Ivica Bednjanec - Durica lektira

Ivica Bednjanec - Durica

Ivica Bednjanec - Durica

 

Ovu knjigu u stripu možda će najbolje opisati ono što piše na njenim koricama:

Vječna djeca, curica Durica i njezini prijatelji, već više desetljeća uveseljavaju najmlađe ljubitelje stripa u dječjem listu Smib. Slatke i bezazlene Duričine nepodopštine čine dječju svakodnevicu vedrijom i humornijom, a vrhunski likovni rukopis autora Ivice Bednjanca osigurao je Durici mjesto u samom vrhu europskog stripa za najmlađe. Ovo nije knjiga za jedan dan, ovo je knjiga za cijelu godinu, za svako dijete i za sva vremena.

 

Uz tekst koji se nalazi na posljednjoj strani ove slikovnice moram napomenuti kako se slažem sa svakom rečenicom. Moja šestogodišnja Ivona već je pokazala veliko zanimanje za strip. Posuđivala sam joj već iz knjižnice strip Garfield, o dobro poznatom lijenom mačku, ali nisam bila u potpunosti zadovoljna. Neke je stvari sa pet godina razumjela puno manje nego danas. Pri posljednjem posjetu gradskoj kjnjižnici ugledala sam Duricu na polici knjižnice. Odmah sam znala da je to nešto što će je oduševiti. To uistinu nije knjiga za jedan dan i moja Ivona je to odmah primijetila pa je napomenula kako ovu slikovnicu neće tako brzo vratiti u knjižnicu. Da je po njenom, vjerojatno je ne bi vratila nikad. U potpunosti je razumijem. Od stvari koje nam se toliko svide koliko se njoj svidjela ova knjiga - strip teško se odvojiti. I sama sam to doživjela nedavno kad sam morala vratiti knjigu Summerhill u knjižnicu, a najradije bi je ostavila zauvijek kod sebe da je mogu svako malo prolistati. No, vratimo se na Duricu.

 

Evo nekoliko crtica koje bi vas i vaše dijete mogle potaknuti da posudite Duricu. U prvoj priči pod nazivom Igra školice Durica i Bibi igraju dobro poznatu igru školice. Kad Durica padne igrajući školicu, Bibi joj se smije. Govori joj kako je on pravi profesor za igru školice i kako je zna igrati i žmirečki. No kad on počne skakati ona mu govori neka onda on uči školicu, a ona će proučiti Smib.

 

U drugoj priči pod nazivom Težina mudrosti, Bibi i Durica isprobavaju kolika je težina mudrosti lupajući se po glavama školskim torbama prepunim knjiga koje sadržavaju mnoge mudrosti.

 

U priči Zubar Bibi vadi Durici zub no ona ga uvrijeđena time što joj je izvadio zub bez pitanja udara. Pritom mu izbija zub te govori kako je ona ipak bolji zubar od njega.

 

U priči Ljepota Bibi i Durica gledaju Lelu, a Durica pomisli kako je Bibi gleda jer mu se sviđa. No on je ipak gleda iz jednostavnijeg razloga. Lela, naime, u rukama ima bombone.

 

U priči Poljubac Bibi uči Duricu kako se ljube pravi ljubavnici. Na njegovu veliku žalost, prije toga se najeo češnjaka pa opet dobiva udarac u guzu od naše Durice...

 

Mogla bi ovako do besvijesti opisivati luckaste zgode i nezgode naših glavnih junaka no one se nikako riječima ne mogu pravilno opisati. Zato svakako potražite ovu knjigu u stripu u obližnjoj knjižnici. Vaša će vam djeca biti zahvalna. Durica će ih osvojiti ako ne svojim prevelikim, maminim štiklama onda sigurno svojom ljubomorom prema stanovitoj Leli koja se uvijek mota oko njenog Bibija. Ako ih ne osvoji gore navedenim, onda će ih sigurno osvojiti svojim durenjem.

________________________________

 

Ivica Bednjanec rođen je 1934. godine u zagrebu gdje stalno živi i radi. Nakon završene grafičke škole radi kao litograf u Štamparskom zavodu "Ognjen Prica" u Zagrebu. Uz rad nastavlja školovanje te 1962. diplomira na višoj grafičkoj školi u Zagrebu. Svoje prve stripove počinje objavljivati 1952. god. (Stanoje Goranin - Vjesnikov zabavnik "Petko"). U to vrijeme stvara i prve grafičke dizajne. Prvu nagradu dobiva još 1957. godine - na natječaju "Narodne armije" nagrađen je njegov strip "Crveni se šuma". Od 1963.godine do 1968. nastaje opus njegovih stripova iz hrvatske povijesti - tridesetak kompletnih naslova. Od 1967. godine djeluje kao samostalni umjetnik i član ULPUH - a.

