Sue Townsend - Novi jadi Adriana Molea lektira

Sue Townsend - Novi jadi Adriana Molea

Sue Townsend - Novi jadi Adriana Molea

 

Vrsta djela - moderni roman

Mjesto radnje - Midlands, Velika Britanija

Vrijeme radnje - 4. travanj 1982. – 2. lipanj 1983.

 

Novi jadi Adriana Molea nastavak su dnevničke ispovijesti glavnog junaka romana Tajni dnevnik Adriana Molea. Adrian, dobroćudan i ranjiv, hiperosjećajan i zbunjen tinejdžer u ovom je romanu malo stariji i zreliji, pa su i njegovi problemi drukčiji. On i nadalje rekonstruira svoj svakodnevni život i zbilju koja ga okružuje, a možemo pratiti i njegova ironična razmišljanja o ljubavi, obitelji, književnosti kao i o društvenim i moralnim vrijednostima. Iako su njegove teme vrlo ozbiljne, one su obrađene na vrlo duhovit i humorističan način. Adrian najčešće ne razumije postupke odraslih i događaje koje opisuje ili tumači, a svoje osjećaje preuveličava. No iza krinke zabavnog i duhovitog štiva Sue Townsend donosi zajedljivu kritiku britanskog društva.

 

Uvod - Adrian piše dnevinik
Zaplet - razbolila se Queein i Adrian i njegova obitelj pomažu Bertu, a Adrianova mama Pauline je trudna, a otac odlazi od kuće i živi kod bake sa bivšom Trlicom i Adrian i njegova majka imaju problema s novcem i čakeju ček iz socijalnog.
Vrhunac - otac se vraća kući i rodi se Adrianova sestra Rosie, Adrian odlućuje otić i nadilazi na kuću pastora i tamo prespava i sutradan roditelji dođu po njega
Rasplet - vraćao se kući i ležao je u krevetu dosta dana i svi su mu dolazili u posjet, još malo će polagat malu maturu

Roman Novi jadi Adriana Molea je zapravo dnevnička ispovijest glavnog junaka Adriana u kojem on piše sve što se događa u njegovom životu, on opisuje svoje probleme u školi, kod kuće i sve probleme koje prate jednog tinejdžera. Adrian se suočava s raznim osjećanjima, osjećajem sazrijevanja i ulaska u svijet odraslih. On opisuje odnose sa svojim roditeljima koji nisu idealni, te na kraju djela bježi od kuće. Ovakvo ponašanje je tipično za mnoge tinejdžere. On po prvi put osjeća hrabrost da se suprotstavi svojim roditeljima. Opisuje svoj život u neimaštini, što je zapravo slika mnogih obitelji u osamdesetim godinama. Zanimljivo je da su svi događaji napisani iz njegove perspektive. Adrian je svoje roditelje opisao kao nemarne roditelje koji ne vode brigu o svome djetetu i koji se prepuštaju svojim porocima.

 

Čitatelj ne može otkriti što zapravo njegovi roditelji osjećaju ili bilo koji drugi lik iz djela. Čitatelj sam stvara sliku o svakom liku na osnovu Adrianovih razmišljanja i osjećaja. Iako njegovi problemi imaju svoju težinu, on zapravo svaku situaciju opisuje na duhovit način. Većina djece njegove dobi bi se sramila pričati o svemu što se događa u njihovim životima, ali on to iznosi na duhovit način i time zabavlja čitatelja i "tjera" ga da knjigu pročita do kraja. Također, zanimljivo je da se jedan mladić bavi pitanjima morala i socijalne nepravde.

 

Roditelji bi trebali biti ti koji svoju djecu upućuju u to što trebaju raditi, a što ne. Ali Adrian je taj koji razumije da to što rade njegovi roditelji nije dobro i da on ne želi živjeti takvim životom, on želi ostati vjeran Pandori i brinuti se za nju i njegovu buduću obitelj. Razumije da alkohol i cigarete nisu dobar izbor, jer su to poroci na koje se uzalud troši novac i poroci zbog kojih on ostaje bez dnevnih obroka i odjeće za školu. S njegovim problemima odrastanja, sazrijevanja, ljubavi, bubuljica, odnosa s roditeljima bi se mogli poistovjetiti mnogi tinejdžeri. Adrian paralelno opisuje stanje u kojem njegova zemlja, Velika Britanija vodi sukobe s Argentinom oko Falklandskog otočja.

