Šime Storić - Poljubit ću je uskoro možda lektira

Šime Storić - Poljubit ću je uskoro možda

Šime Storić - Poljubit ću je uskoro možda

 

Vrsta djela - dječji ljubavni roman, govori o simpatijama i pisac opširno opisuje likove i događaje

Tema djela - Filipovo odrastanje i zaljubljenost

Vrijeme radnje - Ljetni praznici "čekala sam samo da završi školska godina."

Mjesto radnje - Okuč, kuća bake klare... dolje u bujnu zelenilu, ugledali smo kuću bake Klare. Na to brdo sam se želio popeti već od prvoga dana moga dolaska u Okuč.

 

Šime Storić je u svojem romanu uspješno oblikovao zanimljivu priču o problemu socijalizacije 13 - godišnjega Filipa i Livije, koji su svaki na svoj način opterećeni problemima odrastanja i bolesti. Uz njih se pojavljuju Filipova majka i baka te Livijini roditelji koji pomažu njihovu sazrijevanju. Ova se priča u jeziku ostvaruje kao jednostavna i tečna, puna uvjerljivih i životnih, ponekad dijalektalnih dijaloga te zanimljivih situacija koje nas povezuju sa svakidašnjim problemima današnjih tinejdžerskih naraštaja.

 

Krataj sadržaj - Došlo je ljeto, mama je rekla da se više ne može odgađati, rekla je Filipu da mora mršati. Za ljetne praznike ga nije htjela poslati kod tate zato što mu tata uvijek kupuje mortadele i salame, nego ga je poslala kod bake Klare u Okuč. Kada su tamo stigli Filip se pozdravio s bakom i pitao dali ona ima magarca ona mu je odgovorila da ima tamo iza kuće, on je otišao i vidio magarca spuštene glave i spuštenih ušiju. Kada je magarac vidio Filipa podigao je glavu i uši i počeo mahati repom Filip mu je načupao trave i dao mu da jede iz njegove ruke. Magarc je to brzo pojeo a Filip mu je opet načupao i otišo, kada je išao u kuću vidjeo je psa, pitao je baku dali je to nijhov pas i kako se zove, baka mu je odgovorila da se zove ljepotan i objasnila mu zašto ljepotan, ljepotan zato što kada su ga dobili pas je bio tako ružan da mu je djed nadio ime ljepotan.

 

Nakon nekoliko godina djed je umro a pas je izrastao u prekrasnog vučijaka pa je tako opravdao svoje ime. Nakon nekoliko dana mama je rekla da njihov susjed danas ide u Zagreb pa da je može povesti sa sobom, i tako je mama otišla a Filip i baka su ostali sami. Kada su ručali Filip se otišao malo prošetati kada je došao do drveta tamo je sjeo, malo podalje od drveta vidila se susjedna kuća, iz te kuće je izašla jedna mršava i ošišana djevojčica, Filip ju je zbunjeno gledao, sve dok ona nije otišla u kuću nakon nekoliko minuta izašla je ista ta djevojčica samo je imala prekrasnu crnu kosu. Filip ju je zbunjeno gledao, a onda je otišao pitati baku dali tu žive dvije djevojčice, ona mu je odgovorila da ona zna samo za jednu.

 

Filip je često šetao s Ljepotanom, bakinim psom. Filip je došao na mol, ali se nije otišao kupati, zato što ga je baka zamolila da se ne kupa dok nje nema i da se ne kupa sam. Došao je Žarac pa su zajedno otišli kupati se u moru. Filip mu kaže kako u susjednoj kući žive dvije djevojčice, što je Žarca zbunilo, jer je znao da tamo živi samo jedna djevojčica. Rekao je kako njegovi prijatelji, Mušica i Zele, žele razgovarati s njim. Smijali su joj se, pa se ona uplakana vratila kući. Baka ih je pozvala da zajedno beru rajčice, a nakon posla Filip je donio osvježavajući sok. Žarac i Filip su se opet otišli kupati, ali je Žarac plivao brže i mogao je proći veću udaljenost. Rekao je Filipu da mora smršaviti, ali mu je to rekao dobronamjerno. Nije mu se rugao. Žarac mu kaže kako će se dogovoriti s Ivom i Mirnom da se drugi dan idu kupati na osamljenoj plaži.

