Nura Bazdulj Hubijar - Ruža lektira

Nura Bazdulj Hubijar - Ruža

Nura Bazdulj Hubijar - Ruža  

 

Kratak sadržaj - Minja se nalazi u bolnici zbog reumatske groznice, bolesti koja zahvata velike zglobove. Zbog toga ju je doktorka smestila na interno odeljenje. Sa njom u sobi nalaze se baba Milja, dražesna žena koja je uvek spremna da pomogne i teta Lucija, seljanka koja ima muža mesara i dvoje prekrasne dece. Dok boravi u bolnici Minja je tužna i često sanja dane kad se mogla veselo kretati. Svaki dan u posetu joj dolazi njen dečko Dinko, koji je pomalo nervira, njen tata i brat Robi. Majka joj dođe samo ponekad. Jednog dana Robi joj je došao u posetu i rekao da tata im čir na želudcu. Minja je počela da plače i pomislila je kako ništa više neće biti kao pre.

 

Ubrzo nakon toga došao je doktor sa objavom da Minja uskoro može da ide kući. Kada je napokon stigla u Čvorkov zamak, kako je zvala svoju kuću, dočekalo ju je veselje. Posle toga čitala je Malog princa koji ju je oduševio, jer je pristao da umre zbog svoje ruže koju je voleo. Oko deset sati pošla je na spavanje i na prozoru je ugledala ružu. Odmah je pomislila da je ruža od Dinka. Sutradan kada je Dinko došao da je poseti, dozvolila mu je da je poljubi. Nakon toga, svake večeri tačno u deset sati ruža je bila na prozoru, a ona je sve više volela Dinka.

 

Jedne večeri, ruže na prozoru nije bilo. Počela je da plače, ali je već sutradan čula od brata da je Tahir pao sa ograde berući ruže i da je u bolnici. Tada je shvatila da ruže ne ostavlja Dinko, već Tahir. Odmah je raskinula sa Dinkom. Uskoro je trebala otići na more i bila je veoma žalosna, jer je pomislila kako će je Tahir sada zaboraviti. Međutim, prevarila se. Kada se vratila sa mora, ruža je bila na prozoru. Pred kraj leta Tahiru je umrla majka. Otišla je sa bratom u njegovu kuću kako bi mu izjavila saučešće. U njegovim očima primetila je tugu, ali i neki sjaj. Nakon četrdeset dana Tahir odlazi u Višegrad da živi kod tetke, ali joj ostavlja poruku u kojoj pise: "Please, love remember"  (Molim te, ljubavi sećaj se).

 

Vrsta književnog dela - roman

Tema - Prva ljubav

Ideja - Prave stvari vide se samo srcem. Bitno je očima nevidljivo.

Mesto radnje - Travnik

Vreme radnje - kraj 20. veka

Glavni likovi - Minja

Pouka - Prva ljubav se ne dešava samo u knjigam, već i u stvarnom životu.

 

Etape radnje

 

1. Uvod: Boravak Minje u bolnici zbog bolesti

2. Zaplet: Povratak kući i nalaženje ruže na prozoru

3. Kulminacija: Minja dozvoljava Dinku da je poljubi

4. Obrt: Minja shvata da ruže nisu od Dinka već od Tahira

5. Rasplet: Tahiru umire majka i on odlazi u Višegrad

 

Analiza likova

 

Minja - Devojčica plave kose, koja je volela maštanje, sanjanje i romantiku. Uvek je bila uredna i nije joj teško padalo učenje. Često je provodila vreme sa porodicom koju je mnogo volela. Iako nije bila jako bogata, smatrala je za sebe da je srećna, jer je bila okružena ljudima koji je vole. Nervirali su je ljudi koji su bili površni i mislil da je sve u novcu.

 

Živahna i bolešljiva djevojčica. Bila bi radosna svaki put kad bi našla ružu na prozoru. Tada je duboko razmišljala o nekom dečaku svojih snova kojem nikad nije vidjela lice.

 

Sa punih četrnaest godina. Živjela je u obrazovanoj obitelji, ali zbog lošeg posla roditelji nisu mogli ponuditi raskoš.

 

Dinko - Prelepi plavi dečak sa krupnim smeđim očima, ali ženskim glasom. Na njemu je sve uvek bilo sređeno. Bio je previše suhoparan i nezreo. Smatrao je da čoveku nije potrebna škola kako bi se obogatio. Ugledao se na svoga oca, koji je stekao veliko bogatstvo sa zvanjem zidara. Mislio je da se sve vrtio oko novca. Dinko nije nikad volio učiti i prolazio bi vrlodobrim. Minja je htjela završiti studij i biti u nekoj velikoj kući, no Dinko to nije htio. Kada god bi se Dinko i Minja našli u nekoj šetnji on bi počeo pričati nekim dosadnim temama i brinuo je samo o sebi i svom fizičkom izgledu.