 

Dipl. graf. ing. Ivica Bednjanec, samostalni likovni umjetnik - nekada profesor na Grafičkoj školi u Zagrebu - više od 40 godina kontinuirano objavljuje stripove, kojima je ujedno kompletni autor, kako scenarija tako i crteža. Riječ je o preko 2000 tabli stripa, preko 1000 scenarija, 3 knjige stripa... Godinama je predstavljao svoju zemlju na velikim svjetskim izložbama stripa: više puta u Montrealu (ujedno više puta uvršten u katalog odabranih radova); još '78 sa Mirkom Ilićem u Lucci; u Napoli - u (gdje je dobio i Pulcinellu '84). 1984. dobiva "Andrija" u Ljubljani; na salonu stripa u Vinkovcima 1988. osvaja Grand Pirx a 1997. Nagradu za životno djelo; iste godine odlikovan je redom Danice Hrvatske... Širinom opusa autorski strip Ivice Bednjanca mogao bi se podijeliti prema tematici po0 ciklusima na povijesni, političku satiru, , sportski, dječji itd. A jedan od materijala je uvršten kao prateći pedagoški materijal u udžbeniku za nastavnike pedagoške psihologije. Od jeseni 1999. Ivičin strip trebao bi biti sastavni dio čitanke iz hrvatskog jezika za 7. razred. Otprilike u isto vrijeme, u produkciji "Zagreb filma", trebao je započeti serijal "Male ljubavi" prema "Durici" - autorovom najmlađem liku stvorenom za najmlađe (ali i one starije čitaoce/gledaoce). Inače, Durica već 12. godina (i danas) izlazi u "Smibu" reviji za osnovce.

 

Ivica Bednjanec je jedan od najkvalitetnijih i najproduktivnijih hrvatskih autora stripa svih vremena. S obzirom na veličinu, širinu, kontinuitet i raznolikost njegova opusa, možda nisu pretjerane ocjene da je Ivica Bednjanec sve svoje stripove realizirao prema vlastitim scenarijima (što ga čini, pomalo paradoksalno, najproduktivnijim SCENARISTOM našeg stripa), ovakve ocijene još više dobivaju na težini. Pa ipak, ne možemo se oteti dojmu da rad ovog autora u našoj sredini nije bio adekvatno priznat, nego vrlo često prešućivan, ponekad čak i omalovažavan. Razloga za to ima više, a sam Bednjanec često je bez gorčine znao reći da su mu popularnost i čitanost njegovih stripova važniji nego priznanja raznih "stručnjaka". Bednjančeva velika produktivnost i insistiranje na komunikativnosti i lakoj čitljivosti priskrbili su mu epitet "pučkog zabavljača" i autora za djecu.

 

Njegovi stripovi bili su naprosto - stripovi. Nisu imali onaj, ponekad potrebni, začin "intelektualnog" i "umjetničkog". Uza sve to Bednjanjec se nije trudio kopirati inozemne uzore; bio je svoj, autentičan i nekako previše - naš! Zanimljivo je da sve to nisu bili argumenti u njegovu korist. U sredini koja blagonaklono gleda na pomodare i plagijatore, gdje se često provincijski kompleks pokušava zaliječiti afirmiranjem onih "koji rade kao vani na Zapadu", u sredini koja često nije pravovremeno svjesna svojih autentičnih vrijednosti - to i nije tako čudno. Rad Ivice Bednjanca uvjetno bismo podijelili na dva područja-takozvani realistički strip te grotesku u najširem smislu. Neka druga podjela mogla bi glasiti: stripovi za omladinu i stripovi za odraslu publiku. Tijekom 60 - ih godina nastao je veći dio iz ciklusa povijesnih stripova, stripova s tematikom iz Meksičke revolucije i stripova o sportu, dok se tematici NOB-a Bednjanec povremeno vraćao. Od 1968. godine započinje njegova suradnja s "Modrom lastom" gdje puna tri desetljeća paralelno nastaju dva serijala-Osmoškolci i Genije i Lastan. Posebno je značajan Nježni - lik realiziran u dvije varijante-Nježni robijaš (1975 - 76) i Nježni sport (1976 - 83). Bednjanec je realizirao još nekoliko serijala - Iverku, Kika, Amicu, i najnoviji - Duricu. Mađu najkvalitetnije stripove njegovog opusa svakako se ubrajaju i dvije epizode započetog serijala Barun Trenk (1974).

loading...
3 glasova
Koristilo vam je ovo prepričavanje? Kliknite like
ili podelite sa prijateljima

Postavite ovu prepričanu lektiru na Vaš sajt ili forum

Link
Za web stranicu
Za forum
Nazad Ivica Bednjanec - Durica

Najbolji citati

Najpopularnije lektire RSS

Ivo Andrić - Prokleta avlija

Ivo Andrić - Prokleta avlija   Vrsta djela - romanVrijeme radnje - neodređeno, turska okupacijaMjesto radnje - turski zatvorTema djela - život zatvorenika… >

William Shakespeare - Hamlet

William Shakespeare - Hamlet Viljem Šekspir - Hamlet   Jedne večeri na straži dogodilo se nešto neobično, Horaciju, Marcelu i Bernandu se ukazao… >

Dobrica Ćosić - Koreni

Dobrica Ćosić - Koreni   Koreni su drugi roman Dobrice Ćosića. Objavljen je 1954. godine. Roman Koreni je tematski slojevit, moderan i po tematici… >

Meša Selimović - Derviš i smrt

Meša Selimović - Derviš i smrt   Ovo je priča o pokušajima derviša Ahmeda Nurudina, šejha mevlevijskog reda, za vrijeme Otomanske vladavine u… >

Johann Wolfgang Goethe - Patnje mladog Werthera

Johann Wolfgang Goethe - Patnje mladog Werthera Johan Volfgang Gete - Patnje mladog Werthera   Mladi pravnik Werther dolazi u gradić u koji ga je poslala… >

Lektire na društvenim mrežama

Lajkuj Lektire.me na Facebook-u