Silvija Šesto Stipaničić - Vanda lektira

Silvija Šesto Stipaničić - Vanda

Silvija Šesto Stipaničić - Vanda

 

Vrsta djela - roman

Vrijeme radnje - sadašnje vrijeme

Mjesto radnje - Zagreb

 

Vanda ima trinaest godina i puno problema s matematikom... I s Ljerkom koja je pobjegla od kuće od nasilnog maminog dečka... I s mamom koja je u drugom stanju... I s tatom koji nikad nema vremena... I s Igorom koji je čudno gleda... I s bratom koji joj dosađuje... I s Farnijem kojeg je totalno zapustila... I s bakom, djedom... Ipak, Vanda nema problema s tetom Zlatom koja je svesrdno izvlači iz mreže problema dokazujući time kako nam i problemi, poput vitamina, pomažu u sazrijevanju. Obiteljsko-ljubavni roman za mlade Vanda. Silvija Šesto Stipančić autor je romana Vanda, namijenjen djeci i mladima. Radnja se vrti oko jedne moderne građanske obitelji i njihovih svakidašnjih, luckastih problema. Centar te obitelji je djevojčica Vanda, koja ulazeći u pubertet počinje upoznavati pravi život. Tek na pragu djevojaštva, Vanda otkriva ljubav, prva razočarenja i sve ostale probleme zaljubljenosti. To dovodi do niza komplikacija, sitnih spački i na kraju, naučene lekcije. Obiteljske dogodovštine počinjemo pratiti od trenutka kada u obitelj dolazi nova kućna pomoćnica. Kroz njezino upoznavanje nove obitelji, istu obitelj upoznajemo i mi, čitatelji. Knjiga prati osobne misli svih ukućana, osim onog najmlađegVandinog mlađeg brata Mislava. Glavni karakteri nam se predstavljaju kroz svoje osobne zapise, pisane formom dnevnika. Ti zapisi su kratka poglavlja pisana u prvom licu, kojima imamo priliku sagledati istu situaciju iz različitih perspektiva. To su subjektivni doživljaji svakog sudionika priče.

 

Kroz reakcije sudionika na događaj, upoznajemo njihov karakter iz prve ruke i zato se vrlo lako poistovjećujemo s likovima. Osim obitelji, koju čine mama Jagoda, otac Marko, baka, djevojčica Vanda i njen mlađi brat Mislav, upoznajemo i Vandinog prijatelja Igora, njenog instruktora iz matematike i fizike Berislava, koji je ujedno i njezina simpatija.

 

Upoznajemo i Vandinu prijateljicu Ljerku, pa čak i nekoliko misli psa Farnija. Ipak, jedan od najvažnijih likova je već spomenuta kućna pomoćnica Zlata. Ona je pomoćnica obitelji u svakom smislu te riječi. Pospremanje i kuhanje nisu njena najveća vrlina. Njezina prava uloga je biti emocionalna podrška članovima obitelji. Ona je osoba od povjerenja, čuvarica tajni, rješavateljica problema, a katkad i rame za plakanje. Sudjeluje jednako u odgoju djece, kao i u preodgoju roditelja. Kao dobri duh obitelji, više pomaže svojom prisutnošću i dobrotom, nego čišćenjem i kuhanjem. Dogodovštine ove pomalo luckaste obitelji, čije probleme uglavnom zakuha svojeglava i domišljata Vanda, lagana su razonoda u kojoj će uživati sva djeca koja upravo koračaju u mladenaštvo. Iako se odraslost čini mnogo zanimljivijom od djetinjstva, Vanda saznaje da ono nosi i svoje probleme. Te probleme dodatno kompliciraju jaki osjećaji poput zaljubljenosti, povrijeđenosti i želje za osvetom. Iako je Vanda pokleknula pred njima, uz pomoć svojih najbližih, naučila je svoju lekciju i vratila se na pravi put.

