Anamariji je uskoro rođendan i pozvat će Igora te on možda konačno učini prvi korak.

 

14. Moj slavljenički tulum

 

Rođendan je pao u subotu što je odlično za tulum. Mama je pripremila sendviče, sokove, kolače i tortu te s tatom i Matejom otišla kumovima. Katarina je otišla Gordanu. Oko šest stigli su svi gosti, osim Igora! Nakon kratkog vremena je stigao i ispričao se što kasni. Zabavljali su se svi i plesali, a oko osam su pustili sentiše i Igor ju je pitao za ples. Nakon trećeg plesa šapnuo joj je da voli samo nju. Na kraju ju je pozvao u kino. Ona je naravno pristala, a pred kraj tuluma ju je i poljubio. Anamarija je bila presretna i usnula krasne snove.

 

15. Napokon, ljubav!

 

Brzinom munje se po školi proširilo da su Igor i Anamarija novi ljubavni par. Bojana i Robert su nerazdvojni. Već razmišljaju kako će organizirati viđanja preko ljeta. Jako je zaljubljena i sretna.

 

Likovi - Anamarija, Igor, Patricija

 

Anamarija – učenica sedmog razreda koja živi s roditeljima, bratom i sestrom. Ludo je zaljubljena u Igora i na kraju ostvari svoju veliku ljubav. Voli jesti čokolade i slastice. Ima jako dobar odnos s ocem, a sa sestrom se često svađa. Najbolje prijateljice su joj Bojana i Zala, a neprijateljica Patricija jer je neko vrijeme "petljala" s Igorom. Vrlo je lukava i snalažljiva.

 

Igor – Anamarijina simpatija koja ide s njom u razred. Na kraju djela shvati da voli isključio Anamariju iako su ga viđali s Patricijom. Oboli od mononukleoze pa mu Anamarija šalje pisma podrške te on shvati da joj je stalo do njega.

__________________________________

 

Želimir Hercigonja se kao književnik afirmirao svojim stvaralaštvom za djecu. To su bajke i priče Bajkovnica (1997.), Srebrnasta nit snova (1999.), Vladadar ledene osame (2000.) Zatim objavljuje slikovnice: Tuga, radost i divlja svinja (2001.) i Maslačkova kruna (2001.).

 

Objavio je i svoj prvi roman Tajni leksikon (2001.). Uz prozu piše i poeziju, a svoj bajkoviti književni izričaj gradi na književnom nasljeđu Charlesa Perraulta i H. C. Andersena obogaćujući ga novim literarnim tonovima u ozračju drugačijih vremena od onih u kojima su stvarali njegovi prethodnici.

 

Želimir Hercigonja - Poštar Zeko Brzonogi

loading...
0 glasova
Koristilo vam je ovo prepričavanje? Kliknite like
ili podelite sa prijateljima

Postavite ovu prepričanu lektiru na Vaš sajt ili forum

Link
Za web stranicu
Za forum
Nazad Želimir Hercigonja - Tajni leksikon

Najbolji citati

Najpopularnije lektire RSS

Ivo Andrić - Prokleta avlija

Ivo Andrić - Prokleta avlija   Vrsta djela - romanVrijeme radnje - neodređeno, turska okupacijaMjesto radnje - turski zatvorTema djela - život zatvorenika… >

William Shakespeare - Hamlet

William Shakespeare - Hamlet Viljem Šekspir - Hamlet   Jedne večeri na straži dogodilo se nešto neobično, Horaciju, Marcelu i Bernandu se ukazao… >

Dobrica Ćosić - Koreni

Dobrica Ćosić - Koreni   Koreni su drugi roman Dobrice Ćosića. Objavljen je 1954. godine. Roman Koreni je tematski slojevit, moderan i po tematici… >

Meša Selimović - Derviš i smrt

Meša Selimović - Derviš i smrt   Ovo je priča o pokušajima derviša Ahmeda Nurudina, šejha mevlevijskog reda, za vrijeme Otomanske vladavine u… >

Johann Wolfgang Goethe - Patnje mladog Werthera

Johann Wolfgang Goethe - Patnje mladog Werthera Johan Volfgang Gete - Patnje mladog Werthera   Mladi pravnik Werther dolazi u gradić u koji ga je poslala… >

Lektire na društvenim mrežama

Lajkuj Lektire.me na Facebook-u