Silvija Šesto Stipaničić - Debela lektira

Silvija Šesto Stipaničić - Debela

Silvija Šesto Stipaničić - Debela

 

Roman Debela govori o Ladi, petnaestogodišnjoj djevojki, koja je debela s koje god strane gledate. Nikako nije mogla razumjeti zašto je tako debela pored tako mršavih roditelja i brata. Zbog toga je bila u depresiji, a tješila se, naravno, hranom. Iako joj je hrana bila uvijek na pameti, odlučila je smršaviti. Poslije podne se znala nalaziti sa svojom najboljom prijateljicom Ivanom i prijateljem Zlatkom na smetlištu gdje su Lada i Zlatko pušili. Lada je pušila jer je jednom od jednog uglednog gospodina čula da se od pušenja mršavi. Počela je s Ivanom ići i na vježbe. Vježbale su u dvorani iz koje se vidjela teretana u kojoj je vježbao Dado, Ladin brat, u kojeg je Ivana bila ludo zaljubljena.

 

Lada se inače dopisivala s Brankom, dečkom iz Beča, koji je skupljao salvete. No, nevolje su započele kada mu je umjesto svoje poslala Ivaninu sliku. Kada je to napokon priznala Ivani, ona je to dobro prihvatila te joj je predložila plan kako će zamijeniti likove. Plan im je propao kada se Branko pojavio sa svojim bratićem Silvijem koji je poznavao Ladu i Ivanu. Kasnije su Ivana i Branko postali par i nastavili se dopisivati. Lada je u međuvremenu upoznala Dadinu novu djevojku, Zinku, koja je za veliko čudo bila debela. Preko ljeta je počela raditi sa Sanjom kod Sanjine mame Barbare na radiju. Silvio je napokon pozvao Ladu u kino gdje je doživjela svoj prvi poljubac. Sutradan su se počeli redati sve sami problemi.

 

Ivanin je otac saznao da ga Ivanina majka vara pa ga je ona napustila, a Ivana je pala u depresiju. Zinka je pobacila, po meni nepotrebno jer ju je Dado htio oženiti, pa je ostala kod Dade na oporavku jer su Ladini roditelji bili na moru. Iako je obećao, Silvio se nije javio jer je, kako je Lada kasnije otkrila, bio narkoman. Otkad je Zlatku umrla majka, negdje pred ljeto, Lada se s njime nije čula, a kada joj je Sanja priznala da voli cure „pukla je" i otišla na more k roditeljima. Ondje je dobila malog psa kojeg je nazvala Buco. Pokušavala je pozitivno razmišljati i ne vraćati se problemima. Razmišljala je o sretnim trenutcima svoga života, kao na primjer zabavi za kraj školske godine u vikendici i svome prvom poljupcu.

 

Sadržaj - Lada ima petnaest godina, živi s roditeljima i bratom Dadom, ide u prvi razred Školeza primijenjenu umjetnost u Zagrebu, i ima gotovo 90 kilograma. Pokušavala je smršavjeti na mnoge načine, ali nije uspjela. Lada je duhovita, inteligentna i pronicava djevojka s britkim smislom za humor. Roditelji su joj novinari i u posljednje vrijeme nisu baš zadovoljni svojom plaćom i položajem na radnom mjestu. Ladina najbolja prijateljica je Ivana. Živi tek nekoliko kuća dalje od Lade i one su najbolje prijateljice još od početka osnovne škole. Ivana ide u srednju medicinskuškolu, vitka je, manekenske građe i duge plave kose. Naravno, Ivanina pojava privlači pozornost dečki, što se za Ladu baš ne bi moglo reći. U posljednje vrijeme Lada i Ivana imaju sve manje zajedničkog, no još uvijek se često druže, navikle su jedna na drugu, susjede su, a osim toga Ivana je zaljubljena u Ladina brata Dadu,kojega priželjkuje još iz osnovne škole, pa ih valjda i to veže. Ladini vršnjaci iz susjedstva ponekad se sastaju kod takozvanog Smetlišta, nekadašnjega dječjeg igrališta sada zaraslog u visoku travu, s istrgnutim koševima zakošarku i toboganom i njihaljkama ko ji se jedva vide od divljeg grmlja i visoke trave. Cure i dečki iz kvarta ovdje si prikraćuju vrijeme, brbljaju i dangube, a često dolaze samo da bi popušili koju cigaretu; mnogi od njih puše, ali, naravno, njihovi roditelji to ne smiju znati. Ladin najbolji prijatelj je Zlatko, dečko iz susjedstva s kojim obično ode do Smetlišta pušiti. Zlatko je mršav i drag dečko, ali brbljav i voli puno tračati. Ladin dvije godine stariji brat Dado nedavno je prohodao sa Zinkom.

