Lektire.me - sastavi je internet stranica koja sadrži primere sastava, pismenih zadataka i eseja za osnovnu i srednju školu. Cilj sajta je da pomogne srednjoškolcima da što bolje i kvalitetnije napišu sastav na određenu temu.


Iz dnevnika učiteljice

Iz dnevnika učiteljice

Iz dnevnika učiteljice ili kao što voli ruska duša

 

Želeli da naša ćerka zavoli rusku književnost, a ne Rusiju!

 

U moj sedmi razred došla je nova učenica. Upoznala sam je sa ostalim đacima, ostavila ih da se "zbliže", pa izašla do njenih roditelja. Mama i tata rekoše mi da ona engleski govori malo bolje od ruskog i jednoglasno me zamoliše da njihovu ćerku naučim "da voli rusku književnost".

 

Osmehnuh se. "Koliko godina ima devojčica? Četrnaest? Pa zakasnili ste četrnaest godina i devet meseci", htedoh da kažem, ali rekoh drugo: "Potrudiću se!" I počeo je rad. Nisam se trudila da na neki poseban način zainteresujem novu učenicu – prosto sam radila svoj posao: objašnjavala programske stvari, organizovala časove čitanja, prikazivala odlomke ekranizovane klasike, vodila sedmake u pozorište i na male ekskurzije. A novoj učenici bih dala neku priču s molbom da je prepriča razredu, ili neke stihove da bi učestvovala na recitatorskom konkursu, ili bih joj predlagala da napravi ilustraciju pročitanog – sve kao i drugima, ništa lično.

 

DOĐE I PROĐE LETO...


U maju dođe njena mama i – zahvalivši mi "za sve" – reče da uzima dokumenta zato što će sledeće školske godine devojku da pošalju na školovanje u inostranstvo. Napomenula sam joj da, po mom dubokom uverenju, mladalački uzrast nije baš najbolje vreme za odvajanje od rodne grude, ali – kao što se kaže – svoju pamet drugom ne možeš pokloniti. Tako smo se rastali.

 

Dođe i prođe leto. Poče nova školska godina. Bivši sedmi postade za godinu dana stariji i za jednog čoveka manji. Ali s nama su, kao i ranije, bili Puškin, Ljermontov, Tolstoj... Završilo se prvo polugođe, pa onda i novogodišnji praznici.

 

A, kad sam 10. januara ušla u razred, sa čuđenjem ugledah bivšu novu učenicu. Sedela je na ranijem mestu. Priznajem: osetih i radost i brigu, istovremeno. Na času sam sebi dopustila samo radost, a, kad zazvoni zvono, zamolih devojku da ostane i sad je zabrinuto upitah: "Nešto se desilo?" Ona klimnu glavom.

 

– Nisi uspela?

– Uspela sam.

– Bilo ti je teško zato što oko tebe „ni ruske reči, ni ruskog lica"?

– Na to sam bila spremna.

– Nisi pronašla prijatelje?

 

Moja se učenica zamisli i odgovori da je bilo i prijatelja, ali "voleti tako kao što voli ruska dušaniko ne može".

 

SVA RUSKA KNJIŽEVNOST JESTE PATRIOTIZAM


Zazvoni zvono. Život se nastavlja. Posle nekoliko dana u školu dođoše njeni roditelji i, kao što se kaže, zatražiše prijem.

 

– Zbog vas je naša ćerka napustila prestižnu školu u Švajcarskoj! To ste joj vi usadili ljubav prema otadžbini!

– Na šta mislite?

– Vi ste joj ulili ljubav prema ruskoj književnosti!

– Tačno! Kao prvo, to je bila moja profesionalna obaveza, a kao drugo, vi ste me i sami za to molili.

– Da, ali mi smo želeli da naša ćerka zavoli rusku književnost, a ne Rusiju!

 

Moram reći da me poslednja rečenica nije iznenadila. Ako odrasli hoće da zarađuju u Rusiji, a da žive u inostranstvu (baš takvi su bili planovi roditelja moje učenice i mnogih mojih sunarodnika), zašto ne bi želeli da njihova deca blistaju znanjem ruske književnosti, a da pritom ne vole Rusiju?

Međutim, sva ruska književnost jeste patriotizam (nisam ja slučajno pre nekoliko godina istupila protiv uvođenja u škole predmeta „patriotizam", objašnjavajući da već imamo predmet "ruska književnost").

 

– Pa što niste odmah rekli šta hoćete? – odgovorih. – Ja bih vas upozorila.

 

Odlazeći u razred pomislih: takve bitke su se razgorele oko ovog školskog predmeta u našoj Otadžbini, zato što je svaki udarac u njega – udarac u nju.

 

Ina Kabiš

loading...
8 glasova
Koristio vam je ovaj sastav? Kliknite like
ili podelite sa prijateljima

Postavite ovaj sastav na Vaš sajt ili forum

Link
Za web stranicu
Za forum
Nazad Iz dnevnika učiteljice

Najbolji citati

Najpopularniji sastavi

Moja škola

Moja škola   Škola, to je ustanova čiji je osnovni zadatak prenositi znanje na mlade ljude. To su zgrade u čijim se prostorijama odvija nastava.… >

Moja soba

Moja soba   Razmišljajući o svojoj sobi, ne želim ju opisati kakva je ona materijalno jer se bitno i ne razlikuje od soba mojih vršnjaka. Svaka soba… >

Moji snovi

Moji snovi   Ne postoji čovjek koji ne sanjari ili barem mašta. Snovi mogu biti različiti; počev od snova o uspjehu, preko ljubavnih snova pa do… >

Sloboda

Sloboda   O lijepa, o draga , o slatka slobodo... rekao je davno naš poznati pjesnik Ivan Gundulić. Zaista, sloboda jeste lijepa, draga i slatka no… >

Moja draga osoba

Moja draga osoba   Postoji mnogo ljudi koji ispunjavaju moj život, koje volim i kojima se divim. To su moji roditelji, moja baka, ujaci, ali i moja… >

Sastavi na društvenim mrežama

Lajkuj Lektire.me na Facebook-u