Stjepan Čuić - Pripovijetke lektira

Stjepan Čuić - Pripovijetke

Stjepan Čuić - Pripovijetke

 

Čuić u svome proznom opisu nikada nije zanemarivao društveno-političku stvarnost i nije zaobilazio sukob dvaju nepomirljivih agenasa - slobode i vlasti. U većini svojih proza autor u prepoznatljivim okvirima naše stvarnosti nastoji književno artikulirati svoje kritičke ideje. Njegove proze vazda komuniciraju sa stvaranošću i otkrivaju njezine anomalije i izopačenost. Razotkrivanje pojma vlasti i njezine apsurdne logike te povijesnih zadanosti ostaje aktualno i u Čuićevoj novoj knjizi. U jednom dijelu priče razgolićuje se i razlaže odnos pojedinca prema totalitarnom i dogmatskom sustavu na humoran i ironijski način; u drugoj tematskoj pripovjednoj cjelini raščlanjuje se suptilan odnos žene i muškarca, supruge i muža, roditelja i djece; priča pak „Igra" za koju je dobio prvu nagradu za Večernjakovu kratku priču „Ranko Marinković" tematski odudara od prve dvije cjeline, s velikom suptilnošću ispisujući poetsko-lirsku ljubavnu igru. Kao i u svojim dosadašnjim pripovijestima i romanima, i ove Čuićeve priče odlikuju lapidarni stil, eliptični dijalozi, odustajanje od deskripcije, maksimalna funkcionaliziranost likova te Čuić ostaje vjeran svojoj spisateljskoj strategiji krajnjega redukcionizma.

 

Stjepan Čuić relativno je nepoznat autor na donedavnom popisu lektire za osnovne i srednje škole. U svojim pripovjetkama opisuje razdoblje u kojem je živio. U kratkim djelima, jasnim i razumljivim jezikom govori o političkim temama, ljubavnim i društvenim.

 

U ovoj su lektiri obrađene samo neke od pripovijetki iz knjige Čuvar srpa i čekića, koja je polučila uspjeh nakon kultne mu knjige Staljinova slika i druge priče.

 

Čuićeva zbirka pripovijedaka dijeli se u tri dijela. Prvi dio sastoji se od 7 pripovijetki, drugi dio od pet pripovijetki, a treći od samo jedne pripovijetke.

 

U prvom djelu zbirke razgolićuje se i razlaže odnos pojedinca prema totalitarnom i dogmatskom sustavu na humoran i ironijski način.

 

U drugom djelu zbrike raščlanjuje se suptilan odnos žene i muškarca, supruge i muža, roditelja i djece.

 

U trećem djelu zbirke (Igra) razgolićuje se i razlaže odnos pojedinca prema totalitarnom i dogmatskom sustavu na humoran i ironijski način, raščlanjuje se suptilan odnos žene i muškarca, supruge i muža, roditelja i djece. Ovaj dio tematski odudara od prve dvije cjeline. S velikom suptilnošću ispisuje poetsko-lirsku ljubavnu igru. "Igra" je dobila prvu nagradu za Večernjakovu kratku priču "Ranko Marinković".

 

Stjepan Čuić - Pripovijetke - verzija 2

Stjepan Čuić - Pripovijetke - verzija 2 pdf

___________________________________

 

Stjepan Čuić rođen je 1. travnja 1945. u Bukovici pokraj Tomislavgrada. Školovao se u Osijeku. Studirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu gdje je diplomirao književnost i ruski jezik te jugoslavistiku.

 

Godine 1989 - 1990. godine lektor je hrvatskoga jezika u Bambergu. Devedesetih godina piše kolumne ("Vjesnik", "Slobodna Dalmacija" i dr.). Radio je na Trećem programu Hrvatskog radija kao glavni urednik. 1965. godine objavio je prvu zbirku pjesama Iza bregova. a 1985. godine, mnogo godina poslije objavio i poemu Otok (u suradnji s Virgilijem Nevjestićem).

 

Godine 1971. objavljuje zbirku pripovijesti Staljinova slika i druge priče (1971. 1975. 1995.), koja mu je pribavila nagradu "Sedam sekretara SKOJ-a", a 1979. godine knjigu Tridesetogodišnje priče.

 

Godine 1980. pojavljuje se roman Dnevnik po novome kalendaru (knjiga je pisana 1972 - 1973.). Sljedeće, 1981. objavljuje drugi roman Orden. On je izazvao velike reakcije tadašnje vlasti. 1983. godine, uoči premijere, zabranjena je izvedba kazališne adaptacije romana.

 

1986. godine u Sarajevu izlazi nova knjiga Pripovijesti, s Ivanom Lovrenovićem. 1993. godine objavljuje svoje kolumne pod naslovom Abeceda licemjerja, a 1994. godine Lule mira.

 

Napisao je i roman za mladež Tajnoviti ponor. Prevodio je s ruskoga jezika (Puškin, Zinovjev).

Godine 2006. počela su izlaziti Čuićeva djela: Staljinova slika i druge priče, Tridesetogodišnje priče (2006.), Dnevnik po novome kalendaru, Orden (2007.).

 

Stjepan Čuić radio je kao voditelj Tribine DHK te je bio dopredsjednik (od 2003. do 2005.) te predsjednik Društva hrvatskih književnika (od 2005. do 2008.).

 

Stjepan Čuić - Tajnoviti ponor

loading...
4 glasova
Koristilo vam je ovo prepričavanje? Kliknite like
ili podelite sa prijateljima

Postavite ovu prepričanu lektiru na Vaš sajt ili forum

Link
Za web stranicu
Za forum
Nazad Stjepan Čuić - Pripovijetke

Najpopularnije lektire RSS

William Shakespeare - Hamlet

William Shakespeare - Hamlet Viljem Šekspir - Hamlet   Jedne večeri na straži dogodilo se nešto neobično, Horaciju, Marcelu i Bernandu se ukazao… >

Ivo Andrić - Prokleta avlija

Ivo Andrić - Prokleta avlija   Vrsta djela - romanVrijeme radnje - neodređeno, turska okupacijaMjesto radnje - turski zatvorTema djela - život zatvorenika… >

Johann Wolfgang Goethe - Patnje mladog Werthera

Johann Wolfgang Goethe - Patnje mladog Werthera Johan Volfgang Gete - Patnje mladog Werthera   Mladi pravnik Werther dolazi u gradić u koji ga je poslala… >

Meša Selimović - Derviš i smrt

Meša Selimović - Derviš i smrt   Ovo je priča o pokušajima derviša Ahmeda Nurudina, šejha mevlevijskog reda, za vrijeme Otomanske vladavine u… >

Dobrica Ćosić - Koreni

Dobrica Ćosić - Koreni   Koreni su drugi roman Dobrice Ćosića. Objavljen je 1954. godine. Roman Koreni je tematski slojevit, moderan i po tematici… >

Lektire na društvenim mrežama

Lajkuj Lektire.me na Facebook-u