 

Drugo jutro, Filip je jeo bez teka, jer je bio nervozan zbog susreta s Mirnom. Otišao je s bakom u Bukovčevu valu pecati ribe za ručak. Baki je pobjegla jedna jako velika riba, pa je bila neutješna, ali su uspjeli uloviti dovoljno riba za ručak. Poslije ručka, Filip je otišao na mol. ubrzo je došao Žarac, pa su krenuli prema curama koje su bile na osamljenoj plaži. Žarac i Iva su brzo otišli na plivanje i otplivali iza stijena. Mirna i Filip su ostali sami. Filip je cijelo vrijeme šutio, nije znao što bi rekao Mirni. Mirna je prva započela razgovor, ali nije dugo trajao. Zajedno su plivali, a kada su se vratili na plažu, opet su šutjeli. Žarac je nagovarao Filipa da zapuši cigaretu, ali on nije htio. Mirna mu je isto rekla da ga ne tjera, ako on to ne želi. Kada je Mirna otišla, Filip je probao zapušiti, ali mu se nije svidjelo. Otišao je na stijenu do Marine i skočio za njom u more. Ozlijedio se, peta mu je zapela za stijenu. Sve je bilo dobro dok se kupao, ali kada je izašao iz mora, nije mogao stati na nogu. Mirna je odmah otišla do ambulante i donijela zavoje. Brinula se za njega.

 

Filip razgovara sa Žarcem koji živi u lijepoj dvokatnici. Žarac mu govori kako kod njih preko ljeta žive turisti. Sviđa mu se jedna Talijanka s kojom se dogovorio da će ići u kino. Priznaje mu da će se sigurno poljubiti. Filip je zbunjen, jer je znao da je Žarac s Ivom.

 

Kako je Žarac Ivi i Mirni rekao da se i drugi dan vide na istom mjestu, Filip je sam krenuo na usamljenu plažu, ali tamo nije bilo nikoga. Šetao je do plaže i tamo ugledao Mirnu i Mušicu. Izgledalo mu je kao da su zaljubljeni. Filip je u krevetu razmišljao o Mirni i Mušici. Razmišljao je o tome kako je Mušica zgodan i vitak, a on debeo. Žarac je došao po Filipa i krenuli su na plažu. Žarac je bio razočaran, jer je njegova Talijanka očito imala dečka, pa nije išla s njime u kino. Došli su na plažu, ali su svi gledali u Mušicu koji je skakao sa skakaonice. Zele je izazvao Filipa, rekavši mu kako bi to on, nazvavši ga "bovom", skočio sa skakaonice. Filip se naljutio pa ga udario šakom u glavu. Kasnije je došao i Mušica, pa je dogovorio borbu Zelea i Filipa. Navečer je Žarac opet došao po njega da idu na ples na plažu. Tamo je bila i Mirna, ali s Rokom. Ispada da joj je on dečko. Mirna mu se približila i pitala ga kako mu je noga te da joj je Žarac rekao da mu se ona sviđa. Priznala mu je da ima dečka.

 

Nakon par dana oni su se upoznali i Filip je doznao kako se zove djevojčica, zvala se Livija, doznao je da su oni vegeterijanci.

 

Livija je došla kod Filipa i zamolila baku da ga pusti da dođe kod nje. Filipa su pozdravili Livijini i mama i tata. Za ručak je bilo samo voće - jabuke, kruške, breskve i orašasti plodovi. Prije nego što su počeli jesti, izmolili su molitvu. Filipu je bilo neugodno, jer on nije znao moliti. Livijina mama mu je rekla da bi trebao smršaviti. Rekli su mu da mora puno više plivati i vježbati. Čak su ga i izvagali, imao je 79 kilograma, jedan manje nego što je imao prije dolaska kod Bake u Okuč. Kako ima 160 centimetara morao je smršaviti. Livija i Filip su se dogovorili da će ići zajedno na plivanje.

 

Filip i Livija su zajedno otišli do mola. Livija mu je pokazala svoje fotografije kad je imala otprilike trinaest godina. Gledam curicu od dvanaest-trinaest godina, snažnu, skoro debelu, rumenih, bucmastih obraza. Smije se se širokim osmijehom, puna života i radosti. Rekla mu je da je zbog bolesti izgubila jedanaest kilograma i da je izgubila jednu godinu u školi, sad će krenuti u šesti razred. Pričala mu je da su joj s laserom bušili glavu i da je ništa nije boljelo. Livija mu je rekla da otpliva do jedne kamenčine, a da će mu ona mjeriti vrijeme. Filip se pokušao požuriti, ali ga je plivanje umaralo. Poslije je došla njezina mama i rekla mu da je otplivao pola kilometra. Vagao se i imao sedamdeset i osam kilograma.