 

Kratak sadržaj - Teta Zlata je došla u obitelj Prpić kao nova kućna pomoćnica. Nakon što su promijenili već nekoliko pomoćnica – što zbog čudnih navika obitelji, što zbog neslaganja, a najviše zbog velikog, iako dobroćudnog psa Franija – mama Jagoda se nada da će se Zlata pokazati kao dobar i tolerantan radnik, te ostati kod njih. Zlata je žena u mirovini koja iza sebe ima uredsku karijeru, ali slaba mirovina od koje si ne može priuštiti sve što želi, natjerala ju je na dodatni rad.

Može se reći da je Zlata došla u obitelj baš u pravo vrijeme. Nedugo nakon njenog dolaska, Jagoda je saznala da je trudna. To bi bilo treće dijete u obitelji i ona se pita da li je pametno zadržati ga. Pita se kako će biti majka novorođenčetu u svojim četrdesetima? Kako će to obitelj prihvatiti, jer njena najstarija kći Vanda nije bila oduševljena ni kada je dobila prvog mlađeg brata? Što će reći njeni roditelji, njezin muž? I najposlije, pitala se kako će to njena obitelj financijski podnijeti. Jagoda je radila honorarne poslove kao prevoditelj tekstova, a njezin muž Marko, imao je vlastitu trgovinu. Bila je to mala kvartovska trgovina, koja mu je ostala u nasljedstvu od oca. On ju je nakon oca počeo voditi i u njoj raditi, ali ga taj posao nije baš oduševljavao. Često se živcirao zbog njega. Mrzio je voditi administraciju i sređivati račune, pogotovo u zadnje vrijeme, kada su sve slabije poslovali.

 

Ljudi su imali sve manje novca i često su ga molili da im da nešto na dug. Marko im se nikad nije mogao suprotstaviti, na očaj svoje žene, jer je bio dobar čovjek i nije mogao ne pomoći drugima u nevolji. Osim oko trgovine, Marko se jako živcirao i oko svojih punaca. Majka njegove supruge bila je naporna baba, koja je im je stalno nešto prigovarala, a ženin otac bio je kockar, koji, iako je nedavno dobio na lutriji, još nije vratio novac koji su im pozajmili. Ništa lakše nije mu bilo ni s najstarijom kćeri Vandom. Uglavnom je Marko odlazio na roditeljske sastanke i s njih dolazio kući ljut i naživciran. Na posljednjem je saznao da mu kći ima nekoliko jedinica iz matematike i fizike. Da bi to ispravila, morat će ići na instrukcije, a takav novčani izdatak je zadnje što mu treba. Instrukcije su zadnje što treba i Vandi. Ona ima pametnijeg posla u životu od učenja, a to uključuje druženje s prijateljicama, pokoju cigaretu iza škole, a ako je uspiju nagovoriti – i koje pivo.

 

Ona nevoljno pristane na instrukcije, dogovorene u subotu rano ujutro. Na njezino iznenađenje, ali i sreću, instruktor nije nikakav šmokljan s debelim naočalama i lošim tenom, već prilično zgodan mladić, razbarušene plave kose i s rinčicom u obrvi. Vandi je odjednom postalo malo više stalo do instrukcija subotom. Ne toliko zbog matematike, koliko zbog razgovora s instruktorom Berislavom u pauzama. Za matematiku i fiziku se pobrinula na drugačiji načinprepisala je ispit od svog kolege i prijatelja Igora. Igor je beznadno zaljubljen u Vandu i nada se da će, pomagajući joj, osvojiti njeno srce, ali i zaraditi bodove za dobra djela, koji će mu pomoći da se riješi svoje govorne mane. Vanda se beznadno zaljubila u Berislava i zato se oduševila kada ju je on pozvao na Sljeme. Na nesreću, baš noć prije izleta, Vandu je njena prijateljica Ljerka molila da ju sakrije u svoju sobu, jer bježi od kuće.