 

U to vrijeme vladala je Margaret Thatcher, kao prva žena na položaju premijera Velike Britanije i zbog svojih stavova i razmišljanja je bila poznata kao Željezna lady. Ona je odlučila vratiti otočje oružanom silom i svi koji su tada u Velikoj Britaniji smatrali da otočje pripada Argentini, bili su društveno neprihvaćeni, što i Adrian opisuje u svojim dnevnicima. U sukobima je Argentina poražena, te je otočje pripalo Velikoj Britaniji. Svi događaji vezani za ove sukobe su opisani u knjizi, paralelno sa životom koji se odvija u Adrianovom životu.

 

Kratak sadržaj - Priča nas uvodi u život petnaestogodišnjeg Adriana Molea. Adrianov otac želi sudjelovati u ratu protiv Argentine, a Adrian muku muči sa svojim nosom koji je otečen jer mu se model aviona zalijepio za njega. I Pandora mu je došla u posjetu (ona je nekoliko mjeseci starija od njega), ali se nije mogao takav pojaviti pred njom. Pandora je njegova odabranica, lijepa i pametna djevojka iz dobrostojeće obitelji. Barry Kent, njegov prijatelj iz razreda ga ismijava zbog njegove nezgode. Barry je njegov zakleti neprijatelj. Paralelno se odvija radnja o sukobu između Velike Britanije i Argentine. Svećenikova prodika o tom sukobu se nije svidjela Adrianu, rekao je svojoj baki da više ne želi ići u crkvu. Adrian je razgovarao s ocem, otac mu se požalio na njegovu majku i što se uopće oženio njome.

 

Adrian trpi strašne bolove zbog zubobolje, na što njegovi roditelji uopće ne obraćaju pažnju na to. Naposljetku je posjetio zubara i ostao bez jednog zuba. Trlica dolazi u posjet Adrianovom ocu koji je bio u vezi s njom. Njegovi roditelji puno piju i puše. Gotovo sav novac se troši na njihove poroke. Odnos Adriana i njegovih roditelja je čudan, oni žale što Adrian nije ispao drugačiji. Pandora šalje pismo Adrianu u kojem mu javlja da ga ostavlja. On je njoj također napisao pismo i želio ga je osobno uručiti, ali kada je došao pred njenu kuću ugledao je mnogo luksuznih automobila i ljudi, kao da se radi o nekoj zabavi.

 

Adrianova majka je u drugom stanju. On nimalo nije sretan zbog toga. Adrian je dobio pismo od Hamisha Mancinija, Amerikanca kojeg je upoznao u Škotskoj i po svemu sudeći on mu dolazi u posjetu. Hamish dolazi naposljetku u posjetu Adrianu, no Adrian nije bio oduševljen, pogotovo što je on Hamish izašao s Pandorom. Trlica je također u drugom stanju i moguće je da je Adrianov otac (George Mole), otac i Trličinog djeteta. Pauline Mole (Adrianova majka) sve više želi odseliti iz kuće tvrdeći da u toj kući neće biti mjesta za bebu, Adrian se ne slaže s njom. Adrianu je Nigel (njegov najbolji prijatelj ) dogovorio spoj sa Sharon Botts. Taj spoj je za Adriana bio čisti promašaj.

 

Adrian i Pandora su se pomirili, ona često dolazi kod njega kući. Jednog dana Adrian je zatekao svog oca i Trlicu u šetnji kako se drže za ruke, smatrao je da joj nije bila potrebna pomoć i da je njegov otac ne bi trebao držati za ruke. Adrian je pozvao Pandoru u Skegness, na odmor zajedno s njegovim roditeljima, na što je ona i pristala. Međutim, njegovi roditelji traže od nje da im plati za put, na što Pandorini roditelji nisu pristali, tako da Pandora na kraju nije otišla sa njima. Queenie Baxter je završila u bolnici (Queenie je Adrianova susjeda), a njen muž Bert je bio zabrinut za nju. Bert i Queenie su već stariji ljudi, za koje se Adrian često brinuo. Za Berta su bili zabrinuti George i Pauline – Adrianovi roditelji, što će biti sa Bertom kada oni odu na odmor.

