Mark Twain - Pustolovine Toma Sawyera lektira

Mark Twain - Pustolovine Toma Sawyera

Mark Twain - Pustolovine Toma Sawyera

 

Radnja romana zbiva se sredinom 19. stoljeća u uspavanom američkom mjestašcu St. Petersburgu na obali rijeke Mississippi. Glavni je junak nestašni dječak Tom Sawyer koji živi skupa sa svojom dobrodušnom tetkom Polly i mlađim polubratom Sidom. Daje Tom sklon vragolijama i nepodopštinama, saznajemo već na prvoj stranici romana - tetka Polly otkriva da se Tom sakrio u smočnici i da se ondje sladi pekmezom, iako mu je to zabranila. Zahvaljujući lukavstvu, Tom izmigolji tetki i pobjegne iz kuće. No umjesto u školu, uputi se na kupanje.

 

Zato ga idućeg dana, u subotu, očekuje kazna: mora okrečiti ogradu. Tom se hitro dosjeti kako da izbjegne kaznu: uvjeri dječake kako je krečenje prava zabava pa oni umjesto njega obavljaju naporan posao i za to mu još i plaćaju. Kada je ugledala cijeli plot okrečen, tetka Polly nije mogla vjerovati svojim očima. No nije joj preostalo drugo nego da ga nagradi jabukom i pusti da se ode igrati. Nakon omiljenih ratnih igara s prijateljem Joe Harperom, Tom ugleda lijepu djevojčicu Becky Thatcher, koja je tek stigla u gradić i odmah se zaljubi u nju.

 

U odijelu i cipelama, stoje najviše mrzio, Tom je u nedjelju morao u crkvu na vjeronauk i misu. Prije ulaska uspio je zamijeniti svoju subotnju zaradu za ceduljice kojima je »zaslužio« Bibliju. Kako su se ceduljice dobivale kao dokaz poznavanja Svetog pisma, ne čudi što je, slavodobitno primajući svoj "zasluženi" primjerak Biblije, Tom izjavio da su David i Golijat apostoli! Kada mu nije uspjelo odglumiti bolesnika, Tom se u ponedjeljak uputio prema školi. Na putu susretne Huckleberrv Finna. Huck je sin gradskog pijanice, ne ide u školu i živi skitničkim životom. Dogovore se da navečer odu na groblje. Zbog kašnjenja na nastavu Tom je kažnjen - mora sjediti u klupi s djevojčicom. Na njegovu sreću taje djevojčica - Becky. Tom ne gubi vrijeme, izjavljuje joj ljubav i uvjerava kako bi bilo dobro da se "zaruče". Kada ona pristane na zaruke i poljubi ga, omakne mu se priznanje da je on već bio zaručen s drugom djevojčicom. Uvrijeđena se Becky rasplače i odbije Toma.

 

Kasno navečer Tom i Huck stižu na groblje. Njihova dječačka pustolovina pretvori se u nešto ozbiljnije - postaju svjedoci zločina! Na groblje dolaze i pijani Muff Potter, opaki kriminalac Crveni Joe i mladi doktor Robinson. Među njima dolazi do prepirke i tuče pa u jednom trenutku Crveni Joe nožem ubode doktora Robinsona. Prestravljeni dječaci pobjegnu zaklevši se da nikome nikada neće reći što su vidjeli. Vijest o ubojstvu doktora Robinsona brzo je prostrujala mjestašcem. Krene potraga za ubojicom. Kako je nesretni doktor uboden Potterovim nožem, ovaj postaje glavnim osumnjičenikom. U zatvor će ga smjestiti njegov "prijatelj" Crveni Joe lažno svjedočeći. Znajući istinu, Toma muče noćne more.

 

Nakon još jedne svađe s tetkom Polly, a već dovoljno utučen razvrgnutim "zarukama" s Becky, turobni očajnik Tom spreman je na sve. Odluči pobjeći od kuće i otići u bijeli svijet da se više nikad ne vrati. Susreće svog prijatelja Joea Harpera koji je i sam, nakon svađe s majkom, donio sličnu odluku. Odluče zajedno krenuti u novi život - gusarski! Priključi im se i Huck Finn pa sva trojica krenu gusarskim stazama. Ukradu malu splav i doplove do Jacksonova otoka nizvodno od St. Petersburga. Činilo im se da je život na neistraženu i pustu otoku prava divota i da se više nikada neće vratiti u civilizaciju. - Ovo je život za mene - reče Tom. - Ne moraš ujutro ustajati i ne moraš ići u školu, i prati se, i raditi sve one proklete gluparije.