 

Drugo jutro Livijina majka je rekla Filipu da je Livija ostala u bolnici, jer je morala obaviti pretrage. Filip je bio jako tužan. Baka mu je rekla da bi bilo lijepo da je posjeti u bolnici i da joj odnese breskve. Filip je baku molio 15 kuna da si kupi strip "Alan Ford", a baka mu je dala 30 kuna da kupi i Liviji banane. Otišao je s njenim ocem na tržnicu, ali mu on nije dopustio da išta kupi. Samo je kupio strip, pa mu je otac rekao neka ode i kupi još jedan. Filip mu je rekao da će joj pokloniti svoj. Došli su nalazi, Livija je izliječena i sutra može ići kući.

 

Filip je bio nestrpljiv i stalno je pogledavao na sat. Livijina mama ga je pozvala da joj pomogne da zajedno stave transparent - Livi, dobro došla kući! Otišao je u šetnju i sreo Žarca koji mu je rekao da je poljubio Talijanku. Livija se vratila kući i pitala Filipa ima li on curu. Iskreno joj je odgovorio da nema. Na kraju romana mu je rekla Možda ću ti dopustiti da me poljubiš! Filip ju je upitao kad će mu to dopustiti, a ona mu odgovara Uskoro, možda.

 

Zabilješke tjekom čitanja
- Filip dolazi baki na ferije ( baki Klari)
- Upozno je Žarca, koji ga je upoznao s svojim prijateljima od kojih je bila i jedna Mirela (ili Mirna) u koju se zaljubio a ona ga je branila pred društvom uvjek pa je mislio da je obostrano
- Nakon nekog vremena je upoznao i Liviju, bolesnu djevojčicu kojoj je kosa otpala zbog bolesti...
- Jednom je vidio Mirelu s njenim dečkom što ga je jako razočaralo i rastužio jer je mislio da joj se sviđa... od tada je mislio samo na Liviju...
- S Livijom se jako dugo dužio ali onda je morala ići u bolnicu na pretrage, a kada su stigli rezultati, bila je zdrava... nakon nekoliko dana ju je pitao smije li je poljubiti i ona mu je odgovorila: Uskoro, možda.

- dijelo mi se svidjelo jer je zabavno, poučno, a i opisuje jednu vrlo realnu situaciju koja se vrlo često događa ali u malo izmijenjenim okolnostima

 

Najljepši ulomak: ... meni uopće ne smeta što si debeo...

 

- pisac je ovim djelom htio poručiti da tjelesni izgled vrlo česti vara jer oni ljudi koji izgledaju odbojno, često su dobre osobe...

 

Kompozicija

Uvod - Filip putuje u Okuč i upoznaje Mirnu

Zaplet - Zaljubio se u Mirnu, ali ga ona odbije

Vrhunac - Filip upoznaje Liviju i odmah mu se sviđa, ali zbog bolesti mora na liječenje u Zagreb

Rasplet - Livija je zdrava stigla kući i kaže Filipu da će je moći poljubiti uskoro, možda

Kraj - Liviji ne smeta Filipova debljina i njih dvoje su prijatelji

 

Likovi - Filip, Livija, Baka, Žarko, Filipova mama, Mušica, Zele, Mirna i Iva.

 

Filip je dječak koji živi u Zagrebu, koji jede sve što stigne. Na svojih 160 centimetara ima 80 kilograma. Jednom je čak pojeo 20 buhtli koje je mama ispekla. Njegova majka više nije znala kako da se nosi s tim problemom, pa nakon odlazaka kod liječnika i korištenja nekakvog smrdljivog lijeka, odlučuje da Filip neće provesti praznike kod oca u Njemačkoj, nego kod bake Klare u Dalmaciji. Filipovi roditelji su rastavljeni, ali Filipu se sviđa tatina druga žena Irenne. Filip dolazi kod bake na more. Često pomaže baki, bere s njom rajčice, muze koze, barbi Iliji pomaže istovariti bundeve. Upoznaje Žarca koji mu je rođak i njegovo društvo, ali nije baš sretan jer mu se Mušica i Zele rugaju zbog njegove debljine. Filip se zaljubljuje, ali i odljubljuje od Mirne, a kasnije je sretan s Livijom. Također, gubi na težini zbog toga što stalno misli prvo na Mirnu, a onda i na Liviju. Livija mu pomaže u mršavljenju.

 

- psighčka karakterizacija: Postajao sam gnjevno ljubomoran na svaki njegov uspješan potez... dok sam gledao Mušicu i ostale kako prate sa zanimanjem, osjećao sam istovremeno i prkos i zadovoljstvo.