 

Naposljetku, odlaze na odmor i Adrian je zažalio zašto nije ostao kod kuće. Čitavo vrijeme je čitao knjige, bilo mu je veoma dosadno. Vrijeme je provodio pecajući s ocem i jednom su posjetili sportsko rekreacijski centar na moru. Dok su bili na odmoru Trlica je nazvala Georga. On je prenio vijesti Adrianu i Pauline da je postao otac Trličinog muškog djeteta. Pauline i George više ne žive zajedno, George je otišao živjeti kod svoje majke. Tu je također došla živjeti Trlica sa sinovima Maxwell House i Georgovim djetetom. Adrian dobiva pismo od BBC-ja u kojem stoji da im se sviđa njegova pjesma, ali da je neće objaviti.

 

Pandora je sa svojim roditeljima otišla na odmor, a Adrianu su ostavili ključeve od njihove kuće. Adrian je dobio još jedno pismo od BBC-ja, u kojem stoji da još uvijek neće objaviti njegovu pjesmu, ali su primijetili da je on intelektualno napredovao. Adrian i Pauline jako teško žive, u kući nemaju što jesti, Adrianova odjeća je postala premala za njega. Pauline nisu željeli odobriti kredit jer su jedina primanja koja dobiva dječji doplatak i pomoć iz socijalnog. Pauline dobiva pismo od svojih roditelja u kojem stoji da joj ne mogu financijski pomoći i da oni nisu iznenađeni situacijom u kojoj se našla. Oni nisu pokazali suosjećanje prema njoj i Adrianu jer ona mnogo pije i puši.

 

Cijela situacija je dospjela u novine jer je Pauline javnosti ispričala situaciju u kojoj su se našli i da joj direktor u banci još uvijek ne isplaćuje ček. Adrian posjećuje svog oca i brata, primjećuje da se njegova baka ne slaže baš najbolje s Trlicom. Adrianu je Bert Bexter javio kako mu je otac ostao bez posla. Pauline je završila u bolnici i rodila curicu, Adrian je za vrijeme porođaja bio s njom. Iz bolnice ih je dovezao George. Adrian se posvetio mlađoj sestri, brine o njoj stalno, presvlači je, cijelu je noć uz nju kada se budi. Curici su dali ime Rosie Germaine Mole. Jednu večer Pauline je nazvao Lucas. Tiho su razgovarali i na kraju razgovora čuo je Pauline kako govori o krvnom testu. Adrian nije znao o čemu se točno radi, ali je znao da je Lucas bio mamin prijatelj. Trlica je jedan dan dočekala Adriana iz škole, sa sobom je povela svoje dvoje djece. Ona se žalila Adrianu kako joj je naporno živjeti sa njegovim ocem i bakom i sa svojom djecom. Zato se Trlica preselila ocu njenog prvog djeteta koji se vratio sa Srednjeg istoka i pun je novca, ona se za njega namjerava udati čim se on razvede od svoje žene. Queenie je preminula. Bert je žalostan i Adrianu je neobično ući u njihovu kuću.

 

Bližilo se božićno vrijeme, Adrian je svima kupio poklone. Na dan Božića Adriana i Pauline je posjetila njegova teta Susan i njena prijateljica Glorija. Adrian je Pandori darovao zlatni lančić, ona je mislila da je lančić skup i od pravog zlata. Sljedeće jutro se probudila s osipom na vratu. Lančić ipak nije bio od pravog zlata. Novu godinu je Adrian proslavio sa majkom i ocem, sekom i Bertom.

 

Pauline i George su odlučili pokušati ponovno živjeti zajedno. Lucas je ponovno zvao i Adrian se javio na telefon, Lucas mu je rekao kako je malena Rosie njegovo dijete. Nakon nekoliko dana pojavio se na vratima i vodila se žestoka rasprava između Georga, Pauline i Lucasa o tome tko je otac malene Rosie. Ubrzo je stiglo pismo od Lucasa u kojem tvrdi da će tužiti Pauline ako mu ona ne dozvoli da viđa njegovo dijete. Stanje u zemlji je teško, vlada nezaposlenost i siromaštvo. Adrian je napisao pjesmu u školskom zahodu o stanju u njegovoj zemlji, zbog čega je izbačen iz škole na tjedan dana. Pandora je odlučila raskinuti s Adrianom, zato što se on u posljednje vrijeme više druži sa svojim društvom nego s njom.

