Maja Brajko Livaković - Kad pobijedi ljubav lektira

Maja Brajko Livaković - Kad pobijedi ljubav

Maja Brajko Livaković - Kad pobijedi ljubav

 

Roman Kad pobijedi ljubav Maje Brajko Livaković, nije se slučajno našao na popisu lektire za osnovnoškolce, i nije slučajno jedna od biranih knjiga među mladim čitateljima. Autorica ju je posvetila onima koji nisu život na ovoj Zemlji ispunili kako su željeli. Tko bi znao zašto? Posvetila ju je i jednome Marku koji se othrvao iz zagrljaja obmane bijeloga praha...

 

Spisateljica je izabrala pravu, životnu priču i junake kakve srećemo oko nas. Obaveze u obitelji i u školi, želja za slobodom, mladenačke ljubavi, iskušenja i ovisnosti... teme su koje odišu radošću, ali i težinom. Odrastanje ima svoju cijenu. A Maja Brajko Livaković ima i oko i srce za mlade. Naime, osim o svijetu prirode i njezinu očuvanju, ova se autorica dokazala knjigama koje se bave problemima odrastanja mladeži. Zato će se i u središtu ove nadahnute i uzbudljive priče čitatelj susresti s mladenačkim radostima i ushitima, ali i problemima koje treba prevladati.

 

Kratak sadržaj - Dora je krupna osmašica koja se zajedno sa svojim prijateljima, njenom ekipom, suočava sa tinejdžerskim problemima; nesretnim ljubavima, prijateljima, ali nažalosti i ovisnostima. Dora živi sama s majkom, otac ih je napustio, navodno zbog posla, njena majka psihički posrće u dubok ponor, a Dora ostaje sama jer nema oslonac svojih roditelja. Svoju čežnju za ocem i sretnom obitelji upotpunjava hranom pa je dobila na težini zbog koje si stvara komplekse. Njena najbolja prijateljica je Iva.


U školi su česti ispadi sa pušenjem. Gotovo svi osmaši puše pa stvaraju pritisak na druge jer misle da postaju faca ako počnu pušiti. Jedne večeri Dora je bila jako tužna zbog svojih roditelja i njenog odnosa sa ocem. Iva je nagovorila da ode s njom u disko, tamo gdje njen dečko Vjeko izlazi. Dora pristane i ode s njom. Iva se brzo našla s Vjekom. Primjetila je da puši i pije,a ponekad se i drogira zbog čega se osjećala jako nelagodno dok je bila s njime. Doru je izgubila iz vida. Iva je primjetila Doru kako se dobro zabavlja s nekolikcinom starijih momaka pa pristane izađi s Vjekom na zrak. Iva se loše osjećala sa Vjekom. Nije željela na taj način biti s njime. Odgurnula ga je od sebe i pokušala pronaći Doru, kad je shvatila da već kasni kući.


Otišla je kući i molila Boga da je s Dorom sve OK i da je otišla kući. Za to vrijeme Dora se izvrsno zabavljala sa ekipom straijih muškaraca uz čašu pića. Osjećala se lakše, poletno dok je čavrljala sa šarmantnim Dinkom. Pristala je da je otprati automobilom do stana. Na putu do stana saznala je da je Dinko preprodavač droge i da sam s vremena na vrijeme upali koji DŽoint. U mahu ludila, Dinko je udario u Golfa Peticu. Dinko je jednostavno odjurnuo s nesreće. Dora se nekako dograla do svog stana. Sutradan se Dora probudila s ogromnom glavoboljom, a večer prije je nekoliko puta povratila. Dora se malo primirila od svega pa je htijela iskoristitii priliku što joj nema mame i prirediti tulum.

 

Pozvala je svu svoju ekipu. Marija, Ines, Iva, Darko, Dunja, Marko, Mirko i Daria su se sjajno zabavljali sve dok se nije čulo zvono. Na vartima je stajao Dinko, sa još dva nepoznata prijatelja. Upoznao ih je sa Dorom i ekipom. Bili su to Lennon i Reed. Izgledali su čudno, bolesno, umorno. Dora ih je jednostavno uvela u stan, a svi ostali su stajali u čudu. Dinko, Lennon i Reed su zamolili da odu do kupaonice i malo se osvježe. Nekoliko minuta kasnje su izišli u nekom drukčijem rasploženju. Bili su sretni i veseli. Dori i Škvadri to nije bilo normlano. Bili su zbunjeni i zabrinuti. A onda je Dinko sve priznao Dori. Objasnio je da su Lennon i Reed zapravo kupci njegove droge i da su se upravo 'nafiksali' u njenoj kupaonici. Dora nije mogla vjerovati. Ubrzo je cijela ekipa saznala pa se Dinko osjećao slobnodno da nekome besplatno ponudi heroin. Dinko je zadirkivao Darka da proba heroina, a Darko je nakratko pokleknuo i naglo ušmrknuo malu količinu. Ostatak je odbio. Ekipa se brzo razišla, svi sa lošim sječanjem na Dorin tulum.

