Jadranka Klepac - Miris knjige lektira

Jadranka Klepac - Miris knjige

Jadranka Klepac - Miris knjige

 

Vrsta djela - roman

Vrijeme radnje - jesen

Mjesto radnje - Zagreb

 

Glavna junakinja, djevojčica Dana, jedana je od rijetkih tinejdžerica koja vole čitati knjige, pogotovo one stare i poučne. Bilo je lijepo čitati kako netko voli i pazi knjige poput nje, čitati kako ih netko može prepoznati po mirisu. Većina djece ima bujnu maštu i vrlo su domišljata, ali rijetko to znaju pretočiti u nešto pametno i poučno. Dana je bila jako domišljata i imala je bujnu maštu pa je pisala roman. Tako se u romanu vode dvije paralelne radnje, ona koja se događa u stvarnosti i ona koja je plod Danine mašte, uobličen u romanu koji piše. Spisateljica opisuje odnose u Daninoj obitelji, možda u njima pronađete i sebe. Zadnje, ali i najvažnije, roman donosi mnogo poruka! Polako sam ih otkrivala i saznala da jedna od mnogih glasi: Moramo čuvati knjige, poput zlata, ne smijemo ih zanemarivati ili bacati, ma koliko one bile stare, one više vrijede od bilo kojeg zlata, jednostavno su nezamjenjive!

 

Jadranka Klepac autor romana Miris knjige gdje pratimo dvije paralelne, lagano isprepletene fabule – svakodnevicu djevojčice Dane i priču romana koji ona piše. Kroz taj roman se velikim dijelom prelamaju događaji oko nje. Obje se fabule vrte oko misterioznih knjiga koje su nestale. Nestala je Danina veoma stara knjiga s natpisom M H, i Plava knjiga legendi koju Ana traži. Ni o jednoj knjizi se ne zna mnogo, osim da su stare i vrlo vrijedne. U obje fabule veoma važnu ulogu ima i mudri, stari knjižničar koji glavnoj junakinji daje savjete kako nastaviti potragu. Glavna junakinja, Dana, tinejdžerica je koja voli čitati knjige, a pogotovo bajke. Kroz njih ona bježi u svijet mašte kako bi time pobjegla od monotonije svoje svakodnevice, koja uključuje školu, domaće zadaće, roditelje, baku i knjižničara Baltazara u lokalnoj knjižnici. Bježeći od monotonije, počinje pisati svoj vlastiti roman, kroz koji nerijetko provlači stvari koje se njoj događaju. Likove bazira na sebi i svojim prijateljima, a svemu dodaje malu dozu fantazije i bajkovitosti. Monotonija njene svakodnevice prekida se kada pronalazi veoma staru knjigu – prvo izdanje bajki Ivane Brlić-Mažuranić.

 

Ubrzo, nakon što je odnese u antikvarijat na procjenu, knjiga biva ukradena, te Danina svakodnevica time dobiva pustolovni obrat, koji uključuje istraživanje, planove, zasjedu, a na samome kraju, možda, i ljubav. Svojim idejama i snalažljivošću, Dana i Davor, uz malu pomoć knjižničara Baltazara, uspješno vraćaju Daninu knjigu, dok Ana i Ivor, obraćanjem pažnje na detalje, uz veliku pomoć svojih prijatelja i njihovih ideja, kao i malu pomoć knjižničara Merlina, nastavljaju pisati priču o legendarnoj i misterioznoj Plavoj knjizi.

 

Djevojčica Dana razmišlja o nazivima za bablje ljeto. Ona voli čitati, te je, pročitavši Tajni dnevnik Adriana Molea, razmišljala o njegovom životu i uspoređivala ga sa svojim. Njen život činio joj se mnogo dosadnijim od njegovog, te je zamišljala kako bi bilo da joj je život uzbudljiviji; primjerice, čuva dupine na Lošinju, supove na Cresu ili otkriva nove biljne vrste u Amazoni. Razmišlja o ideji pisanja dnevnika, koja joj se ne sviđa, ali i o tome da napiše roman. Ta joj se ideja sviđa, te počinje razmišljati kakav roman bi mogla pisati i o čemu bi on mogao biti. Mora napisati sastavak iz hrvatskog, ali odlučuje, jer je vani krasan jesenji dan, išuljati se van iz stana i otići do knjižnice. Dok je hodala ulicom, primijetila je novi antikvarijat, te ušla da vidi što ima unutra. Tamo pronalazi dva starija izdanja Andersenovih bajki. U jednom od njih otkriva Andersenovu bajku koju još nije čitala. Nažalost, knjige su joj preskupe.

