Andrea Peterlik Huseinović - Ciconia ciconia lektira

Andrea Peterlik Huseinović - Ciconia ciconia

Andrea Peterlik Huseinović - Ciconia ciconia

 

Ciconia ciconia slikovnica je za djecu 2. razreda osnovne škole koja govori o rodi iz sela Čigoć u Hrvatskoj. Roda priča priču o svom putovanju. Započela je sa opisom same sebe i napomenula kako ne voli snijeg i zimi odlazi na jug.

 

Roda je živjela na dimnjaku od stare tvornice usred pokraj suncokreta i u blizini škole. Voljela je svoj dom i svašta naučila od radosne djece kada su išla kući iz škole. Jednoga dana nešto se promijenilo. Škola se zatvorila, djeca su utihnula, a suncokreti su pregaženi. Roda je čula da je to "rat" ali nije znala značenje te riječi.

 

Bila je tužna i odletjela je potražiti neki novi dimnjak. U daljini je vidjela svjetlucava svijetla i kada im se približila shvatila je da su to neboderi. Sletjela je na jedan kako bi zaspala, ali probudila ju je buka metalnih ptica u zraku i odletjela je dalje.

 

Odletjela je na drugi neboder u kojem su ljudi bili iznimno bučni i roda je te noći sa nostalgijom sanjala svoje divno polje, djecu i školu. Zatim je prronašla visoki crveno bijeli dimnjak, ali on je ispljunuo veliki oblak crnog dima i obojio rodu potpuno u crno.

 

Nastavila je svoju potragu i završila na svjetioniku gdje je bilo mirno i tiho. Ali tada ju je iz sna ponovo prenulo jako svijetlo svjetionika. Letjela je dugo dugo i posjetila mnoge gradove. Nakon nekog vremena naletjela je na jedan internet kafić u kojem je vidjela djecu koja prikazuju njenu sliku i govore o selu Čigoč u jednoj maloj zemlji gdje ima više roda nego stanovnika.

 

Odlučila je vratiti se kući i na putu srela još jednu skupinu roda koje su joj rekle da je je rat gotov. Doletjele su u svoje selo koje je ponovo bilo puno suncokreta, škola je bila otvorena i dječja cika je ispunjavala zrak. Roda je ponovo bila kod kuće.

 

Vrijeme radnje - ratno doba

Mjesto radnje - selo Čigoć, polje suncokreta, vrh nebodera, crveno - bijeli dimnjak, internet kafić, polje suncokreta

Likovi - roda, djeca, galebovi

 

Andrea Peterlik Huseinović - Ciconia ciconia - verzija 2

__________________________________

 

Andrea Petrlik Huseinović rođena je 1966. u Zagrebu gdje je i završila Školu primijenjenih umjetnosti i potom Akademiju likovnih umjetnosti. Osim ilustriranjem knjiga bavi se i njihovim pisanjem. Do sada su joj izdane četiri slikovnice Plavo nebo, Moja obitelj, Ciconia Ciconia i Maleni.

 

Za ilustriranje do sada je dobila četiri priznanja uključujući i domaću prestižnu nagradu "Grigor Vitez" za slikovnicu Plavo nebo. Imala je i nekoliko samostalnih izložbi. I dalje živi i radi u Zagrebu gdje sa suprugom, od 1998., vodi tvrtku Kašmir promet koja se bavi izdavanjem knjiga za mlade.

 

Andrea Peterlik Huseinović - Plavo nebo

loading...
6 glasova
Koristilo vam je ovo prepričavanje? Kliknite like
ili podelite sa prijateljima

Postavite ovu prepričanu lektiru na Vaš sajt ili forum

Link
Za web stranicu
Za forum
Nazad Andrea Peterlik Huseinović - Ciconia ciconia

Najpopularnije lektire RSS

William Shakespeare - Hamlet

William Shakespeare - Hamlet Viljem Šekspir - Hamlet   Jedne večeri na straži dogodilo se nešto neobično, Horaciju, Marcelu i Bernandu se ukazao… >

Ivo Andrić - Prokleta avlija

Ivo Andrić - Prokleta avlija   Vrsta djela - romanVrijeme radnje - neodređeno, turska okupacijaMjesto radnje - turski zatvorTema djela - život zatvorenika… >

Johann Wolfgang Goethe - Patnje mladog Werthera

Johann Wolfgang Goethe - Patnje mladog Werthera Johan Volfgang Gete - Patnje mladog Werthera   Mladi pravnik Werther dolazi u gradić u koji ga je poslala… >

Meša Selimović - Derviš i smrt

Meša Selimović - Derviš i smrt   Ovo je priča o pokušajima derviša Ahmeda Nurudina, šejha mevlevijskog reda, za vrijeme Otomanske vladavine u… >

Dobrica Ćosić - Koreni

Dobrica Ćosić - Koreni   Koreni su drugi roman Dobrice Ćosića. Objavljen je 1954. godine. Roman Koreni je tematski slojevit, moderan i po tematici… >

Lektire na društvenim mrežama

Lajkuj Lektire.me na Facebook-u