Željka Horvat Vukelja - Slikopriče lektira

Željka Horvat Vukelja - Slikopriče

Željka Horvat Vukelja - Slikopriče

 

Slikovnica sadrzi 14 kratkih prica ispripovijedanih kombinacijom slicica i napisanih rijeci, koje govore o temama bliskim djeci. Slikoprice su namijenjene malim citateljima kao poticaj u brzem i lakšem svladavanju citanja, te razvijanju ljubavi prema samostalnom citanju.

 

Ova prekrasna slikovnica pomaže djeci da lakše i brže savladaju samostalno čitanje. Djecu će zaintrigirati svojim neobičnim i vedrim pričama koje će nasmijati i velike i male. Pronašla sam je na polici gradske knjižnice i to na polici s lektirama pa pretpostavljam da je dio lektire nižih razreda. Kako moja Ivona traži i voli sve kompliciranije priče s neobičnim pričama tako sam otkrila policu s lektirama. Svakom novom knjigom s te police oduševi se sve više. Podsjeća me na mene u to doba. S nekih 5 godina sam se uz malenu pomoć svoga djeda, a opet najviše sama naučila slova. Pošto sam imala samo nekoliko jadnih slikovnica namijenjenih mlađoj djeci, uzimala sam mamine knjige i čitala ih sasvim sama.

 

Roditelji su mislili da se šalim držeći u ruci satima knjige poput Ptice umiru pjevajući ili pak Vitez slavonske ravni pa se nisu opterećivali činjenicom da li su to knjige primjerene dječjoj dobi. A ja sam ih doslovce gutala i moram priznati da me užasava pomisao da bi moje dijete danas moglo čitati takve knjige, knjige koje svojim sadržajem i porukom nisu namijenjene ni desetogodišnjacima, a kamoli petogodišnjacima. Zato pokušavam što češće ići u knjižnicu i uistinu razmišljam i tražim slikovnice za koje mislim da su primjerene Ivoni, njenim godinama i interesima. Kad pronađem ovako lijepe i poučne slikovnice, znam da mi dobro ide.

 

Priče su ispričane kombinacijom sličica i napisanih riječi pa djeca u početku sudjeluju u čitanju, a kasnije i sama čitaju ove zanimljive priče. Cijena koju sam pronašla na Internetu je 46,00 kuna.

 

Prva priča nosi naslov Tri ljubavi gospođice Četke. Gospođica Četka se najprije zaljubila u gospodine kaktusa, zatim u ježića kojeg je susrela u šumi, ali oni joj nisu uzvratili ljubav. Jednoga dana u kupaonicu u kojoj je živjela gospođica Četka uselio se novi češalj. Bila je to ljubav na prvi pogled i tako već godinama oni žive u ormariću iznad umivaonika i svaki dan idu u šetnju kroz Aninu kosu.

 

Druga priča Jesen u našem gradu govori o jeseni i tome što sve ona radi kad dođe u grad. Jesen je u grad došla automobilom i zaustavila se pred gradskim parkom. Počela je marljivo raditi: bojati drveće, jabuke, kruške... Ali tada su se nad gradom pojavili oblaci iz kojih je počela padati kiša. Oni su isprali lijepe jesenske boje i sve je postalo sivo i tužno. A jesen je već jurila u novi grad.

 

Treća priča nosi naziv Četiri dunje i, kao što kaže moja Ivona, pomalo je tužna. Riječ je o dunji koja se za razliku od svojih prijateljicama nije htjela nikome darovati. Prva se dunja darovala nekom mladiću koji ju je poklonio svojoj djevojci. Druga se darovala nekoj djevojčici i cijelu je zimu mirisala na ormaru sobe. Treća se darovala baki koja je od nje napravila pekmez za svoje unučiće. Četvrta se dunja nije željela nikom darovati i zato je kad je došla zima dunja je bolesna i umorna pala pod stablo. Pokrio ju je snijeg i nikoga nije bilo da je oplakuje.

 

Četvrta priča nosi naziv Miško u cirkusu. Mišku su dosadile bilježnice, torba i olovke pa je jednog dana umjesto u školu pošao u cirkus. Tamo je želio postati krotitelj životinja, ali kad je saznao da oni po pet sati na dan vježbaju u kavezima s lavovima i tigrovima, predomislio se. Zatim je želio postati žongler ili mađioničar no kad je saznao da oni svakog dana moraju puno vježbati predomislio se. Nakon roga je želio biti klaun no onda su mu rekli da bi morao naučiti svirati violinu i harmoniku pa je odustao. Onda je odlučio biti čuvar životinja, ali kad su mu u ruke dali metlu, četku i kantu predomislio se. Sjetio se svoje škole, svojih knjiga i vratio se kući.