 

Matori, kako je zvao svog oca, bio je veoma bogat, bez škole došao je do bogatstva. Bio je ista generacija kao i Minja.

 

Tahir - Visoki dečak sa crnom kosom. Uvek je bio neuredan i prljav. Svi su ga izbegavala zbog njegove ćutljivosti i mislili su da je čudan. Jedini prijatelj mu je bio Robo. Imao je bolesnu majku o kojoj je brinuo i koju je mnogo voleo. Ali, pored svega toga bio je odlikaš i veoma maštovit i romantičan.

 

Vječito mrk i odbojan, čutljivi usamljenik. Družio se s Robijem. Sve druge je izbjegavao, tako da su, vremenom, i njega počeli izbjegavati. Bio je on živahno i veselo dijete, veseliji čak i od tebe, ako je to uopšte moguće, sve do trenutka kada je njegov otac umro i od tada se druži samo samnom i postao je čutljiv i povučen. On, taj vječito mrki dečko, smislio je životnu bajku. Svake večeri tačno u deset sati, Minja bi pala u ljubavne snove, zbog jedne predivne crvene, pa ponekad i bijele ruže. Kad je konačno Minja shvatila da je taj mrki dječak njena životna ljubav, tog dječaka više nije bilo.

 

Prepričano - Nura Bazdulj Hubijar - Ruža - Verzija 2

__________________________________

 

Nura Bazdulj Hubijar poznata je bosanskohercegovačka književnica. Rođena je 20. augusta 1951. godine u Foči. Djetinjstvo provodi u Sarajevu, gdje se i školovala te završila studij medicine. Nakon studija preselila se u Travnik, gdje i danas živi i radi kao ljekar i specijalist medicinske mikrobiologije.

 

U književnosti se pojavila zbirkom pjesama za djecu Ja, slavni Ja 1988. godine. Nakon toga napisala je roman za mlade Ruža, objavljen 1990. godine, koji je sada uvršten u lektiru, dok su neki njeni tekstovi uvršteni u čitanke. Nura Bazdur Hubijar suradnik je mnogih dječjih listova, pa piše za Male novine, Lastavice, Vrelo Bosne i Palčić, te za časopis Most, Odjek i Bosanska vila.

 

Osim navedenih, napisala je i još mnogo romana, među kojima su i Amanet, Baš mi je žao, Kako sam ribu naučio da pliva, Šta te muči, Tamaguči, Kad je bio jul i druge.

 

Nura Bazdulj Hubijar je za svoj književni rad dobila mnogo priznanja, među kojima su Zlatni prsten s brilijantom za Ženu godine '97. i to za oblast umjetnosti te književna nagrada V. B. Z. - a. Njena djela preveden su na njemački, norveški i holandski jezik, jedan od njenih romana snimljen je kao film u tehnici za slijepe osobe, a predstava drame "Braća" premijerno je izvedena 1998. godine u Zenici.

 

Nura Bazdulj Hubijar - Čekajući Tahira - Ruža II

Nura Bazdulj Hubijar - Majka

Nura Bazdulj Hubijar - Više Ne Čekam Tahira - Ruža III

loading...
56 glasova
Koristilo vam je ovo prepričavanje? Kliknite like
ili podelite sa prijateljima

Postavite ovu prepričanu lektiru na Vaš sajt ili forum

Link
Za web stranicu
Za forum
Nazad Nura Bazdulj Hubijar - Ruža

Najpopularnije lektire RSS

William Shakespeare - Hamlet

William Shakespeare - Hamlet Viljem Šekspir - Hamlet   Jedne večeri na straži dogodilo se nešto neobično, Horaciju, Marcelu i Bernandu se ukazao… >

Ivo Andrić - Prokleta avlija

Ivo Andrić - Prokleta avlija   Vrsta djela - romanVrijeme radnje - neodređeno, turska okupacijaMjesto radnje - turski zatvorTema djela - život zatvorenika… >

Johann Wolfgang Goethe - Patnje mladog Werthera

Johann Wolfgang Goethe - Patnje mladog Werthera Johan Volfgang Gete - Patnje mladog Werthera   Mladi pravnik Werther dolazi u gradić u koji ga je poslala… >

Meša Selimović - Derviš i smrt

Meša Selimović - Derviš i smrt   Ovo je priča o pokušajima derviša Ahmeda Nurudina, šejha mevlevijskog reda, za vrijeme Otomanske vladavine u… >

Dobrica Ćosić - Koreni

Dobrica Ćosić - Koreni   Koreni su drugi roman Dobrice Ćosića. Objavljen je 1954. godine. Roman Koreni je tematski slojevit, moderan i po tematici… >

Lektire na društvenim mrežama

Lajkuj Lektire.me na Facebook-u