Velimir Milošević - Djeca su vojska najjača lektira

Velimir Milošević - Djeca su vojska najjača

Velimir Milošević - Djeca su vojska najjača

 

Velimir Milošević bosanski je pjesnik poznat po antiratnom angažmanu u svojim djelima, pa tako i u pjesmama. Njegove pjesme za odrasle možda malo bolje svjedoče o boli koja mori Miloševića kao lirskog subjekta, dok je ta bol povezana je ratom, ksenofobijom, mržnjom i modernim barbarstvom za koje stalno pronalazimo izlike kao društvo. S druge strane, njegova poezija za djecu obrana je od takvog crnila i prije nego se dogodi. Dječjim pjesmama, Milošević pokušava djecu odgajati u smjeru da jednom kada budu odrasli, ne budu ni trebali niti željeli rat. On tako preventiramoguću bol, pjesmama koje potiču na radost, smjelost, jedinstvo i zabavu. Kada bi to kao djeca usadili u svoju bit, nikada nam više ne bi bili potrebni ratovi niti bilo kakav drugi način povrede svoga bližnjega.

 

Jedna od takvih pjesama je i Djeca su vojska najjača, jedna od najpoznatijih (dječjih) pjesama Velimira Miloševića. Ova pjesma je čak i uglazbljena i mnogo puta izvođena, posebice od strane dječjih zborova, a služi upravo kao antiratna himna kojom se (odraslima) poručuje da je upravo dječja nevinost, male radosti i veliko srce ono na što bi se svi trebali ugledati. Pjesma je ritmična, baš poput himne, poput koračnice ili brojalice, što je čini sličnom borbenim pjesmama, ali upravo to je jedan od načina na koji ona ustaje protiv borbe. Njena sličnost s koračnicom, daje joj jednaku snagu kakve koračnice imaju, pa se takva protiv njih ova pjesma može i boriti. Pjesma negira potrebu za koračnicama, što bi se i ostvarilo kada bi jedina vojska na ovoj zemlji bila ona dječja. A dječja vojska umjesto smrt, sije radost, umjesto da otima, ona daje, umjesto da je prati glad i neimaština, prate je slatkiši i sreća.

__________________

 

Velimir Milošević - Djeca su vojska najjača

 

Po nebu sunce korača,
Po zemlji četa sijača,
U pjesmi trista pjevača –
Djeca su vojska najjača!


Slabiji jačeg nadjača,
Srce što vrača dovrača,
Mašta je bašta snivača –
Djeca su vojska najjača!

 

Da bude kruha, kolača,
Da svako dijete ojača,
Da nema suza ni plača –
Djeca su vojska najjača!

 

Knjiga u ruci čitača,
Snovi pod krilom letača,
U pjesmi trista pjevača –
Djeca su vojska najjača!

 

Zrno po zrno pogača,
Kamen po kamen palača,
Sunce – domaća zadaća –
Djeca su vojska najjača!

 

Velimir Milošević - Djeca su vojska najjača - verzija 2

Velimir Milošević - Djeca su vojska najjača - verzija 2 pdf

___________________________________

 

Velimir Milošević bosanski je pjesnik srpskog podrijekla. On je i književni kritičar, ali je posebno poznat kao pjesnik za djecu. Rođen je 1937 u Peći na Kosovu u siromašnoj obitelji. Osnovnu školu završio je u rodnom mjestu, nižu gimnaziju u Istoku, nakon čega je u Sarajevu završio gimnaziju i jugoslavenski književnost na Filozofskom fakultetu.

 

Radio je kao urednik Kulturne redakcije na Radio Sarajevu, a zatim i u novopokrenutom listu Sarajevske novine. Nakon odsluženog vojnog roka, bio je referent za kulturu u Republičkom sekretarijatu za kulturu BiH, a zatim i urednik biblioteke za omladinu Pingvin. Kasnije se vratio na radio i uređivao dječje emisije.

 

Bio je član Društva pisaca BiH. Jedan je od pokretatelja međunarodne manifestacije Sarajevski dani poezije, koje je organiziralo Društvo 1962. godine.


Djela su mu prevođena na mnoge jezike, uključujući ruski, francuski, poljski, češki, mađarski, bugarski, turski, slovenski i druge. Osvojio je mnoge nagrade, među kojima i Godišnju nagradu Udruženja književnika, 1965. godine. nagradu Svjetlost, pjesničku nagradu Zlatna struna, nagradu za literaturu za djecu Pjesnička drugovanja i mnoge druge.

 

Njegova prva pjesma "Nemiri", objavljena je 1957. godine u sarajevskom listu Riječ mladih. Nastavio je pisati za ostale listove koji su izlazili diljem cijele Jugoslavije. Pisao je poeziju i književno kritiku, ali je također prevodio djela s ruskog jezika. Pisao je i scenarije za dokumentarne filmove, a na njegove pjesme mnogi su glazbenici komponirali muziku.

 

Neke od njegovih zbirki poezije za djecu su Zvjezdarnica, Berači rose, Krilata cvjećarnica, Veliko sanjarenje, Zaljubljena čitanka, Domovina, Nacrtaj mi kuću, tata, U svijetu pravde dječje i druge.

 

Zbirke pjesama za odrasle su Bele molitve, Svetkovina, Izlazak sunca, Nebeski vinogradi, Vodiću te na Cetinje, Preko srušenog mosta i druge.

 

Velimir Milošević umro je 2004. godine u Sarajevu.

loading...
10 glasova
Koristilo vam je ovo prepričavanje? Kliknite like
ili podelite sa prijateljima

Postavite ovu prepričanu lektiru na Vaš sajt ili forum

Link
Za web stranicu
Za forum
Nazad Velimir Milošević - Djeca su vojska najjača

Najpopularnije lektire RSS

William Shakespeare - Hamlet

William Shakespeare - Hamlet Viljem Šekspir - Hamlet   Jedne večeri na straži dogodilo se nešto neobično, Horaciju, Marcelu i Bernandu se ukazao… >

Ivo Andrić - Prokleta avlija

Ivo Andrić - Prokleta avlija   Vrsta djela - romanVrijeme radnje - neodređeno, turska okupacijaMjesto radnje - turski zatvorTema djela - život zatvorenika… >

Johann Wolfgang Goethe - Patnje mladog Werthera

Johann Wolfgang Goethe - Patnje mladog Werthera Johan Volfgang Gete - Patnje mladog Werthera   Mladi pravnik Werther dolazi u gradić u koji ga je poslala… >

Meša Selimović - Derviš i smrt

Meša Selimović - Derviš i smrt   Ovo je priča o pokušajima derviša Ahmeda Nurudina, šejha mevlevijskog reda, za vrijeme Otomanske vladavine u… >

Dobrica Ćosić - Koreni

Dobrica Ćosić - Koreni   Koreni su drugi roman Dobrice Ćosića. Objavljen je 1954. godine. Roman Koreni je tematski slojevit, moderan i po tematici… >

Lektire na društvenim mrežama

Lajkuj Lektire.me na Facebook-u