Ivona Šajatović - Tajna ogrlice sa sedam rubina lektira

Ivona Šajatović - Tajna ogrlice sa sedam rubina

Ivona Šajatović - Tajna ogrlice sa sedam rubina

 

Roman Ivone Šajatović Tajna ogrlice sa sedam rubina pravi je krimić za djecu. Radnja je utemeljena na mitu o Crnoj kraljici, Barbari Celjskoj, koja je zbog svojih zločina spaljena, ali je prije toga tijekom bijega pred seljacima izgubila moćnu ogrlicu sa sedam rubina.

 

Djelo vrvi od humora, strave, sentimentalnosti, fantazije i realnosti, a stvara uzbudljivu priču koju je nemoguće ne pročitati u jednom dahu. Knjigu je ilustrirao David Lovrić. Godine 2001. roman osvaja treću nagradu I. B. Mažuranić, a 2002. nagradu Mato Lovrak.

 

Kratak sadržaj - Školarci Čarli, Uška i Grik otišli su poslije škole na vožnju balerinom u lunapark na Veliko križevačko spravišće gdje se pojavila i patuljčica Tana. Na kraju dana, odlaze svojoj kući, a u njihovim obiteljima počelo se pričati o legendi koja će pobuditi njihove detektivske porive. Naime, pričalo se kako je nekad davno Crna kraljica izgubila ogrlicu sa sedam rubina koja ispunjava sve želje, a sada je konačno pronađena. U nakani da razriješe svaku dvojbu, dječaci i djevojčice prihvaćaju se detektivskog posla. Tada kreće radnja s mnoštvom neočekivanih uzbuđenja i iznevjerenih očekivanja.

 

Uškina sestra željela je izgubljenu ogrlicu kako bi dobila novac za maturu i haljinu jer je njezina obitelj, sa šestero djece, bila vrlo siromašna. Njihov otac pronalazi sljedećeg dana ogrlicu u korijenu drveta, ali ne stiže ju uzeti. Ogrlicu uzima Tibor koji je zaljubljen u svoju školsku prijateljicu Katarinu te ju njome kasnije namjerava zaprositi.

 

Uška i Čarli se posvađaju zbog Dijane, žene koja se sa Čarlijevom majkom natječe za ulogu u predstavi. Djevojčica Tana voljela je krasti, a jednom je ukrala hranu za svog mačka Milju. Tada ju je vidio Grik. Tana je molila da ju Grik ne prijavi policiji te je on obećao da neće, ali mu je zato morala učiniti uslugu. Grik naređuje Tani da prati Dijanu i uslika je sa svakim muškarcem, a zauzvrat će dobiti čokoladice. Tako je Tana uslikala Dijanu s Tiborom.

 

Dječak Čarli smišlja plan kako će eliminirati Dijanu i tako pomoći svojoj mami da dobije ulogu u predstavi. Umjesto da je otišao u školu, odlazi na tetinu vikendicu u Erdovac te je preko radijskog oglasa namamio Dijanu da dođe na tu adresu na kojoj se navodno prodaju starinski novčići. Čarlijev plan uspijeva te je zaključao Dijanu na vikendici gdje ju nitko ne može ni čuti ni pronaći.

 

U međuvremenu, Tiborova školska prijateljica Katarina angažira inspektora Zdravka te ga moli da joj pomogne naći ogrlicu u želji da joj se ponovno ostvari velika karijera. Zdravko obeća kako će je pronaći. Uška je u potrazi za Čarlijem te ga traži u lunaparku. Kada je zvonila na vratima stana, nitko joj nije otvarao. Čarlija je ugledala kako trčki dok je pratila inspektora Zdravka.

 

Čarli se žuri stići kuće prije mame i tate, ali ipak posluša Ušku koja mu se izjadala da joj je netko ukrao novce za učiteljičin poklon za vjenčanje. Čarli uspijeva doći kući nekoliko minuta prije roditelja, a njegova mama uspjela je obući haljinu koju će imati za ulogu u predstavi. Tada na vrata dolazi inspektor Zdravko te ispituje Čarijevog tatu koji mu je rekao laž. Čarli pomišlja kako je upravo njegov tata pronašao ogrlicu budući da je mami ispunjena želja i da može zakopčati haljinu za predstavu.