 

Livija je djevojčica koja živi preko puta Filipa. Filip je u početku pomislio da su dvije djevojčice u pitanju. Livija mu kaže kako nosi periku zato što je bolesna i kaže mu da dodirne njezinu glavu kako bi se uvjerio da će joj kosa narasti. Morala je preskočiti jedan razred zbog bolesti, a i smršavila je 11 kilograma. Sprijateljila se s Filipom, zato što je pristojan dječak. Rekla je Filipu da bi trebao smršaviti zbog svog zdravlja, nikada nije spomenula njegov izgled. Nije površna i voli i poštuje svoje roditelje. Često provodi vrijeme s Filipom i pomaže mu u mršavljenju, pa zajedno s njim ide plivati i voziti bicikl. Na kraju romana saznajemo da je skroz izliječena.

 

- fizička karakterizacija: Imala je obrijanu glavu. Gledao sam njezin mršav struk. Takav joj je bio i gornji dio tijela, za razliku od stražnjice koja se donekle zaoblila dok se opirala. Za razliku od mršava tijela imala je sasvim lijepe, zaobljene noge.

 

- psihička karakterizacija: Livija je sjedila nasuprot meni i s divljenjem gledala u oca. Livija nije površna jer joj ne smeta filipova debljina. Čak i u najgorim trenucima, Livija je sretna i nasmješena jer ima obitelj koja je uvijek uz nju i jednog, ali pravog prijatelja Filipa.

 

Baka - živi u Dalmaciji i provodi s njim svoje vrijeme, pa joj Filip često pomaže. Prodaje rajčice barbi Iliji. Pazi na Filipa i njegovu dijetu, daje Filipu novac i pazi kako se vrani. Spretna, borbena i mudra

 

U romanu još susrećemo Žarka kojeg Filip opisuje:

 

Glava mu je okrugla, velika, brada isturena kao i gornji zubi, nos poširok, tubast kao da je o staklo pritisnut. Koža čeka, lica i vrata preplanula mu od sunca i doimlje se odraslije. U uskoj je majici stisnutoj uz razvijena prsa i u kratkim hlačama iz kojih se nastavljaju čvrste, mišičave noge.

 

Žarko koga svi zovu Žarac često drži stranu Filipu kada mu se drugi rugaju, jer su rođaci, Filipova baka je teta njegove mame. Žarac mu se popišao na nogu, zato što je urin pun joda i to je navodno lijek za rane.

 

Susrećemo i Filipovu majku koja je pokušavala na sve načine kako bi Filip smršavio.

 

Osnovna misao - Nije lijepo kada se međusobno vrijeđamo jer svi smo isti bez obzira na male različitosti.

__________________________________

 

Šime Storić rodio se 1943. godine u Čistoj Velikoj, mjestu nedaleko Vodica. Prvi roman koji je pročitao bio je Lovrakova Družba Pere Kvržice. Nadimak mu je bi Milo Dijete. Srednju školu, gimnaziju, prva dva razreda završio je u Šibeniku, druga dva u Osijeku. Kao prosvjetni radnik radio je u desetak mjesta po Hrvatskoj.Dobio je književnu nagradu "Mato Lovrak" za roman Poljubit ću je uskoro, možda i nagradu "Anto Gardaš" za roman Mačka se uvijek dočeka na noge.

loading...
37 glasova
Koristilo vam je ovo prepričavanje? Kliknite like
ili podelite sa prijateljima

Postavite ovu prepričanu lektiru na Vaš sajt ili forum

Link
Za web stranicu
Za forum
Nazad Šime Storić - Poljubit ću je uskoro možda

Najbolji citati

Najpopularnije lektire RSS

Ivo Andrić - Prokleta avlija

Ivo Andrić - Prokleta avlija   Vrsta djela - romanVrijeme radnje - neodređeno, turska okupacijaMjesto radnje - turski zatvorTema djela - život zatvorenika… >

William Shakespeare - Hamlet

William Shakespeare - Hamlet Viljem Šekspir - Hamlet   Jedne večeri na straži dogodilo se nešto neobično, Horaciju, Marcelu i Bernandu se ukazao… >

Dobrica Ćosić - Koreni

Dobrica Ćosić - Koreni   Koreni su drugi roman Dobrice Ćosića. Objavljen je 1954. godine. Roman Koreni je tematski slojevit, moderan i po tematici… >

Meša Selimović - Derviš i smrt

Meša Selimović - Derviš i smrt   Ovo je priča o pokušajima derviša Ahmeda Nurudina, šejha mevlevijskog reda, za vrijeme Otomanske vladavine u… >

Johann Wolfgang Goethe - Patnje mladog Werthera

Johann Wolfgang Goethe - Patnje mladog Werthera Johan Volfgang Gete - Patnje mladog Werthera   Mladi pravnik Werther dolazi u gradić u koji ga je poslala… >

Lektire na društvenim mrežama

Lajkuj Lektire.me na Facebook-u