 

Na izlasku iz antikvarijata zamalo se zaletjela u Davora, s kime je razgovarala o lektiri, knjižničaru iz knjižnice i filmu Peti element, te se naposlijetku s njim posvadila. Kada se vratila kući, dočekala ju je galama jer je njen tata gledao nogomet, a nakon što je ona prokomentirala nogomet, bacila se na krevet i sama sebe pitala zašto je tužna. Nakon nekoliko tjedana, jedno je jutro, uz doručak, primijetila da su svi čudno nemirni. Nakon doručka i kratkog razgovora s bakom, otišla je u knjižnicu, odlučivši da će, čim se vrati kući, početi pisati roman. Hodajući do knjižnice, razmišljala je o trojci iz sastavka, o romanu i o tome kako hodajući do knjižnice nije nikoga srela. U knjižnici je razgovarala s Baltazarom, knjižničarom, o svom sastavku i o čitanju budućnosti iz knjiga, te se kući vratila sa 'Dvadeset tisuća milja pod morem' Julesa Vernea, jednom knjigom Arthura Clarka i Novim jadima Adriana Molea, kako bi naučila kako da prepozna posebne i vrijedne knjige. Idući put kada je došla u knjižnicu, ponovo je razgovarala s Baltazarom o onome o čemu su prošli puta pričali. On joj je zadao novu vježbu – da proučava naslove u novinama i da razmisli da li i oni govore o budućnosti. Nastava joj je proletjela jer je nije pratila, nego je gledala kroz prozor kišu i razmišljala o svome romanu, o njegovim likovima i radnji.

 

Kod kuće su njezini roditelji razgovarali o tome kakve bi oni knjige mogli pisati, a ona je proučavala naslove u novinama i TV program, shvaćajući zašto su odrasli stalno namrgođeni, utučeni, i bezvoljni. Primijetivši horoskop, pročitala ga je i primijetila da joj je sve pogođeno – ali ju nitko nije doživljavao. Potom je na vrata pozvonila susjeda Tončica s buketom malih žutih ruža koje je netko ostavio pred vratima. Bile su za Danu, no baka joj je priskočila u pomoć i rekavši da bi mogle biti i za nju, uzela ga i stavila u vazu. Malo kasnije, baka joj je u sobu donijela vazu s cvijećem. Potom je dugo na telefon pričala sa svojom najboljom prijateljicom, Rankom Furjan. Dana je započela pisati roman, nazvan Tajna Plave knjige. Njen roman započinje dolaskom djevojčice Ane u knjižnicu smještenu u baroknom dvorcu. Knjižničar Merlin bio je njen najbolji prijatelj, te joj jedan jesenji dan, kad nikog nije bilo u knjižnici, pokazuje jednu tajnu prostoriju punu spašenih knjiga s raznih mjesta.

 

Među njima se nalazila jedna posebna knjiga, zvana Zelena knjiga. U njoj je, kad bi je otvorila, vidjela slike nekog rata iz prošlosti. Razgovarajući s Merlinom, doznala je kakva je to knjiga, što je to vidjela, te zašto je upravo ona to vidjela. Naime, ona je bila jedna od promatrača ili sakupljača svjetlosti. Ponovo je otvorila knjigu i pogledala tri nove slike, koje su prikazivale 2071. godinu. Kako bi otkrila kako odabrati neku od slika budućnosti koje je vidjela, mora pronaći Plavu knjigu. A kako bi nju pronašla, mora pronaći druge slične njoj, kako bi joj pomogli u pronalasku knjige. U nastavku Danina romana, Aninom snu, Ana u mislima razgovara s tajanstvenim glasom i ispituje ga kako pronaći "druge" i gdje ih tražiti. Dana odlazi pomoći bakinoj prijateljici, Ranki Furjan, raščistiti tavan. Nakon što je stare novine pobacala u kontejner, a nepotrebno priredila za otpad, kutije s knjigama odnosi u kuhinju i priprema za pregled. U kutijama je bilo mnogo njoj poznatih knjiga, poput 'Heidi', a u jednoj su bile knjige bajki, koje je Ranka darovala Dani.