 

Lada je bila vrlo iznenađena kada jeotkrila da i Zinka ima viška kilograma, tj. da je debela. Lada se već nekoliko godina dopisuje s jednim dečkom iz Beča, zapravo Branko je rodom iz Hrvatske, ali roditelji mu rade u Beču, pa on tamo živi s njima. Branko je Ladin vršnjak, a spojilo ih je zajedničko zanimanje za sakupljanje salveta. Branko je pisao Ladi da će početkom ljeta doći u posjet rodbini u Zagreb i da bi volio da se upoznaju. Lada mu je u pismu poslala Ivaninu sliku, tako da je Branko mislio da je Lada vitka plavuša. Ladu je mučilo što će učiniti kad dođe trenutak da se upozna s Brankom, a nije ni znala kako će Ivana reagirati kad joj kaže što je učinila. Želeći smanjiti težinu Lada se mudro odlučuje za dvostruki pristup: povećat će tjelesnu aktivnost i smanjiti unos hrane. Ali s odvikavanjem od ovisnosti, a prejedanje je također jedna vrsta ovisnosti, uvijek je frka jer izazovi vrebaju sa svih strana. Ne čini li se i vama da uvijek kad nešto stvarno odlučite kao da se na drugom kraju svijeta stvori urota koja će tu vašu odluku staviti na debelu kušnju.

 

Baš debelu, razmišlja Lada. Na primjer, takvi su urotnici Ladini baka i djed po staromu, koji do dvadesete nisu vidjeli čokoladu, ali sada to obilno nadoknađuju tamaneći svakovrsne slatkiše, a vole i svoje unuke razveseliti poslasticama koje im donose. Pa kako tomeodoljeti? Slastičarnice i pekarnice posvuda na putu do škole, oko nje susjede koje peku lude kolače, duševne boli koje traže da ih se nekako ublaži, kakvim zalogajčićem. Lada je zaista željela smršavjeti pa je počela s Ivanom ići na fitness. Ladi se to svidjelo, a i djelovalo je na smanjenje tjelesne težine. U školi se Lada često družila sa Sanjom, curom iz razreda. Sanja je bila otkačena i Lada je znala da kad izađe van voli pretjerati s alkoholom. Pred kraj školske godine imali su razrednu feštu u vikendici jedne cure iz razreda. Svi su ondje prespavali u vrećama za spavanje, pričali su, zezali se i smijali do kasno u noć. Igrali su i igru "boca istine" i Sanja je priznala da ju je kad je bila mala djevojčica pokušao silovati rođak. Ladi je to zvučalo vrlo neobično i šokantno jer je Sanja uvijek djelovala veselo i bezbrižno. Svi su priznali neke stvari o sebi i na neki se načinzbližili.

 

Ta je večer Ladi ostala u posebno lijepom sjećanju. Bližio se kraj školske godine i početak ljeta, a Lada je sve više brinula što će biti s Brankom. Napokon je Ivani priznala istinu. Ivana se uopće nije ljutila, dapače spremno se ponudila da će je rado glumiti. Čak ju je i zabavljala ta ideja.Kako je Sanjina mama radila na radiju, Sanja je predložila Ladi da preko ljeta zajedno honorarno rade na radiju. Lada je inače u razredu bila poznata kao osoba koja izvrsno piše, a i zanimalo ju je novinarstvo pa je s oduševljenjem prihvatila tu zamisao. Ona i Sanja zajedno su po gradu anketirale građane i istraživale što misle onekoj određenoj temi. Naučile su dosta o radu na radiju, ponekad su čak same montirale priloge, a upoznale su i neke poznate osobe. Sve to činilo im se vrlo zabavnim. Lada je zbog posla na radiju odlučila dio školskih praznika provesti u Zagrebu. Dan nakon završetka školske godine Ladini roditelji otišli su na more, Dado u Francusku kod tete, a Lada se preselila k Ivani da ne bude sama kod kuće. Živeći kod Ivane, Lada se osvjedočuje da u toj obitelji nije nešto u redu. Ivanini roditelji uopće ne razgovaraju, a tata je često pijan. Osjeća da bi mogla biti istina ono što joj je tračer Zlatko prije izvjesnog vremena rekao, da Ivanina mama ima ljubavnika. Da bi u miru razradile detalje oko dočeka salvetnog Bečanina, Lada i Ivana odlazeu prazan Ladin stan.