 

Sutradan su primijetili ljude kako pretražuju rijeku pa shvatiše da njihovi sumještani vjeruju kako su se utopili u rijeci. Počinje se javljati i čežnja za domom, ali Tom uvjerava prijatelje da trebaju ostati na otoku. No on sam te se noći iskrada i odlazi u St. Petersburg. Tom je namjeravao tetki Polly ostaviti poruku i obavijestiti je daje živ i da mu je dobro. No, kada ušuljavši se u kuću zatekne tetku Polly, Joeovu majku, Sida i sestričnu Mary kako tuguju i pričaju o skorašnjem pogrebu, on mijenja svoju odluku. Vrativši se na otok, iznese Hucku i Joeu novi tajni plan. Dječaci vrijeme provode u igrama i kupanju. Huck dječake uči pušiti. Zbog pušenja su jako ponosni na sebe, ali ih ubrzo obuzme mučnina. Te noći otok je zahvatila oluja pa sve vrijeme provode u potrazi za zaklonom.

 

Na dan pogreba potajno se vraćaju i skrivaju u crkvu. Usred pogrebne svečanosti, dok ih svi oplakuju, oni se iznenada pojavljuju i izazivaju opće veselje. U školi su Tom i Joe junaci dana. Svi žele biti u njihovu društvu i čuti što im se sve događalo. Kada su pred ostalim učenicima zapalili i lule, njihova je slava dosegla vrhunac. Međutim, neprijateljstvo između Toma i Backy traje i dalje, sve dok jednom zgodom Tom plemenito ne preuzme na sebe krivnju zbog potrgane stranice u učiteljevoj knjizi, iako je to, nenamjerno, učinila Becky. Školska godina završava javnim ispitom na kojem se Tom baš i nije proslavio. Nije ni čudno, učenje mu je oduvijek bilo mrsko. Becky odlazi iz grada pa se Tom dosađuje. Da stvar bude gora, razboli se i završi u krevetu.

 

Uto počne suđenje Muffu Potteru. Svjestan da će Potter nevin zaglaviti na vješalima, Tom skupi hrabrost i pojavi se u sudnici, gdje pred iznenađenim mnoštvom otkriva istinu. Muff Potter je oslobođen krivnje, no pravi ubojica, Crveni Joe, uspijeva pobjeći. Tom i Huck ne miruju - kreću u potragu za skrivenim blagom. U napuštenoj kući, kamo su ga pošli tražiti, ponovno nabasaju na Crvenog Joea i njegova novog kompanjona. Igrom slučaja, Crveni Joe u kući pronalazi sanduk pun zlatnika. Unatoč strahu, dječaci ga odluče pratiti kako bi se dokopali bogatog plijena. Becky se vratila u gradić. Djeca se spremaju posjetiti McDougalovu pećinu. I dok se svi zabavljaju i veselo igraju, Tom i Backy se izgube u mračnim hodnicima špilje. Tek idućeg dana mještani otkrivaju da se Tom i Becky nisu vratili pa organiziraju veliki potragu za njima.

 

U međuvremenu, slijedeći Crvenog Joea, Huck uspije čuti kako se ovaj sprema napasti dobru udovicu Douglas pa Huck otrči do obližnjeg posjeda i obavijesti vlasnika što smjera zlikovac. Zahvaljujući Hucku, udovica bude spašena, no Crveni Joe i ovaj put uspijeva pobjeći, dok se njegov pratilac utopi u rijeci. U špilji Becky i Tom proživljavaju teške trenutke. Gladni su i žedni, na izmaku snaga. I nikako da pronađu izlaz. Becky je već potpuno klonula, i Tom još jednom kreće u potragu za spasonosnim izlazom. Na putu se gotovo sudari sa - Crvenim Joeom! Srećom, iznenađeni zlikovac pobjegne a Tom uspije pronaći mali otvor koji znači spas.

 

Već drugi put su mještani oplakali Toma (ovaj put i Becky), no on se, na oduševljenje svih, još jednom vraća živ i zdrav. Sreći tetke Polly i Beckyine majke nema kraja. Sudac Thatcher dao je zatvoriti ulaz u pećinu kako se opet ne bi koje dijete izgubilo. To se pokazalo fatalnim za Crvenog Joea - nije mogao izaći iz špilje i ondje je umro od gladi.