 

Dana priča Ranki o pojmu omiljenih knjiga i time iznenađuje Ranku. Dana žuri kući, kako bi istražila knjige, te među njima pronalazi jednu veoma staru knjigu, odlučuje istražiti što znače slova MH na koricama, te lista knjigu i divi se ilustraciji Regoča. Odlučuje otići do antikvarijata kako bi vidjela koliko ta knjiga vrijedi. Kako vlasnika antikvarijata, gospodina Anselma, nije bilo u antikvarijatu da joj odmah procjeni vrijednost knjige, ona – unatoč lošem osjećaju – ostavlja knjigu kod prodavača. Kad se vratila kući, čula je da njena mama i susjeda Tončica raspravljaju o nekim piscima i o tome kako bi one htjele pisati poput njih. Dana im skreće pažnju na sebe kako bi im pokazala što je dobila na dar od Ranke. Dok je pričala o njima, tata je prekida govoreći joj da mora više živjeti u sadašnjosti i manje se baviti bajkama. Njemu je bilo čudno da njegova velika kći još voli bajke.

 

Kako nikoga nisu zanimale njene knjige, ona odlazi u svoju sobu te s Rutom priča o tome što joj se tu subotu dogodilo, a nakon pola sata, odlazi van iz stana. U nastavku Danina romana, nazvanom Potraga za Plavom knjigom, potraga se nastavlja. Ana dolazi u knjižnicu i saznaje da je Merlin otputovao, pa ga mijenja njegov prijatelj Melkior. Ona ga pita da li je njoj Merlin ostavio kakvu novu knjigu za čitanje ili kakvu poruku, ali joj on kaže da nije. Nakon kraćeg razmišljanja, ona mu kaže da bi htjela ponovo vidjeti knjigu koju joj je Merlin pokazao, te je on vodi u tajnu prostoriju. No, u njoj nema Zelene knjige, nego se na njenom mjestu nalazi omotnica s porukom za nju. Melkior Anu ispituje o onome što je vidjela u knjizi, ali mu ona ne odgovara, nego čita poruku, a potom u žurbi odlazi kući. U poruci je naveden i okvirni opis drugog tragača. Vraćajući se kući, ima osjećaj da ju netko prati, a kuća joj je potpuno razbacana. Kada Dana idući put odlazi u antikvarijat, trgovac kojemu je ona ostavila knjigu tvrdi da se ne sjeća ni nje ni knjige.

 

Nakon što mu daje ceduljicu koju joj je dao, on nastavlja tvrditi da se ne sjeća i da to nije njegov rukopis. Ona se odlučuje boriti i ističe da se on ipak sjeća knjige, čim zna da je ta knjiga Priče iz davnine. On joj pruža jednu knjigu, ali mu ona kaže da to nije ta. To izdanje ima, a njena knjiga bila je mnogo starija. Nakon što traži da razgovara s vlasnikom, trgovac joj odgovara da on nije tu. Vlasnik, gospodin Anselmo, prilazi im te ih pita što nije u redu. Dana mu prva govori što je bilo, a potom trgovac priča svoju priču, zamuckujući i gutajući knedle pri kraju. Gospodin Anselmo kaže Dani da će provjeriti sve knjige u antikvarijatu te da se vrati prekosutra. Izlazeći iz antikvarijata i osjećajući se jadno, Dana nalijeće na Davora, koji je bio ispred izloga i išao u knjižnicu. On ju pita što joj je, a ona mu ispriča cijelu priču, te on predlaže da odu pitati Baltazara za savjet. Nakon što su u knjižnici sve ispričali Baltazaru, on ju pita da li se sjeća detalja vezanih uz knjigu. Nakon što mu kaže čega se sjeća, on ih upućuje da odu u Sveučilišnu i nacionalnu knjižnicu i tamo zamole da im pokažu to izdanje knjige. U zadnji čas ih upita kako se zove vlasnik antikvarijata, te mu Dana odmah odgovara i zahvaljuje se na idejama i pomoći. Dana pita Davora želi li sa njom sutra u Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu, na što on odgovara da hoće i kaže da će još svratiti do antikvarijata te se malo prošetati okolo. Prilikom izlaska iz knjižnice, ne primjećuje da Baltazar nije odgovorio na njen poziv, nego da se uhvatio telefona.