 

Dora je otada stalno bila u dodiru sa Dinkom, Lennonom i Reedom. Osječala je potrebu da ima pomogne da se dignu s droge, a onda je i ona sama pokleknula k drozi. Svakodnevno je markirala iz škole i družila se sa narkomanima u jednom stanu. Raspustila se, slabo je jela, nije učila, smršavila je... Potpuno se promijenila. Lennon se odlučio skinuti s droge i zamolio je Doru da mu pomogne. Dora je pristala. Jednog dana Dora je svratila do stana u kojem se družila s narkomanima. Naišla je na plavog Reeda i zabrinutog Lennona. Reed je umro od predoziranja heroinom. Lennon je kukavički pobjegao, a Dora je anomimno nazvala policiju i hitnu. Dora je odlučila vratiti se na staro. Vratila se u školu, počela jesti, počela učiti, vratila se i ispričala prijateljima, pokušala je poprviti ocjene. Darko i Dora su popričali, a Dora je saznala da je Darko svaki dan pratio otkad je počela markirati. Za njeno dobro sve je rekao njenoj mami i njegovom ocu inspektoru. Dora je napokon shvatila da voli Darka, a Darko je priznao svoju ljubav prema njoj. Zagrljeni su nastavili prema svojoj zgradi.

 

Doživljaj dela - Kad pobijedi ljubav je naizgled roman o problemima, ali zapravo ima i podtemu koja govori drozi i ovisnostima. Roman prati život grupe tinejdžera koji su jako slični našim životima. Spisatljica Maja Brajko Livaković nas uvodi u svijet Dore, Ive, Darka i drugih od kojih svatko ima svoju priču. Čitala sam ga sa zanosom. To je jedna od onih knjiga koju uhvatite pod ruke i nepuštate dok je ne dovršite. Dora je tužna i pretila tinejdžerica koju jako zanima umjetnosti i knjige. Živi s majkom jer je njen otac otišao van zemlje zbog posla. Njena najbolja prijateljica Iva živi sa jako strogom i konzervativnom obitelji, a prijatelj Darko je potajno zaljubljen u Doru. Ide u školu u kojoj učenici često padaju pod pritisak drugih. Pušenje je jednostavno stvar na koju nastavnici ne obračaju pažnju pa su tako toaleti učenička "pušiona".


Dok sam čitala knjigu često sam se poistovječivala s likovima. Nesretne ljubavi, propala prijateljstva, strogi nastavnici i roditelji su meni kao i svim mojim prijateljima bliska tema.

 

Dora odlazi u disko sa prijateljicom i susreće se sa starijimm dečkima koji već piju i puše. prihvaća piće i upoznaje se sa dilerom droge, Dinkom. Dora se pokušava uklopiti u starije društvo, opušta se i zabavlja. potpuno je zaboravila na svoju razumnu prijateljucu Ivu. Prihvaća poziv Dinka da je otprati automobilom do stana. Ali posljedice pića i pijanstava se počinju događati. Automobilska nesreća na koju je Dinko samo slegnuo ramenima Doru je malo trznulo. Nekoliko je puta povratila, a ujutro je dočekala užasna glavobolja. Iz nekog razloga sam se suosječala s Dorom. Često se povedemo nekim trenutkom, ali kasnje zažalimo. Teške odluke ne valaj donositi na prečac. Valja ih donjeti u miru, razmišljati glavom, a ne hirom i bezazlenim osjećajima.


Dora iskoristi što joj je majka otputovala pa napravi tulum. Među prijateljima zovne i Dinka. Dora, željna utjehe, pokušava promjeniti Dinka, ali se iznenadi kada sa sobom dovede dvojicu pijatelja. Mogla sam osjetiti sve što je Dora u tom trenu osjetila. Zbunjenost i dozu straha. Tko su ti ljudi? Što hoće? Vjerovatno su joj se postavljala ta pitanja u glavi.


