Ratko Zvrko - Grga Čvarak lektira

Ratko Zvrko - Grga Čvarak

Ratko Zvrko - Grga Čvarak

 

Tko god je ikad čuo pjesmicu Grga Čvarak teško da je zaboravio tog nestašnog dječaka. Grga Čvarak je zbirka pjesama hrvatskog književnika Ratka Zvrka. Mjesto radnje pjesama je Zelengaj, a pjesme govore o tipično razuzdanom dječaku po imenu Grga Čvarak, koji, kao i svaki dječak ima dobre i loše osobine. Temeljna ideja pjesama je da u svakome postoji dobro i zlo te da treba težiti dobru.

 

O djelu - Pjesme u knjizi su male, šaljive i poučne priče u stihovima. Teme i motivi pjesama su raznoliki, ptice, kukci, životinje, priroda i djeca sa svojim dobrim i lošim osobinama koje se odražavaju kroz razne igre, nestašluke, druženja, svađanja i prijateljstva. Pjesme su raspoređene su u četiri dijela:

 

U mom kraju Zelengaju - poglavlje je s pjesmama koje na šaljiv ali poučan način govore o temama iz dječjeg života, o njihovim školskim danima i nestašlucima i o njihovim članovima obitelji.

 

Naši stari znanci - zbirka je pjesama o prirodi i događanjima u prirodi koje na šaljiv način govore o pticama, kukcima i biljkama, te na simpatičan način potiče djecu na ljubav prema životinjama i prirodi kroz koju ih ujedno uči i brizi i čuvanju prirodnog okoliša.

 

Ljetni dani - obrađuju ljetne teme koje su svojim šaljivim sadržajima bliske i poznate djeci, te se lako poistovjećuju s pročitanim stihovima i uvijek rado prisjećaju svojih ljetnih dana.

 

Kad kod nas ponoć otkucava - tema pjesama su Zima i događanja na Staru i Novu godinu. Pjesnik nas kroz jednostavne i šaljive stihove vodi u sve krajeve svijeta u vrijeme ispraćanja Stare i dočeka Nove godine.

 

Pjesma Grga Čvarak pripada poglavlju pjesama U mom kraju Zelengaju.

 

Radnja pjesme smještena je u Zelengaju.

 

Ideja - U svakom čovjeku su dobre i loše osobine. Ne treba biti zločest i uništavati sve oko sebe, pogotovo prirodu i životinje.

 

Glavni lik pjesme je mali mršavi dječak Grga, koji kao i svaki drugi dječak ima svoje mane i vrline, svoje dobre i loše strane. Ponekad je jako dobar i osjećajan, brine o bolesnoj majci i tuguje zbog male Mile kad ozlijedi koljeno, a ponekad je vrlo živahan i nestašan, skida lastina gnijezda, gađa mačke iz praćke, vuče kokoši za rep, brzo se naljuti i odmah se svađa i tuče s ostalom djecom.

 

Analiza glavnog lika - Grga Čvarak Mršav i tanak dječak koji ima dobre i loše osobine.

 

Dobre osobine - Bolesnoj majci nosi aspirine i limunadu. Jako se žalosti kad je mala Mila ogrebla koljeno i pala u jarak.

 

Loše osobine - Grga Čvarak iz praćke gađa mačke, skida lastina gnijezda, lako plane, vuče kokoši za rep, radi sve naopačke i uvijek je spreman za svađu i tučnjavu.

 

Poruka pjesme - Trebamo mirno rješavati nesuglasice ili nesporazume, bez svađe i tučnjave. Zabavu i igru treba tražiti među drugom djecom i prijateljima, a ne gnjaviti životinje i uništavati prirodu. Uvijek treba poticati svoje dobre osobine i izbjegavati loše.

_______________

 

GRGA ČVARAK

 

Da upitaš bilo koga
u mom kraju,
Zelengaju:
- Tko sve radi naopačke,
tko iz pračke gađa mačke,
tko preskače preko zida,
tko lastina gnijezda skida,
tko kokoši za rep vuče,
tko se s djecom stalno tuče,
spreman da u svađi plane
ko ugarak?

 

Odgovor će uvijek biti:
- Grga Čvarak.

 

Al' da pitaš u mom kraju,
Zelengaju,
isto tako :
- Tko je cijele noći skako
da bolesnoj majci dade
aspirine, limunade,
i da pitaš isto tako
tko je jako, jako plako
zato što se Mila mala
po koljenu ogrebala
kad je pala
čak u jarak?

 

Odgovor će uvijek biti
- Grga Čvarak.

 

Što je takav?
Tko bi znao?
Čas je dobar,
čas je zao,
čas bi svakom srce dao,
a čas bi se s vukom klao,
mršav, tanak ko suharak
- Grga Čvarak.

________________________________

 

Ratko Zvrko je rođen 1920. godine u Dubrovniku. Već se kao srednjoškolac pokazao veoma kreativnim, za tadašnju tvornicu Union (danas Kraš) smislio je sligan Bilo kuda Kiki svuda. Bavi se boksom, 1945. godine bio je prvak Hrvatske. Sport ga je uveo i u novinarstvo, počeo je pisati sportske izvještaje za Vjesnik, a kasnije i za Vjesnik u srijedu, Večernji list, Modru lastu... Zbirka pjesama Grga Čvarak prvi je outa objavljena 1967. godine, a od tada je postala jedna od najnakladnijih knjiga naše književnosti. Bio je prijatelj sa Dobrišom Cesarićem s kojim se dopisivao u stihovima. Umro je 23. rujna 1998. godine u Dubrovniku.

loading...
2 glasova
Koristilo vam je ovo prepričavanje? Kliknite like
ili podelite sa prijateljima

Postavite ovu prepričanu lektiru na Vaš sajt ili forum

Link
Za web stranicu
Za forum
Nazad Ratko Zvrko - Grga Čvarak

Najbolji citati

Najpopularnije lektire RSS

Ivo Andrić - Prokleta avlija

Ivo Andrić - Prokleta avlija   Vrsta djela - romanVrijeme radnje - neodređeno, turska okupacijaMjesto radnje - turski zatvorTema djela - život zatvorenika… >

William Shakespeare - Hamlet

William Shakespeare - Hamlet Viljem Šekspir - Hamlet   Jedne večeri na straži dogodilo se nešto neobično, Horaciju, Marcelu i Bernandu se ukazao… >

Dobrica Ćosić - Koreni

Dobrica Ćosić - Koreni   Koreni su drugi roman Dobrice Ćosića. Objavljen je 1954. godine. Roman Koreni je tematski slojevit, moderan i po tematici… >

Meša Selimović - Derviš i smrt

Meša Selimović - Derviš i smrt   Ovo je priča o pokušajima derviša Ahmeda Nurudina, šejha mevlevijskog reda, za vrijeme Otomanske vladavine u… >

Johann Wolfgang Goethe - Patnje mladog Werthera

Johann Wolfgang Goethe - Patnje mladog Werthera Johan Volfgang Gete - Patnje mladog Werthera   Mladi pravnik Werther dolazi u gradić u koji ga je poslala… >

Lektire na društvenim mrežama

Lajkuj Lektire.me na Facebook-u