 

Ljerka je pobjegla od svoje majke, sestre, a najviše očuha, koji je tuče, a majka ga svejedno ne ostavlja. Vanda pristane i odluči ništa ne reći roditeljima. Kada se sutradan našla s Berislavom podno Sljemena, Vanda je užasnuto shvatila da neće sami ići na izlet, već da je on poveo i svoju mlađu sestru, djevojčicu njenih godina. Ali ono najgore – poveo je i svoju djevojku! Od šoka i silnog uzbuđenja, Vandi je pozlilo i ona je na nekoliko dana završila u bolnici. Pošto se nije pojavila kod kuće nekoliko dana, Ljerka je ostala zarobljena u Vandinoj sobi, gladna i zaboravljena. Za to vrijeme njena majka je organizirala opću potragu za njom.

 

Kada je Vanda izašla iz bolnice, Zlata joj je rekla da ona zna da skriva prijateljicu i da je mora poslati doma. Ona za uzvrat neće nikome reći za ovu tajnu. Vanda je, nakon izlaska iz bolnice, odlučila osvetiti se Berislavu. Saznala je da njena majka skriva velike novce u debeloj knjizi "Idiot". Jagoda je taj novac dobila poštom, u kuverti bez imena, poruke ili pisma. Odmah je znala da joj to šalje njena majka, koja je i inače bila poznata po takvim radnjama.

 

Baka je odlučila na taj način vratiti dug i ostaviti kćeri nešto novca za novo dijete i ostale potrebe. Vanda je uzela knjigu s novcem i jednu krupnu novčanicu stavila u Berislavovu torbu, kako bi ga optužili za krađu, a knjigu sakrila. Jagoda je skoro dobila slom živaca kada je vidjela da nema knjige, ni novca. Napravila je premetačinu stana, ali joj je postalo sumnjivo da bi Vanda mogla imati prste u tome kada ju je pitala smije li "Idiota" posuditi Berislavu. I kad je Vanda vidjela da knjiga nedostaje, rekla je majci da ju je vjerojatno Berislav sam uzeo. Jagoda je pitala Berislava što zna o tome, a on naravno nije imao pojma o čemu se radi. Zlata je odmah znala da je Vanda uzela novac. To joj je i rekla, pa su se dogovorile da će Vanda vratiti novac, a da će Zlata čuvati tajnu. Ali sljedeći i posljednji dan instrukcija, Berislav se pojavio bez svoje torbe u čijem je pretincu bio podmetnuti novac.

 

Berislav je saznao za podvalu kada su mu slučajno uzeli torbu i vratili zajedno s novcem. Na kraju sata Vandi je vratio novac, sretan što je to posljednji sat i što više neće morati podnositi te dječje igre. Vanda je vratila novac na mjesto, kajući se zbog cijele stvari. Vrlo brzo Jagoda je rodila – i to blizance, kći i sina. Zlati je bilo drago što će napokon moći pomagati oko djece. Vanda se smirila i počela hodati s Igorom, potpuno zaboravivši na Berislava.

 

Likovi - Vanda, Zlata, mama Jagoda, tata Marko, brat Mislav, baka, djed, Berislav, Igor, Ljerka, pas Farni

 

Vanda je svojeglava i vrckava djevojčica kojoj je pubertet malo pomutio pamet, ali pošto i sama dolazi iz luckaste obitelji, to joj je oprošteno. Hrabra je djevojčica, jer inače ne bi mogla izvoditi ludorije koje izvodi. Pomalo je nepromišljena. Tek kada učini nešto loše, shvati koliko su teške posljedice tog nedjela, umjesto da o njima razmisli prije. Ludo se zaljubila u starijeg dečka, pa ju je povrijedilo kada je shvatila da je to jednostrano i da on već ima curu. Zato se odlučila na osvetu. Nije razmislila na koga je ili na što ljuta, već je samo djelovala.

 

Od svoje zaljubljenosti nije vidjela da pokraj sebe ima dobrog prijatelja, koji je njoj mnogo primjereniji. Nije primijetila da je taj dečko voli i da bi s njim bila mnogo sretnija. Srećom, s vremenom je i to shvatila. Vanda voli svoju obitelj, iako se ponekad čini da radi protiv svih njih. Posebne glavobolje zadaje tati, ponekad se čini, posve nenamjerno, Ipak, uz pomoć tete Zlate uspjela je ispraviti svaku svoju nepodopštinu, zbog koje se istinski pokajala.