 

Davor, nakon što su se rastali, odlazi do antikvarijata. Nakon što je proučio izlog, ulazi i proučava knjige, tražeći neku knjigu za Rutu. Tada telefon zazvoni, a trgovac prvo pogleda Davora pa se osvrne oko sebe pazeći da ga nitko ne čuje što govori. Nakon što je Davor već čuo dio razgovora, on mu okreće leđa i snižava glas još više, ali je Davor već čuo da se radi o nečemu što bi moglo imati veze s Daninom knjigom. Danu iduće jutro budi lupkanje u kuhinji. Ne da joj se ustati, jer je kasno u noć radila na svom romanu. Gledajući u sivo nebo, razmišlja o tome što bi darovala svojima za Božić. Odlazeći u kuhinju, razmišlja o romanu i o tome ima li smisla završiti tu priču. Baki je ispričala cijelu priču, ali je izostavila svoje pisanje.

 

Baka nije imala ništa protiv njihovog izleta do Sveučilišne i nacionalne knjižnice, nego se činilo da joj se ta ideja istraživanja starosti i porijekla knjige dopada. U idućem nastavku Danina romana, 'Ana na rođendanu', Ana poziva Ivora, prijatelja iz razreda, da zajednički kupe dar Uti (čije puno ime je Utrinka). Ona je to predložila jer se nadala da će time skloniti s uma zadatak koji joj je zadao Merlin. Kupili su joj plišanog smeđeg medu i zamalo zakasnili na rođendan. Kad su ušli, Ana je otišla u kuhinju i pozdravila Utinu mamu. Potom je ušla u sobu gdje su već bili svi ostali i spremali se igrati igru gdje su slagali priču, svatko po jednu rečenicu. Ta priča bila je veoma slična Aninoj, te je ona usred priče shvatila da je Ivor tragač kojeg joj je Merlin opisao u poruci. Potom je Uta prekinula priču i pitala kako bi pronašli neku izgubljenu knjigu da je zbilja moraju pronaći.

 

Kroz razgovor su zaključili da trebaju pokušati tražiti preko Interneta i to tako da započnu priču, na početku navodeći pravila pisanja priče, a onda da svaka osoba koja primi e-mail nadoda jednu rečenicu. Potom je Kruna upitala tko joj može posuditi knjigu za lektiru jer je knjižnica, što je Anu iznenadilo, već nekoliko dana zatvorena. Idući dan poslije škole, Dana i Davor su otišli do Nacionalne i sveučilišne knjižnice, te je Dana na pultu za informacije pokazala svoj đački pokaz i svjedodžbu prošlog razreda i objasnila zašto su došli. Potom su otišli na treći kat te su nakon nekog vremena, tokom kojeg su proučavali povijest knjižnice na računalu, dobili četiri najstarija izdanja Ivane Brlić Mažuranić.

 

Dana je odmah uzela ono koje je imalo iste korice kao i njezina knjiga. To je bilo najstarije izdanje, iz 1916. godine. Davor joj je ispričao ono što je čuo da je trgovac pričao jer mu je to počelo imati smisla. Nakon toga, skovali su plan kako vratiti tu knjigu. U nastavku Danina romana, Ana je u ponedjeljak došla u knjižnicu, ali Merlin još uvijek nije bio tamo, te je ona otišla k Ivoru. Nazvali su aerodrom i dobili informaciju da je jedan avion iz Londona sletio, a drugi slijeće poslijepodne. Odlučili su dočekati ga na aerodromu, kako bi ga upozorili na nove događaje i ono na što Ana sumnja. Pred aerodromom su sreli Melkiora koji je također došao dočekati Merlina. Nakon što je sletio, ispostavilo se da je kasnio jer nije mogao pronaći kartu. Potom ga je Ana upoznala s Ivorom, te je Merlin odmah prepoznao da je Ivor tragač i čitač misli. Melkior mu je pomogao smjestiti prtljagu u prtljažnik svog auta.

 

Na putu im se auto pokvario, a istovremeno je i promet nestao. Melkior nije mogao popraviti kvar, te je pozvao taksi, iako je Ana pokušavala pogledom upozoriti Merlina na nešto. Na ulazu u knjižnicu, Ana je Merlinu ispričala sve novosti, a Merlin je iz džepa izvadio "Zelenu knjigu" i još jedan smotuljak, koji je bi mogao biti 'Plava knjiga', ali je Ana prepoznala da to nije ta knjiga, jer je, za razliku od Zelene, imala miris. Potom su, nakon što je Merlin rekao da njega nitko nije mijenjao u knjižnici, ustanovili da je Melkior bio uništavač. Nakon toga je Ana Merlinu ispričala sve o priči na računalu te ideji o web stranici i e-mailu. To se Merlinu svidjelo, pa je Ani objasnio da ne postoji velika opasnost dok god uništavači ne doznaju sadržaj knjige. Ona za njih ima samo antikvarijatsku vrijednost, jer je uništavačima bitno samo vlastito bogatstvo i ugoda. Kako bi to ostvarili, nemaju obzira prema nikome, ni prirodi, ni ljudima.