 

Dijana uspijeva tupim nožem otvoriti prozor, ali još uvije ne zna tko ju je zaključao. Dijana dolazi do Tibora te mu ispriča što joj se dogodilo, a za to vrijeme ih prati inspektor. Tana i Grik našli su se u vrtu te mu Tana daje fotografije. Grik tada na fotografijama ugleda ogrlicu. Uška također priča s inspektorom o nestalom novcu za poklon i optužuje Tanu i Grika za krađu.

 

Čarli odlazi do vikendice te ugleda otvoren prozor te shvaća kako je Dijana pobjegla. Zatvara ga te se vraća u Križevce. Dijana se susreće sa Čarlijevom mamom te se posvađaju jer je Dijana mislila da ju je ona zaključala na vikendici zbog uloge u predstavi. Kada je krenula predstava počela je padati kiša. Čarlijeva mama se poskliznula, ali ju je uspio uloviti Tibor koje mu je tom trenutku ispala ogrlica, a inspektor je to vidio i naredio svima da se ne smiju pomaknuti. Razredni novac za kojim je tragala Uška nestao je također zbog osvete jednog dječaka koji je dobio jedinicu.

 

Mjesto radnje - Križevci

Glavni likovi - Čarli, Uška i Grik

Autor - Ivona Šajatović

__________________________________

 

Ivona Šajatović rođena 18.05.1975. godine u Koprivnici, gdje je završila srednju ekonomsku školu. Prve radove objavljuje tijekom osnovne škole u Modroj Lasti, a sa sedamnaest godina dobiva 2. nagradu na natječaju Koprivničko-križevačke županije za mlade pjesnike. Neko vrijeme radi kao urednica časopisa za kulturu i umjetnost "Nagnuća", i paralelno priprema zbirku poezije "Lirski dnevnik".

 

Nakon toga objavljuje poeziju, kratke priče i ljubavne romane u raznim edicijama poput Nove Istre, Beate, Mile i Glorie. Neke ljubavne romane kao žanrovsku prozu objavljuje pod pseudonimom Yvonne Shirley. 2002. godine na natječaju I. B. Mažuranić za rukopis krimića za mlade Tajna ogrlice sa sedam rubina dobiva 3. nagradu, a isti roman godinu dana kasnije dobiva i nagradu Mato Lovrak te je uvršten u lektiru za 6. razred.

 

2009. godine za roman "Pazite kako igrate" koji obrađuje temu djece smještene u udomiteljske obitelji ponovo dobiva nagradu I. B. Mažuranić. Isti roman stavljen je na IBBY Honour List 2010. Isti roman bio je 2010. nominiran za regionalnu nagradu "Mali princ".

 

U srpnju 2011. uz potporu Ministarstva kulture izlazi roman za mlade Strogo povjerljivo: obitelj Barić koji obrađuje temu seksualnog zlostavljanja djece u obitelji.

loading...
13 glasova
Koristilo vam je ovo prepričavanje? Kliknite like
ili podelite sa prijateljima

Postavite ovu prepričanu lektiru na Vaš sajt ili forum

Link
Za web stranicu
Za forum
Nazad Ivona Šajatović - Tajna ogrlice sa sedam rubina

Najbolji citati

Najpopularnije lektire RSS

Ivo Andrić - Prokleta avlija

Ivo Andrić - Prokleta avlija   Vrsta djela - romanVrijeme radnje - neodređeno, turska okupacijaMjesto radnje - turski zatvorTema djela - život zatvorenika… >

William Shakespeare - Hamlet

William Shakespeare - Hamlet Viljem Šekspir - Hamlet   Jedne večeri na straži dogodilo se nešto neobično, Horaciju, Marcelu i Bernandu se ukazao… >

Dobrica Ćosić - Koreni

Dobrica Ćosić - Koreni   Koreni su drugi roman Dobrice Ćosića. Objavljen je 1954. godine. Roman Koreni je tematski slojevit, moderan i po tematici… >

Meša Selimović - Derviš i smrt

Meša Selimović - Derviš i smrt   Ovo je priča o pokušajima derviša Ahmeda Nurudina, šejha mevlevijskog reda, za vrijeme Otomanske vladavine u… >

Johann Wolfgang Goethe - Patnje mladog Werthera

Johann Wolfgang Goethe - Patnje mladog Werthera Johan Volfgang Gete - Patnje mladog Werthera   Mladi pravnik Werther dolazi u gradić u koji ga je poslala… >

Lektire na društvenim mrežama

Lajkuj Lektire.me na Facebook-u