Lektire.me - sastavi je internet stranica koja sadrži primere sastava, pismenih zadataka i eseja za osnovnu i srednju školu. Cilj sajta je da pomogne srednjoškolcima da što bolje i kvalitetnije napišu sastav na određenu temu.


Prvi sudar

Prvi sudar

Prvi sudar

 

Zlatko je dječok koji je imao dogovoreni odlazak u kino sa svojom simpatijom Anom. lako se cijeli dan spremao za taj usret, Ana je bila spriječena, pa je sastanak propao. Naši mali pisci kreativci zamislili su kako bi izgledao sastanak da je Ana ipak došla.


(prema ulomku romana "Prvi sudar" Zlatka Krilića) 

 

I tako je Zlatko sjeo na klupicu raščupane kose, koja je izgledala kao trava, košuljom i hlačama od prijepodne i čekao Anu. Razmišljao je što će prvo učiniti. Tada se pojavila Ana iza ugla Malog parka. Nosila je ružičastu haljinicu. Što se više približavala, Zlatko je snažnije osjećao miris stotinu parfema koje je stavila na sebe. Pozdravili su se . Zlatko je odjednom zaboravio cijeli plan koji je danas smišljao u kupaonici.


Zaputili su se do kina. Ana je Zlatku pohvalila frizuru. Zlatko se zbunio jer je znao da je nakon njezine pohvale morao nešto reći, no usta su mu bila kao zapečatirana. U kinu su kupili velike kokice i coca colu. Kad su ušli u dvoranu, ostali su u čudu. Dvorana nije imala običnih sjedala, već samo ona Ijubavna za parove. Zlatko je napokon progovorio: - Ah, očito ćemo morati sjesti u Ijubavno sjedalo, Ana se složila. Gledali su film iako nijedno od njih zapravo nije gledalo flm. Ani je prolazilo glavom kako se približiti Zlatku te kakva joj je frizura. Zlatko je pak samo razmišljao o kraju filma i poljupcu s Anom. Film je ubrzo završio, a Zlatko je skupio svu hrabrost i bez razmišljanja poljubio Anu.


Na povratku kući pričali su i zaključili da su sada dečko i cura. Razišli su se kraj Maloga parka još jednim poljupcem za rastanak. Zlatko je bio presretan i te noći nije mogao dugo zaspati.

________________________________

 

Prvi sudar   

 

Zlatko je čekao i čekao Anu koja nije dolazila. Odlučio je otići kući kada je odjednom začuo glas: "Zlatko, čekaj, dolazim..." Naglo se okrenuo i ugledao Anu. Sjala je od Ijepote i lagano poskakivala. Zlatko se zacrvenio i sasvim zbunio. Ana je doskakutala do njega i primila ga za ruku. Krenuli su put kina. Zlatko je i dalje bio izbezumljen, ali je rekao sebi u bradu: "Zlatko, frajeru, hej, priberi se!" Ruku pod ruku šetali su ka kinu, pričali o općenitim stvarima, školskim zgodama i prvim simpatijama. Zlatku je to vrlo pomoglo jer je malo bolje upoznao Anu i saznao što voli, a što ne. Odjednom je rekao Ani: „ Pričekaj me ovdje , odmah dolazim!" Otrčao je u cvjećarnicu i kupio deset Ijubičastih ruža jer je Ani nadraži broj deset, a boja Ijubičasta. Ana je bila oduševljena i zbunjena kao Zlatko na početku.

 

Došli su do kina, kupili kokice i coca colu, sjeli i čekali početak filma. Tijekom gledanja filma, Ana je trebala na zahod. Zlatko je to iskoristio za bodrenje samoga sebe: „ Ti si car, tako dobro zavodiš cure da je ova sigurno tvoja, frajeru! " Slična stvar odvijala se i s Anom na zahodu. Ona je upozoravala samu sebe: "Budi pametna! Nemoj da te Zlatkova Ijepota i Ijubaznost navedu da se zaljubiš u njega. Moraš mu zaviriti u srce!" Uskoro se vratila i nastavili su gledati film. Nakon filma Anu je nazvala mama i rekla joj da odmah dođe kući. Zlatko je bio razočaran. Otpratio ju je kući. Pred Aninom kuću se zacrvenio i izgledao kao Ijuti feferon. Na brzinu ju je poljubio što se Ani i nije baš svidjelo te je poput munje uletjela u kuću.