 

Iznenadile su se kad su nakon nekog vremena začule otključavanje vrata i Dadin i Zinkin glas. Pritajile su se i prisluškivale njihov razgovor. Zaključile su da je Dado kriomice ostao u Zagrebu jer je Zinka bila trudna. Branko je stigao u Zagreb. Dogovoren je sastanak u kafiću. Kako je Branko došao sa svojim rođakom Silvijom, planovi o zamjeni identiteta pali su u vodu, jer je Silviou osnovnu školu išao u razred s Ladom i Ivanom. Jedino što Silvio tada nije bio tako vitak i zgodan kao sada. Naprotiv, bio je zbog debljine, baš kao i Lada, veoma često predmetom poruge i djeca su im često oboma pjevala pjesmicu: debela i debeli, zaljubljeni par... kad će ju se vjenčati, dat ćemo im dar.  Svima je na koncu ovaj neuspio pokušaj prevare bio smiješan, samo je Ladi bilo malo neugodno. Iste večeri izašli su zajedno u Saloon, njih četvero i još Sanja i Zlatko. Ivana i Branko čitavu su se večer upucavali jedno drugom, Sanja je plesala sa Silvijom, a Lada i Zlatko su se uglavnom dosađivali. Nakon tog izlaska zahladnjeli su odnosi između Lade i Ivane, a Lada nije bila raspoložena prema Sanji jer joj se sviđao Silvio. Međutim, Ladu je ubrzo nazvao Silvio.

 

Otišli su u kino, bilo im je krasno i te večeri Lada je doživjela svoj prvi poljubac. Nakon toga Silvio je dugo nije nazivao, a Lada je zbog toga bila neizmjerno tužna. Kasnije je saznala da je Silvio nije zvao jer je počeo ponovno uzimati drogu. Lada je tad potpuno izgubila interes za njega. Istodobno u Ivaninoj kući odvija se prava drama. Roditelji su joj se grdno posvađali, tata je udario mamu, došla je policija i mama ih je napustila. Ivana je pozvala tetu koja je sada s njom u kući. Lada je pokušala utješiti Ivanu i otpratila ju jekući. Vrativši se doma, zatekla je tamo brata. I Zinka je bila tamo, ležala je u sobi. Dado je sestri priznao sve o Zinkinoj trudnoći i pobačaju. Prvi put u životu brat i sestra uspostavljaju odnos ravnopravnih prijatelja, a ne više male sestre i velikog brata. Zlatko je bio potišten, njegovoj se mami vratila opaka bolest. Već prije nekoliko godina operirala je rak dojke. Liječničke prognoze nisu bile optimistične, ali tada jemama odlučila živjeti i prizdravila. Lada ga je tješeći zagrlila, a za uzvrat dobila je poljubac u obraz.