Dora pada pod utjecaj droge. U želji da pomogne Lennonu i Reddu Dora počinje markirati i izgladnjivati se, a toga gotovo i nije svjesna. Iznenada je prekinula veze sa prijateljima. Tek kasnje shvaća kako je to bilo glupio i nepromišljeno. Željela je pomoći, ali je zapravo ona trebala pomoć. Pisac nas na uzbudljiv način približava problemima droge i ovisnosti. Priča nam o grupi adolescenata koji su zapravo velika djeca. Djeca koja samo žele mir i ljubav.

 

Vrijeme radnje - Jesen

Mjesto radnje - škola, disko, Dorin stan, Ivin stan
Tema - Svakodnevni problemi tinejdžera i problemi ovisnosti

Ideja djela - Približiti mlade pravoj slici ovisnosti.

 

Likovi - Iva, Ines, Marija, Dunja, Dinko, Reed, Lennon, mama Ksenija, tata Ivan

 

Dora- osmašica koja ima problem s kilama i odnosom s ocem. Živi s majkom i katkad je iskorištava.

Igrom slučaja uđe u loše društvo i to joj odredi život, iako je bila dovoljno pametna da ne pristane na teške droge i utjecaj novih "prijatelja". Na sreću imala je dobre prijatelje koji su joj pomogli da se izvuče. Zanima je umjetnost, slikanje, knjižnice i knjige.


Darko- Dorin najbolji prijatelj, a i kasnije dečko. Zaljubljen je u Doru do ušiju, vjeran je i dobar prijatelj. Nije površan jer je Doru volio zbog njene osobnosti, a ne zbog izgleda. Kada je upala u loše društvo, pratio ju je kako bi saznao što se događa, te je tako uspio spasiti Doru da ne zaglibi još dublje.

__________________________________

 

Maja Brajko Livaković rođena je 1959. godine na otoku Braču, točnije na Bolu. Tamo je završila gimnaziju te potom diplomirala na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Danas radi kao djelatnica knjižnice u Zagrebu.

 

Maja je u suradnji s dječjim časopisima, ali i samostalno, objavila nekoliko romana, pripovijetki i slikovnica među kojima je najpoznatiji Kad ljubav pobjedi - jedan od prvih romana koji progovara o problemu droge i mladih u našoj sredini. Svojedobno je izjavila kako se njen život vrti oko knjiga i da je zbog toga sretna, jer kada otkrijete bogatstvo knjiga, to je ljubav za cijeli život. Njezina djela bave se temama odrastanja, a došla su i na popis školskih lektira za osnovnu školu. Prema knjižnicama, njena djela su vrlo rado čitana i van nastavnog programa.

 

Druga poznatija djela su - Nije fer, Finka Fi, Stakleni dvorac, Zatočenici alge...

 

Maja Brajko Livaković - Finka Fi

loading...
6 glasova
Koristilo vam je ovo prepričavanje? Kliknite like
ili podelite sa prijateljima

Postavite ovu prepričanu lektiru na Vaš sajt ili forum

Link
Za web stranicu
Za forum
Nazad Maja Brajko Livaković - Kad pobijedi ljubav

Najbolji citati

Najpopularnije lektire RSS

Ivo Andrić - Prokleta avlija

Ivo Andrić - Prokleta avlija   Vrsta djela - romanVrijeme radnje - neodređeno, turska okupacijaMjesto radnje - turski zatvorTema djela - život zatvorenika… >

William Shakespeare - Hamlet

William Shakespeare - Hamlet Viljem Šekspir - Hamlet   Jedne večeri na straži dogodilo se nešto neobično, Horaciju, Marcelu i Bernandu se ukazao… >

Dobrica Ćosić - Koreni

Dobrica Ćosić - Koreni   Koreni su drugi roman Dobrice Ćosića. Objavljen je 1954. godine. Roman Koreni je tematski slojevit, moderan i po tematici… >

Meša Selimović - Derviš i smrt

Meša Selimović - Derviš i smrt   Ovo je priča o pokušajima derviša Ahmeda Nurudina, šejha mevlevijskog reda, za vrijeme Otomanske vladavine u… >

Johann Wolfgang Goethe - Patnje mladog Werthera

Johann Wolfgang Goethe - Patnje mladog Werthera Johan Volfgang Gete - Patnje mladog Werthera   Mladi pravnik Werther dolazi u gradić u koji ga je poslala… >

Lektire na društvenim mrežama

Lajkuj Lektire.me na Facebook-u