 

Policajac je posjetio Adrianove roditelje i obavijestio ih da Adrian provodi vrijeme s jednom zloglasnom bandom koju predvodi Barry Kent. Elizabeth Sally Broadway stalno u školi privlači Adrianovu pažnju. Adrian misli kako mu se Elizabeth počinje sviđati. Roditelji su mu zabranili izlaske iz kuće i rekli mu da priprema maturu, iako on ne želi polagati maturu. Adrian planira pobjeći od kuće. Ne može više živjeti takvim životom. Svima je napisao oproštajno pismo.

 

On na kraju bježi od kuće, nema ga cijeli dan i noć i još uvijek na vijestima nije čuo ništa o svom nestanku. Svanuo je dan njegovog rođendana, ali ga nitko ne zove još uvijek. Adrian spava vani, daleko od kuće. Pastorova žena je srela Adriana i ponudila mu da prenoći u njihovom domu i da će mu ona pozvati roditelje. Adrian se vraća kući, ali njegovi roditelji nisu pokazali oduševljenje što ga vide. Doktor je ustanovio da Adrian pati od depresije. Pandora ga je posjetila i njegova baka se brinula za njega. Adrian opet ide u školu i bliži se matura, a Adrian se ne brine hoće li pasti ili položiti maturu. Udaljio se od lošeg društva, Berta Baxtera i njegove bande. Ponovno stiže pismo od BBC-ja u kojem stoji da su mu pjesme ponovno odbijene i da ih neće objaviti. Adrianu to više nije bilo važno, ni matura, a ni njegovi roditelji. Važno mu je samo bilo da ga Pandora voli. I ona ga je zaista voljela.

 

Likovi - Adrian Mole, Pandora Braithwaite, George Mole, Pauline Mole

 

Adrian Mole – Petnaestogodišnjak kojeg muče svi klasični problemi kod tinejdžera, kao što su bubuljice, nerazvijenost, ten, ljubav... Njega također muče problemi poput morala i socijalne nepravde. On se pita zašto odrasli jedno govore, a sasvim drugo rade. On se osjeća odbačenim od strane svojih roditelja, a kako i ne bi, kada se oni nikada nisu brinuli o njemu i kada su mu uvijek davali do znanja da su željeli da je on ispao drugačije. On se brine o odrastanju i problemima koje ga slijede kada maturira. On piše pjesme, ali njegove pjesme nitko ne razumije. Svoje pjesme je slao mnogo puta BBC – ju, ali su oni uvijek odbijali objaviti njegove pjesme. Njegov odnos s roditeljima nije idealan, on je tek jednom u životu sa svojim ocem razgovarao kao muškarac s muškarcem. Iako Adrian izvana djeluje hladno, on je zapravo jako osjećajan, a to dokazuju njegove suze kada je prekinuo s Pandorom i njegova nježnost i briga prema mlađoj sestri.

 

Pauline Mole – Pauline je Adrianova majka. Ona ne želi biti klasična domaćica koja brine o svojoj obitelji i koja vodi brigu o kući. Ona se posvećuje sebi, svojim treninzima i svome izgledu. Ona je nezadovoljna odnosom kojeg ima sa svojim suprugom, te se njih dvoje mnogo svađaju. Uz to, oboje mnogo piju i puše i uglavnom na svoje poroke troše sav novac.

 

George Mole – George je Adrianov otac. On ne vodi mnogo brigu o Adrianu. Za razliku od svoje supruge, George je jako uredan i on želi da njegova supruga vodi brigu o kući, što ona zapravo i ne radi. On se mnogo svađa sa svojom suprugom i žali što ju je oženio.

 

Pandora Braithwaite – Pandora je pametna djevojka, tek nekoliko mjeseci starija od Adriana. Ona je veoma suosjećajna. Njena obitelj je bogata za razliku od Adrianove, ali ona nikada nije pravila razliku između njih dvoje kada je novac u pitanju. Ona je veoma suosjećajna, suosjeća sa slabijima od sebe. Ona mnogo voli Adriana i veoma joj je stalo do njega i njegove pažnje.