 

U jednom razgovoru Sanja je priznala Ladi daje zapravo lezbijka. Iako nije imala predrasuda u vezi s time, Lada se počela nekako neugodno osjećati u Sanjinom društvu. Više joj se nije dalo raditi sa Sanjom na radiju. Lada se osjećala nekako melankolično, zapravo bila je nesretna. Njoj i njezinim prijateljima događale su se ružne stvari, bilo je nekako previše tuge oko nje. Shvatila je da debljina nema ništa s tim. Cijelu godinu vodila je bitku sa svojom gojaznošću ismršavjela do neke normalne težine, ali se nije ništa bolje osjećala. Naprotiv, postalo joj je odjednom jasno da nije bila nezadovoljna zbog debljine, nego je bila debela zbog nezadovoljstva. Razmišljala je o Zlatku, o njihovim razgovorima koji su uvijek  bili nekako topli... Tada joj se učinilo da možda preskače sreću i opterećuje se pogrešnim stvarima. Odlučila je otići k roditeljima na more. Kad se vratila, učinilo joj se da je Zlatko izbjegava. Njihovi dotada srdačni odnosi su zahladnjeli. Imala je osjećaj da se Zlatko ljutina nju; ponekad se ponašao kao da je ne vidi. Zlatkova mama uskoro je umrla. Ladin život sveo se na učenje, buljenje u telku i spavanje. Bila je u teškoj potištenosti zbog spoznaje da je zaljubljena u čovjeka koji joj je do jučer bio ispred nosa, a sad je postao nedostupan. Taj brbljavi, mršavi dječak, koji je uvijek bio tu kadgaje trebala, njezin najbolji prijatelj, prirastao joj je srcu.

 

Bila je nesretna jer je mislila da je Zlatko ne voli, pa se odlučila napiti i tako zaboraviti na ljubavnu bol. Napila se tako jako da je završila u bolnici. Zlatko ju je došao posjetiti u bolnicu i bilo je očito daje i Zlatko zaljubljen u nju. Uskoro su prohodali, a nekoliko mjeseci poslije toga prvi put su doživjeli i ono iskustvo. Lada je smršavjela, premda ne onoliko koliko ježeljela, ali mogla je obući levisice koje godinama nisu išle na nju. Imala je dečka, i psa Bucu. Lada je zaista bila sretna. Jednom su ona i Zlatko iz čiste fore ispunili loto listiće i Lada je dobila jack pot. Pomislila je kako život zaista može biti lijep. Sada Lada živi u miru sa zrcalom: otkad je u sretnoj vezi sa Zlatkom potpuno zadovoljstvo u duši odražava se na njezinom tijelu, pa je rijetko posjećuju i one odvratne bubuljice. Zato zapisuje: A kad te krene to zadovoljstvo i kad se sreća nastani u kući tvoje duše, događaju se same lijepe stvari.

 

Vrsta djela - Debela je primjer knjige kakvu obično zovemo monološkim dnevničko - ispovjednim romanom. Sto se, naime, događa kad se piše dnevnik? Jedna osoba (grčki:monos, što znači sam, jedan, jedini), pisac toga dnevnika, govori (grčki: logos, sa značenjem riječ, govor), tj. zapisuje svoja razmišljanja sa svrhom da mu taj zapis ostane kao podsjetnik na stanovito razdoblje njegova života, na doživljaje, na zgode i nezgode, na želje, na ugode i neugode, na ljubav, na ushite i na razočaranja, na uspjeh i neuspjeh. Te se stvari - ne zapišu li se odmah - često zaborave, a onda sjećanja znaju biti kojekakva. A ima i onih koji dnevnike pišu baš zato da bi ih drugi pročitali. S obzirom na zbiljnost svih opisanih situacija, u kakve svaki mladi čovjek može upasti, pridjev realističan primjeren je ovom romanu, a s obzirom na dob glavne junakinje i publiku kojoj je namijenjen, riječ je o tinejdžerskom romanu ili romanu za mladež.

 