 

Jagoda je Vandina mama. Iako je odrasla i ona je pomalo vrckasta. Naizgled se čini kao osoba koja voli imati kontrolu nad svime, ali se ipak svojski trudi da ne bude naporna ili – ne daj bože – poput svoje majke. Prigovara mužu što daje previše stvari iz dućana ljudima na kredit jer tako ostaju bez potrebnog novca, ali i sama u tajnosti posuđuje novac svom ocu za kockanje. To potvrđuje da je ona dobra osoba i da su sva njena prigovaranja zapravo iz ljubavi. Pa tako prigovara i Vandi, ali često stane na njenu stranu kada je otac napada zbog ocjena. Iako se čini uštogljenom, Jagoda je zapravo umjetnički tip osobe.

 

Ponekad je previše rastresena, pa joj je od velike važnosti stabilnost i podrška koju joj pruža Zlata. Dodatnu rastresenost donijela je i nova trudnoća. Zbog nje je Jagoda još umornija i smetenija. Često joj se dogodi da na nešto zaboravi ili da nešto propusti, pa se često osjeća kao da gubi razum. Srećom, ima podršku svoje obitelji i, unatoč Vandinim spačkama, ona zna da je njena obitelj voli. Jagoda ima razumijevanja za Vandu, s obzirom na njen pubertet kroz koji prolazi, ali se nada da će je svejedno uspjeti odgojiti u dobru osobu.

 

Zlata je došla kao pravi blagoslov obitelji. Ona je poput anđela čuvara koji promatra obitelj iz prikrajka, ne uplićući se u svakodnevne probleme, sve dok to nije potrebno. A kada je potrebno, ona bez puno riječi, bez imalo drame i sasvim jednostavno rješava probleme. Zlata je pametna žena. Cijeli život imala je karijeru, ali su je prilike natjerale da i u mirovini mora zarađivati dodatne novce. Ali ona, kako sama kaže, ne radi samo zbog novca, nego i zbog društva. Iako nije savršena domaćica što se tiče pospremanja i kuhanja, ona to nadoknađuje svojom mudrošću i dobrotom. Pomaže obitelji dobrim savjetom, razgovorom, unošenjem mira u obitelj, a tek onda svojim radom po kući. Jedino što ne voli u kući je pas Farni. Nije joj mila ta velika dlakava životinja, čak je se pomalo i boji. Iako, s vremenom i on joj je prirastao srcu.

 

Berislav je Vandin instruktor iz fizike i matematike. On je dečko u dvadesetim godinama koji dajući instrukcije iz matematike pokušava zaraditi novac. Barem dok ne diplomira, nakon čega ima u planu pravi posao. On na Vandu ne gleda nikako drugačije nego kao na bilo kojeg svog učenika, niti ne primjećujući da se Vanda zaljubila u njega. U njoj vidi samo običnu djevojčicu, toliko sličnu njegovoj sestri. Zato i dolazi na ideju da pozove Vandu na izlet na Sljeme. Tamo bi je upoznao sa svojom mlađom sestrom i tako joj našao društvo, da je on sam ne mora uvijek svukuda voditi.

 

Kada je shvatio podvalu koju mu je Vanda priuštila, za njega je to bio samo još jedan dokaz da djeca nisu normalna i da jedva čeka pravi posao kako se više s njima ne bi morao baviti. Ipak, pošto je on dobar dečko, diskretno je Vandi dao do znanja da zna što je učinila, ne praveći oko toga veliku dramu. Bio je sretan što je Vandina mama razumna žena, pa mu nije radila dodatne neugodnosti nakon sumnje da je uzeo knjigu s novcem. Nakon svega, on je izašao iz priče kao da se ništa nije dogodilo.

