Zvonimir Milčec - Zvižduk s Bukovca lektira

Zvonimir Milčec - Zvižduk s Bukovca

Zvonimir Milčec - Zvižduk s Bukovca

 

Knjiga Zvižduk s Bukovca govori o nemirnom djetinjstvu provedenom na tom zagrebačkom brijegu. Giza, Truli, Dugi, Bimbo, Kanta i Rolo su dječaci s Bukovca. Svi oni pohađaju peti razred. Giza je ban, Truli nije bio dobar u sportovima, ali je umjetnik u zviždanju, Dugi je visok i mršav dječak, Bimbo je nizak i debeo, Rolo nizak i mršav dječak kao i Kanta, samo što Rolo stalno muca.

 

Dječaci su se uvijek sastajali kod križanja Gornjeg Bukovca. Tako im je, jednom kada su igrali nogomet, pristupio trgovac Špoljarić, debeo čovjek koji je imao trgovinu, i objašnjavao dječacima kako se puca lopta. Rekao je kako će im pokazati kako se puca lopta, uzeo je zalet i u trenutku kada je zamahnuo nogom netko je kamenčićem pogodio loptu, a trgovac je promašio loptu i pao na pod. To je bila osveta dječaka za krađu novca u trgovini kada je trgovac povecao račun za svoj džep. Dječaci su imali još mnoge okršaje s trgovcem. Gizovu obitelj čine Giza, njegov otac i majka te njegove sestre Ivka i Branka. Otac i majka su se često svađali, ali je jednom svađu prekinuo trgovac koji se došao žaliti da je Giza ukrao bombone iz njegovog dućana. Otac je ispravno zaključio i rekao mu neka ide drugdje tražiti krivca jer Giza ne krade.

 

Giza je imao starog razrednika Vjekoslava Dešcaka, koji ih je u svemu mudro poučavao i rekao je kako sve treba znati, pa tako i zviždati, te je i on sam jednoga dana odvratio umjetnickim zviždukom, zvižduku koji se začuo iz školskog dvorišta.

 

Vrijeme radnje - kraj školske godine, nakon Drugog svjetskog rata

Mjesto radnje - Zagreb – kvart Bukovac

Dojam o djelu - Knjiga je zanimljiva jer opisuje djetinjstvo jedne grupe djecaka.

 

Likovi - dječaci Truli, Giza, Kanta, Bimbo i Rolo, trgovac, Gizovi roditelji, razrednik Vjekoslav Deščak

 

Dječaci – veselo društvo koje dane provodi u igri i zabavi, baš poput svih dječaka njihove dobi. Svi su isto godište i pohađaju peti razred. Domišljati su, maštoviti i veliki borci za pravdu. Hrabri su i znatiželjni, uvijek žele naučiti nešto novo. Iako se svaki od njih razlikuje po vanjštini u duši su svi plemeniti i dobrodušni.

__________________________________

 

Zvonimir Milčec je književnik i poznati novinar. Rodio se 3. rujna 1938. godine u Zagrebu, gdje je završio i škole. Cijeli svoj radni vijek radio je kao profesionalni novinar, obavljajući poslove reportera, kolumnista, urednika izdanja i pomoćnika glavnog urednika u Večernjem listu, a bio je i glavni urednik dvotjednika Zagrebački trg.

 

Za svoj rad mnogo je puta nagrađivan. Dobio je novinarsku nagradu za životno djelo "Otokar Keršovani" 2009. godine. Osim toga dobio je i brojne književne nagrade: nagradu "Grigor Vitez" 1976. godine i "Mlado pokoljenje" 1977. godine i "Nagradu grada Zagreba" 1994. godine.

 

Većina njegovih knjiga izlazila mu je u ponovljenim izdanjima. Njegova djela prevedena su na ruski, poljski, engleski, njemački jezik. Neke od knjiga poslužile su i kao predlošci za kratke filmove, dokumentarne i televizijske dokumentarne serije. Cjelokupni rad, kako književni, tako i novinarski, vezan je uz njegov rodni Zagreb. Rekorder je u objavljenim kolumnama o Zagrebu u velikom broju novina.

 

Zvižduk s Bukovca, knjiga za djecu, postala je gotovo sinonim za autora samog. Roman o nemirnom djetinjstvu provedenom na Zagrebačkom brijegu, o dječacima petog razreda Gizi, Dugom, Bimbu, Rolu i Kanti, i napokon Trulom, koji nije dobar u sportovima, ali je dobar u zviždanju, kao i razredniku Vjekoslavu Deščaku koji je govorio da treba znati sve, pa i "fućkati", pa je jednoga dana umjetničkim zviždukom odgovorio na zvižduk koji se čuo iz školskog dvorišta, do te se mjere ugnijezdio u dječja srca da je doživio nastavak "Posljednji zvižduk" (1980.), a onda i zajedničko izdanje oba romana (1992). Napisao je još nekoliko knjiga za djecu, a posljednja je objavljena knjiga duhovitoga naslova "Tajna krvavog nosa".

 

Djela - Zvižduk s Bukovca, roman za djecu (1975.); U Zagrebu prije podne, roman (1979.); Posljednji zvižduk, roman za djecu (1980.); Priča o novinama, roman za djecu (1987.); Zvižduk s Bukovca i Posljednji zvižduk u zajedničkoj knjizi (1992.); Čovjek od novina, roman (1997.); Tekuće priče, pripovijetke (2002.); Tajna krvavog nosa, roman za djecu (2009.).

 

Publicistika - Piti ili ne piti (1968.), Povratak bana (1990.), Nečastivi na kotačima (1991.), Zagrebački gradonačelnici (1993.), Pliva - 70 godina najveće farmaceutske kuće (1997.)

 

18. 04. 2014. godine umro je Zvonimir Milčec, utihnuo je zvižduk s Bukovca.

loading...
1 glasova
Koristilo vam je ovo prepričavanje? Kliknite like
ili podelite sa prijateljima

Postavite ovu prepričanu lektiru na Vaš sajt ili forum

Link
Za web stranicu
Za forum
Nazad Zvonimir Milčec - Zvižduk s Bukovca

Najbolji citati

Najpopularnije lektire RSS

Ivo Andrić - Prokleta avlija

Ivo Andrić - Prokleta avlija   Vrsta djela - romanVrijeme radnje - neodređeno, turska okupacijaMjesto radnje - turski zatvorTema djela - život zatvorenika… >

William Shakespeare - Hamlet

William Shakespeare - Hamlet Viljem Šekspir - Hamlet   Jedne večeri na straži dogodilo se nešto neobično, Horaciju, Marcelu i Bernandu se ukazao… >

Dobrica Ćosić - Koreni

Dobrica Ćosić - Koreni   Koreni su drugi roman Dobrice Ćosića. Objavljen je 1954. godine. Roman Koreni je tematski slojevit, moderan i po tematici… >

Meša Selimović - Derviš i smrt

Meša Selimović - Derviš i smrt   Ovo je priča o pokušajima derviša Ahmeda Nurudina, šejha mevlevijskog reda, za vrijeme Otomanske vladavine u… >

Johann Wolfgang Goethe - Patnje mladog Werthera

Johann Wolfgang Goethe - Patnje mladog Werthera Johan Volfgang Gete - Patnje mladog Werthera   Mladi pravnik Werther dolazi u gradić u koji ga je poslala… >

Lektire na društvenim mrežama

Lajkuj Lektire.me na Facebook-u