Maja Gluščević - Bijeg u košari lektira

Maja Gluščević - Bijeg u košari

Maja Gluščević - Bijeg u košari

 

Maja Gluščević na djeci je blizak način ispričala dirljivu priču o Domovinskom ratu i odnosu dječaka i magarca, naslova Bijeg u košari. Podijeljena je na pet dijelova i svaki dio ima svoj naslov. Naslovi poglavlja kronološkim redoslijedom su: Jerko, Do viđenja kada završi rat, Nijemi Jerko, Povratak.

 

Magarac Sivko zadobio je zasigurno mnoge simpatije djece jer opisan je na simpatičan način. No, on je i jako hrabar, lukav i pametan.

 

Kratak sadržaj - Dječak Jerko i magarac Sivko glavni su likovi ovog dječjeg romana. Za vrijeme Domovinskog rata oni se toliko zbliže, a magarac Sivko spašava Jerku život. Knjiga ima sretan završetak iako je dirljiva i pomalo tragična jer opisuje događaje za vrijeme rata. Na kraju ove ratne pripovijetke i magarac Sivko sretno će proći kroz sva ratna događanja.

 

Bijeg u košari zanimljiv je poučan i emotivan roman čija se radnja odvija u Dalmatinskoj zagori u jednom malom selu pored Knina na samom početku Domovinskog rata. Rat je započeo, a kako se i sve više približavao tom području, stanovništva iseljavalo.

 

Šestogodišnji dječak Jerko zatekao se u to vrijeme na selu kod bake i djeda, dok su mu roditelji radili u Njemačkoj kako bi zaradili više novca pa ga nije imao tko čuvati. Iako su se mladi ljudi i djeca već polako iseljavali, Jerko nije htio ostaviti samu teško pokretnu i staru baku pa se sakrio. Pošto su se ratna zbivanja sve više približavala njihovom području baka je smislila plan kojim bi mogla spasiti svoga unuka.

 

Odlučila je Jerka staviti u košaru u koju je stavila i kupus te je košaru objesila preko leđa magarca Sivka. Odlučila ih je poslati što dalje od ratnog područja. Pomogao im je u bijegu iz grada jedan dječak koji je rekao da je Sivko njegov magarac.

 

Jerko i Sivko su se s vremenom zbližili te je prijateljstvo između magarca i dječaka postalo nenadmašno. Sivko mu je tako spasio život i u zadnji trenutak su pobjegli od srpskog agresora. Dječak Jerko može se u potpunosti osloniti na njega. Jerko se zbliži sa Sivkom upravo u najtragičnijim trenucima svoga života, za vrijeme ratnih napada.

 

Na svom putu bijega doživjeli su velike pustolovine. Putovali su kroz razna sela, šume, livade i vinograde, često se susrećući s opustošenim mjestima. Sivko ga je cijelo to vrijeme nosio na svojim leđima ne posustajući. Pronalaze utjehu i toplinu jedno u drugome, u trenucima nemoći oni se stisnu jedno uz drugo i tako zajedno prolaze taj period teških ratnih razaranja.

 

U bijegu se često susreću s iznimno opasnim situacijama iz kojih se izvlače u zadnji čas i traže utočište i sigurnost daleko od neprijateljske vojske.

 

Na kraju priče i pri završetku rata, Jerka i sivka je pronašao jedan vojnik u vinogradu i Jerko je potom odveden na more. Sastao se sa svima na kraju priče u školskoj dvorani pa je tako ova na momente tužna i dirljiva priča dobila sretni završetak.

 

Vrsta djela - dječji roman

Vrijeme radnje - za vrijeme Domovinskog rata (od 1991. do 1995. godine)

Mjesto radnje - Dalmatinska Zagora, malo selo pored Knina

Likovi - Jerko, Sivko, baka, djeca, vojnici...

 

Jerkoglavni je lik. Hrabar šestogodišnji dječak, jako osjećajan i dobra srca koji je u teškim trenucima rata ostvario prijateljstvo s magarcem Sivkom. Bio je tužan i zamišljen, nedostajali su mu roditelji. Teško je poput sve djece proživljavao rat, a na kraju je bio jako zahvalan magarcu Sivku koji mu je spasio život. Sakriven u košari na leđima magarca Sivka proživio je rat s prve crte te je često osjećao strah, ali nikada se nije predavao.

 

Sivkopametan, hrabar i lukav magarac koji je učinio sve ne bi li dječaka Jerka odveo na sigurno. Ostvario je s Jerkom pravo i iskreno prijateljstvo, zadobio je povjerenje u Jerka i odlučio ga spasiti često riskirajući i vlastiti život.