Tematsko - idejni sloj - Debela je roman o odrastanju. U središtu zbivanja je Lada u tegobnoj i lomnoj dobiod petnaest - šesnaest godina. Prateći njezine dnevničke zapise vlastitih doživljaja - onih unutrašnjih, duševnih, nevidljivih, kao i onih vanjskih, fizičkih, vidljivih - promatramo i doživljavamo svijet oko nje i događaje u njemu. Roman obrađuje mnoge teme koje do sada nisu baš često obrađivane u hrvatskoj književnosti za mladež. Tako se roman dotiče tema maloljetničke trudnoće, pobačaja, homoseksualnosti, promiskuiteta, debljine, nametnutih standarda ljepote, ovisnosti, povremenog opijanja mladih, pušenja, raka kao neizlječive i smrtonosne bolesti, preljuba u braku, prvog seksa. Kroz roman je opisano suvremeno društveno stanje, te život i navike mladih u Zagrebu. Zbog izravna pristupa čitatelj se vrlo lako identificira s glavnom junakinjom i s ostalim likovima, prepoznaje zamke i ljepote odrastanja, dvojbe i uvjerenja s kojima se i sam susreće. Unatoč svim teškoćama i "teškim temama" koje su dotaknute, knjiga pršti energijom i optimizmom i ostavlja dojam borbenosti i pozitivnog stava u životu; jer, na koncu, život je pun ružnih, ali ilijepih stvari. Ladina ispovijest duhovito je i nabrijano štivo koje bez ikakve zadrške progovarao problemima odrastanja o kojima se uglavnom šuti.

 

Prostor i vrijeme - Poprište zbivanja je Zagreb, s kratkim i rijetkim skokovima u jednu vikendicu uokolici, i na more. Likovi se kreću između svojih obitavališta - stanova ili kuća, kvartovskog sastajališta, škola i kafića, radio postaje, kina... Vremenski raspon radnje je nepune dvije školske godine, Ladin prvi i drugi razred srednje škole.

 

Kompozicija - Djelo je podijeljeno na 106 poglavlja (točnije bi bilo nazvati ih odlomcima, s obziromna njihovu duljinu od nekoliko redaka do stranicu - dvije). Poglavlja nemaju naslova, nego su samo numerirana, označena brojkama - od 1 do 106. Sve to daje dojam mozaika. Mozaika od 106 djelića koje treba složiti u smislenu cjelinu. Roman je ispripovijedan u prvom licu jednine, kako i priliči dnevničkom obliku. Lada zapisuje svoja razmišljanja, uglavnom svoje muke zbog debljine. Ta su ispovjedna pripovijedanja prepletena faktografskim bilješkama - zapisima razgovora, događaja, doživljaja, prisjećanja, koji razbijaju monotonost samoispovijedi i daju pripovijedanju živost i drže zanimanje čitatelja.

 

Likovi

 

Lada - ima petnaest godina i debela je. Dečka nema. Prijateljicu ima, najzgodniju curu u školi. I roditelje, prezaposlene intelektualce. I brata. I prijatelja Zlatka, tračera i žicara. Lada je zapravo tipična gradska tinejdžerica koju muče suvišni kilogrami, pristići i sve ono što je povezano s prvim poljupcem i onim stvarima. Ja sam Lada, i debela sam. Kako god okrenem. Debela sam na javi i na fotografijama. Imam taj glupi izraz lica koji imaju svi debeli ljudi. Za poludit. Nešto između smijeha i plača. Tako glavni lik predstavlja samu sebe odmah u prvim rečenicama romana pa nastavlja: - Opsjednuta sam hranom. Ili klopam ili sam opsjednuta tim da ne klopam. ... patim, i prije, i za vrijeme, i poslije jela. Ima najgoru od svih mogućih hranidbenih navika: tijekom dana gladuje, a navečer se prejeda: - Sljedeće jutro pijem gorku kavu, ručam poskrivečki da mama ne gleda kako bacam sve te lijepe i ukusne stvari u zahod. Do večere. Tu obvezno puknem inadoknadim sve. Srednjoškolka je i pohađa prvi razred gimnazije, a vaga pokazuje 89 kila.

 

To ona naziva činjeničnom katastrofom. Svake večeri prije spavanja odlučuje kako će sutra početi život iznova. Pod time podrazumijeva da neće jesti tako ni toliko. A jutrom zrcalo neumoljivo pokazuje istinu: - Svako se jutro pozdravljam s njim. Svako mi jutro odgovara na moje nečujno pitanje: jesi, jesi, najdeblja si... Ima Lada i poroka, jedanod njih je pušenje: ... počela sam još na kraju osnovne ... zakvačila sam se kao budala... Zapravo, ja se još uvijek pridijevam pušiti. Vodi me suluda ideja kako će mi to pomoći smršavjeri Hi her ubiti apetit...