U tajnosti Tom i Huck još jednom ulaze u spilju i ondje pronalaze sanduk sa zlatnicima koji je sakrio Crveni Joe. Sada su bogati! No to bogatstvo im nije previše važno, baš kao ni Hucku novi život kod udovice Douglas. Pravi život su pustolovine i oni već maštaju o razbojničkoj bandi koju će oformiti.

 

O djelu - Roman Pustolovine Toma Sawyera utemeljen je na dječačkim doživljajima samoga Twaina, pa ga možemo smatrati donekle i autobiografskim. Pisanje u tri navrata: zimi 1872 - 1873; u proljeće i ljeto 1875. Iako ga sa zanimanjem i uživajući čitaju generacije djece, roman svojim humorizmom i živim pripovjednim stilom privlači i odrasla čitatelja. Sam Twain naglašavao je da je njime na vedar način pokušao i zrele žene i muškarce podsjetiti na njihovo vlastito djetinjstvo.

 

Pripovijedanje je organizirano linearno, bez fabularnih umetaka i paralelnih radnji. Smješteno je u uspavani gradić St. Petersburg. Glavni lik, obijesni i maštoviti dječak Tom Sawyer i njegov umišljeni mlađi brat Sid žive s jednostavnom, dobrodušnom tetkom Polly. Već uvodna pustolovina u kojoj Tom, kažnjen bojanjem ograde, kaznu lukavo pretvara u želju ostalih dječaka, pa oni, ne samo da umjesto njega obavljaju naporan posao, nego dopuštenje da povuku nekoliko poteza kistom još i obilno plaćaju, ocrtava karakter dosjetljiva dječaka i navješćuje mnoštvo komičnih situacija.

 

Uskoro se u priču uključuje i djevojčica Becky, s kojom se Tom zaručuje, "zaboravivši" da je već prije bio "zaručen" s drugom djevojčicom. Markira iz škole i odlučuje postati gusar ili Robin Hood. Pojavljuje se potom i veseli Huck Finn i dva dječaka započinju pustolovine od kojih je ona na groblju s mrtvom mačkom tek prva. No, kako i inače u životu biva, nisu sve dogodovštine smiješne i neopasne, pa dječaci susreću i opasne kriminalce. Grdnje tetke Polly i prijezir Becky dobra su izlika Tomu da se sa Huckom i Joeom Harperom skriva na obližnjem otoku. Kada ostali povjeruju da su se dječaci utopili, eto prilike za novu pustolovinu. Ovaj put riječ je o mogućnosti nazočenja vlastitu pogrebu! Nakon »povratka« iz mrtvih, Tom se miri i sa tetkom i sa Becky, a uskoro, razotkrivši okorjela kriminalca, postaje i pravi junak.

 

Ali ni tu nije kraj pustolovinama. On i Becky na nekoliko se dana izgube u pećini gdje Tom uhodi spomenutog kriminalca. Kada razbojnika pronađu mrtva, njegovo se blago dijeli između Toma i Hucka. Hucka usvoji udovica Douglas, a dječakova jedina utjeha, nakon što je ne baš laka srca napustio lutalački ali veseo život odrpanca, jest Tomovo obećanje da će ga primiti u članstvo razbojničke družine.

 

Iako obiluje događajima, pa ga možemo nazvati pustolovnim romanom, djelo je utemeljeno na jednom liku. Sve što se u romanu događa moguće je prije svega zbog neobuzdane, smiješne, duhovite i inteligentne naravi glavnoga lika. Mi smo u prilici zorno uočiti daje Tom živahan, nekonvencionalan, duhovit i inteligentan. On spada u one ljude koji bi se snašli u svakoj situaciji, doskočili svakoj životnoj nedaći. Takvi u životu ne vide prepreke, a sve što im prepriječi put oni doživljavaju kao izazov. Na njihovu mjestu netko drugi bi ponekad pokleknuo. Oni, međutim, ne poznaju klonuće. Zajedničko svim takvim ljudima, bilo stvarnima, bilo literarnim likovima, jest nezadrživi, zarazan optimizam.