 

Jezik je jednostavan, a autorica nam je prikazala ratna događanja u Dalmatinskoj Zagori viđena očima malenog, preplašenog dječaka. Djelo je jako popularno i njegovoj popularnosti svjedoči to da je čitano generacijama kao omiljena školska lektira. Razlog tome zasigurno je veliko znanje autorice Maje Gluščević koja dobro zna koje su bitne slagalice potrebne da bi djeci priča bila zanimljiva, da bi ih zaintrigirala, privukla i oduševila, ali i prikazala neke tužne dijelove priče koje kod djece bude emotivnost i osjećajnost.

 

Autorica Maja Gluščević specifična je po tome što piše romane u kojima su glavni protagonisti upravo djeca i životinje.

__________________________________

 

Maja Gluščević jedna je od najboljih autorica animalističke proze i uspješna scenaristica. Rodila se u Zagrebu 6. siječnja 1932. godine. Bila je starije dijete u obitelji Maksimilijane i Vladimira Kirina, a u dobi od četiri godine dobila je i sestru Nevu. Djetinjstvo je provela živeći u centru grada, a s obitelji je živjela i baka koja je sramežljivoj Maji bila dugo jedino društvo. No, kako je napisala u svojim autobiografskom romanu "Odrastanje" najviše je bila vezana uz oca Vladimira koji je za nju bio uzor. Inače, otac Vladimir bio je poznati likovni umjetnik.

 

1938. godine upisala je osnovnu školu u Medulićevoj ulici. Bila je sramežljiva učenica i teško je sklapala prijateljstva. Patila je i od disleksije pa je naučila čitati tečno tek s 12 godina.

 

1942. godina cijela je obitelj zbog ratnih razaranja preselila u kuću u Samobor. Lijepu ladanjsku kuću sagradio je Majin otac. Par godina kasnije, točnije 1947. godine upisala je žensku gimnaziju u Zagrebu. Za vrijeme gimnazijskih dana stekla je i svoje prve prijateljice s kojima je odlazila na izlete i u kazališta.

 

1949. godine upoznala je Obrada Gluščevića, scenarista i redatelja, koji je bio stariji od nje 19 godina i zaljubila se na prvi pogled. No, kako roditelji nisu odobravali vezu, par se sastajao tajno punih šest godina.

 

Početkom 50-ih godina upisala je Filozofski fakultetu Zagrebu gdje je studirala engleski i njemački jezik. Iako su se njezini roditelji jako protivili, udala se za Obrada u Dubrovniku 1955. godine. Malo nakon vjenčanja njih dvoje postali su i poslovni suradnici.

 

Početkom 80-ih godina napisala je Priču o Jelenku po istoimenom televizijskom scenariju kojeg je napisala sa suprugom Obradom. Godinu dana nakon toga pojavio se i njezin drugi roman Vuk samotnjak napisan također prema filmu koji je ostvario uspjeh.

 

Njezina druga popularna djela su još: Bijeg u košari, Ivin Vučko, Tajna tihe uvale, Tajanstveni svjetionik i mnoga druga.

 

Za svoj književni rad dobila je i nagradu Grigor Vitez.

 

Maja Gluščević - Klopka za medvjedića

loading...
1 glasova
Koristilo vam je ovo prepričavanje? Kliknite like
ili podelite sa prijateljima

Postavite ovu prepričanu lektiru na Vaš sajt ili forum

Link
Za web stranicu
Za forum
Nazad Maja Gluščević - Bijeg u košari

Najbolji citati

Najpopularnije lektire RSS

Ivo Andrić - Prokleta avlija

Ivo Andrić - Prokleta avlija   Vrsta djela - romanVrijeme radnje - neodređeno, turska okupacijaMjesto radnje - turski zatvorTema djela - život zatvorenika… >

William Shakespeare - Hamlet

William Shakespeare - Hamlet Viljem Šekspir - Hamlet   Jedne večeri na straži dogodilo se nešto neobično, Horaciju, Marcelu i Bernandu se ukazao… >

Dobrica Ćosić - Koreni

Dobrica Ćosić - Koreni   Koreni su drugi roman Dobrice Ćosića. Objavljen je 1954. godine. Roman Koreni je tematski slojevit, moderan i po tematici… >

Meša Selimović - Derviš i smrt

Meša Selimović - Derviš i smrt   Ovo je priča o pokušajima derviša Ahmeda Nurudina, šejha mevlevijskog reda, za vrijeme Otomanske vladavine u… >

Johann Wolfgang Goethe - Patnje mladog Werthera

Johann Wolfgang Goethe - Patnje mladog Werthera Johan Volfgang Gete - Patnje mladog Werthera   Mladi pravnik Werther dolazi u gradić u koji ga je poslala… >

Lektire na društvenim mrežama

Lajkuj Lektire.me na Facebook-u