 

Peta priča nosi naslov Snjegović na toplom jugu. Jedan je snjegović poželio otputovati,  ali nisu ga primili ni u autobus ni u vlak. Dopustili su mu jedino ploviti brodom, ali kad je brod uplovio u južno toplo more Snjegović se počeo topiti. Brzo su ga stavili u frižider i napravili prozor kako bi mogao promatrati brodove, galebe, ribe i ljude kako se kupaju. Kad se vratio kući svima je pričao o svojim doživljajima s južnog mora.

 

Šesta priča Badnja večer govori o jednoj knjizi koja je sanjarila o tome da je netko kupi na dar nekoj djevojčici ili dječaku. Kupila ju je jedna baka i stavila je pod bor za svoju unučicu. Knjiga je sa oduševljenjem pratila sve što ju je okruživalo: veliki bor, mladu pšenicu, različite ukrase. Kad ju je Dora otvorila, knjiga je bila toliko ushićena da je raširila svoje stranice i zalepršala oko bora kao ptica. Gosti su zapanjeno zastali, a onda su njihove ruke veselo zapljeskale.

 

Sedma priča nosi naziv Put oko svijeta. Riječ je o kući koja je poželjela putovati. Nabavila je četiri kotača i krenula u svijet. Putovala je po planinama, kroz šume, uz potok, kroz velike gradove i mala sela. Vozila se čak i morem te upoznala ljude bijele, žute, crvene i crne kože. Vidjela je razne životinje, a posjetila i Eiffelov toranj u Parizu. Vozila se gondolom u Veneciji i razgovarala s vjetrenjačama u Nizozemskoj. Proučavala je piramide u Egiptu i iglue na sjevernom polu. U Indiji je od prejakog sunca dobila sunčanicu, a u Kanadi ostala zatrpana pod snijegom. Kad se nauživala raznih pustolovina i nakupovala raznih poklona i suvenira, vratila se kući jer kod kuće je uvijek najljepše.

 

Osma priča se zove Nova Crvenkapica. Jednog dana je Crvenkapica pošla u posjet svojoj bakici. Nosila je raznu hranu, a putem kroz šumu srela vuka. Kad mu je rekla kamo ide, vuk se požurio i stigao do bakine kućice prije nje. Ali baka je bila kod susjede na kavi. Vuk je obukao njenu spavaćicu i stavio na glavu kapicu. Crvenkapica je odmah sve shvatila i predložila vuku da joj prvo napravi sendvič sa sirom i šunkom, a zatim i sama u kuhinji spravila sendvič u koji je stavila otrovne gljive koje je ubrala u šumi. Vuk je sendvič smazao u jednom zalogaju i uhvatili su ga takvi grčevi da je Crvenkapica morala pozvati Hitnu pomoć. U bolnici su vuku isprali želudac te mu više nikada nije palo na pamet jesti male djevojčice i njihove bakice.

 

Deveta priča je Veselje u zekinu gaju. Veliki zeko se probudio prije zalaska sunca. Brzo je ustao, umio se i odjenuo lijepu odjeću. Pozvao je i druge šumske životinje te su svi zajedno posakrivali obojana jaja te razne slatkiše svugdje po šumi. Nakon mise će djeca doći potražiti šarena iznenađenja koja im je veliki zec priredio za uskrsnu nedjelju.

 

U desetoj priči Plavo puce radi se o plavom dugmetu koje nije imalo nikakva posla. Jednog dana je izašlo iz ladice te krenulo u svijet. Srelo je bocu te se htjelo zaposliti kod nje, ali ona je rekla da njoj nedostaje samo jedan čep. Zatim se puce htjelo zaposliti kod stare cipele, ali ona je rekla da joj treba samo jedna vezica. Onda je puce naišlo na prekrasnu haljinu koja se prezirno nasmijala jer joj je bila dovoljna njena svilena marama. Puce se rastužilo no uto je začulo da ga netko zove. Bila je to stara košulja koja radosno zagrlila plavo puce i od tada su nerazdvojni prijatelji.

 

Jedanaesta priča nosi naziv Dar za mamu. Za nekoliko dana će Majčin dan no Tonko i Janko nemaju dovoljno novaca u svojim kasicama kako bi kupili dar za mamu. Dan prije Majčina dana Janko je usisao sve tepihe i podove u kući. Tonko je obrisao prašinu s namještaja, a tata je oprao sve prozore. I pas Pino je pomogao: odvukao je van vreće sa smećem i složio sve cipele i papuče u ormarić. Došao je Majčin dan i dok je mama bila na poslu, tata je skuhao ručak. Tonko i Janko su prostrli stol. Mama je bila jako vesela. Poslije ručka pozvala je svoje dečke na sladoled.