 

Nakon toga, Ana je upitala što bi bilo da Plava knjiga ne postoji, na što je Merlin odgovorio da je to lako moguće provjeriti kod njegovog prijatelja Gabrijela, jer je on na samom izvoru informacija. Gabrijel je rekao da postoji jedino informacija da se knjiga počela pisati i da je mnogo starija nego što Merlin misli. Policija je Merlina obavijestila da su na cesti nađeni njegovi kovčezi. Idući dan je njih troje, Anu, Ivora i Utu dočekao e-mail od Anina prijatelja Martina iz Amerike, kojemu je ispričala ideju o priči o 'Plavoj knjizi'. On im je dao savjete i upute kako da to počnu pisati, te im je ispričao o indijanskim legendama o odgajanju ljudi koje su zvali "tragačima misli". Dan poslije, dočekalo ih je Merlinovo pismo, novi knjižničar i novi vratar. Merlin im je u pismu objasnio da oni i dalje pišu Plavu knjigu, jer su je sakrili u daleku budućnost. Dana i Davor su se iduće jutro našli ispred antikvarijata, još prije nego je svanulo, te su pripremili zasjedu. Dana se sakrila iza platane, a Davor iza kombija na drugoj strani ulice. Ubrzo se ispred antikvarijata pojavio trgovac sa svojim autom. Odlučili su da će, kad se netko pojavi, uključiti alarm na autu da bi došla i policija kako bi imali svjedoke. Ubrzo je u antikvarijat ušao jedan gospodin i, nakon što je malo popričao s gospodinom Anselmom, prišao je trgovcu (kojemu su dali nadimak Sitnooki).

 

S njime je krenuo van prema autu. U taj tren je Davor uključio alarm na autu. Trgovac je uhvatio Davora i opalio mu pljusku. Ubrzo se okupila gomila ljudi koju je zanimalo što se događa. Došao je i policajac. Trgovac je rekao policajcu da su se klinci samo igrali i slučajno upalili alarm, no Dana je rekla da želi da on pogleda da li je u autu njena knjiga. Gospodin Anselmo je izašao i pozvao Davora, Danu, policajca, gospodina u tamnom kaputu i trgovca unutra. Trgovac se pokušao riješiti policajca, ali je gospodin Anselmo inzistirao da dođe, a potom je zamolio trgovca da otvori automobil i izvadio Daninu knjigu. Nakon pola sata, Davor i Dana su izašli iz antikvarijata, a Dana je nosila svoju knjigu. Gospodin Anselmo je bio Baltazarov prijatelj, te je s njime sve dogovorio kako bi se to riješilo. Dana je, kako je počeo padati snijeg, počela razmišljati o tome kako je to dobar znak, te je shvatila da joj više nije stalo do njenog romana. Davor i Dana su gledali pahulje kako padaju, a potom ju je Davor pozvao u kino. Zagrlio ju je i krenuli su šetati.

 

Likovi - Dana, Baltazar, Davor, Ruta, baka, tata, mama, Ana, Merlin, Ivor, Uta, trgovac, Gospodin Anselmo

 

Danaglavni lik ovog romana. Ona je djevojčica koja voli čitati, pogotovo bajke, a počela je i pisati vlastiti roman. Vrlo je vezana uz svoju baku, kojoj se najviše povjerava. Sprijateljila se s knjižničarem u lokalnoj knjižnici, s kojim također često vodi poduže razgovore. Zaljubljena je u Davora.

 

Baltazarknjižničar u knjižnici u koju Dana redovito odlazi. Stariji je gospodin i veoma mudar, te ga je zato Dana prozvala "Baltazarom", što mu je i pravo ime.

 

DavorDanin prijatelj iz razreda. Ima kestenjastu kosu i plave oči. Više voli gledati filmove, nego čitati knjige. Nakon što saznaje što se Dani dogodilo, odlučuje joj pomoći. Zaljubljen je u Danu.

 

Ruta – Danina prijateljica iz razreda.

 

Baka – Danina osoba od povjerenja. Ima sijedu kosu i voli čitati krimiće.

 

Tata – redovito, čitajući novine, voli rješavati goruće političke i svakodnevne probleme. Ne može shvatiti zašto Dana još uvijek voli čitati bajke.