 

Sutradan u školi Ana nije pozdravila Zlatka jer je on po cijeloj školi razglasio da mu je Ana djevojka i da ga je prva poljubila. Uzalud se poslije Zlatko pokušao opravdati Ani da je to bio prisiljen učiniti jer su ga dečki nagovorili. Bilo je kasno. Taj je dan Anu kući otpratio Đuro.

________________________________

 

Prvi sudar  

 

Ana je polako i sretno prišla Zlatku. Zlatko je bio zbunjen i zaboravio je na poljubac. Ana je rekla mekim glasom: - Bok, Zlatko! Idemo? Zlatko je, još uvijek zbunjen, mahnuo rukom i kimnuo glavom. Prisjetio se svoga plana i poljubio Anu u lijevi obraz na što se ona zacrvenjela. Primili su se za ruke i gledajući se zaljubljeno, krenuli prema kinu. Za petnaest minuta došli su do kina.

 

Zlatko je kupio karte, a Ana ga je čekala sa smješkom na licu. Kad se vratio, Zlatko joj je pružio kartu i upitao: "Hoćeš li kokice i sok ili sok i kokice?" Ana se glasno nasmijala . Kupili su sok i kokice te polako i uzbuđeno krenuli u dvoranu. Malo su se teže snašli u tamnoj dvorani jer su se svjetla taman bila ugasila. Sjeli su na Ijubavna mjesta u posljednjem redu. Zagrlili su jedno drugo.

 

Nakon što su odgledali film, iz kina su izašli pričajući o dojmovima. Za dvadeset minuta bili su pred Aninom kućom. Na rastanku su se poljubili i ispunjeni srećom krenuli svatko na svoju stranu.

________________________________

 

Prvi sudar

 

Zlatko je u parku dugo čekao Anu. Bio je uzbuđen, znojili su me se dlanovi, duboko je disao. Kada se napokon pojavila, srce mu je divljački lupalo.

 

Prišao joj je i pozdravio drhtavim glasom. Ana je bila prekrasna. Imala je svježe opranu kosu i dobro je mirisala. Nako kraćeg razgovora Zlatko je naizgled slučajno dotaknuo Aninu ruku. Nije ju imao hrabrosti čvrsto uhvatiti, ali je neprestano razmišljao o tome prilikom šetnje prema kinu. Dok su sjedili u mraku i gledali film, Zlatku je prolazilo glavom kako ostvariti barem dio svojih planova te kako se ponašati prema Ani. Sve mu se činilo teškim i neostvarivim, a Ana mu je povremeno izgledala nezainteresirana za njega.

 

Kada je završio film, išli su kući, a Zlatko je pomislio kako je sada pravi trenutak da pokaže malo odlučnosti i učini nešto značajno. Srce mu je opet jako udaralo i pomislio je: "Sada ili nikada!" Skupio je svu hrabrosti i uhvatio Anu za ruku. Očekivao je da će ju ona povući natrag iz njegove, ali to se nije dogoodilo. To mu je dalo hrabrosti da učini još nešto samoubilački hrabro. Kada su došli do Anine kuće, poljubio je Anu, doduše u obraz!

 

Ana mu se činila sretna i pomalo zbunjena. Bio je to veliki korak. Zlatko je bio presretan.

loading...
1 glasova
Koristio vam je ovaj sastav? Kliknite like
ili podelite sa prijateljima

Postavite ovaj sastav na Vaš sajt ili forum

Link
Za web stranicu
Za forum
Nazad Prvi sudar

Najpopularniji sastavi

Moja draga osoba

Moja draga osoba   Postoji mnogo ljudi koji ispunjavaju moj život, koje volim i kojima se divim. To su moji roditelji, moja baka, ujaci, ali i moja… >

Moja škola

Moja škola   Škola, to je ustanova čiji je osnovni zadatak prenositi znanje na mlade ljude. To su zgrade u čijim se prostorijama odvija nastava.… >

Moji snovi

Moji snovi   Ne postoji čovjek koji ne sanjari ili barem mašta. Snovi mogu biti različiti; počev od snova o uspjehu, preko ljubavnih snova pa do… >

Moja soba

Moja soba   Razmišljajući o svojoj sobi, ne želim ju opisati kakva je ona materijalno jer se bitno i ne razlikuje od soba mojih vršnjaka. Svaka soba… >

Iskreno o sebi

Iskreno o sebi   Iskreno o sebi. Ne znam što ne mogu da napišem par rečenica o sebi, a uvek brzo donosim zaključke o drugima. Ostavljam olovku,… >

Sastavi na društvenim mrežama

Lajkuj Lektire.me na Facebook-u