 

Bez obzira na sva osobna razočaranja, pa i gorčine, Mark Twain svog je Toma Sawyera prikazao kao vedra, poduzetna i nepopravljiva optimista. Svi Tomovi putovi vode u budućnost i sve vizije budućnosti dinamične su i vesele. Upravo s te razlike između sebe i svog lika, razlike sadržane u različitim gledanjima na život, Twain je možda i odabrao način pripovijedanja u trećem licu, tzv. autorsko ili objektivno pripovijedanje. Taj pripovjedni postupak omogućuje uočljivo razlikovanje između piščevih pogleda, skriveno ili otvoreno pesimističnih, i stavova njegovih junaka. To, doduše, ne mora biti presudan razlog, jer i kada pripovijeda sam lik u prvom licu, to ne mora značiti da su njegovi stavovi ujedno i piščevi. No tada je nešto složeniji problem uočiti stvarne autorove poglede na život kao takav i na probleme koje djelo obrađuje.

 

O Tomu smo ispričali dosta toga, a podjednako opširno mogli bismo opisivati i ostale junake romana. Svi su oni prikazani vrlo živo i uvjerljivo. Međutim, teško bismo u samome djelu naišli i na jedan tako opširan opis lika, odnosno karakterizaciju. Sjetimo se, recimo, samog početka. Bez ikakva uvoda, bez pripreme, odjednom smo se našli usred samoga događaja. I takvi se događaji neprekidno nižu. Površnijem čitatelju oni mogu biti i jedinom svrhom bavljenja Twainovim djelom. No, svaki od tih događaja na svoj način karakterizira junake. Iz svake pustolovine mi izlazimo skupa s njima dobro se zabavivši, pa i slatko nasmijavši, ali i svaki put svjesni neke nove psihološke osobitosti, nove nijanse, neke nove mane ili vrline, postupno stvarajući, a da nismo ni svjesni dok čitamo, cjelovitu sliku o svakome od likova romana.

 

Dalje, važno je uočiti da Twain svoje junake karakterizira pustolovinama. Ona ne priopćava kakav je njegov junak. On ga jednostavno "baca" u situaciju i prepušta nam da na temelju junakovih reakcija na konkretan događaj sami zaključimo kakav je Tom Sawyer i ostali likovi romana. Kao što je još prije više od dva tisućljeća Aristotel pokazao da likovi u antičkoj tragediji izrastaju iz priče, mogli bismo reći i da je Twain pisac čiji živi, uvjerljivi likovi naprosto izrastaju iz radnje. Ali je i nadrastaju. I upravo zato jer svaki od Twainovih junaka na događaje reagira osebujno, u stanju smo ih doživjeti kao autentična bića. Tajna piščeva majstorstva jest neodvojivost likova od radnje. Sam efekt situacija od kojih se sastoji radnja, s druge strane, neodvojiv je od specifične karakterizacije svakoga lika. Možemo slikovito zaključiti da bez pustolova nema pustolovine, kao što bez pustolovine nema pustolova.

 

Likovi
Tom Sawyer glavni je lik (protagonist) romana. Nestašan dječak bujne mašte, uvijek spreman na pustolovine, zbog čega često zapada u nevolje (na užas dobrodušne tetke Polly). Unatoč brojnih nepodopština koje čini, Tom je dobar i plemenit dječak čiji postupci i odluke znaju biti zreli i odgovorni.

 

Tetka Polly ponekekad se čini da tetka Polly kinji Tom Sawyera za sve i da je ona jedna od onih džangrizavih tetki. Ponekad ga čak i udari svojim naprstkom, ali te batine izgledaju smiješno prema batinama koje su tada djeca dobijala u školama. Ipak glavni izazivač problema nije tetka Polly već Tom sa svim svojim nestašlucima. On je izložio čak i tome da ona pomisli da je on umro, ali se tada Tom pojavio na svojoj sahrani. S obzirom na djela izgleda da je tetka Polly prilično brižljiva žena. Ponekad je kod nje primjetno njeno sujevjerje koje je tipično za žene tog perioda. Ipak glavna osobina tetke Polly je njena besprekorna ljubav prema Tomu.


Huckleberry Finn, sin mjesnog pijanca, neobrazovan i niska podrijetla, odjeven u prnje, Huck je omražen od pripadnika uglednog društva. Roditelji djeci zabranjuju da se s njim viđaju, no djeca ga obožavaju zbog slobodnog načina života. Uvijek je spreman za akciju i pustolovinu i Tomova je desna ruka.


Becky Thacher lijepa je djevojčica u koju se Tom zaljubljuje na prvi pogled. Osjećaji su uzajamni, no kao i svaka "velika" ljubav, ni ova ne može bez ljubomore, suza i patnje.

 

Joe Harper, Tomov je prijatelj i drug u beskrajnim »ratnim« igrama. Pridružit će se Tomu u bijegu od kuće, revoltiran što ga je majka kaznila za nešto što nije počinio. No vrlo brzo u njemu će se javiti nostalgija za povratkom u topli obiteljski dom.


