Lektire.me - sastavi je internet stranica koja sadrži primere sastava, pismenih zadataka i eseja za osnovnu i srednju školu. Cilj sajta je da pomogne srednjoškolcima da što bolje i kvalitetnije napišu sastav na određenu temu.


Događaj koji ću pamtiti

Događaj koji ću pamtiti

Događaj koji ću pamtiti

 

Balkon je ostao pust. Godine prolaze i događaji polako postaju požutele stranice dnevnika. Samo neki koji su bili veoma važni, tužni ili radosni ostaju dugo u sećanju.I ja se sećam jednog takvog. Bila sam veoma mala, imala sam možda četiri – pet godina. Roditelji me nisu puštali napolje. Mogla sam da izađem samo na balkon. Kao i svako drugo dete volela sam da se igram. Imala sam mnogo igračaka, više nego sva deca u zgradi. Ali ti moji vršnjaci imali su nešto više od mene, imali su slobodu.

 

I tako, jednog dana dok sam rasturala igračke po terasi, jedna loptica se otkotrljala do ograde. Baš kad sam prišla da je dohvatim, susedovo dete je palo i počelo da plače. Da bih bolje videla, proturila sam glavu između šipki na ogradi. Dete je i dalje plakalo, a ja sam zurila u njega. Ko zna koliko bih ga tako gledala da me mama nije pozvala. Htela sam da izvučem glavu, ali nisam uspela. Pokušala sam ponovo, okretala glavu, ali ni to nije pomoglo. Počela sam da plačem. Mama dotrča da mi pomogne. Pokušala je da me oslobodi i na kraju se odmakla bespomoćna. A ja sam i dalje plakala iz sve snage.

 

Mama pozva i tatu u pomoć. Dođe i baka a za njom i deka. Svi su bili nemoćni. Počeše i susedi da se okupljaju. I u tom sveopštem uzbuđenju i pometnji, ja sam uspela nekako i sama da se oslobodim. Od tog dana puštali su me u dvorište sa ostalom decom. Stekla sam tako slobodu i mogućnost druženja sa svojim vršnjacima. Balkon je ostao pust.

________________________________

 

Događaj koji ću pamtiti  

 

Mnogi zanimljivi događaji su obilježili moje djetinjstvo. Oni su ponekad neobični, a često i prekriveni velom straha. Najduže ću pamtiti dan kada sam prvi put otišla na planinarenje.


Kada sam imala devet godina, otišla sam na Prokletije. Jedan dio te planine prekriven je gustom šumom. Sve je mračno jer sunčevi zraci ne prolaze kroz guste grane drveća. U toj mračnoj šumi raste raznobojno cvijeće i druge biljke. Pored toga postoji jedan uski puteljak namijenjen za planinare.

 

Sve je bilo dobro dok nijesam ugledala šumske jagode. Mamio me je njihov sočan izgled i neodoljiv miris. Željela sam da ih probam, pa sam zaostala iza grupe. Kad sam se okrenula, vidjela sam da sam sama. Počela sam dozivati planinare, ali niko me od njih nije čuo. Sjela sam na obližnji kamen i ugledala livadu punu šarenog cvijeća, otišla sam da ga uberem. Dok sam brala cvijeće, zaboravila sam da sam izgubljena. Ovoga puta sreća je bila na mojoj strani. Planinari su me ubrzo pronašli. Bila sam jako srećna.


Od ovog putovanja sam naučila puno, a jedna od najvažnijih stvari je da se na nepoznatom prostoru ne treba odvajati od starijih.

loading...
1 glasova
Koristio vam je ovaj sastav? Kliknite like
ili podelite sa prijateljima

Postavite ovaj sastav na Vaš sajt ili forum

Link
Za web stranicu
Za forum
Nazad Događaj koji ću pamtiti

Najbolji citati

Najpopularniji sastavi

Moja soba

Moja soba   Razmišljajući o svojoj sobi, ne želim ju opisati kakva je ona materijalno jer se bitno i ne razlikuje od soba mojih vršnjaka. Svaka soba… >

Moja škola

Moja škola   Škola, to je ustanova čiji je osnovni zadatak prenositi znanje na mlade ljude. To su zgrade u čijim se prostorijama odvija nastava.… >

Moji snovi

Moji snovi   Ne postoji čovjek koji ne sanjari ili barem mašta. Snovi mogu biti različiti; počev od snova o uspjehu, preko ljubavnih snova pa do… >

Iskreno o sebi

Iskreno o sebi   Iskreno o sebi. Ne znam što ne mogu da napišem par rečenica o sebi, a uvek brzo donosim zaključke o drugima. Ostavljam olovku,… >

Sloboda

Sloboda   O lijepa, o draga , o slatka slobodo... rekao je davno naš poznati pjesnik Ivan Gundulić. Zaista, sloboda jeste lijepa, draga i slatka no… >

Sastavi na društvenim mrežama

Lajkuj Lektire.me na Facebook-u