Anđelko Vuletić - Klesar Tadija Tegoba lektira

Anđelko Vuletić - Klesar Tadija Tegoba

Anđelko Vuletić - Klesar Tadija Tegoba

 

Vrsta djela - roman za djecu

Vrijeme radnje - Pred i za vrijeme Drugog svjetskog rata

Mjesto radnje - iznad Morašnice (malog sela na granici Hercegovine i Dalmacije), grad Plavnik, Dubrava

 

U romanu Klesar Tadija Tegoba Anđelko Vuletić obrađuje tematiku koja se temelji na predanjima, na istoriji i na događajima iz savremenoga života. Priča se o hrabrim i odvažnim ljudima, kao i o strahovima koje donosi rat. Osnovni motivi su kamen i rat. U ovome djelu javljaju se elementi čiste lirike i realističkog kazivanja, kao i mnogo metafora, poređenja, epiteta i dijaloga, kao i humora koji pisac uvodi kao potrebno rasporećenje od teške životne stvarnosti. Tadija je mudar i strog – htio je da se njegovi sinovi, koji su voljeli igrati fudbal iako im je otac branio, bave samo klesanjem kamena. Ova priča se završava tragično, smrću većine Tegoba, kao i većina ostalih priča čija je radnja smještena u ratno vrijeme.

 

Na početku romana klesar Tadija se sa porodicom seli u mjesto Plavnik, pored mazina u kome je čuvan barut. Klesao je kamen uz pomoć sinova Doma i Kama, ali je uvijek bio izložen smrti zbog mnogo baruta. Zbog toga se, na nagovor žene Barbare, seli u naselje Dubravu. Tu je živio nekoliko godina, tokom rata, klesao je kamen, imao je mnogo mušterija i svi su ga poštovali. Ali, ni tu mu nije bilo mira – u blizini njegove kuće donešen je bojni otrov. Tako da je Tadija, a i njegova porodica, bio od strahu od toga otrova čija kap može uništiti cijeli organizam. Roman se završava tragično, smrću većine Tadije Tegobe i njegove djece Rone i Doma, i jecanjem žene Barbare i sina Kama.

 

Tadija - glavni lik u djelu. Tadija je u ovom djelu predstavljen kao glava obitelji koji drži obitelj na okupu i svaki dan se bori da im pruži sve potrebno. Svoje sinove odgaja ispravno, iako im je jako često branio da se igraju na igralištu. No, kada bolje razmisli, on uvidi koliko je njemu kao djetetu nedostajala igra, jer je od malih nogu mnogo radio. Tadija je bio jako pošten i uvijek bi nekome uzvratio uslugu ili bilo kakvu vrstu pomoći.

 

Barbara - Tadijina supruga. Ona je uvijek podržavala svog supruga i uvelike mu pomagala u poslu. Bila je prava obiteljska žena. Vodila je brigu o narudžbama i ohrabrivala svog supruga u donošenju odluka koje su se prvenstveno odnosile na proširenje obiteljskog posla. Kada nitko nije vjerovao u njegov uspjeh, vjerovala je ona i nije mu dozvoljavala da gubi nadu i vjeru.

 

Kam i Dom - njih dvojica su Barbarini i Tadijini sinovi. Oni su od malih nogu pomagali svome ocu u poslu. Jako su poštovali svoje roditelje. Najviše su voljeli igrati nogomet i u tome su nalazili najveće zadovoljstvo. Iako im je otac to vrlo često branio, nisu se mogli oduprijeti tome. Kam i Dom kao pojedinci imaju različite karaktere, ali su obojica od malih nogu privrženi obitelji.

__________________________________

 

Anđelko Vuletić - Klesar Tadija Tegoba - verzija 2

Anđelko Vuletić - Klesar Tadija Tegoba - verzija 2 pdf

__________________________________

 

Anđelko Vuletić je jedan od poznatijih hrvatskih i bosanskohercegovačkih pjesnika, romanopisaca, pisaca za djecu, književnih kritičara, ali i dramskih pisaca. Rođen je u Trebinju 6. veljače 1933. godine. Osnovnu i srednju školu završio je u Trebinju, a u Beogradu i Skopju studirao je književnost na Filozofskom fakultetu. Nakon fakulteta radio je kao nastavnik u Modriči i Sarajevu, te kao savjetnik u Skupštini SR BiH. Također je radi o i kao prevoditelj tekstova s francuskog jezika. 1993. godine preselio se u Zagreb.

 

1956. godine objavio je roman Gorko sunce. U njemu govori o tragičnoj sudbini ljudi koji žive u patrijarhalnom društvu Hercegovine. Zli dio ljudske naravi obradio je u svom kontroverznom romanu Drvo s paklenih vrata, objavljenom 1963. godine. Deveto čudo na istoku, objavljeno 1966. godine, suvremena je Vuletićeva obrada mitske priče o Edipu, a romani Dan hapšenje Vile Vukas i Jadi mladog karijeriste simbolički su prikazi bosanskohercegovačkog mentaliteta.

 

Ostala djela Anđelka Vuletića su zbirke pjesama Gramatika ili progonstvo, Jedina nada, Sedam vječnih pitanja, Kraljica puteva, Poezija, Putnik na svoju odgovornost, Kad budem velik kao mrav, Križaljka za čitanje sudbine, Popravni ispit, Pčela i metak, Pisma nebeskom gromu, Tajna večera i Izabrane pjesme; romani Klesar Tadija Tegoba, Čudotvorna biljka doktora Engela i Strijeljanje ustaše Broza; te drama Andrija Hebrang.

 

Anđelko Vuletić je 1965. godine za zbirku pjesama Sedam vječnih pitanja dobio godišnju nagradu Društva pisaca Bosne i Hercegovine. Osim toga, dodijeljena su mu još mnogobrojna priznanja i nagrade.

loading...
4 glasova
Koristilo vam je ovo prepričavanje? Kliknite like
ili podelite sa prijateljima

Postavite ovu prepričanu lektiru na Vaš sajt ili forum

Link
Za web stranicu
Za forum
Nazad Anđelko Vuletić - Klesar Tadija Tegoba

Najpopularnije lektire RSS

William Shakespeare - Hamlet

William Shakespeare - Hamlet Viljem Šekspir - Hamlet   Jedne večeri na straži dogodilo se nešto neobično, Horaciju, Marcelu i Bernandu se ukazao… >

Ivo Andrić - Prokleta avlija

Ivo Andrić - Prokleta avlija   Vrsta djela - romanVrijeme radnje - neodređeno, turska okupacijaMjesto radnje - turski zatvorTema djela - život zatvorenika… >

Johann Wolfgang Goethe - Patnje mladog Werthera

Johann Wolfgang Goethe - Patnje mladog Werthera Johan Volfgang Gete - Patnje mladog Werthera   Mladi pravnik Werther dolazi u gradić u koji ga je poslala… >

Meša Selimović - Derviš i smrt

Meša Selimović - Derviš i smrt   Ovo je priča o pokušajima derviša Ahmeda Nurudina, šejha mevlevijskog reda, za vrijeme Otomanske vladavine u… >

Dobrica Ćosić - Koreni

Dobrica Ćosić - Koreni   Koreni su drugi roman Dobrice Ćosića. Objavljen je 1954. godine. Roman Koreni je tematski slojevit, moderan i po tematici… >

Lektire na društvenim mrežama

Lajkuj Lektire.me na Facebook-u