 

Marko je Vandin otac. On vodi trgovinu koju je naslijedio od oca, iako uopće ne voli taj posao. Zato se stalno živcira, brine oko novca i predbacuje svojoj obitelji da previše troše. S druge strane, uvijek će ljudima posuditi novac ili im dati namirnice na kredit, iako se njegova žena ljuti kada to radi. Čini se da njegovo predbacivanje oko prevelikog trošenja novca nije ništa drugo nego način da se ispuše i izbaci stres iz sebe.

 

Marko se, unatoč novčanim problemima, silno radovao kada je saznao da će dobiti još djece. Teško je izlazio i s ovima na kraj, posebno s Vandom koja mu je bolna točka. On je zadužen za odlazak na informacije i taj posao mu je stresniji od bilo čega, pa i od vođenja financija njegove male trgovine, a bome i od posjeta punce. Vandine ocjene i (ne)učenje ga dovode do ludila, pa ipak, priuštit će joj sve što je potrebno da bi se poboljšala u školi, pa tako i instrukcije. Naravno, sve to uz veliko negodovanje.

 

Ljerka je Vandina prijateljica. Ona ima problema u obitelji, jer joj je majka udana za muškarca koji ih zlostavlja. Osobno je zaradila šamar samo zato što je telefonirala bez dopuštenja, pa je zato pobjegla od kuće. Htjela je na taj način zadobiti majčinu pozornost i skrenuti joj pogled na probleme kroz koje prolazi njihova obitelj, samo zato što joj majka nema snage otići od zlostavljača. Nakon što se njena majka pošteno zabrinula za odbjeglu kći, odlučila je zabraniti mužu pristup kući. Ali vrlo brzo mu se opet vratila. Mir u Ljerkinoj kući kratko je trajao. Ipak, ona je u trenutku očaja pokazala hrabrost i otišla od kuće. Skrivala se kod Vande sve dok ih Zlata nije otkrila.

 

Ljerka se osjeća napuštenom, kao da nitko ne mari za nju, pogotovo ne njena majka. Želi postati pisac i napisati roman o tome što joj se događa u kući, ali se boji da će njen očuh, "glavni negativac" budućeg romana, to pročitati te da će tek onda ona pošteno nastradati. Na Ljerkinom primjeru Vanda vidi da je zapravo sretna s obitelji kakvu ima. Ukazano joj je da mnogi nemaju tu sreću da imaju roditelje koji se brinu za njih, pružaju im i više nego treba, te da se ne osjećaju svi u svojoj kući tako sigurno kao ona.

 

Igor je Vandin kolega iz razreda. On je prijatelj koji sjedi s njom u klupi i od kojeg prepisuje fiziku i matematiku, unatoč instrukcijama. Igor je zaljubljen u Vandu, ali je svjestan da ga ona ne primjećuje, osim kada joj nešto treba. On ima govornu manu, teško izgovara slovo R, pa mu nije lako izgovoriti ni vlastito ime. Sanjao je da će mu dobra vila ispraviti izgovor, ako bude činio dobro. Zato Vandi dopušta da ga iskorištava, vjerujući da tako skuplja dobra djela.

 

Vanda ga je jako povrijedila ponizivši ga pred cijelom školom kada ju je pozvao u kino. Izderala se na njega kao da je posve nebitan i to ga je toliko šokiralo da nije ni primijetio auto kako nalijeće na njega. Završio je u bolnici, a Vanda je shvatila da je krivo postupila. Igor ima roditelje alkoholičare. On zna da nikad ne može računati na njih i mrzi što je često nevidljiv pred njima, Oni se ne brinu za njega čak ni kad je bolestan, uvijek stavljajući piće na prvo mjesto. Ipak, on nikada nije ni okusio alkohol, iako se njegovi vršnjaci već opijaju iza škole. On je za razliku od njih vrijedan i marljiv učenik, uvijek odgovoran i spreman pomoći.

