Sanja Lovrenčić - Esperel grad malih čuda lektira

Sanja Lovrenčić - Esperel grad malih čuda

Sanja Lovrenčić - Esperel grad malih čuda

 

Esperel je zanimljiva priča o stanovnicima jednog grada Esperela. To je grad u kojem se događaju čudne stvari i u kojem nema dramatičnosti na koju čitatelj uglavnom nailazi u dječjim bajkama. U knjizi postoji mnogo humora i mašte, pa bi zbog načina kako je pisana mogla privući ne samo djecu, nego i one malo starije čitatelje.

 

Knjiga Esperel govori o svijetu čuda gdje se mašta u bilo kojem trenutku može pretvoriti u stvarnost, ali ne da bi ju učinila manje važnom i sivom, nego kako bi bila još ljepša i vrijedna življenja. U priči ne postoji moralna poruka kao takva, ali čitajući čitatelj može otkriti kako se poučnost provlači kroz cijelo djelo i to na način kako je opisan život u čudesnom gradu Esperelu. Čitatelj može otkriti kako je svakome potreban netko kako bi bilo koji grad sa svojim stanovnicima činio cjelinu ili obitelj. Pritom se ne negira jedinstvenost svakog od građana jer upravo ta posebnost doprinosi cijeloj slici i nastojanjima da grad ostane veseo i živ.

 

Kratak sadržaj - Kakav je to grad Esperel? Radi se o malom mjestu podignutom na brijegu pored Zamka u ruševinama. Nalazi se između Tamne šume i livade. Sada šuma više nije opasna, a baš i nije toliko tamna, iako je ime i dalje ostalo.

 

Kroz grad protječe rijeka u koju su stanovnici posebno zaljubljeni. U središtu grada baš kao i svakog drugog nalazi se trg do kojeg vodi mnogo puteva. Upravo zbog toga se teško izgubiti i baš kao što se u svim gradovima na obali treba spuštati prema moru, tako ovdje treba pratiti uske i krivudave ulice, koje će dovesti do središta cijelog mjesta.

 

Čitajući svaka osoba ima priliku krenuti istraživati zajedno s autoricom te male ulice i njihovu povijest, upoznati bolje trg i simpatičnu gradsku okolinu. Čitatelj može saznati puno toga zanimljivog, pa i razlog zašto je rijeka u koju su stanovnici bili toliko zaljubljeni odjednom poprimila žutu boju.

 

Doći će do otkrića što se zapravo dogodilo s trojicom braće. Ne treba zanemariti informaciju o Maksu, poštaru koji je odjednom postao nevidljiv te što se dogodilo pekarima Pipu, Peregrinu i Petruški.

 

U gradu su postojala tri pekara koja su cijeli grad opskrbljivala kolačima, pecivom i kruhom dok nisu jedan po jedan počeli nestajati. Tada najbrži čovjek u gradu odlazi istražiti taj neobični fenomen koji je pogodio sve građane.

 

Zaista je zanimljiv grad Esperel. Otkriva se tko to u podzemlju grada brine za dobrobit cijelog grada, kako je ruševni Zamak oko kojeg je grad nastao odjednom postao palačom u kojoj se slušala glazba.

 

U gradu Esperelu postoje i patuljci koji su iz radionice staklara krali zelene boce. Zanimljivo je i to kako su jednog dana u trgovini šešira počeli iz čistog mira prodavati samo šešire za mačke. Starno čudno.

 

Teško je izdvojiti što bi se više moglo svidjeti čitatelju, a tko zna možda način kako je prodavačica Ana pomogla Bertranu da se oslobodi straha od mjeseca.

 

Vrsta djela - knjiga za djecu

Mjesto radnje - grad Esperel

Likovi - prodavačica Ana, tri pekara, poštar Maks

___________________________________

 

Sanja Lovrenčić je spisateljica i prevoditeljica rođena 1961. godine u Kninu. Dosad je objavila brojne pjesme prevedene na ruski, njemački, poljski, slovenski i engleski. Autorica je nekoliko proznih knjiga poput: Savršen otok, Wien Fantastic, Klizalište, Kolhida...

 

Sanja Lovrenčić je osim ozbiljnih knjiga za odrasle svoje vrijeme posvetila i najmlađima, pa je tako objavila knjige poput Četiri strašna Fufoždera, Kuća iznad čudovišta, Esperel – grad malih čuda te razne slikovnice. Sanja se trudi uz svoj rad, a to su brojna književna djela, prevoditi na strane jezike kao što su njemački, engleski i francuski. Zahvaljujući prijevodu knjige od C. S. Lewisa Konj i njegov dječak, dobila je priliku da 2004. godine bude uvrštena na počasnu listu IBBY-a.

 

Dosad je objavila pjesme poput: Upute šetaču u vrtu sa zborovima, Skrletne tkanine, Rijeka sigurno voli poplavu, U slobodnoj četvrti... Djelovala je i kao dokumentarist, pa je snimila i radijske emisije. S dokumentarcem "Ispod lipe nam zelene" dobila je priliku da predstavlja Hrvatski radio na Prix Italiji 2007. godine.

 

Sanja Lovrenčić je za svoj rad dobila mnoga priznanja, pa je tako za biografiju o Ivani Brlić Mažuranić U potrazi za Ivanom primila nagradu poznatiju kao Ksaver Šandor Gjalski.

loading...
0 glasova
Koristilo vam je ovo prepričavanje? Kliknite like
ili podelite sa prijateljima

Postavite ovu prepričanu lektiru na Vaš sajt ili forum

Link
Za web stranicu
Za forum
Nazad Sanja Lovrenčić - Esperel grad malih čuda

Najbolji citati

Najpopularnije lektire RSS

Ivo Andrić - Prokleta avlija

Ivo Andrić - Prokleta avlija   Vrsta djela - romanVrijeme radnje - neodređeno, turska okupacijaMjesto radnje - turski zatvorTema djela - život zatvorenika… >

William Shakespeare - Hamlet

William Shakespeare - Hamlet Viljem Šekspir - Hamlet   Jedne večeri na straži dogodilo se nešto neobično, Horaciju, Marcelu i Bernandu se ukazao… >

Dobrica Ćosić - Koreni

Dobrica Ćosić - Koreni   Koreni su drugi roman Dobrice Ćosića. Objavljen je 1954. godine. Roman Koreni je tematski slojevit, moderan i po tematici… >

Meša Selimović - Derviš i smrt

Meša Selimović - Derviš i smrt   Ovo je priča o pokušajima derviša Ahmeda Nurudina, šejha mevlevijskog reda, za vrijeme Otomanske vladavine u… >

Johann Wolfgang Goethe - Patnje mladog Werthera

Johann Wolfgang Goethe - Patnje mladog Werthera Johan Volfgang Gete - Patnje mladog Werthera   Mladi pravnik Werther dolazi u gradić u koji ga je poslala… >

Lektire na društvenim mrežama

Lajkuj Lektire.me na Facebook-u