 

Mama – voli čitati knjige i novine. Veoma je zaposlena i sklona držanju dugačkih monologa.

 

Ana – glavni lik Danine knjige, veoma slična njoj samoj. Jedna od tragača i sakupljača svjetlosti. Jedina je koja vidi pokretne slike iz Zelene knjige.

 

Merlinknjižničar iz Danine knjige. Veoma je sličan Baltazaru. Jedan je od tragača i sakupljača svjetlosti, ali zbog starosti ne sudjeluje toliko u potrazi za Plavom knjigom jer već slabije zamjećuje detalje.

 

Ivor – lik iz Danine knjige. Veoma je sličan Davoru. Tragač je i čitač misli.

 

Utalik iz Danine knjige, veoma je slična Ruti. Anina je prijateljica koja im pomaže u potrazi.

Melkior – uništavač koji se pretvara da je Merlinov prijatelj i kolega.

 

Trgovac (Sitnooki) – prodavač je u antikvarijatu. Dani je od početka sumnjiva osoba. On pokušava preprodati knjigu koju je uzeo od Dane.

 

Gospodin Anselmo – vlasnik je antikvarijata i Baltazarov dobar prijatelj.

__________________________________

 

Jadranka Klepac rodila se 1951. godine u Skradinu. Ova hrvatska književnica nakon završene srednje škole, školovanje nastavlja na Prirodoslovno matematičkom fakultetu, a danas radi u gimnaziji kao profesorica matematike.

 

Uz to, život je posvetila i pisanju. Njezine priče objavljene su u SmibuModroj lasti te u Matka i Radosti – matematičkom časopisu. Njezina prva knjiga objavljena je 2000. godine pod naslovom Patuljci žive u kuglama, a sadrži zbirku modernih bajki. Sljedeća izdana knjiga dolazi pod naslovom Miris knjige. Od ostalih knjiga ističe se i zbirka Kako dokazati da postoje vilenjaci i druge čarobmatičke priče. Kroz zbirku je obradila 14 priča napisanih s ciljem da djeci i mladima približi matematiku. Teme priča su čarobnjačko - matematičke, a autorica kroz priče rješava zanimljive matematičke probleme te tako povezuje matematiku s čarolijom i bajkom.

 

Nadalje, veliki uspjeh postigla je i knjiga Kora od jabuke, kroz koju autorica mladima želi prikazati svijet školarke Dane. Na pristupačan način, kroz psihološki profil Dane, želi se približiti djeci i poručiti im da nisu sami u svojim problemima s kojima se suočavaju tijekom odrastanja. Kroz sve knjige, autorica kombinira teme vezane uz suvremeni svijet, no svakoj od njih pridodaje i stil bajke. Sve knjige napisane su s gledišta djeteta.

loading...
0 glasova
Koristilo vam je ovo prepričavanje? Kliknite like
ili podelite sa prijateljima

Postavite ovu prepričanu lektiru na Vaš sajt ili forum

Link
Za web stranicu
Za forum
Nazad Jadranka Klepac - Miris knjige

Najbolji citati

Najpopularnije lektire RSS

Ivo Andrić - Prokleta avlija

Ivo Andrić - Prokleta avlija   Vrsta djela - romanVrijeme radnje - neodređeno, turska okupacijaMjesto radnje - turski zatvorTema djela - život zatvorenika… >

William Shakespeare - Hamlet

William Shakespeare - Hamlet Viljem Šekspir - Hamlet   Jedne večeri na straži dogodilo se nešto neobično, Horaciju, Marcelu i Bernandu se ukazao… >

Dobrica Ćosić - Koreni

Dobrica Ćosić - Koreni   Koreni su drugi roman Dobrice Ćosića. Objavljen je 1954. godine. Roman Koreni je tematski slojevit, moderan i po tematici… >

Meša Selimović - Derviš i smrt

Meša Selimović - Derviš i smrt   Ovo je priča o pokušajima derviša Ahmeda Nurudina, šejha mevlevijskog reda, za vrijeme Otomanske vladavine u… >

Johann Wolfgang Goethe - Patnje mladog Werthera

Johann Wolfgang Goethe - Patnje mladog Werthera Johan Volfgang Gete - Patnje mladog Werthera   Mladi pravnik Werther dolazi u gradić u koji ga je poslala… >

Lektire na društvenim mrežama

Lajkuj Lektire.me na Facebook-u