__________________________________

 

Silvija Šesto Stipaničić rođena je 1962. u Zagrebu. Završila Centar za kulturu i umjetnost. Diplomirala filozofiju i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1986. Upisala poslijediplomski studij iz područja dramaturgije Od drame do reklame. U mladosti reprezentativka stolnog tenisa i slijedom toga završila Višu trenersku školu. Bavila se sportskim novinarstvom u Sportskim novostima. Piše scenarije za radijske, televizijske i propagandne emisije, osmišljava reklamne kampanje i slogane. Dobitnica je "zlatnog i kristalnog zvona" 1996. godine za tekst i produkciju radijske propagandne poruke, na skupu hrvatskih propagandista. Od srednje škole surađuje u elektronskim medijima, ponajviše radijskim ("Radio 101", "Radio Velika Gorica" Obiteljski radio, Narodni radio, HR I, II i III program), a radeći kao programska direktorica u samim počecima "Obiteljskog radija" pokrenula nekoliko značajnih projekata. Također, sudjelovala kao kreativac u programskom i marketinškom programu "Narodnog radija", te bila autor i voditelj emisije "Ženski radio". Kao scenarist sudjelovala u mnogim "specijalnim projektima" HRT-a, poput festivala, izbora ljepote, humorističnih serija...

 

Od srednjoškolskih dana surađuje u dnevnim listovima (Vjesnik, Večernji), studentskim glasilima (Studentski list, Polet), u časopisima za djecu (Modra lasta, Smib, Zvrk, Prvi izbor), te u periodici (Forum, K, Vijenac, Hrvatsko slovo). Autor mnogih radijskih emisija, od kojih je neke i sama vodila. Bila je jedan od pokretača književnog časopisa za dramu i prozu Plima. Među njezinim knjigama za mlade ističu se romani Vanda, Debela, Tko je ubio Pašteticu, Dnevnik prve ljubavi i Djevac ili Patnje mladog Petra. Objavila je i dječji znanstvenofantastični roman Ze - zomljani te zbirku igrokaza Dvadeset igrokaza za sve generacije i zbirku priča i drama Omčoglavi. Za roman Debela dobila je 2001. nagradu Ivana Brlić - Mažuranić.

 

Silvija Šesto Stipaničić - Bum Tomica 1

Silvija Šesto Stipaničić - Bum Tomica 2

Silvija Šesto Stipaničić - Debela

Silvija Šesto Stipaničić - Tko je ubio Pašteticu

loading...
1 glasova
Koristilo vam je ovo prepričavanje? Kliknite like
ili podelite sa prijateljima

Postavite ovu prepričanu lektiru na Vaš sajt ili forum

Link
Za web stranicu
Za forum
Nazad Silvija Šesto Stipaničić - Vanda

Najbolji citati

Najpopularnije lektire RSS

Ivo Andrić - Prokleta avlija

Ivo Andrić - Prokleta avlija   Vrsta djela - romanVrijeme radnje - neodređeno, turska okupacijaMjesto radnje - turski zatvorTema djela - život zatvorenika… >

William Shakespeare - Hamlet

William Shakespeare - Hamlet Viljem Šekspir - Hamlet   Jedne večeri na straži dogodilo se nešto neobično, Horaciju, Marcelu i Bernandu se ukazao… >

Dobrica Ćosić - Koreni

Dobrica Ćosić - Koreni   Koreni su drugi roman Dobrice Ćosića. Objavljen je 1954. godine. Roman Koreni je tematski slojevit, moderan i po tematici… >

Meša Selimović - Derviš i smrt

Meša Selimović - Derviš i smrt   Ovo je priča o pokušajima derviša Ahmeda Nurudina, šejha mevlevijskog reda, za vrijeme Otomanske vladavine u… >

Johann Wolfgang Goethe - Patnje mladog Werthera

Johann Wolfgang Goethe - Patnje mladog Werthera Johan Volfgang Gete - Patnje mladog Werthera   Mladi pravnik Werther dolazi u gradić u koji ga je poslala… >

Lektire na društvenim mrežama

Lajkuj Lektire.me na Facebook-u