 

O ljubavnim bolima zapisuje - Kad sam bila desetogodišnjakinja, zaljubila sam se u ljubav svog života... a onda sam u sedmom razredu. Kade sam postala svjesna da mi levisice nenormalno grozno stoje pročitala u tatinim i maminim novinama da se budala oženila nekom staricom od dvadeset sedam godina. Iz ramena su joj virile kosti. Nadam se da će ga njima probosti. Moja jedina ljubav otišla je u mrak. U silnoj želji da nekako smršavi prihvaća prijateljičino nagovaranje da obje idu na neku tjelovježbu, američki zvanu fitness.

 

Nakon stanovita razdoblja vježbanja ismanjenja klope Lada je smršavjela još tri kile, i narasla i na kraju, Lada napokon navuče na sebe, bez ikakvih teškoća, one jadne levisice koje su godinama ležale u ormaru i čekale svoj veliki dan. A duhovno, psihički, kakva je Lada? Dosta čvrsta osoba, prilično izgrađenih gledišta i stavova, koja se ne da samo tako navući na nešto za što vjeruje da nije uredu. Od loših karakternih crta spomenimo barem osvetoljubivost. Kada ispred svoje gimnazije susreće Vatroslava, svojedobnog zborovođu pjesmica - rugalica debeljuci u osnovnoj školi, a koji se poslije jedva upisao u vodoinstalatersku, Lada mu spušta:  Pa i to je super! Bar će nam imati tko popravljati zahodske školjke.

 

Ivana je najbolja Ladina prijateljica s vanjštinom fotomodela, vitka - gotovo mršava, duge plave kose i prekrasnog tijela koje je, čini se, moglo zavesti svakoga osim Ladina brata. Površna je, nagla, lako zapaljiva i prilično lakomislena. Pa je tako bila vrlo uzbuđena kad je upoznala nekog tipa na tramvajskoj stanici koji ju je pozvao u subotu u kino... Ivanin pretjerani interes za suprotni spol Lada komentira riječima: - Kad Ivana ne bi bila takva nimfomanka, možda bi i bila savršena frendica. Dobra je prijateljica samo kad joj se u vidokrugu ne pojavi neki frajer kojega, ako imalo sliči čovjeku, mora zbariti.

 

Zlatko je Ladin susjed kojeg od milja zove Slatki i koji izlazi samo s curama jer jerođena baba tračara. Uvijek je bez cigareta i onda žica. Dakle, uvijek žica. U Ladinim očima prolazi preobrazbu od posve obična susjeda, kolege iz škole, nezaobilazna djelića svakodnevice, brbljavog tračera... face koja je uvijek tamo, kao voda, struja, plin, pas, uvijek joj se možeš javiti ili ne javiti, zapravo ne znaš kako izgleda... od svakodnevnog neprimjetnog pribora u glavni lik njezinih dana i noći: ... vrijeme provedeno u razgovoru sa Zlatkom uvijek je bilo nekako toplo... (...) ...on me jedini mogao nasmijati... (...).. .on je uvijek bio negdje sa strane, kao neki joker iz rukava koji bi čučao vjerno u kutu... (...) Zašto baš sada vidim i zaključujem kako je onaj njegov nadimak Slatki posve na mjestu. Ovakav kakav je došao - preplanuo, bijelih zubića, crne, poluduge kose i nosa ravnog poput vješto oguljene mrkve, gotovo savršenih crta lica, dugog i snažnog vrata, visok, mršav... dugih, mišićavih i dlakavih nogu, stvarno je bio sladak.

 

Dado, Ladin brat, rođeni je talent i škola mu je igra. Dado crta od malena i njegov upis u Primijenjenu svi drže samo korakom do Akademije, sve u svemu toliko je uspješan na svim poljima da se uz njega Lada često osjeća još neuspješnijom. Crta odmalena i to što je upisao primijenjenu samo je korak do akademije. Već mu se sad  svaka izmišljotina dobro proda, a uvijek imamo doma što za pokloniti, ili od keramike, ili nešto naslikano, ili super nakit od perlica i perja koji Dado vrhunski smišlja. (...) Već su u osnovnjaku cure ludile za njegovim umjetninama, a čak tri iz mog razreda ludile su i za njim. Na prvom mjestu Ivana. Odnos ravnopravnih prijatelja između Lade i Dade prvi se put razvija kada Dado zapadne u probleme i kada sestri prizna Zinkinu trudnoću i pobačaj.