Sid je Tomov mlađi polubrat. Pristojan i uglađena ponašanja, uživa kad može Toma dovesti u nepriliku. Nesimpatičan lik, koji, srećom, često dopadne Tomovih šaka.


Mary, Tomova sestrična, dobro odgojena i uvijek spremna pomoći.


Crveni Joe, zloglasni kriminalac, krivokletnik i ubojica. Ovaj opasni čovjek gonjen mržnjom i osvetom, stalna je opasnost za Toma i Hucka.


Muff Potter, naivac i bezopasna pijanica; lažno svjedočeći, njegov bi ga "prijatelj" Crveni Joe odveo na vješala da se nije umiješao Tom.

 

Doktor Robinson, mladi liječnik, ugledan i cijenjen; no doktor ima i tamnu stranu: unajmljuje Crvenog Joea i Muffa Pottera da mu na groblju iskopaju mrtvo tijelo za njegove medicinske eksperimente - bila je to fatalna odluka.


Udovica Douglas, dobra srca i uvijek ljubazna prema djeci. Na kraju romana posvaja Hucka Finna.


Gospodin Jones, Velšanin, susjed udovice Douglas; pošto mu Huck dojavi da se Crveni Joe sprema napasti udovicu, Jones bez razmišljanja odlazi pomoći susjedi.


Sudac Thatcher, Beckvin otac, jedan je od najuglednijih i najcjenjenijih stanovnika St. Petersburga.


Amy Lauvrence, Tomova "zaručnica", zaboravljena onog časa kad se na sceni pojavi plavokosa Becky.


Gospodin Dobbins, učitelj; želio je postati liječnik, ali nije u tome uspio, pa završio kao običan seoski učo. Svoje komplekse liječi alkoholom i maltretiranjem učenika.

__________________________________

 

Mark Twain (pravo ime Samuel Langhorne Clemens), vrlo plodan američki pripovijedač i romanopisac, rođen je 1835.. Iako se u životu bavio različitim zanimanjima npr. (tiskarski naučnik, grafičar, riječni pilot, kopač zlata, novinar), objava prve zbirke humorističnih crtica potpuno ga usmjerava prema prema književnoj djelatnosti kojom će se baviti do smrti. Cjelokupno Twainovo djelo potvrđuje da on nije pisao posebno za djecu, ali je temama o djetinstvu i mladosti s dječjim likovima privukao pozornost ne samo odraslih nego i mlade čitalačke publike. Napisao je i autobiografski roman Život u Missisippiju. Umro je 1910. god. Neka od njegovih djela su: Kraljević i prosjak, Doživljaji Huckleberryja Finna, Pustolovine Toma Sawyera.

16 glasova
Koristilo vam je ovo prepričavanje? Kliknite like
ili podelite sa prijateljima

Postavite ovu prepričanu lektiru na Vaš sajt ili forum

Link
Za web stranicu
Za forum
Nazad Mark Twain - Pustolovine Toma Sawyera

Najbolji citati

Najpopularnije lektire RSS

Ivo Andrić - Prokleta avlija

Ivo Andrić - Prokleta avlija   Prokleta avlija je naziv za poznati carigradski zatvor, u koji je iz neopravdanih razloga dospeo fra Petar iz Bosne kojeg… >

Ivo Andrić - Na Drini ćuprija

Ivo Andrić - Na Drini ćuprija   Najpoznatiji roman Ive Andrića, Na Drini ćuprija (1945), hronološki prati četiri vijeka zbivanja oko velikog mosta… >

Johann Wolfgang Goethe - Patnje mladog Werthera

Johann Wolfgang Goethe - Patnje mladog Werthera Johan Volfgang Gete - Patnje mladog Werthera   Mladi pravnik Werther dolazi u gradić u koji ga je poslala… >

Dobrica Ćosić - Koreni

Dobrica Ćosić - Koreni   Koreni su drugi roman Dobrice Ćosića. Objavljen je 1954. godine. Roman Koreni je tematski slojevit, moderan i po tematici… >

William Shakespeare - Hamlet

William Shakespeare - Hamlet Viljem Šekspir - Hamlet   Jedne večeri na straži dogodilo se nešto neobično, Horaciju, Marcelu i Bernandu se ukazao… >

Lektire na društvenim mrežama

Lajkuj Lektire.me na Facebook-u