__________________________________

 

Sue Townsend, punim imenom Susan Lillian Sue Townsend (1946 - 2014), engleska je spisateljica i dramaturginja koja se proslavila serijalom o Adrianu Moleu. Townsend je rođena u Leicesteru i pohađala osnovnu školu Gen Hills u vrijeme kada je tajnica škole bila gospođa Claricotes, čije je ime iskoristila za lik školske tajnice u avanturama Adriana Molea. Otac joj je bio poštar, a ona je rođena kao najstarija od pet sestara. Školu je napustila kad joj je bilo 15 godina i potom radila nekoliko poslova, između ostaloga je bila tvornička radnica i pomoćnica u trgovini. Prije nego je navršila 22. godinu, već se bila udala za metalurškog radnika i rodila troje djece, te potajice pisala, uvjerena da to ništa ne valja. Suprug ju je napustio nakon sedam godina braka. U 35. godini života ponovno se udala, postala majka po četvrti put i objavila prvu knjigu o Adrianu Moleu, "izmučenom" tinejdžeru koji se jako svidio čitateljima jer su im se njegove avanture činile realističnima, a istodobno su bile i urnebesno smiješne.

 

Pored toga, u knjigama o Moleu uspjela je uloviti i duh vremena u trenutku kad je Britaniju vodila Margaret Thatcher, pa su romani imali i jaku socijalnu komponentu. Već nakon prvog romana postala je najprodavanija autorica 80-ih i multimilijunašica. Sue Townsend dosad je napisala devet romana o Adrianu Moleu te još šest drugih romana te desetak drama i dvije publicističke knjige. Spisateljica, nažalost, već godinama boluje od dijabetesa, zbog čega je 2001. godine i oslijepila - na jedno oko uopće na vidi, a na drugo izuzetno slabo, no to je nije spriječilo da nastavi pisati - zadnje tri knjige o Adrianu napisala je nakon što je izgubila vid.

 

Početak njezine karijere bio je obilježen problemima i nerazumijevanjem, naime nekoliko je izdavača odbilo objaviti Tajni dnevnik s obrazloženjem da je u pitanju sasvim prosječna priča! Vjerojatno su zbog toga požalili kad je 1982. roman potukao sve rekorde prodaje, ne samo u Velikoj Brita­niji, već i diljem svijeta. Vrlo brzo snimljena je i TV - serija, a tekst je adaptiran i izvođen kao kazališni mjuzikl. 

 

Susan Lillian Townsend engleska je spisateljica i dramaturginja, koja se proslavila serijalom o Adrianu Moelu koji čini ukupno devet romana, od kojih su na hrvatski prevedeni: Tajni dnevnik Adriana Molea 13 ¾ godina (1982), Novi jadi Adriana Molea (1984), Istine ispovijesti Adriana Alberta Molea, Margaret Hilde Roberts i Susan Lillian Townsend (1989), Adrian Mole: Godine divljine (1993), Adrian Mole: Godine kapučina (1999), Adrian Mole i nemoćne godine (2009).

 

Sue Townsend - Tajni dnevnik Adriana Molea

loading...
0 glasova
Koristilo vam je ovo prepričavanje? Kliknite like
ili podelite sa prijateljima

Postavite ovu prepričanu lektiru na Vaš sajt ili forum

Link
Za web stranicu
Za forum
Nazad Sue Townsend - Novi jadi Adriana Molea

Najbolji citati

Najpopularnije lektire RSS

Ivo Andrić - Prokleta avlija

Ivo Andrić - Prokleta avlija   Vrsta djela - romanVrijeme radnje - neodređeno, turska okupacijaMjesto radnje - turski zatvorTema djela - život zatvorenika… >

William Shakespeare - Hamlet

William Shakespeare - Hamlet Viljem Šekspir - Hamlet   Jedne večeri na straži dogodilo se nešto neobično, Horaciju, Marcelu i Bernandu se ukazao… >

Dobrica Ćosić - Koreni

Dobrica Ćosić - Koreni   Koreni su drugi roman Dobrice Ćosića. Objavljen je 1954. godine. Roman Koreni je tematski slojevit, moderan i po tematici… >

Meša Selimović - Derviš i smrt

Meša Selimović - Derviš i smrt   Ovo je priča o pokušajima derviša Ahmeda Nurudina, šejha mevlevijskog reda, za vrijeme Otomanske vladavine u… >

Johann Wolfgang Goethe - Patnje mladog Werthera

Johann Wolfgang Goethe - Patnje mladog Werthera Johan Volfgang Gete - Patnje mladog Werthera   Mladi pravnik Werther dolazi u gradić u koji ga je poslala… >

Lektire na društvenim mrežama

Lajkuj Lektire.me na Facebook-u