 

Sanja je prijateljica iz razreda s kojom se Lada zbližava nakon svađe s Ivanom. Prema Ladinu sjećanju u osnovnoj je bila debela, raspuštene kose, a početkom srednje postala je totalno mršava, a svoju dugu kosu svela je na milimetar. Sklona je alkoholu, a ne bi smjela zbog dugogodišnje šećerne bolesti. U njihovom prijateljstvu javlja se određena distanca nakon što Sanja prizna Ladi da je privlači isti spol.

 

Silvio, Brankov bratić, Ladin kolega u osmogodišnjoj školi, kojeg Lada pamti kao debeljka. A prigodom ponovna susreta nakon nekih godinu dana Lada je bila osupnuta: - Ostavile smo ga u osmome onako debeloga, a sada... Silvio je postao pravi komad. Bio je to još jedan dokaz da se ispod debelih ljudi zna kriti prava ljepota, samo treba debljinu oguliti i rezultat je vidljiv. Lada se momentalno zapalila za Silvija. Nakon što s njim doživi svoj čarobniprvi poljubac, on joj se ne javlja, ni sutradan, ni dan poslije. Ispostavlja se da je nepouzdan. Razlog je - droga. Lada shvaća da s narkomanom ne može hodati. Kratka veza puca, Silvio biva izostavljen iz njezinog života da se sam bori za opstanak uz pomoć programa odvikavanja.

 

Stara, imenom Vesna, bila je podložna nikotinskim krizama. Lada je poštuje jer nije ulizica i pije kavu samo s onima koje sama odabere, inače bi sad bila bolje plaćena iimala uredničko mjesto. Pomalo u komi jer je u redakciji s politike miču u modu, pase žali: - U ovim godinama i s ovim stažem moram mijenjati sve! Ja sam pod stresom! Nije baš sklona kuhanju, a kad joj nešto pregori ili nešto krivo smuti, uvijek ponavlja jedno te isto:

- To kuhanje, to je stvarno majmunski posao.

- Onda idemo jesti banane - i tata se uvijek ponavljao.

 

Na opće iznenađenje starci zamjećuju koješta, pa Lada mora priznati:

U pravi bitrenutak znali smiriti situaciju, znali bi odabrati čas kad bi se stvarno približili kao frendovi.

 

Stari, pravim imenom Vlado, također je novinar. Lada se sjeća kako je nekad zna oklošariti po mjesec dana za dobru reportažu. Nastoji se što manje uzrujavati, naročitone dopušta da ga iz ravnoteže izbace financijski problemi. Prema Ladinu mišljenjustari je zapravo dobar frend. Nakon što se Lada gotovo otruje alkoholom, pomirljivo će joj reći: - Drugi put kad se budeš htjela napiti, reci meni pa ćemo to učiniti skupa.

 

Branko je dečko s kojim se Lada dopisuje. Taj neumoran skupljač salveta, živio je u Beču. Starci su mu bili tipični gastarbajteri. Stara mu je šljakala u nekoj školskoj kuhinji, a stari u građevini. Inače su bili iz Siska... Njihovo dopisivanje počelo je prije više godina kada je Lada pronašla njegov oglasu, kako sama kaže, jednom od onih šarenih časopisa namijenjenih kozama i ovnovima mojih godina. Kad ju je Branko zamolio da mu pošalje svoju fotografiju, poslala mu je Ivaninu jer se sramila svoje debljine, a na svojoj fotografiji Branko je ispao faca. Kovrčava kosa i zelene oči. Tko bi rekao da takvi tipovi skupljaju salvete?! Branko je preozbiljan za svoje godine, ide u medicinsku školu, a nakon toga misli upisati medicinu. Budući ginekolog.

 

Jezik i stil - Pripovijedanje u romanu vrlo je brzoga tempa. Dijalozi su duhoviti,a jezik  pripovijedanja mladenački je slobodan uz čestu uporabu žargona zagrebačkih školaraca i s obiljem anglizama, što knjizi daje snažan pečat suvremenog trenutka.