 

Dvanaesta priča nosi naziv Čemu služe škare. Iz jedne su torbe ispale škare. Ogledale su se oko sebe. Cvijeće uz ogradu uznemirilo se i povikalo škarama neka bježe od njih. Novine pokraj vrtnih vrata također su se uznemirile kako ih škare ne bi izrezale. Rublje koje se sušilo također je pomislilo kako bi ga škare mogle izrezati i potjeralo je škare. To je čuo debeli oblak koji je visio nad selom. Bio je pun vlage, a nije mogao ispustiti ni kap kiše. Dvije su ptice odnijele škare do oblaka i one su odrezale komad oblaka. Prve kapi kiše počele su padati na zemlju. „Hvala vam škare!" – povikalo je cvijeće i počelo žedno piti kišu.

 

Priča papirne vrećice govori o papirnoj vrećici u kojoj su ljudi donijeli jabuke iz voćarnice. Zgužvali su je i bacili u koš. Navečer, kad su smeće istresli u veliku, crnu kantu, vrećica je pala na pod. Nitko je nije primijetio, a ona je jadna strahovala kako nestati bez traga prije nego uspije učiniti bar jedno dobro djelo. Teškom mukom uspjela je doći do kontejnera za stari papir na uglu ulice. Već juri s ostalim papirom u veliku tvornicu.

 

Kružno putovanje opisuje pustolovine tri ježinca koja su živjela na dnu mora. Zvali su se Paško, Vicko i Matko, a najveća im je želja bila naučiti plivati i obići cijeli podmorski kraj. Nikako nisu mogli proplivati. Hobotnica mara nabavila im je kolute za plivanje, ali su ih ježinci brzo probušili. Tri ježinca bila su jako žalosna. Tada im je rak Duje ispleo košaru od morskih trava koju je prikvačio ribi Katarini za rep. Ježinci su veselo uskočili u košaru i Katarina ih je odvela na kružno putovanje pod morem.

________________________________

 

Željka Horvat Vukelja rođena je 25. srpnja 1952. godine u Sinju. Najranije djetinjstvo provela je u Šibeniku. Osnovnu školu i gimnaziju pohađala je u Zadru. Diplomirala je francuski i španjolski jezik na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Radila je u osnovnoj školi - predavala je francuski jezik učenicima od prvog do osmog razreda. Suautorica je desetak udžbenika i priručnika za učenje francuskog jezika.

 

Pisanjem se bavi još iz mladih dana. Objavila je stotinjak kratkih priča u tisku i na Hrvatskom radiju, dvadesetak dječjih igrokaza, zbirku priča Šiškabališka, roman Putovanje patuljka Zvončića i slikovnice Poplava iz šalice kave, Balončica, Panjoglav, Hrabrica i Slikopriče. Radi u Školskoj knjizi, glavna je urednica časopisa Modra lasta.

 

Željka Horvat Vukelja - Hrabrica

Željka Horvat Vukelja - Petra uči plivati

Željka Horvat Vukelja - Reumatični kišobran

loading...
1 glasova
Koristilo vam je ovo prepričavanje? Kliknite like
ili podelite sa prijateljima

Postavite ovu prepričanu lektiru na Vaš sajt ili forum

Link
Za web stranicu
Za forum
Nazad Željka Horvat Vukelja - Slikopriče

Najbolji citati

Najpopularnije lektire RSS

Ivo Andrić - Prokleta avlija

Ivo Andrić - Prokleta avlija   Vrsta djela - romanVrijeme radnje - neodređeno, turska okupacijaMjesto radnje - turski zatvorTema djela - život zatvorenika… >

William Shakespeare - Hamlet

William Shakespeare - Hamlet Viljem Šekspir - Hamlet   Jedne večeri na straži dogodilo se nešto neobično, Horaciju, Marcelu i Bernandu se ukazao… >

Dobrica Ćosić - Koreni

Dobrica Ćosić - Koreni   Koreni su drugi roman Dobrice Ćosića. Objavljen je 1954. godine. Roman Koreni je tematski slojevit, moderan i po tematici… >

Meša Selimović - Derviš i smrt

Meša Selimović - Derviš i smrt   Ovo je priča o pokušajima derviša Ahmeda Nurudina, šejha mevlevijskog reda, za vrijeme Otomanske vladavine u… >

Johann Wolfgang Goethe - Patnje mladog Werthera

Johann Wolfgang Goethe - Patnje mladog Werthera Johan Volfgang Gete - Patnje mladog Werthera   Mladi pravnik Werther dolazi u gradić u koji ga je poslala… >

Lektire na društvenim mrežama

Lajkuj Lektire.me na Facebook-u