________________________________

 

Silvija Šesto Stipaničić rođena je 1962. u Zagrebu. Završila Centar za kulturu i umjetnost. Diplomirala filozofiju i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1986. Upisala poslijediplomski studij iz područja dramaturgije ("Od drame do reklame"). U mladosti reprezentativka stolnog tenisa i slijedom toga završila Višu trenersku školu. Bavila se sportskim novinarstvom u "Sportskim novostima". Piše scenarije za radijske, televizijske i propagandne emisije, osmišljava reklamne kampanje i slogane. Dobitnica je "zlatnog i kristalnog zvona" 1996. godine za tekst i produkciju radijske propagandne poruke, na skupu hrvatskih propagandista. Od srednje škole surađuje u elektronskim medijima, ponajviše radijskim ("Radio 101", "Radio Velika Gorica" Obiteljski radio, Narodni radio, HR I, II i III program), a radeći kao programska direktorica u samim počecima "Obiteljskog radija" pokrenula nekoliko značajnih projekata. Također, sudjelovala kao kreativac u programskom i marketinškom programu "Narodnog radija", te bila autor i voditelj emisije "Ženski radio". Kao scenarist sudjelovala u mnogim "specijalnim projektima" HRT-a, poput festivala, izbora ljepote, humorističnih serija...

 

Od srednjoškolskih dana surađuje u dnevnim listovima (Vjesnik, Večernji), studentskim glasilima (Studentski list, Polet), u časopisima za djecu (Modra lasta, Smib, Zvrk, Prvi izbor), te u periodici (Forum, K, Vijenac, Hrvatsko slovo). Autor mnogih radijskih emisija, od kojih je neke i sama vodila. Bila je jedan od pokretača književnog časopisa za dramu i prozu Plima. Među njezinim knjigama za mlade ističu se romani Vanda, Debela, Tko je ubio Pašteticu, Dnevnik prve ljubavi i Djevac ili Patnje mladog Petra. Objavila je i dječji znanstvenofantastični roman Ze - zomljani te zbirku igrokaza Dvadeset igrokaza za sve generacije i zbirku priča i drama Omčoglavi. Za roman Debela dobila je 2001. nagradu Ivana Brlić - Mažuranić.

 

Silvija Šesto Stipaničić - Bum Tomica 1

Silvija Šesto Stipaničić - Bum Tomica 2

Silvija Šesto Stipaničić - Tko je ubio Pašteticu

Silvija Šesto Stipaničić - Vanda

loading...
15 glasova
Koristilo vam je ovo prepričavanje? Kliknite like
ili podelite sa prijateljima

Postavite ovu prepričanu lektiru na Vaš sajt ili forum

Link
Za web stranicu
Za forum
Nazad Silvija Šesto Stipaničić - Debela

Najbolji citati

Najpopularnije lektire RSS

Ivo Andrić - Prokleta avlija

Ivo Andrić - Prokleta avlija   Vrsta djela - romanVrijeme radnje - neodređeno, turska okupacijaMjesto radnje - turski zatvorTema djela - život zatvorenika… >

William Shakespeare - Hamlet

William Shakespeare - Hamlet Viljem Šekspir - Hamlet   Jedne večeri na straži dogodilo se nešto neobično, Horaciju, Marcelu i Bernandu se ukazao… >

Dobrica Ćosić - Koreni

Dobrica Ćosić - Koreni   Koreni su drugi roman Dobrice Ćosića. Objavljen je 1954. godine. Roman Koreni je tematski slojevit, moderan i po tematici… >

Meša Selimović - Derviš i smrt

Meša Selimović - Derviš i smrt   Ovo je priča o pokušajima derviša Ahmeda Nurudina, šejha mevlevijskog reda, za vrijeme Otomanske vladavine u… >

Johann Wolfgang Goethe - Patnje mladog Werthera

Johann Wolfgang Goethe - Patnje mladog Werthera Johan Volfgang Gete - Patnje mladog Werthera   Mladi pravnik Werther dolazi u gradić u koji ga je poslala… >

Lektire na društvenim mrežama

Lajkuj Lektire.me na Facebook-u